גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

איך לשמור על תחושת הפליאה שהרגשת בזמן נסיעה

לעתים קרובות מדי, אנו נפעמים מחוויית בטיול – אך התחושה הזו נעלמת ברגע שאנו מגיעים הביתה ● זה לא חייב להיות ככה

איך לשמור על תחושת הפליאה שהרגשנו בטיול בחו''ל / צילום: Shutterstock
איך לשמור על תחושת הפליאה שהרגשנו בטיול בחו''ל / צילום: Shutterstock

בקיץ האחרון סיור בקבר שינה את חיי. אשתי ואני טיילנו באיטליה עם המקהלה של הבן שלי, ששרה בכנסיות ברחבי המדינה. בשעה מוקדמת באחד הבקרים הלכנו לבקר בקטקומבות ברומא. שמעתי על המנהרות האלה כל חיי, וציפיתי למשהו קלסטרופובי ומפחיד. אבל במקום זה, זו הייתה חוויה מרוממת נפש.

טבע באמצע העיר ומשהו טעים ליד: הסודות של המקומיים נחשפים
רגע לפני החג, כמיליון ישראלים עלולים לסבול משיבושים בנתב"ג
המתקפה האיראנית יצרה "פקק" בנתב"ג: זה הפתרון של משרד התחבורה

החושך היה שינוי מבורך אחרי שביליתי יום לוהט מעל פני הקרקע. כך גם כובד הראש המיידי שהשתלט על תפקיד התייר הטיפוסי: בחדרים התת-קרקעיים בינות לגומחות ארונות הקבורה, דרך המעברים המבלבלים, אי אפשר להיות עוד אותו אדם פטפטן ויומיומי שהיית באור היום. זה היה מעורר ענווה אבל גם מחשמל.

לקראת הסוף הגענו לחדר תפילה נטוע בקיר מנהרה. המדריך שלנו נשא הרצאה, ואז המקהלה שרה. באותו הרגע, כשהקולות מילאו את המערה וזרמו במורד המנהרות, הרגשתי חיבור לכל מי שנדחס שם בחדר - ולאמונה שלי. נדמה היה שהכול נכון מבחינה רוחנית, כפי שלא היה זה זמן רב.

ירדתי למנהרות כקתולי באופן מופשט, אחד כזה שתמיד מאמין בראש אבל לא תמיד בלב, ויצאתי בהבטחה להיות אדם טוב יותר. הרגע ההוא - ההרגשה ההיא - יהיו תחילתו של מסע לגילוי מחדש של אמונה מלאת תשוקה.

אלא שההחלטה הזאת החזיקה כעשרה ימים. כשהלכתי בשדה התעופה בניוארק, ניו ג'רזי, הרגשתי כאילו מעולם לא עזבתי. העצבים במסוע המזוודות היו אמיתיים. יראה כבר לא הייתה.

זה משהו שקורה לרבים מאיתנו. אנו עומדים בקצה מכתש עצום, צופים בשמש זורחת מעל הר, מתנדבים לעזור בבניית בתים, מבקרים ביערות הגשם, צופים בגלים מתנפצים על החוף - ומשהו עמוק מתרחש בקרבנו. למשך זמן מה אנחנו נמלטים ממי שאנחנו, נשבעים לעצמנו שלעולם לא נחזור להיות אותו הדבר; שנשנה את עצמנו, ואולי את העולם.

ואז אנחנו חוזרים הביתה, לשגרה. כל מה שנשאר לנו זה תמונות ומזכרות.

אבל כשחשבתי על זה יותר, כשדיברתי עם פסיכולוגים ומומחים אחרים, גיליתי משהו משמעותי: זה לא חייב להיות ככה. אנחנו יכולים לשמור על היראה הזאת חיה בתוכנו. אנחנו יכולים לשמור על תחושת הפליאה הזאת. וגם את הנחישות - לקיים את ההבטחות שהבטחנו לנוכח היראה שלנו - אנחנו יכולים להשאיר בחיים.

התבוננות יומיומית

יש כמה דרכים לעשות את זה, לשמור על האש. אחת מהן היא לזכור אותה באופן פעיל - לא רק להביט בתמונות מדי פעם או להעלות את החוויה כשמישהו בעבודה שואל על הטיול. במקום זאת, חשבו על אותם רגעים של יראת כבוד במשך כמה דקות ביום, כתבו עליהם או שתפו סיפורים, "כאילו אתם מסביב למדורה", אומר דאכר קלטנר, פרופסור לפסיכולוגיה באוניברסיטת ברקלי.

גם תזכורות מוחשיות עוזרות. "מצאו חפץ בעל משמעות מתוך החוויה והרהרו בו באופן קבוע", אומר קלטנר. הוא מצדו שומר אבנים ומזכרות אחרות מטיולי מחנאות שערך עם בתו הבכורה בהרי הסיירה הגבוהים. התחושה המחוספסת של הסלעים מזכירה לו את המסע הרגשי שהוא ובתו חלקו במהלך השנים, כמו גם את רגעי הפליאה שחוו במהלך מסעותיהם. "זריחות ירח, סופות ברקים פראיות שפוגעות בקרקע בקרבת מקום, עצים שנשרפים באש, יללות של זאבי ערבות, כוכבים בשמים, קפיצה לאגמים קרים, הליכה שקטה יחדיו בשבילים", הוא אומר.

בטיול שלי, מן הסתם, לא יכולנו להוציא שום דבר מהקטקומבות, או אפילו לצלם. לכן בחנות המתנות ממול קניתי צלב. זה פיצ'פקעס ב-20 דולר שיכולתי להשיג בכל מקום ברומא, אבל כשאני עונד אותו אני חוזר למנהרות האלה. כן, הכול באמת קרה.

אפשרות נוספת היא להקיף את עצמנו בדברים שעוררו את התחושות מלכתחילה. המשמעות היא כמובן לא לנסוע לגרנד קניון בכל שבוע או לעשות קמפינג מול הוותיקן, אלא ללכת לגרסה של המקומות האלה לעתים קרובות ככל האפשר.

נניח שאתם מבקרים במוזיאון לאמנות בזמן החופשה וציור מציף אתכם ברגשות, אומר אריק ברימר, חוקר באוניברסיטת סאות'רן קרוס ובמכון מנה באוסטרליה. אפשר לנסות לשמור על התחושה הזאת באמצעות ביקור קבוע במוזיאונים מקומיים. השהות במחיצת אמנות - גם אם היא לא מפורסמת כמו המונה ליזה או הגרניקה - מאפשרת לחוות את ההשפעה החזותיות של יצירות ולהרהר על ההתפעמות מהם. אפילו סוגים אחרים של גירויים פיזיים, כמו רחש ההמון, יכולים לעזור לזיכרון.

בדומה לכך אפשר לצאת לטיולים בסביבה כדי לראות נוף, ואף חשוב מכך - להרגיש תחושות פיזיות, כמו האוויר על פני העור, שעוזרות להיזכר בטיול ההוא בגרנד קניון.

"חפשו הזדמנויות בסביבה - אפילו ממש קטנות - כדי להיזכר, לחיות מחדש, להמציא מחדש, חוויות שמתקרבות לזו שהייתה עמוקה", אומר ברימר.

במקרה שלי אני יכול ללכת לכנסייה ביום ראשון. אני לא אמצא שם בזיליקת שיש, שלא לדבר על קטקומבות. אבל יש הרבה יותר סיכוי שאני אתחבר לאמונה שלי על הספסל שם מאשר בהאזנה לקורס מוקלט על ההיסטוריה של האפיפיורות - מסוג הדברים שאני לרוב עושה כשאני רוצה לחזק את האמונה שלי.

הבטחות, הבטחות

השמירה על רגשות וזיכרונות בחיים היא רק צד אחד במשוואה. רגעים של יראה מניעים אותנו לעתים קרובות להתחייב: אנו נשבעים להפוך לאנשים טובים יותר ולהציב לעצמנו אתגרים חדשים. אבל אז הרגשות דועכים, והתוכניות השאפתניות שלנו חומקות.

ממחקרים עולה שכדי לדבוק בתחושת המטרה הזאת כדאי לראות ביום החזרה הביתה התחלה חדשה - בדומה ליום הולדת או לראש השנה. הלך הרוח הזה מגדיל את הסבירות שנפעל לממש את מה שהבטחנו לעצמנו.

במחקר אחד קייטי מילקמן, פרופסורית בבית הספר וורטון של אוניברסיטת פנסילבניה, והצוות שלה שלחו הודעות לאלפי אנשים, ועודדו אותם להתחיל לחסוך לפנסיה. הנמענים נקראו להתחיל לשמור כספים בתאריך מתקרב שסימן התחלה חדשה - אך רק הודעות מסוימות פירטו את משמעות התאריך. למשל, אם למישהו היה יום הולדת חודשיים לאחר מכן, חלק מההודעות ציינו במפורש להתחיל לחסוך ביום זה. באחרות אולי פשוט נאמר להתחיל לחסוך בעוד חודשיים.

"ההודעות שעודדו עובדים להתחיל לחסוך לאחר יום ההולדת הבא שלהם או בתחילת האביב הניבו במהלך שמונת החודשים שלאחר מכן חיסכון גבוה בכ-20% מאשר הודעה סטנדרטית", אומרת מילקמן. "התזכורת לאנשים שיש הזדמנות לפעול להגשמת המטרות שלהם בתאריך קרוב שמציין התחלה חדשה הפכה את ההזדמנות למושכת יותר".

מילקמן לא בדקה חופשות. אבל תיאורטית, היא אומרת, ניתן לראות בסיום טיול כאותו סוג של תאריך מפנה, כדי להעניק להבטחות שלנו משקל רב יותר. "לחזרה מחופשה יש את כל התכונות של התחלה חדשה", היא אומרת.

רק אשליה

כמו תמיד, גם כאן אין ערבויות. אנחנו יכולים לנסות את כל האסטרטגיות שרק נרצה כדי לשמור על הרגשות העזים, אבל אולי הן לא יעבדו. הפליאה עלולה להיעלם כמו הטעם של אותה ארוחה נהדרת שאכלנו ברומא או בבנגקוק או בסנטה פה.

אבל ייתכן שההיעלמות הזאת היא רק אשליה. גם אם נדמה שהרגעים האלה מתפוגגים עם הזמן וחיי היומיום משתלטים על רגעי ההשתאות והקסם הנשכחים, אולי עוד יש בנו ניצוץ של מה שהרגשנו, גם אם אנחנו כבר לא מרגישים אותו בוער בעוז. אנחנו יכולים לטפח אותו, אפילו כשנדמה שאנחנו לא ממש עושים יותר מדי. לאחר חוויה מרגשת, אומר ברימר, "השינויים אולי לא משמעותיים כפי שאנו מצפים, אבל הם שם".

אנחנו עשויים לחזור הביתה מטיול עם רשימת תוכניות גדולות לעזור לקהילה - ואחרי זמן מה הטיול כבר לא נדמה כה משמעותי, וההבטחות קורסות. רבים יחשבו שאיבדו את תחושת הפליאה והתכלית. אבל כנראה שלא, אומר ברימר. לרגשות יש השפעה עלינו, גם אם הם לא עזים כפי שהיו באותו הרגע.

יכול להיות שאיבדנו את המוטיבציה להקים ארגון צדקה בעיר שלנו. אבל אולי בכל זאת נותרו בנו רגשות שיגרמו לנו לעשות משהו שלא היינו עושים קודם לכן, למשל לדבר עם מישהו חדש בדרכנו לעבודה. "אולי עכשיו נאמר לעצמנו, אני כבר לא צריך לשבת בשקט כמו אדם שקוף בתחנת האוטובוס. אני יכול ממש לדבר עם האדם שלידי", אומר ברימר.

נכון, זה לא לשנות את העולם, אבל אולי לפני הנסיעה פנייה כזו לאדם זר הייתה נראית בלתי אפשרית או מאתגרת מדי, הוא אומר. אם אנחנו מסוגלים לעשות את הצעד הזה עכשיו זו עדות שהחוויה שינתה אותנו, והפליאה עדיין חיה בקרבנו.

המחשבה הזאת מנחמת אותי באופן אישי, אחרי שהבטחתי כל כך הרבה פעמים להעצים את האמונה שלי בעבר, וזה לא הביא אותי רחוק. אני רוצה להאמין שאני מתחייב במידת מה כשאני משתף את המחשבות האלה בפומבי - משהו שאולי נראה לי אישי מדי קודם לכן. חלק ממני, אולי, הלוואי, בכל זאת עדיין בקטקומבות.

עוד כתבות

שר הכלכלה ניר ברקת / צילום: מרים אלסטר/פלאש90

השר ברקת: "הצעד של ארדואן יפגע בעיקר בתדמית הכלכלה הטורקית"

לפי נוכחים בכנס מכון היצוא בנושא קשרי הסחר של ישראל עם טורקיה אמר שר הכלכלה ניר ברקת כי תגובה לטורקיה תפגע ביוקר המחיה ● אך לא כולם מסכימים, יעל רביע־צדוק, סמנכ"לית כלכלה במשרד החוץ אמרה כי "צריך לצמצם את היקפי הסחר עם טורקיה"

איילת אבו חלא / צילום: יח''צ

המנהלת שנוסעת בכל יום שעתיים לעבודה, תחת אש: "רצות מחשבות - מה יקרה אם ייפול עליי משהו"

היא גדלה בחברה הדרוזית "שבה בנות לא מתגייסות" אבל לא ויתרה על שירות, עשתה שני תארים במקביל לקידום בעבודה, והיום מנהלת משאבי אנוש בתנובה גליל, שמספקת מוצרים אפילו למקדונלד'ס ● "יש מטחים כבדים על קריית שמונה וזה תופס אותנו באמצע העבודה, אבל מג'נגלים" ● שיחה קצרה עם איילת אבו חלא

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל

תא''ל (מיל') פיני יונגמן / צילום: יוסי זמיר

המהנדס שישיא משואה: "טיל בליסטי עם ראש קרב מאיראן יכול לעשות נזק משמעותי"

פיני יונגמן, ראש חטיבת ההגנה האווירית ברפאל, נבחר להשיא משואה ביום העצמאות לאור תרומתו לקו ההגנה מפני איומים אוויריים ● "זה אחד מהרגעים המרגשים בחיי, אני מסתכל על כל מי שהלך איתי" ● בראיון מיוחד לגלובס לרגל בחירתו, הוא מספר על הפעילות האינטנסיבית מאז 7 באוקטובר, מדבר על האיומים האוויריים העתידיים ומסביר למה אינו "מתבשם משיעור היירוטים הגבוה"

שר האוצר סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו. הבור התקציבי מעמיק / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

מודי'ס בדוח על ישראל: הגירעון והחוב יהיו גבוהים מהצפוי. השלכות המלחמה על הכלכלה יימשכו שנים

סוכנות הדירוג לא שינתה את דירוג האשראי של ישראל והשאירה את התחזית השלילית, זאת לאחר שבפברואר הורידה את הדירוג ל-A2 ● במודי'ס ציינו כי למרות שהסיכון להסלמה לעימות צבאי עם איראן אינו זניח, הוא עדיין נמוך יחסית "בשל גורמים ממתנים"

העצרת הכללית של האו''ם / צילום: Reuters, Eric Thayer

האו"ם אישר חברות לרשות הפלסטינית בארגון


הרשות הפלסטינית למעשה תקבל הכרה דה-פקטו - בלי להיקרא "מדינה" • החברות באו"ם תעניק לרשות זכויות שיבטיחו השתתפות מלאה בפעילות העצרת הכללית • הפלסטינים נכשלו עד כה בעקבות הווטו האמריקני, ועל כן הם לא קיבלו את הזכויות המלאות בדומה לשל מדינות-חברות • ארדן: "נותנים זכויות למדינת טרור עתידית של חמאס"

חומת הבטון בכבישי הצפון. נראית כמו מעבר גבול נטוש / צילום: בר לביא

במטולה מזהירים: "אל תעמדו קרוב מדי לחלונות, אתם מטרות נוחות"

רגע אחרי שהגענו למטולה, המציאות התחלפה: "רוצו מהר למרחב המוגן, יש פצמ"רים", צעק לעברנו ראש המועצה ● בהמשך עצרנו בכפר גלעדי, שם פגשנו קיבוץ רפאים ותושבים שמתחננים שישמעו אותם: "המדינה איבדה שליטה עלינו, יש תחושה שאנחנו לבד בחזית" ● תכננו להמשיך לסייר בגבול הצפון, אבל לאש חיזבאללה היו תוכניות אחרות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, Shutterstock

האם טרנד ההשקעה שסוחף את הישראלים מסוכן - ועוד 4 כתבות על המצב בשווקים

הסקר ממנו עולה אופטימיות בקרב יועצי השקעות ישראלים ● אחרי שנים של שפל, הבנקים באירופה מתחילים להציג ביצועים משופרים ● המשקיע המיליארדר שסבור כי מפץ הבינה המלאכותית עלול להסתיים בקרוב ● וגם: מה גורם בעיקר למשקיעים לחפש הזדמנויות בשוקי חו"ל?

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

מרפסות מלון מפונים בקיבוץ גינוסר. ''שבר את המבנה הקהילתי'' / צילום: Associated Press, Ariel Schalit

המחקר שמגלה את עומק הפגיעה במפוני הצפון

סקר של הטכניון, שנערך בקרב 340 תושבים מגבול הצפון, משרטט תמונה עגומה בתחומי התעסוקה והחינוך וגם בפן הנפשי והמשפחתי של מי שפוזרו במאות נקודות ברחבי הארץ ● "המציאות שנוצרה סימנה להם - הממשלה לא מכירה בסיפור שלכם, אפשר בלעדיכם", אומרת פרופ' מירב אהרון–גוטמן

מצליחים לחדש גם אחרי שנים. רוני סומק ודיתי רונן / צילומים: כפיר זיו ודפנה טלמון

המשוררים הוותיקים מציגים: מחאה לוחמת צדק וקריצה לצד הימני של המפה הפוליטית

דיתי רונן מצליחה בספרה החדש ליצור איזון מושלם בין שירה ארצית לשירה רוחנית ● ורוני סומק עורם בשיריו מגדל בבל של דימויים, שבוערים הן באש האהבה והן באש המלחמה סביבנו

בשיחות לקראת הוספת ChatGPT לאייפון / צילום: צילום מסך מאתר אפל

אפל מתקרבת לעסקה: צ׳אט GPT יוטמע במערכת ההפעלה של אייפון

השיחות מול גוגל עוד לא הסתיימו, אבל אפל ו-Open AI עושות סימנים של סגירת עסקה שתאפשר לאפל להטמיע את צ'אט GPT במערכת ההפעלה הבאה

וולבו EX30 TWIN MOTOR / צילום: יח''צ

החל מ-234 אלף שקל: הרכב שמצליח לעורר סערה

רכב הפנאי החשמלי הקומפקטי של וולבו מצליח לשלב ביצועים רציניים מאוד עם טווח נסיעה שימושי ושלדה אירופית ● יש כמה מוזרויות בתא הנוסעים, אך החבילה הכוללת מרשימה מאוד

היישוב עלי ביהודה ושומרון / צילום: מיכאל יעקובסון

לראשונה: בג"ץ חייב את המשטרה לחקור בנייה לא חוקית ביו"ש

בג"ץ קבע כי על משטרת ישראל לפתוח בחקירה פלילית בגין בנייה לא חוקית במאחז היובל, שנמצא ביישוב עלי ● ההכרעה בעתירה, שהוגשה על־ידי תנועת "שלום עכשיו", נדחתה מאז 2018, עקב הצהרת המדינה כי תוקם יחידת אכיפה ייעודית שתחקור חשדות לבנייה לא חוקית - שהקמתה בסוף בוטלה

קיבוץ בארי אחרי הטבח. ''לתעד כשאנחנו עדיין בתוך האירוע'' / צילום: מיטל שטדלר

"יש ערך לכל חומר שנאסף, גם לעדויות ממצלמות הגוף של מחבלי הנוח'בה"

ד"ר רוני מיקל־אריאלי, היסטוריונית שמתמחה בשואה וברצח עם, הבינה היטב את חשיבות התיעוד מיד לאחר 7 באוקטובר, והביאה להקמת הפורום למובילי יוזמות תיעוד במלחמה ● לדבריה "מכחישים יהיו, לא משנה מה נעשה. התיעוד יאפשר לספר את הסיפור שלנו"

מטוס הריגול הבריטי ''Shadow R1'' / צילום: צילום מאתר חיל האוויר הבריטי

דיווח: מטוסי ריגול בריטיים אספו 1,000 שעות של צילום ברצועת עזה

לפי הפרסום באתר Declassified UK, במהלך גיחות האיסוף של חיל האוויר נאספו עד 1,000 שעות של צילומים מאז חודש דצמבר, ואלו נמשכות גם בימים האחרונים ● בין 132 החטופים שנמצאים בשבי חמאס מאז ה־7 יש שני אזרחים בריטים, והמשימות נובעות גם מהצורך לאתר אותם

נמל גמליק בטורקיה / צילום: Shutterstock

חדשות טובות לענף הבנייה: טורקיה אישרה לחדש אספקות לישראל

בזמן שבישראל משרד החוץ ומשרד הכלכלה פועלים בקדחתנות בימים האחרונים כדי להפסיק את התלות הישראלית ביבוא מטורקיה גם בטווח הארוך, משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל

אבו סיתה נואם בפני הקונגרס הפלסטיני. בחודש שעבר בברלין / צילום: Reuters, Halil Sagirkaya

המפה של סלמאן והפתק של אפרת

שלושה אינטלקטואלים פלסטינים חגגו שלושה רגעי ניצחון. המתיישבת "הפולנייה" השאירה לאחד מהם פתק ● ואז בא 7 באוקטובר

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 2.5 חדרים להשקעה בשכונת פלורנטין בתל אביב?

בשדרות וושינגטון בתל אביב נמכרה דירה בשטח של 55 מ"ר, עם מרפסת בשטח של 4 מ"ר, תמורת 2.93 מיליון שקל ● הדירה עמדה כ־4.5 חודשים על המדף והיא מושכרת תמורת 7,400 שקל לחודש ● "ניסינו להגיע למחיר שמייצג את מחיר השוק פלוס כמה אחוזים - אך לא ברמה שתיצור אנטיגוניזם" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון