גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

אותו כבר לא יפטרו השנה

התקשורת ירדה ממנו, השחקנים בקליבלנד מפרגנים ומחמיאים יותר, גם לברון ג'יימס רגוע בינתיים ■ אחרי עונת הרוקי הקשה - בשנתו השנייה ב-NBA, הליגה מתחילה סוף-סוף לקבל את דייויד בלאט

דייויד בלאט עם שחקני קליבלנד קאבלירס, NBA / צלם: רויטרס
דייויד בלאט עם שחקני קליבלנד קאבלירס, NBA / צלם: רויטרס

לברון ג'יימס מאוד מעריך את בראד סטיבנס, מאמן בוסטון סלטיקס. בפלייאוף האחרון, אחרי שקליבלנד ניצחה את הסלטיקס 0-4 בסיבוב הראשון, ג'יימס כינה את בוסטון "קבוצה מאומנת היטב". ביום שלישי שעבר, לפני המשחק הראשון בין הקבוצות העונה, ג'יימס שוב דיבר על סטיבנס, שלדבריו שם "את השחקנים שלו בעמדה להצליח כל ערב גם התקפית וגם הגנתית". לקראת אותו משחק לסטינבס, בן 39, הייתה הזדמנות להחזיר מחמאות לקולגה מהעבר השני, כשהוא נשאל על ההבדל בין הקאבס של העונה הקודמת לקאבס של העונה. מהדברים שלו אפשר ללמוד הרבה על מעמדו של דייויד בלאט בעונתו השנייה ב-NBA.

"הם נראים כמו קבוצה שונה לגמרי מזו ששיחקנו נגדה בתחילת העונה הקודמת", אמר סטיבנס. "פשוט מפני שהם מכירים זה את זה הרבה יותר טוב. הם משחקים עם תחושת מטרה. מהמשחקים שאני ראיתי, הם יודעים מה הם מנסים לעשות בשני צידי הפרקט. זה משהו שההמשכיות עוזרת בו. מעבר לזה, כמובן, רמת הכישרון שלהם גם עוזרת".

***

סטיבנס הוא לא המאמן היחיד שהחמיא לבלאט בלי להרעיף עליו שבחים מוגזמים. לפני שבועיים טרי סטוטס, מאמן פורטלנד טרייל בלייזרס, נזכר בפגישה הראשונה שלו עם בלאט. זה היה ב-2007; סטוטס, שפוטר באותה שנה ממילווקי באקס, נסע להתרשם מהכדורסל האירופי דרך עצירות אצל שלושת המאמנים הבכירים ביבשת: אטורה מסינה (אז בצסק"א מוסקבה), ז'ליקו אוברדוביץ' (אז בפנאתינייקוס), ובלאט (אז באפס פילזן). בלאט נתן לסטוטס גישה חופשית בימים שלו באיסטנבול: הוא היה בכל אימון, בארוחות ערב קבוצתיות, ישב בפגישות של הצוות המקצועי. "יכולת לראות שהוא מאמן מצוין", אמר סטוטס. "הוא ניהל תכנית טובה. הוא היה מאורגן. הוא ידע מה הפילוסופיה שלו".

זה לא מקרי שהמחמאות של סטוטס באו רק העונה. בלאט כנראה היה צריך להרוויח אותן. המהפך שקליבלנד עשתה בעונה הקודמת - ממאזן שלילי של 20-19 באמצע העונה למאזן 29-53 בסופה - והקמפיין הנהדר שלה בפלייאוף - נתנו לו קרדיט. והקרדיט הזה מורגש העונה: מסביב לליגה יש קונצנזוס שקליבלנד, למרות מאזן 7-18 שמדרג אותה ראשונה במזרח, רחוקה מלהרשים, אפילו כשלוקחים בחשבון שהיא שיחקה רבע עונה בלי הקו האחורי הפותח שלה בגלל פציעות (קיירי אירווינג שיחק לראשונה לפנות בוקר - ב'- נגד פילדלפיה, אימן שמפרט שותף רק בשני משחקים); ועם זאת, השקט התעשייתי נשמר. "אני לא דואג לקאבס", אמר ביל סימונס, עיתונאי הכדורסל הבכיר בארצות הברית. "הם יעשו ריצה בינואר או בפברואר. הקאבס בסדר גמור".

השקט שבלאט זוכה לו העונה נובע גם מהשינוי ביחס שלו כלפי התקשורת. בעונה הקודמת בלאט היה מתעצבן בכל פעם שעיתונאים כינו אותו מאמן רוקי - שילוב של יהירות אמריקאית טיפוסית ומסורת עתיקת יומין בארצות הברית, לפיה כל מי שנמצא בשנה הראשונה שלו בתפקיד/מקום הוא רוקי - ונהג לגלגל את עיניו ולענות בחוסר רצון, מה שכמובן נתפס כהתנשאות בעיני הכתבים. זה הגיע למצב, סיפר כריס היינס, שמסקר את הקאבס בשביל The Plain Dealer, העיתון הגדול בקליבלנד, שכתבים שאלו את בלאט על ההתמודדות שלו כמאמן רוקי רק כדי להרגיז אותו.

לעונה הנוכחית בלאט הגיע עם גישה חדשה, שהתקבלה הרבה יותר טוב בקרב העיתונאים. "הייתי צריך ללמוד הרבה דברים", הוא הודה. "חשבתי שאני יודע מה קורה (בליגה הזו), והבנתי שזה באמת משחק אחר לגמרי. הבנתי את זה רק בדיעבד. אימנתי בהמון מקומות, אבל כולם היו מאוד שונים מהעולם של ה-NBA בכמעט כל מובן. עשיתי לא מעט טעויות. עברתי תלאות. זה היה קשה. לפעמים התמודדתי עם זה יותר טוב, לפעמים התמודדתי עם זה פחות טוב. אבל אני חושב שהחכמתי בזכות זה. אני נכנס לעונה הזו עם ניסיון והרבה יותר ידע".

הידע והניסיון שבלאט צבר שינו גם את הטון של שחקני קליבלנד. ג'יימס, למשל, שבעונה הקודמת נהג כלפיו בגישה שאפשר לכנות אותה לעומתית (הצהיר שהוא החליט לשחק כפוינט גארד על דעת עצמו, הכריז בגאווה שהוא מחק את התרגיל שבלאט שרטט בסוף משחק 4 בחצי גמר המזרח נגד שיקגו בולס, ועוד), אמר העונה שבלאט "עושה את העבודה שלו בצורה הכי טובה שמאמן יכול לעשות בליגה הזו". קווין לאב, שלא אהב את העובדה שהוא סופסל לאורך כל הרבע הרביעי בארבעה משחקים בעונה הקודמת, שיבח את החמישייה שבלאט העלה ברבע הרביעי של משחק בשארלוט בסוף נובמבר, והתנדב להמשיך לשבת על הספסל.

"קואץ' התייצב", אמר הפורוורד הוותיק ג'יימס ג'ונס, החבר הכי קרוב של ג'יימס בקליבלנד. "אני חושב שברגע שהוא מצא את האיזון שלו, הוא הרגיש יותר נוח ואנחנו הבנו איזה מאמן מעולה הוא. הוא התחיל למצוא את הקצב שלו בפלייאוף. היינו חייבים לעשות כמה התאמות תוך כדי תנועה. היינו חבולים. היינו פצועים. איבדנו שחקנים על ימין ועל שמאל, והוא עשה התאמות עדינות. זה אף פעם לא מזיק שיש לך את השחקן הכי טוב בעולם, אבל זה מאוד חשוב שיהיה לך מאמן שיכול לעשות התאמות כאלה תוך כדי תנועה בצורה חלקה, בלי לפגוע בסביבה".

***

זה שבלאט התייצב לא משנה את העובדה שההשפעה שלו על הסביבה עדיין מוגבלת. והדוגמה הכי טובה לכך היא כמות הדקות של ג'יימס. לפני פתיחת העונה, ג'יימס - שיהיה בן 31 בסוף החודש וכבר עבר במספר הדקות המצטבר שלו אגדות כמו מג'יק ג'ונסון ולארי בירד - אמר שהוא "הולך להיות מאוד חכם עם כמות הדקות" כדי להגיע כמה שיותר טרי לפלייאוף. אלא שבינתיים זה לא קורה: הוא משחק 36.8 דקות בממוצע, מקום חמישי ב-NBA, ומתעקש שהמספר הזה לא הולך לרדת, כי "אני לא שחקן של 31-32 דקות למשחק".

הפתרון היחיד הוא להשאיר את ג'יימס מדי פעם מחוץ לסגל, אסטרטגיה שגרג פופוביץ', מאמן סן אנטוניו, מנהיג כבר שנים עם הכוכבים המזדקנים שלו. בלאט ניסה אותה פעם אחת העונה, במשחק במיאמי ב-5 בדצמבר, שנערך יום אחרי שג'יימס שיחק 45 דקות בניו אורלינס. במשחק הבא של קליבלנד, בבית נגד פורטלנד, ג'יימס שיחק 40 דקות. "לא הייתי יכול לגרור אותו החוצה עם מנוף", אמר בלאט. "זה לא היה קל לגרור אותו מהמשחק נגד מיאמי, ושם הוא אפילו לא התלבש. כשזה קורה אתה פשוט חייב לחייך ולסבול את זה".

יותר מדויק יהיה להגיד שמאמן במעמדו של בלאט חייב לסבול את זה. "כל השחקנים היו רוצים לשחק כמה שיותר", אמר פופוביץ', "אבל שחקנים חכמים מבינים שאתה עלול לקצר משמעותית את הקריירה שלך או לשרוף את עצמך בגלל יותר מדי דקות. ראינו את זה קורה המון פעמים בקבוצות מסוימות ועם שחקנים מסוימים, אבל זו לא בעיה כאן (בסן אנטוניו)". מצד שני, קצת קשה לבוא לבלאט בטענות שהוא לא פופוביץ'.

עוד כתבות

היועמ''שית גלי בהרב-מיארה וראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: איל יצהר, יוסי זמיר

למרות התנגדות היועמ"שית: ועדת השרים אישרה לקדם את חוק הגיוס מהכנסת הקודמת

ועדת השרים לחקיקה אישרה היום להחיל דין רציפות על הצעת חוק הגיוס מהכנסת הקודמת - זאת למרות שהיועמ"שית הודיעה כי יש מניעה משפטית לקדם את ההצעה מאחר שהמציאות השתנתה, וההצעה הקודמת "אינה מגלמת את הצרכים של צה"ל במציאות של מלחמה ממושכת" ● שרי המחנה הממלכתי הגישו ערר על החלטת ועדת השרים

מארק צוקרברג. מנכ''ל מטא / צילום: Shutterstock

מטא נמצאת תחת חקירת ענק של האיחוד האירופי. זו הסיבה

הנציבות האירופית פרסמה כי היא חוקרת את הפלטפורמות של פייסבוק ואינסטגרם בבעלות מטא, ובודקת האם ביכולתן לגרום ל"התמכרות התנהגותית בקרב ילדים" ● במידה וימצאו הפרות צפויה החברה לקנסות כבדים ● נציב האיחוד האירופי: "אנחנו לא משוכנעים שמטא עשתה מספיק"

סטנלי לפידוס / צילום: לינקדאין

היזם ששינה את שוק הבדיקות לאבחון סרטן מגלה מה הופך חברה למצליחה

סטן לפידוס המציא מחדש את בדיקות הפאפ לגילוי סרטן צוואר הרחם ואז שינה לגמרי את האופן שבו מאבחנים את סרטן המעי הגס ● בשבוע הבא הוא יגיע לישראל כדי להשתתף בכנס Biomed 2024, ויש לו כמה עצות ליזמים צעירים

צומת גלילות / צילום: שלומי יוסף

המוסד רוצה תחנת רכבת, ומשרד התחבורה שוכח את השיקולים המקצועיים

אתמול נחשף בגלובס כי במשרד התחבורה בוחנים לשנות את תוכניות המטרו כך שיעמדו בבקשת המוסד לתחנת רכבת צמודה למטה הארגון ● מדובר בעוד הוכחה לבעיה הקשר ביותר בתכנון התחבורה בישראל: העדפת לחצים מגוונים ושיקולים פוליטיים על שיקולים מקצועיים

איתי בן זאב, מנכ''ל הבורסה בתל אביב / צילום: קובי וולף

הבורסה רוצה שהציבור "יעבוד" גם בשישי, ועלולה לצאת קרחת מכאן ומכאן

הטיעונים של הבורסה בעד המהלך של מעבר למסחר גם בימי שישי, הם בעצם הסרת מגבלות מסחר מול העולם ● אך יחד עם זאת, הבורסה עלולה לייצר אנטגוניזם בקרב קהל הלקוחות המקומי שלה, והתוצאה עלולה להיות גרועה הרבה יותר ממה שחושבים בבורסה כעת

בורסת תל אביב / צילום: Shutterstock, MagioreStock

הבורסה מקדמת שינוי דרמטי בשעות המסחר. הפרטים המלאים

הבוקר מפרסמת הבורסה קול קורא לציבור, כדי לשמוע את הערותיו, לבחינה של אחת משתי חלופות להוספת יום שישי כיום מסחר ● המשמעות היא הפיכתה של הבורסה לאחת הבורסות עם הכי הרבה ימי מסחר פעילים בעולם ● "היעדר מסחר בתל אביב ביום שישי מרתיע כניסת משקיעים גלובליים"

קניות בקניון. הצריכה הפרטית בעלייה / צילום: Shutterstock, YIUCHEUNG

אחרי הצניחה בתחילת המלחמה: ריבאונד לתוצר של ישראל ברבעון הראשון, אבל יש גם חדשות רעות

התמ"ג ברבעון הראשון של 2024 זינק בשיעור של 14.1% בחישוב שנתי, זאת לאחר ירידה דרמטית של מעל 20% ברבעון בו פרצה המלחמה ● מדובר בהתאוששות חלקית בלבד מהמשבר: התמ"ג עדיין נמוך ב-1.4% בהשוואה לרבעון המקביל ב-2023, וגם הצריכה הפרטית נמוכה ביחס לימים שלפני המלחמה

יהודה בר און / צילום: כדיה לוי

יהודה בר און, המועמד המוביל לתפקיד מנכ"ל נת"ע, הסיר את מועמדותו

בר און, שכיהן כמנכ"ל נת"ע בעבר ונהנה מתמיכתו של ינקי קוינט, מ"מ מנהל רשות החברות הממשלתיות, הודיע על פרישתו מהמרוץ לתפקיד "מסיבות אישיות ● הליך האיתור למנכ"ל נת"ע מהווה את מוקד החיכוך העיקרי בין החברה ובין משרד התחבורה ורשות החברות סביב השאלה מי ינהל את נת"ע ובתוך כך גם את פרויקט המטרו

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי. צילומים: שלומי יוסף, איל יצהר, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בנק ישראל מאותת שוב לבנקים - שמרו על דיבידנד מצומצם

המפקח על הבנקים דני חחיאשוילי שלח מכתב לראשי המערכת הבנקאית לקראת פרסום דוחות הרבעון הראשון של השנה שיחלו בשבוע הבא ● "המצב הגאופוליטי הנוכחי מחייב המשך בחינה שמרנית ומושכלת של תכנון ההון, של מדיניות חלוקת הדיבידנדים ושל ביצוע הרכישות העצמיות", הוא כתב ● מכתב דומה נשלח גם ברבעון הקודם

נמל קרטחנה, ספרד / צילום: Shutterstock, Aleksei Kazachok

ספרד מנעה מאונייה שהובילה חומר נפץ לישראל לעגון אצלה

ספינת המטען הכללי מריאן דניקה, ששטה עם דגל דנמרק, יצאה מהודו ב־8 באפריל, תוך שלפי עיתון "אל פאיס" הספרדי - היא נשאה 27 טונות חומר נפץ ● לפי שר התחבורה הספרדי, האוניה פנתה בבקשה לעגינה בקרטאחנה ב־21 במאי וסורבה

פרויקט בנתניה של עמרם אברהם. גיוס של 200 מיליון שקל לפי שווי שוק של מיליארד שקל / הדמיה: Viewpoint

עוד הנפקות בדרך? אלה חברות הנדל"ן שהשוק מעריך שייכנסו בקרוב לבורסה

עוד ועוד סימנים מצביעים על כך ש"גל" הנפקות של חברות פרטיות עומד להגיע מכיוון ענף הנדל"ן, בעיקר בתחום המגורים ● "למרות התקופה הקטסטרופלית שבה אנחנו נמצאים, אנשים מסתכלים קדימה ורואים הזדמנות עסקית"

יחידת המודיעין של צה''ל וסימני השאלה / צילום: איל יצהר

התחקיר עוד לא הושלם אבל המינויים כבר מעוררים סערה: מה עובר על היחידה היוקרתית של חיל המודיעין

יחידת המודיעין מתמודדת עם לא מעט סימני שאלה שטרם זכו למענה מאז 7 באוקטובר ● בכירים לשעבר בצבא מתארים אותה כחבולה ומפולגת ברקע הכישלון המודיעיני הקשה והפרסומים על אודותיה בתקשורת הזרה ● בשלב זה, תחקיר רשמי ומלא טרם נערך ובכירי 8200 לא הודיעו על פרישתם בעקבות המחדל, אולם כבר כעת זהות יורשיהם מעוררת סערה חדשה בצמרת הצבא

שר המשפטים יריב לוין / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

הוועדה לבחירת שופטים בחרה 28 שופטים ורשמים חדשים

16 שופטים נבחרו לבתי המשפט לענייני משפחה, תעבורה ולבתי משפט השלום, ו־12 רשמים בכירים מונו במרכז, בדרום ובצפון ● בבימ"ש השלום ובביהמ"ש המחוזי בירושלים טרם מונו שופטים בשל מחלוקת על זהותם ובשל דרישתו של לוין שכל המינויים יהיו בהסכמת כל חברי הוועדה, על אף שהחוק לא מחייב זאת

נשיא אוני' בארה"ב הוצא לחופשה אחרי שנכנע לדרישות פרו-פלסטינים

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בממשל האמריקאי מאמינים שגלנט הוא האיש שיכול להביא לסיום המלחמה, נשיא אוניברסיטה בארה"ב הוצא לחופשה אחרי שנכנע לדרישות מוחים פרו-פלסטינים ומחוקקת אוסטרלית האשימה ישראל בג'נוסייד וגונתה ● כותרות העיתונים בעולם 

אילוסטרציה: Shutterstock

האתר שהבטיח לעשות סדר ברגולציה לעסקים עלה לאוויר, אבל לא מקיים

רשות האסדרה פרסמה מאגר הכולל רגולציות לעסקים, בהתאם להחלטת הממשלה מ-2021 ● הבעיה: המאגר לא נגיש, וכלל חלק קטן בלבד מכלל הרגולציות על עסקים

איזיה צ׳צ׳יק ז''ל / צילום: באדיבות המשפחה

הלך לעולמו איזיה צ'צ'יק שכיהן כמנהל בכיר בחברות טכנולוגיה, פיננסים ותעשייה

תפקיד הניהול המפורסם של צ'צ'יק היה כמנכ"ל קבוצת עורק בשנות ה-90 ● בהמשך כיהן כיו"ר אליאנס ובמשך שנים סייע להצמחתה ● בעשורים האחרונים כיהן בתפקידים בכירים בדירקטוריונים של חברות ציבוריות שונות, ועד חודש ינואר השנה עדיין נשא בתפקיד דירקטור בחברת נקסטקום הציבורית

הבורסה בהונג קונג / צילום: Shutterstock, nyker

מגמה מעורבת באסיה; מחיר הנפט מטפס

הניקיי ומדד שנזן נחלשים שניהם ב-0.3%, מדד שנחאי יורד ב-0.1% ומדד האנג סאנג   מוסיף 0.3% ● ענקית השבבים TSMC יורדת ב-0.7% ומניית חברת המוליכים למחצה מדהיטק נופלת ב-2.1% ● נפט מסוג ברנט נסחר כעת בעלייה של כ-0.3% וב-83.5 דולר לחבית

כפר קאסם / צילום: איל יצהר

צמצום הפערים בחברה הערבית: האם הממשלה תתמיד בתהליך?

מדור "המוניטור", של גלובס והמרכז להעצמת האזרח, עוקב אחר ביצוע החלטות ממשלה משמעותיות, תוך בחינה מפורטת של יישום או היעדר יישום של סעיפי ההחלטה ● הפעם בשיתוף יוזמות אברהם: התוכנית הכלכלית לצמצום פערים בחברה הערבית

הדמיה של פרויקט The LINE מוצגת בתערוכה בינלאומית / צילום: Reuters, Balkis Press/ABACA

פרויקט הבנייה הגדול בעולם נאלץ להתמודד עם המציאות

הכתבה הזו הייתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● התוכניות של ערב הסעודית להקים גורדי-שחקים תאומים בגובה אלפי רגל ולאורך 105 מייל בעיר העתיד ניאום, איבדו מומנטום כשנקלעו לסחרור עלויות ולרצף תקלות בנייה

רכבים ליצוא בנמל בסין / צילום: Reuters

המערב חוסם את יצרני הרכב הסיניים, והם נוהרים לישראל. אלה הדגמים שבדרך

הרגולטורים בארה"ב ובאירופה פועלים להקים סכרי מיסוי כדי לרכך את חדירת יצרניות הרכב הסיניות לשווקים במערב ● אל מול הסביבה העוינות הזו, שוק הרכב הישראלי נתפס בסין כמעין "אתר בטא" ידידותי להשקת כלי רכב חדשים במערב, חלקם עם פוטנציאל לשנות את חוקי המשחק ● השבוע בענף הרכב