גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong
תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

בשבוע שעבר התראיין יו"ר יצרנית הרכב האיטלקית אלפא־רומיאו לעיתונות האירופית והזהיר מ"הפלישה הסינית שבדרך". לטענתו, היצרנים הסינים מפסידים אלפי דולרים על כל רכב חשמלי שהם מייצרים, וכניסתם לאירופה תיצור "מרחץ דמים" בתעשיית הרכב האירופית ואובדן מסיבי של מקומות עבודה.

כך התמלאו שורות הצבא ברחפנים וברובוטים מתוצרת חברות ישראליות קטנות 
כשהבינה המלאכותית תחליף את צבא מומחי הסייבר 

אמנם הדברים נאמרו על רקע שמועות ולפיהן יצרנים סינים רוצים לרכוש את חברת אלפא רומיאו. עדיין, כשבוחנים את הקצב בו משיקים הסינים דגמים חדשים ואת ירידת המחירים המואצת בסין אפשר בהחלט להאמין לתיאוריה הזו, אינטרסנטית ככל שתהיה.

שוק הרכב הישראלי לעומת זאת כבר מזמן עבר את שלב ההסתייגויות מכלי רכב סינים, וכל מכונית שלישית כמעט שנמכרה ברבעון הראשון של 2024 הייתה מתוצרת סין. אם בוחנים חלק מהדגמים האסטרטגיים החדשים, שנחשפים השבוע בתערוכת הרכב הבין לאומית של בייג'ינג, נראה שזו התחלה. להלן לקט דגמים, שעשויים להגיע לישראל כבר במהלך 2024 כדי להקדים את הקפיצה הנוספת במס הקנייה, שמתוכננת לינואר 2025.

AVATR 15: מתחרה שאפתני לטסלה Y

AVATR 15

בשבועות האחרונים נכחו בישראל נציגים של מותג הרכב החשמלי AVATR בחיפוש אחרי יבואן מקומי. מותג הפרמיום נולד כשיתוף פעולה עסקי וטכנולוגי בין שלושה מהשמות הגדולים והמכובדים בתעשייה הסינית: יצרנית הרכב הממשלתית שנגאן, ענקית האלקטרוניקה Huawei ויצרנית הסוללות הגדולה בעולם, CATL.

אבל למרות הרזומה העסקי המכובד, היבואנים בישראל לא מגלים התלהבות יתרה. למותג יש מיצוב "סופר פרמיום" אליטיסטי ומבחר מצומצם של דגמי יוקרה יקרים ומפוארים. מחיר הקרוס־אובר החשמלי הבסיסי ביותר של AVATR מתחיל בסין כ־42 אלף דולר, שהם כ־6,000 דולר יותר מהגרסה המקבילה של טסלה Y. הגרסאות היקרות מפליגות לעבר 65 אלף דולר, ובישראל זה מיתרגם לדגמים במחירים של 350 אלף שקל והלאה, שהשוק שלהם מצומצם מאוד.

אבל הפוטנציאל של כל זיכיון סיני נמדד בהיצע העתידי שלו, ובתערוכת בייג'ינג עתיד המותג לחשוף את הדגם ה"נגיש" ביותר שלו עד כה, קרוס אובר בשם AVATR 15, שאמור להימכר על פי הערכות בטווח המחיר של 28־38 אלף דולר, מקביל לזה של טסלה Y, שהמחיר שלה בישראל מתחיל ב־236 אלף שקל. גם המפרט יהיה פחות קיצוני מהדגמים הבכירים. 

ג'ילי E5: מתחרה ישירה ברבת המכר של BYD 

ג'ילי E5

הקרוס־אובר הקומפקטי גיאומטרי C מבית קבוצת Geely הוכיח כי לכלי רכב חשמליים מתוצרת סין יש פוטנציאל להימכר בישראל בכמויות משמעותיות. מאז שנחת בישראל ב־2022 הוא העלה על הכביש יותר מ־16 אלף יחידות, ואף הוביל בשנה הראשונה את המכירות בפלח.

אבל למרות שהרכב עדיין זוכה להצלחה מכובדת בישראל, שורשיו מגיעים עד 2019. לפיכך בשנה הבאה תנחת באירופה ובישראל משפחה חדשה ומודרנית של דגמים חשמליים, שמשווקים בסין תחת שם המותג "גלקסי", ובאירופה ייקראו בפשטות "ג'ילי". הדגם החשוב ביותר מביניהם עבור השוק הישראלי יוצג השבוע בתערוכת בייג'ינג תחת השם E5, והוא אמור להחליף את הגיאומטרי C בשווקי היצוא החל מאמצע השנה הבאה. עיצובו, ממדיו ומפרטיו מכוונים היישר מול ATTO3 של BYD, שהוא הדגם החשמלי הסיני המצליח ביותר בעולם והרכב החשמלי הנמכר בישראל.

יש לו עיצוב שמרני, ממדים גדולים משל גיאומטרי C ותא נוסעים מרווח יותר. מערכת ההנעה אמורה להיות דומה לזו של גיאומטרי C עם מנוע בודד בהספק 218 כ"ס וסוללה של 62 קילוואט, שאמורה לספק טווח של עד כ־500 ק"מ. עם זאת הרכב מבוסס על ארכיטקטורה חדשה ומתקדמת ויתמוך בטעינה סופר־מהירה. המחיר בסין אמור להתחיל בכ־21 אלף דולר, גבוה בכמה אלפי דולרים מגרסת הטווח הארוך של גיאומטרי C, כלומר בסביבות 170־200 אלף שקל.

הונגצ'י EH-S7: המותג האליטיסטי פונה לקהל רחב 

הונגצ'י EH-S7

למותג הפרמיום Hongqi של ענקית הרכב הסינית FAW הייתה עד כה נוכחות שולית בישראל, עם דגם חשמלי בודד, ענק ומפואר. במחיר של 400־500 אלף שקל, הפוטנציאל שלו הוגבל לכמה עשרות מכירות בשנה.

אבל כשמדובר ביצרני רכב סינים הסבלנות כנראה משתלמת, והחל מהשנה אמורה FAW להשיק בסין, באירופה ובישראל גם דגמים חשמליים נגישים יותר, שמיועדים להתחרות בין השאר בטסלה.

אחד מהם הוא הקרוס־אובר החשמלי EHS-7, שאמור להגיע לאירופה עם תקינה מלאה עוד השנה. הדגם הסדרתי נראה הרבה יותר ידידותי לעין בהשוואה לעיצובים הגרנדיוזיים של דגמי העבר, ויש לו עיצוב, פרופורציות וממדים, שמכוונים אותו לאזור הכללי של טסלה Y ועוד. אורכו 4.92 מ', רוחבו 1.95 מ', גובהו 1.65 מ' ואורך בסיס הגלגלים שלו 3 מ'.

המפרט שלו מכוון די גבוה: אופציה למתלי אוויר, מנוע בודד עם 320 כ"ס או הנעה כפולה עם כ־580 כ"ס וכמובן תא נוסעים מפואר. הטווחים ינועו בין 500 ל־700 ק"מ בתקן הסין בארץ אפשר לצפות למחיר פתיחה של פחות מ־300 אלף שקל, בכפוף למיסוי. במקביל יושק גם דגם סדאן על אותה פלטפורמה, שאמור להתחרות בטסלה מודל 3.

Denza Z9: קבוצת BYD מאתגרת את פורשה 

Denza Z9

האם השוק הישראלי והאירופי בשל למכוניות ספורט־יוקרה סיניות במחירים של 500־750 אלף שקל? הסינים נחושים לגלות את זה ובשנה הבאה גם BYD תנסה למנף את הנוכחות "העממית" שלה בעולם ולהיכנס לפלח הזה, שרובו מבוסס על תדמית.

אחת הנציגות העיקריות שלה באירופה תהיה מכונית הספורט־חמש דלתות המרהיבה Z9 GT של המותג DENZA, שתושק השבוע בתערוכת בייג'ינג. המכונית מציבה את הכוונות על מתחרות אירופיות יוקרתיות דוגמת פורשה טאייקן, אם כי העיצוב שלה מזכיר דווקא את פורשה פנמרה.

זוהי מכונית ענקית עם אורך של 5.18 מ', רוחב 2 מ' ובסיס גלגלים באורך 3.12 מ'. יש לה שלל עזרים אווירודינמיים מתוחכמים כמו כנף אחורית שמתרוממת חשמלית בהתאם למהירות, בנוסח פורשה, ותא נוסעים ייחודי עם מסכים היקפיים.

מפרט ההנעה קיצוני. שלושה מנועים בהספק כולל של 952 כ"ס מבטיחים זינוק מאפס ל-100 בפחות מ־3 שניות, וסוללה ענקית של BYD עצמה כמובן אמורה לספק טווח חשמלי של יותר מ־700 ק"מ ב־WLTP. לאירופה היא אמורה להגיע ביחד עם כל המותג DENZA לקראת 2025 והמחיר עתיד להיות רחוק מ"סיני". בשוק הסיני מצפים למחיר של כ־90־110 אלף דולר.

צ'רי iCar: ג'יפון חשמלי אופנתי לחובבי שטח 

צ'רי iCar

קבוצת צ'רי הפכה בשנים האחרונות מקבוצת רכב ממשלתית בינונית ומנומנמת לענקית היפר־אקטיבית, שכמעט כל חודש משיקה מותגים ונכנסת למיזמים משותפים ולשווקים בין לאומיים חדשים. שלושה מהמותגים שלה כבר מיוצגים בישראל על ידי שני יבואנים, וייתכן בהחלט שעוד מותגים בדרך.

מעניין במיוחד הוא המותג צ'רי iCAR, שהושק בשנה שעברה בסין עם מיצוב "עירוני צעיר ומקורי" לטענת היצרן. הדגם החדש ביותר של המותג, שמושק בתערוכה, הוא הקרוס־אובר העירוני שמכונה V23.

העיצוב החיצוני של הרכב מזכיר לנדרובר דיפנדר "דחוס", בשילוב אלמנטים חזותיים מטויוטה לנדקרוזר. אורכו של הרכב 4.22 מ' בלבד אבל הוא רחב ומאוד גבוה, והוא ניצב על בסיס גלגלים מכובד באורך 2.73 מ'.

היצרנית טוענת שהוא לא רק "נראה קשוח", אלא גם יש לו פוטנציאל עבירות מכובד תודות למרווח גחון של כ־21 סנטימטרים בגרסת ההנעה הכפולה וזוויות גישה או נטישה מכובדות. עם זאת, די ברור שהוא מיועד בעיקר לקהל שמחפש את התדמית ולאו דווקא את יכולות השטח.

על נטיות אלה מעיד תא נוסעים מפואר ומהודר עם מסך ענק ושלל אבזרי "סגנון חיים". הרכב יוצע עם מנוע אחד או שניים וסוללה בקיבולת מכובדת של כ־80 קילוואט שאמורה לספק טווח חשמלי של עד כ־500 ק"מ. המחיר בסין אמור להתחיל בפחות מ־25 אלף דולר. עוד לא ידוע לוח הזמנים ליצוא.

עוד כתבות

אלכס קארפ, מנכ''ל פלנטיר / צילום: ap, Thibault Camus

ענקית ה-AI הייתה אחת מהמניות האהודות בוול סטריט. ואז היא פרסמה דוחות

פלנטיר, אחת החברות הגדולות בתחומי ה־AI, נסקה בשנה האחרונה ביותר מ־175% והפכה לאחת המניות היקרות בוול סטריט ● עד שהגיעו הדוחות שהביאו לצניחה של 15% במניה

איילת אבו חלא / צילום: יח''צ

המנהלת שנוסעת בכל יום שעתיים לעבודה, תחת אש: "רצות מחשבות - מה יקרה אם ייפול עליי משהו"

היא גדלה בחברה הדרוזית "שבה בנות לא מתגייסות" אבל לא ויתרה על שירות, עשתה שני תארים במקביל לקידום בעבודה, והיום מנהלת משאבי אנוש בתנובה גליל, שמספקת מוצרים אפילו למקדונלד'ס ● "יש מטחים כבדים על קריית שמונה וזה תופס אותנו באמצע העבודה, אבל מג'נגלים" ● שיחה קצרה עם איילת אבו חלא

עדן גולן בחצי גמר האירוויזיון, אמש / צילום: Associated Press, Martin Meissner

יותר מנועה קירל ונטע ברזילי: עדן גולן שוברת שיאי רייטינג עבור תאגיד השידור הציבורי

עדן גולן לא רק הצליחה לתת מופע מרשים - אלא גם לשבור שיאי רייטינג לתאגיד השידור הציבורי ● משדר חצי גמר אירוויזיון אמש רשם לתאגיד השידור הציבורי 25.9 נקודות רייטינג - יותר מהמשדרים של 2023 ו-2018, אז התחרו נטע ברזילי ונועה קירל ● האם התאגיד יצליח לשמר את הצופים החדשים?

זהבה נבט תושבת קריית טבעון, הקימה בתחילת הקורונה מיזם הצלת מזון בעיר / צילום: דנית כהן

כשיוקר המחיה מכביד, יש מי שמנסים להציל אוכל וכסף מפח האשפה

במציאות בה גלי עליות מחירים לא מפסיקים להגיע, אחת הדרכים לחסוך אלפי שקלים בשנה היא להפסיק לבזבז מזון ● כשליש מהמזון שמיוצר בישראל, בשווי של מיליארדי שקלים, יורד לטמיון, כאשר מחצית ממנו בר הצלה ● אלה המיזמים החברתיים שבחרו למזער את הבזבוז, לעזור לקהילה ולכדור הארץ ולסחוף את הציבור

''ספגטי'' טונה. כחולת סנפיר מיוון / צילום: אסף קרלה

אחת המסעדות הטובות בישראל שינתה גישה בגלל המלחמה - ובינתיים, זה כנראה משתלם

מסעדת העילית היפנית איי, שאיבדה טבח בנובה, נסגרה לכמה חודשים ● היא נפתחה מחדש נגישה יותר, תוך שמירה על עומק הטעמים והייחודיות

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה / צילום: Associated Press, Vahid Salemi

עם למעלה מ-30 אלף חיילים: האיום החדש של איראן על ישראל

חוסיין סלאמי, מפקד משמרות המהפכה, התייחס לסוגיה של פעילות ימית באגן הים התיכון, לצורך הידוק ההתקפה על ישראל ● זוהי לא הפעם הראשונה שמתייחסים באיראן לסוגיה זו, ולפני חודשים ספורים הוקם בסיג' ימי, משמר מתנדבים שיכלול לפי טהרן כ־55 אלף איש על כ־33 אלף כלים

אילוסטרציה: shutterstock

תיקון החוק שמפלה לטובה יורשי דירה בפרויקטים של פינוי בינוי

המחוקק החליט להבחין בין שותפים "רגילים" בדירה לבין בעלים אשר ירשו במשותף דירה ● כך ההבחנה משפיעה על תמורות בהתחדשות עירונית

עסקאות השבוע / עיצוב: טלי בוגדנובסקי

בכמה נמכרה דירת 2.5 חדרים להשקעה בשכונת פלורנטין בתל אביב?

בשדרות וושינגטון בתל אביב נמכרה דירה בשטח של 55 מ"ר, עם מרפסת בשטח של 4 מ"ר, תמורת 2.93 מיליון שקל ● הדירה עמדה כ־4.5 חודשים על המדף והיא מושכרת תמורת 7,400 שקל לחודש ● "ניסינו להגיע למחיר שמייצג את מחיר השוק פלוס כמה אחוזים - אך לא ברמה שתיצור אנטיגוניזם" ● ועוד עסקאות נדל"ן מהשבוע האחרון

קמפיין טורנדו

האם הצופים עדיין זוכרים מי הייתה הפרזנטורית הקודמת של טורנדו?

הנוכחות הגבוהה של מותג המזגנים על המסך הופכת את הפרסומת בכיכובה של נעמי לבוב לאהובה ביותר השבוע, כך עולה מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה ● המפרסם שהשקיע את הסכום הגבוה ביותר, זה השבוע השני, הוא free TV כ–1.4 מיליון שקל

לוחמי צה''ל ברצועת עזה, השבוע

הותר לפרסום: ארבעה לוחמים נפלו בקרבות ברצועת עזה, ארבעה נוספים נפצעו קשה

באותו אירוע שבו נפלו הלוחמים, נפצעו קשה קצין ולוחם. בדרום הרצועה נפצעו קשה שני לוחמים נוספים • בקבינט המלחמה והקבינט המורחב אישרו פה אחד: צה"ל יעמיק את הפעולה ברפיח • אזעקות הופעלו בבאר שבע ובגליל • זוהתה נפילה בבאר שבע, נזק נגרם לבית • עדכונים בולטים

נשיא טורקיה, ארדואן / צילום: Shutterstock, Mr. Claret Red

ישראל מנעה מארדואן מרחב הכחשה, וטורקיה נסוגה מההקלות בסחר - בינתיים

משרד המסחר הטורקי שלח מכתבים למפעלים בענף הבניין המקומי ועדכן אותם על אישור זמני לחדש את האספקות לישראל - אך הפרסומים בתקשורת הישראלית וההודעה החריפה של שר החוץ ישראל כ"ץ בנושא שברו את הכלים 

תע''ש רמת השרון / צילום: תמר מצפי

התוצאה המפתיעה והמטרידה של מחדל החימושים: תידחה בנייתן של 36 אלף דירות במרכז

הממשלה מקדמת בימים אלה החלטה לדחיית פינוי מפעל תע"ש רמת השרון, בשל "המאמץ המלחמתי", כך נודע לגלובס ● זוהי הודאה של מערכת הביטחון בכישלון לתכנן לטווח רחוק ובמחדל חימושים שפוגע כעת גם בשוק הדיור

מכונית הסופר–מיני ההיברידית MG3 / צילום: יח''צ

חסכונית וזולה: המכונית שעשויה לטלטל את השוק תגיע בקרוב לישראל

מכונית הסופר־מיני ההיברידית MG3 של קבוצת SAIC הסינית, שנחשבת ההיברידית "המלאה" הזולה באירופה, צפויה להגיע לישראל במחצית השנייה של השנה ● דלק מוטורס השיקה השבוע קרוס־אובר חשמלי חדש של NIO ● וגם: יצרנית הרכב הסינית GAC חוזרת לישראל ● השבוע בענף הרכב

''גרניקה'' של פיקאסו, דוגמה לביקורת בדיעבד / צילום: ap, Manu Fernandez

החוקרים שמגלים: איזה תפקיד יש לתרבות במלחמה

ממוזיקה ואופנה ועד שירה ואמנות פלסטית, התרבות הישראלית בחצי השנה האחרונה מתכנסת בתוך עצמה ● חוקרים שדיברנו איתם מתעקשים שבניגוד לאימרה על מוזות בזמן מלחמה, הן לא שותקות, אבל גם לא ביקורתיות ● מה תפקיד האופנה בתיעוד, ומה אפשר ללמוד מסיפורם של משורר אנגלי והציור "גרניקה" על המשמעות שיצירות עשויות לקבל בעתיד?

שר האוצר סמוטריץ' וראש הממשלה נתניהו. הבור התקציבי מעמיק / צילום: Reuters, Ronen Zvulun

מודי'ס בדוח על ישראל: הגירעון והחוב יהיו גבוהים מהצפוי. השלכות המלחמה על הכלכלה יימשכו שנים

סוכנות הדירוג לא שינתה את דירוג האשראי של ישראל והשאירה את התחזית השלילית, זאת לאחר שבפברואר הורידה את הדירוג ל-A2 ● במודי'ס ציינו כי למרות שהסיכון להסלמה לעימות צבאי עם איראן אינו זניח, הוא עדיין נמוך יחסית "בשל גורמים ממתנים"

חיילים וחיילות בצבא ברזיל, אפריל 2023 / צילום: ap, Eraldo Peres

בגלל מכתב מחאה? ברזיל משהה עסקה בשווי 145 מיליון דולר עם אלביט

לפי התקשורת המקומית בברזיל, הצבא במדינה החליט על השהיית רכישת 36 תותחי אטמוס מתוצרת אלביט ● המטרה מאחורי הצעד, על פי הדיווחים, היא להצדיק את ההחלטה לבחור באלביט בתור הזוכה במכרז ● סביר להניח כי מכתב מחאה עליו חתמו דמויות ציבוריות ברזילאיות, אמנים ופעילי זכויות אדם, תרם לעיכוב בעסקה

בית דיזנגוף, השבוע. ריק ועזוב / צילום: ניר וייס ודררו

על מצבו העגום של הבניין שבו הוכרזה עצמאות ישראל

כל מי שעובר בשדרות רוטשילד בתל אביב יכול לראות מה עלה בגורלו של הבניין האייקוני בו דוד בן גוריון הכריז על הקמת מדינה יהודית בארץ ישראל ● ההזנחה הפושעת של הבניין כמו מטאפורה למצב המדינה

ברוכים הבאים

להתעורר מול חיזבאללה: הכפר הבדואי שתושביו לא מוכנים לנטוש

בתחילת המלחמה פונו אנשי ערב אל-עראמשה מבתיהם, אך הקשיים הכלכליים והמנטליים גרמו להם לחזור לכפר, הסמוך לגבול לבנון ● הפחד אמנם קיים, אך מבחינתם אין אפשרות אחרת: "הגענו למצב שבו למשפחות אין כסף לקנות גלידה לילדים שלהן. כמה אפשר לשבת במלון?"

הטריוויה השבועית / צילום: Shutterstock

זו מערכת הנשק שיצאה לאחרונה משימוש בצה"ל

כמה יו"רים מונו במפלגת הליכוד מאז קום המדינה, כיצד נקרא כלב הציד של אל השאול האדס ואיזה סרט מבוסס על ספרו של ג'וזף קונרד "לב המאפליה"? ● הטריוויה השבועית

שר האוצר, בצלאל סמוטריץ' / צילום: נועם מושקוביץ', דוברות הכנסת

רגע לפני שבת: עימות פומבי בין שרי האוצר והביטחון על התקציב ורכש מטוסי F-15

שר האוצר פנה למזכיר הממשלה בבקשה להביא לישיבת הממשלה הקרובה החלטה שתקים באופן מיידי את הוועדה הציבורית לבחינת צרכי בניין הכח ותקציב הביטחון שמתעכבת מזה חודשים ● "העיכוב בהקמת הוועדה מביא לעיכוב ברכש חשוב להתעצמות צה״ל" ● גלנט: קיימת תפיסה ישראלי שגוייה לפיה ניתן לספק יותר ביטחון בפחות כסף כנגד צרכים הולכים וגוברים