גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"זה לא מסובך": מה עומד מאחורי הסלוגן שפוגע בתדמית של ישראל

במשך 50 שנה, לפני הכרזת העצמאות ומיד אחריה, ישראל הייתה קלה להבנה ולהסבר ● עכשיו מבקשי נפשה חוטפים את הנרטיב ומכריזים שאין דבר פשוט יותר מהבנת צדקתם של הפלסטינים ● הנזק כבד, והשאלה היא מה אפשר לעשות שעדיין לא נעשה

כ-300 אלף משתתפים במחאה פרו־פלסטינית בלונדון / צילום: ap, Alberto Pezzali
כ-300 אלף משתתפים במחאה פרו־פלסטינית בלונדון / צילום: ap, Alberto Pezzali

אילן פפה, שהיה לפנים מן "ההיסטוריונים החדשים", לפני שהתיישן והלך, התלונן עוד לפני עשר שנים כי ישראלים אינם יורדים אל סוף כוונתם של אלה המתארים את הציונות כפרויקט קולוניאלי, שהתחיל בסוף המאה ה-19, ומוסיף עד עצם היום הזה להתרכז ב"מחיקת הפלסטינים מן הארץ בכל דרך אפשרית".

בזמן מלחמת חרבות ברזל: תרגיל בינ"ל במעורבות לבנון בירדן
כותרות העיתונים בעולם | עדן גולן הדהימה את העולם, ואוניברסיטת פרינסטון הסתבכה עם איראן
האוניברסיטה היוקרתית באירלנד שנכנעה למפגינים הפרו־פלסטינים

פפה אמר נואש, ועזב את ישראל. אבל הטרמינולוגיה, שהתקבלה בדרך כלל במשיכת כתפיים משועממת, או בכיווץ מצח ספקני, התאזרחה מאז בכל רחבי האקדמיה המערבית. ואם חשבנו שסביבת מגדלי השן דנה אותה לחוסר רלוונטיות, השבועות האחרונים העמידונו על טעותנו.

קשה לדעת כמה מן הסטודנטים של Free, Free Palestine מתמצאים בעולם המונחים הזה; אבל הטרמינולוגיה, הכורכת את ישראל בקולוניאליזם האירופי של המאה ה-19, היא מקור השראתו של מרד הקמפוסים הגלובלי.

עיתונאי גרמני, טימו פלדהאוס, היה עד ראייה בנובמבר למאורע באוניברסיטת האומנויות (UdK) בברלין. מאה צעירים השתיקו את רקטור האוניברסיטה, כשגינה את זוועות חמאס. הסטודנטים, רעולי פנים, ידיהם מוכתמות בדיו אדום, הניפו כרזה, שאינה משה מזיכרונו של הכותב. It’s not complicated, באנגלית, "זה לא מסובך".

חיילים ישראליים במלחמת ששת הימים. נקודת המפנה בדעת הקהל העולמית / צילום: Reuters

פלדהאוס התלונן על הנטייה להגיע למסקנות על יסוד "פשטותן" של העובדות הנידונות. הוא הביע געגועים, אולי רק לתפארת המליצה, לזמנים שבהם הביטוי השגרתי היה דווקא "זה מסובך". הוא הוסיף: "היה אפשר למצוא תקווה חבויה במסובכות הזו, היא הרחיבה את החלל במקום לצמצם אותו".

רשימה שחורה או חומה

מה פירוש "זה לא מסובך"? פירושו שאין שני צדדים הראויים להישמע; יש מדכאים ומדוכאים, יש רעים וטובים, יש כובשים ורוצחים ויש כבושים ונרצחים. אין טעם לבזבז זמן על ויכוח. הכול גלוי ונהיר. בעיני הלא מסובכים, אלה המציעים להאזין ולשקול, הם "מנרמלים" (normalizing). התווית הזו היא חלק משיטת הניקוד בדבר הנקרא "אינדקס העמדה שנוקטים מוסדות תרבות וקולקטיבים כלפי תנועת השחרור הפלסטינית הנוכחית".

בדיקה מראה, כי 1,051 מוסדות בכל רחבי העולם מדורגים שם על פי צבעים: הצבע האיום ביותר, חום, ניתן ל"פרו-ציונים". למשל, האיגוד המקצועי של המורים בארה"ב מדורג כ"פרו-ציוני, בין השאר מפני שבמרץ 2023 הוא הביע אהדה למתנגדי "ההפיכה המשטרית" בישראל. עצם השותפות עם ישראלים, איזשהם ישראלים, טבעה עליו אות קלון. במקום השני באים ה"מנרמלים", כמו למשל הספרייה הלאומית הבריטית, שעוונה כבד מנשוא: היא עומדת בקשרים אקדמיים עם הספרייה הלאומית של ישראל.

כל זה מזכיר במידת מה את Index Librorum Prohibitorum, רשימת הספרים האסורים, שתיקנה הכנסייה הקתולית באמצע המאה ה-16. הוא עמד בתוקפו 400 שנה. הוא נועד להלך אימים על כל משכיל אירופי, ולכופף את חיי הרוח למרותה של הכנסייה. מעניין שהשימוש במונח "אינדקס" לא הרתיע את יוזמיו. אולי הם פשוט אינם חוששים להישמע טוטליטריים; אולי המהפכה שבה הם תומכים נועדה להיות טוטליטרית. היא בוודאי לא נועדה להיות ליברלית.

השתלטות התנועה המהפכנית הפלסטינית על השיג-ושיח האקדמי היא מן התבוסות המרות והמדאיגות ביותר שישראל ותומכיה נחלו בזירה הבינלאומית. אין זה מן הנמנע שצירוף המלים "זה לא מסובך" הוא מפתח להבנת התמורה.

הבושה של המערב

למרבה האירוניה, ישראל היא שנהנתה במשך שנים מהיתרון של פשטות ההסבר. במשך חצי מאה, לפני הקמתה ובשני עשוריה הראשונים, היא הייתה קלה להבנה. היא נועדה לפצות עם נרדף על אלפיים שנות ייסורים, שהגיעו אל שיאן בניסיון השמדה. השואה הכניסה את האנטישמיות הפומבית והגלויה אל המזווה. המערב התחיל להתבייש בעברו האנטישמי.

לימים כל זה התחיל לנוע בכיוון אחר: הבושה בהיסטוריה המערבית התרחבה, והתחילה לכלול את יחסן של האימפריות האירופיות אל הילידים במושבותיהן. האירופים התחילו להכות על חטא הקולוניאליזם והעבדות. פורמלית, בריטניה וצרפת חדלו להחזיק מושבות של ממש באפריקה ובאסיה בסוף שנות ה-60.

שוטרים מפנים מפגינה פרו־פלסטינית באוניברסיטה בברלין / צילום: ap, Markus Schreiber

צירוף זמנים הסמיך את סוף הקולוניאליזם האירופי למלחמת ששת הימים. ערב המלחמה ההיא, השמאל האירופי, כולל חלק מן הרדיקלים, תמך בישראל. הסחף התחיל מיד לאחר הניצחון, לא רק מפני שישראל חדלה להיות דויד במשוואת גוליית, אלא מפני שישראל הכובשת, המתנחלת והמספחת התחילה להזכיר לאירופים ולאמריקאים את המעצמות הקולוניאליות של העידן הקודם.

ישראל איבדה בהדרגה את ההילה הרומנטית, שריחפה עליה בימי דור המייסדים והמייסדות. התהליך צבר תנופה ניכרת עשר שנים אחר כך, כאשר הימין עלה לשלטון בארץ, ומזמן האינתיפאדה הראשונה. אוסלו אומנם האטה את התהליך, אבל האינתיפאדה השנייה חידשה אותו ביתר שאת.

אף שלא היה קושי להבחין בעצם התהליך, אפשר לטעון שהפוטנציאל של חומרתו לא הוערך די הצורך, מפני שלא הוערכה חומרת הפנייה של אינטלקטואלים מערביים נגד כלל ההיסטוריה של המערב.

בשנים האחרונות הוטרף כמעט מעיקרו התפקיד הגלובלי שמעצמות המערב מילאו מאז תחילת המאה ה-16. ההטרפה הזו, שהתחילה באקדמיה, התפשטה לאיטה אל התקשורת ואל הפוליטיקה. בשלוש השנים האחרונות היא הגיע לממדים של צונאמי, במידה רבה בעקבות תשע דקות הווידיאו הוויראליות של חניקת ג'ורג' פלויד, אדם שחור ששוטר לבן כרע ברך על צווארו. העולם כולו חזר וצפה בהן.

תרבות ההתרסה והצעקה

ואו-אז באה עזה, וסיפקה "ג'ורג' פלויד" על מישור לאומי ופוליטי. כביכול, ישראל היתה שוות ערך לשוטר שכרע ברך. הלהג המיותר שבקע משורה של גרונות רשמיים מ-9 באוקטובר ואילך החיש את ה"פלוידיזציה" של מלחמת עזה.

ביום העצמאות ה-76 אפשר לומר בלב שבור, כי ישראל הובסה במלחמת התודעה והנרטיב. גימיקים של גריסת אמנת האו"ם בשידור חי אינם יכולים להקימה. הם חלק מתרבות ההתרסה והצעקה, שישראלים חושבים בטעות ל"הסברה", וחלקים ניכרים של העולם חושבים לביטוי של אובדן עשתונות.

אי-הצלחתה של ישראל להמחיש את המידה שבה היא לוחמת על חייה אולי מצריכה מאמץ מסוג אחר, שבמרכזו יעמוד לא הניסיון לשכנע, כי אם מאמץ ממשי להקשיב ולשוחח.

מניסיוני אני יודע שעצות כזאת שאני משיא כאן אינן מתקבלות באהדה, בוודאי לא בימים של תחושת עלבון ובגידה ושל מאבק שיור. אבל כישלונה של הגישה הקודמת מדבר בעדו. זה הזמן, אולי, לנסות משהו שעדיין לא נוסה.

רשימות קודמות בבלוג וביואב קרני. ציוצים (באנגלית) בטוויטר

עוד כתבות

''''ריביות מדוכאות ומדיניות מוניטרית קלה הן נחלת העבר'' / צילום: Shutterstock, Pixels Hunter

בכירי וול סטריט בטוחים: כולם מפספסים את מה שעומד לקרות

מנהלי הכספים הכי גדולים בארה"ב חוששים מ'האינפלציה המוטמעת' במדינה ● מנכ"ל בלאקרוק: "יש לנו מדיניות ממשלתית שמגבירה אינפלציה ואיש לא שואל 'באיזה מחיר?'" ● מנכ"ל מורגן סטנלי: "נגמרו הזמנים של כסף זול וריביות אפסיות" ● מנכ"ל ג'יי.פי.מורגן: "האינפלציה עשויה להתחדש כפי שקרה בשנות ה-70"

רן עוז, מנכ''ל קבוצת ישראכרט / צילום: תמי בר שי

נחתמה עסקת מכירת השליטה בישראכרט למנורה מבטחים בשווי של 3.15 מיליארד שקל

לאחר סבב מגעים מואץ שהתנהל היום, אישר דירקטוריון ישראכרט בראשות תמר יסעור את פרטיו והערב נחתם ההסכם ● לאחר שאל על נסוגה מהצעתה, מנורה נותרה המתמודדת היחידה בפועל על רכישת השליטה ● לאחר אישור בעלי המניות, העסקה דורשת את אישורי רשות התחרות ובנק ישראל

גבול ישראל-לבנון / צילום: Reuters, Joerg Boethling

התקדמות משמעותית בדרך להשגת הסדרה ביטחונית בגבול לבנון-ישראל

ארבעה עובדים זרים וחקלאי ישראלי נהרגו מפגיעת טיל במטולה ● בכיר בחמאס: דוחים את ההצעה להפסקת אש לטווח קצר תמורת שחרור חטופים ● דיווח בסוריה: "פיצוצים בעקבות תקיפה ישראלית במדינה" ● בצל המגעים להפסקת אש, מקורות בלבנון טוענים: "אם הוכשטיין יגיע ללבנון עם התנאים ישראלים, משימתו תידון מראש לכישלון" ● כוחות הביטחון פעלו בנור א-שמס, כלי טיס תקף חוליית מחבלים חמושים ● כל העדכונים

מומחי מודיעין מנסים להבין איך ישראל תקפה באיראן

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: צילומי לוויין חושפים את הרס הבתים בדרום לבנון, האיראנים מכפילים את תקציב הביטחון השנתי, ובשבדיה שוקלים לדרוש הכרה בישראל כחלק מהדרישות לקבלת אזרחות • כותרות העיתונים בעולם

הפגיעה בבית רה''מ בקיסריה / צילום: לפי סעיף 27א'

מה עובר על הצנזורה ולמה אפילו את הכתבה הזו התבקשנו לשלוח לאישור

בשנה החולפת גדל משמעותית מספר החומרים המוגשים לצנזורה, בשל הרגישות הביטחונית בזמן מלחמה, ולצד זאת התרבו התלונות על אופן עבודתה ● בין הטענות: היעדר אחידות במדיניות כלפי גופי התקשורת, העדפת חדשות ערוץ 12 וחוסר רלוונטיות בעידן הרשתות החברתיות

מטקס ציון עשור להנפקת סייברארק בנסדא''ק / צילום: ואניה סאוויק – נסדא''ק

לבנק ההשקעות ג'פריס יש המלצה חמה על מניות הסייבר מישראל

סייברארק, פאלו אלטו וצ'ק פוינט הן בין המומלצות של אנליסט ג'פריס ג'ו גאלו ● הוא סבור כי תקציבי אבטחת הסייבר לא ייפגעו, מעריך שהקונסולידציה בתעשייה תימשך, וצופה עלייה בתקיפות ● וגם: כיצד מושפע תחום הסייבר ממהפכת ה-AI ומהמלחמות?

סאטיה נאדלה, ​מנכ''ל מיקרוסופט / צילום: Associated Press, Ted S. Warren

דוח רבעוני חזק למיקרוסופט; היכתה את התחזיות בהכנסות מהענן

מיקרוסופט עקפה את התחזיות בשורת ההכנסות שגדלו בכ-16% בהשוואה לרבעון המקביל ● גם הרווח למניה היה גבוה מהצפוי ועמד על 3.30 דולר למניה ● המניה עולה בכ-1% במסחר המאוחר

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: דני שדה, Shutterstock

בצל הביטולים בחברות הזרות, שחקן מפתיע מנסה להיכנס לענף התעופה בישראל

בחברות התעופה הזרות ביטולי הטיסות נמשכים, בחברות הישראליות מגבירים פעילות בשלל יעדים כדי לתת מענה ● ישראייר עוזרת להגביר את התחרות בקו לונדון ולמרות זאת אין בשורה לגבי המחירים, ארקיע טוענת שהכרטיסים שלה לווינה ולרומא יעזרו לישראלים להגיע ליבשת אמריקה בקלות ובזול ● וגם: במטה ההייטק מנסים לייצר אלטרנטיבה למחירים הגבוהים של אל על לארה"ב

היכונו לגזירות בענף הרכב / צילום: יוסי כהן (עיבוד: טלי בוגדנובסקי)

הנהגים ישלמו למדינה עוד כ-5.5 מיליארד שקל בשנתיים הקרובות. הנה הגזירות

מתחזית הכנסות המדינה בתקציב החדש שפורסם עולה כי הטבות המס לרכבים חשמליים יבוטלו בהדרגה, ומס גודש יוחל על כלי רכב שנכנסים לערים הגדולות בשעות העומס ● המשמעות של המהלכים הצפויים עשויה להיות עלייה של עד כ-10% במס הקנייה האפקטיבי הממוצע על כלי רכב חדשים ● השבוע בענף הרכב

שרון קדמי / צילום: תמונה פרטית

אחרי למעלה משנה ללא מנכ"ל מכהן: הממשלה אישרה את שרון קדמי, לתפקיד מנכ"ל רשות שדות התעופה

תוך כדי משבר תעופה חריג, רשות שדות התעופה פעלה כשנה וחצי ללא מנכ"ל ● היום אושר בממשלה כי שרון קדמי יכהן בתפקיד ● קדמי יחליף את אמנון כהן, ששימש כממלא מקום מנכ"ל רשות שדות התעופה בשנה וחצי האחרונות

מנכ''ל אפל, טים קוק / צילום: ap, Jeff Chiu

רבעון סוער לאפל: מכירות האייפונים זינקו, מס עתק פגע ברווח הנקי

אפל דיווחה על הכנסות של 94.9 מיליארד דולר ורווח למניה של 1.64 דולר, מעט מעל הצפי ● עם זאת, הרווח הנקי ירד בשל העובדה שהייתה צריכה לשלם את מס האיחוד האירופי ● שולי הרווח הגולמי היו 46.2%, מעל התחזיות של 46.0% ● יורדת ב-2% במסחר המאוחר

בועז וקסמן, בעלי אופיר טורס / איור: גיל ג'יבלי

כמעט בעל עניין: הבעלים של אופיר טורס קונה מניות של אחת המתחרות הגדולות

בועז וקסמן, הבעלים של קבוצת אופיר טורס, צבר יותר מ־4% ממניות חברת התיירות המתחרה קשרי תעופה ● כעת מסתמן כי הוא אינו מתכוון להסתפק באחוזים שרכש ומבקש להגדיל את החזקותיו בחברה

סאטיה נאדלה ומייקל סיילור / צילום: רויטרס

הוא הימר על הביטקוין, הזניק את החברה שלו ב-500% ועכשיו קורא תיגר על מיקרוסופט

במיקרוסופט שוקלים להתחיל להשקיע בביטקוין, מה שיכול להשתלם פעמיים לענקית הנכסים בלקרוק, שמחזיקה במניות ענקית הטק וגם משקיעה גדולה בקריפטו ● מי שניצל את המומנטום כדי להקניט את המנכ"ל הוא מייקל סיילור ממיקרוסטרטג'י, שזינקה פי 6 בשנה

דונאלד טראמפ והנסיך הסעודי מוחמד בן סלמאן / צילום: ap, Evan Vucci

מבחינת טורקיה לא ממש משנה מי יזכה בבחירות בארה״ב. זו הסיבה

באיראן חוששים מפגיעה בכלכלה ומגורל תוכנית הגרעין, את ערב הסעודית ואיחוד האמירויות מעניינת בעיקר שמירת היציבות ולטורקיה אין הרבה ציפיות ● המזרח התיכון מחכה לבחירות

ראש ממשלת ספרד, פדרו סנצ'ז / צילום: Shutterstock

ספרד מבטלת חוזה לרכש נשק מחברה ביטחונית ישראלית, ומצהירה: נפסול נוספות

משרד הפנים הספרדי הודיע כי הוא מבטל חוזה לאספקת 15 מיליון כדורים בתמורה ל־7 מיליון אירו מחברת גרדיאן אחזקות ● עוד קבע כי חברות ישראליות ייפסלו מהתמודדות במכרזים בעתיד "כל עוד המלחמה נמשכת" ● בשלב זה, בענף לא מכירים צעדים דומים מצד אירופה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

חודש אוקטובר בבורסת ת״א: מדד הבנקים זינק לשיא, והמניה הביטחונית שכיכבה

מדד ת"א 35 ירד היום ב-1.1%, מדד הדואליות ב-2% ● בסיכום חודש אוקטובר, המדדים המרכזיים בבורסת ת"א רשמו ביצועי יתר בהשוואה לוול סטריט ● הבנק השוויצרי EFG: "הסיכוי הגובר של טראמפ לזכות בנשיאות מהווה גורם מרכזי לעליית מחירי הזהב" ● במיטב מעריכים כי "גם אם טראמפ ייבחר, בסופו של דבר תשואות האג"ח בארה"ב יחזרו למגמת ירידה"

האם מספר התלמידים בחינוך הממלכתי-חרדי עלה ב-50%?

כמה תלמידים הצטרפו לחינוך הממלכתי־חרדי? בדקנו מחדש את הנתונים ● המשרוקית של גלובס

ישיבת הממשלה / צילום: מעיין טואף, לע״מ

הדיונים על תקציב הממשלה: אלה הגזירות שעל הפרק

הממשלה מתכנסת כעת לישיבה מיוחדת במטרה להביא לאישור התקציב לשנת 2025 ● ראש הממשלה, בנימין נתניהו, התייחס בישיבת הממשלה לראשונה באופן פומבי לקיצוצים הכואבים הצפויים בתקציב ● שר האוצר, בצלאל סמוטריץ', הוסיף בפתח הישיבה: "התקציב שאנחנו מביאים עכשיו הוא תקציב מורכב מאוד ● הצעת התקציב מתאפיינת בהקפאות שונות בהן: מדרגות מס הכנסה, נקודות  זיכוי מס, שכר מינימום, קצבאות הביטוח הלאומי והשכר במגזר הציבורי ● עדכונים שוטפים

כטב''ם בשירות צבא אוקראינה / צילום: ap, Efrem Lukatsky

מטוסי קרב בתמורה לנפט: העסקה של צרפת ועיראק

טורקיה תייצר 120 מל"טים מדי שנה באוקראינה, עיראק תחזק את חיל האוויר שלה עם מטוסים מתוצרת צרפתית, משרד ההגנה הרוסי תובע חברה מקומית, וכוחות המארינס בארה"ב השלימו אימון בכיפת ברזל ● השבוע בתעשיות הביטחוניות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי

הצעת תקציב המדינה לשנת 2025 היא בקושי טיוטה

איך נוכל לחסוך כסף על טסטים לרכב ● בנושא גיוס חרדים, נמשיך לחוג במעגלים ● והתקציב שיובא לאישור הלילה ממש לא אפוי ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק