בצל הנפילות ואחרי הפעולה שהסתבכה אמש בעזה: הכסף הקטארי מכתיב את הקצב

פעולת צה"ל ביום א', בה נהרג סא"ל מ', העמידה בסיכון את מהלכי ההסדרה בין ישראל לחמאס • חמאס, שהצליח לשלם משכורות לאנשיו בעקבות הזרמת הכסף מקאטר, ניסה לצייר תמונת ניצחון בעוד הדרג המדיני הישראלי החזיק ברובו בעמדה שמוטב להגיע להסדר של שקט - עד לסבב הלחימה הקשה הנוסף

מבנה בח'אן יונס לאחר תקיפה/ צילום: רויטרס
מבנה בח'אן יונס לאחר תקיפה/ צילום: רויטרס

לחימה קשה בדרום: מטוסי קרב של חיל האוויר תוקפים בשעה זו מטרות ברצועת עזה בתגובה לירי של למעלה ממאה רקטות ופצצות מרגמה לעבר עוטף עזה, אופקים, שדרות, באר שבע ואשקלון. בין היתר נפגע צעיר ישראלי מפגיעת מרגמה באוטובוס, ארבעה ישראלים נוספים נפגעו באורח קל ובית בשדרות ספג פגיעה ישירה. המטח הכבד מגיע לאחר הערכות כי סבב הלחימה הגיע לרגיעה בשעות הבוקר.

מנהיג חמאס יחיא סינואר חזר למקורותיו ולעברו בחוליות הטרור של חמאס, והכריע בעד תגובה של ממש לתקרית אתמול - כפי שדרשו אנשי הזרוע הצבאית של הארגון. סינואר לא שעה לעמדה המתונה שגרסה כי הסיכון בירי רקטות וטילים הוא ההידרדרות לתגובה ישראלית חריפה עד כדי מבצע צבאי רחב היקף. סינואר נסמך בין השאר על דברי ראש הממשלה נתניהו בדרכו לפריז שלשום בדבר חוסר הרצון להיכנס לעימות מחודש ברצועה, והניסיון להגיע להסדרה.

עד לפני מספר שעות היה נראה כי לחמאס אין אינטרס לפתוח בלחימה נגד ישראל, וכי מותו בקרב של סא"ל מ' ביום א' הוא מהגורמים העיקריים שהביאו להימנעותו מירי תגובה מסיבי יותר והידרדרות לעימות צבאי כולל. אי לכך חמאס מיהר למסגר הלילה את התקרית כהישג צבאי שלו. הוא התפאר בתמונות של נשק וציוד צבאי שנותרו מאחור, אף שהתברר די מהר שמדובר בשקר - היה זה ציוד מיושן, הגדיר את התקרית 'קרב הירואי' שבו חשפו לוחמיו את חיילי צהל ומנעו מהם למלא את משימתם. המסגור הזה איפשר לחמאס להוציא את הודעת ההרגעה, או אם תרצו סיום האירוע, בשעות הצהריים היום שבה נאמר: "אצבעותינו מוכנות על ההדק ואל לאויב לבחון את ערנותנו". כלומר, חמאס הודיע שאת התגובה שלו לכניסה הישראלית לרצועה כבר מימש - הרג קצין, הניס את הכוח החוצה ויריה 20 רקטות (סמליות), ובכך הסתפק. זאת עד שהחל מטח הרקטות הנרחב הנוסף הערב, שלפי הפלסטינים החל בעקבות תקיפת עמדת חמאס בצפון הרצועה בירי טנקים של צה"ל.

● פרשנות: אמצע הלילה בכפר | יובל אזולאי

הג'יהאד האיסלמי, שלאורך כל שעות הלילה והבוקר ניסה לדרבן את חמאס להגיב בחריפות, יישר לבסוף קו ופרסם הודעה שבבסיסה 'מוכנות' ולא תגובה. "ההתנגדות ובראשה גדודי אל-קסאם ופלוגות אל-קודס (הזרועות הצבאיות של חמאס והג'יהאד האיסלאמי - ד"ז) עדיין נמצאת במצב כוננות גבוהה. השליטה בשטח מראה על מוכנות ההתנגדות וערנותה הקבועה", נאמר בהודעה.

הקרב הזה סיפק לחמאס גם ספין מצוין לביקורת הרבה עליו, הן ברצועה ובן מחוצה לה, בשל הכסף הקטארי שהוכנס לרצועה וקנה את השקט על הגבול. תמונת מזוודות הטרולי עמוסות המזומנים - 15 מליון דולר - במכוניתו של השליח הקטארי לרצועה שחשף גל ברגר ב'כאן', ממש כמו בסרטי גנגסטרים, יחד עם חגיגות תמונות ברשתות החברתיות של אנשי חמאס עם הכסף, הביאו לגל של תסיסה כלפי הארגון השולט ברצועה.

ברשתות החברתיות התלוננו רבים על כך שאנשי חמאס שלחו אל הגדר עם ישראל את הצעירים, בעוד הם נשארים מאחור, ומרוויחים על דמם של ההרוגים והפצועים את מליוני הדולרים של קטאר. הרשות הפלשתינית אף שהסכימה בשתיקה להכנסת הכסף, קפצה אף היא על העגלה והגדירה את העברת הכסף 'מכירת הקורבנות'. אחמד מג'דלאני, אחד מבכירי אש"ף, אמר כי אם הרשות הייתה מסכימה להכניס את הכסף הקטארי לעזה, זה היה בדרך הרשמית דרך הבנקים - ולא "במזוודות דרך מאפיה ומבריחים. התהלוכות והקורבנות בעזה נועדו להשיג הסכם שבו חמאס ימכור את הקורבנות תמורת הדולר והסולר".

מחמוד אל האבש יועצו של אבו מאזן אמר בנאום ברמאללה כי חמאס מכר את העם הפלשתיני תמורת כמה מליוני דולרים עלובים בעוד הרשות סירבה לוותר על עקרונותיה אף שהוצעו לה מיליארדי דולרים, ובכך אישר בפומבי לראשונה את ההצעה האמריקנית לאבו מאזן שחשפנו כאן ב"גלובס" לפני כחודשיים, ולפיה הרשות תקבל סיוע בהיקף של חמישה מליארד דולר כדי להיכנס למשא ומתן על בסיס תוכנית המאה. בסוכנות הידיעות הרשמית של הרשות הפלסטינית ופא נכתב על ראשי חמאס כי "הם מוכנים לכרות ברית גם עם השטן כדי לשמר את שלטונם".

גם שיטת חלוקת הכסף זכתה לביקורת עצומה. ראשוני המקבלים היו עובדי הממשלה אנשי חמאס, בעוד העובדים הוותיקים מתקופת שלטון פתח קיבלו סכומים נמוכים או לא קיבלו כלל. חלק מהסכום יועד למשפחות נזקקות - 100 דולר למשפחה - אבל גם במקרה זה עלתה זעקה כי החמאס מעדיף את תומכיו הנזקקים על פני אחרים. השליח הקטארי מוחמד אל עמדי נתפס בעין המצלמות לוחש לאוזנו של יחיא סינואר מנהיג חמאס ברצועה כי "עכשיו צריך לשמור על השקט". הצילום הזה הפך לוויראלי ושודר ללא הפסק ברשתות החדשות הערביות.

I-2
 I-2

הביקורת התחלפה בנאומי רהב צבאיים

וכך ההיתקלות אמש נפלה לידי תועמלני חמאס כפרי בשל, והקרב 'ההירואי' מסיט את תשומת הלב מהביקורת הזו. ניצני ההסדרה וזרם הדולרים המובטחים מקטאר, מבטיחים מכדי לוותר עליהם תמורת הישגים תעמולתיים של ירי רקטות אל ישראל. קטאר אמורה להעביר בחודשים הקרובים עוד לפחות 75 מליון דולר שחלקם אכן ילכו למימון טרור - אין לאיש אשליה אחרת. אבל היתר ייתן זריקת עידוד לכלכלה העזתית הירודה והמדשדשת כבר חודשים בהיעדר מזומנים, משכורות ותנועה כספית כלשהי. למרות ההפצצות הערב, קשה לדעת בשלב הזה האם לחמאס יש נכונות לצאת למהלך צבאי שעלול להביא לעימות כולל. מצבו הכלכלי קשה, הרחוב ברצועה זועם, גם עליו, ויתקשה להכיל עוד הרס ואובדן שיביאו עימם התקפות צה"ל.

חמאס / צילום: רויטרס
 חמאס / צילום: רויטרס

במאמר מוסגר נזכיר כי העברת הכסף במזומן ובאישור ישראל דרך נמל התעופה בן גוריון ומעברי הרצועה, נועדה לעקוף את מנגנוני איסור מימון הטרור שישראל עצמה יזמה ועודדה, המטילים עיצומים בינלאומיים על מוסדות פיננסים המעבירים כספים לחמאס. כבר אמר מי שאמר כי במזרח התיכון הכל אפשרי, ומקיאוולי מן הסתם צופה בכך וחוכך ידיו בהנאה.

במסגרת ההסדרה אמורה ישראל לקדם הקלות כלכליות ופרויקטים ובהם מתקן התפלת מים; הוספת קו חשמל שתוכנן לפני שנים מישראל לרצועה אך לא בוצע בשל התמשכות האלימות; הגדלה של ממש במרחב הדיג מול חופי הרצועה; והתחלת הקמת אזורי תעשייה סמוך למעברי הגבול, שבהם יוקמו מפעלים ישראליים ובינלאומיים לתעסוקת פלשתינים. ישראל עדיין מתנגדת לכניסת פועלים מהרצועה לתוך תחומה, אך בדיונים האפשרות הזו הועלתה כאופציה עתידית.

בכיר בחמאס נשמע אמש בשיחה עם "גלובס" כעוס במיוחד על התקרית ובין השאר אמר כי היא מעידה על רצון ישראלי לסגת מההבנות ולא לקיים את ההסדרה. הבוקר הוא דיבר באופן זהיר יותר. לדבריו, היממה הקרובה חשובה במיוחד, ואם ישראל לא תפתח באש, טילים לא יצאו מהרצועה כדבריו.

מצרים, שגם היא למרות איבתה לקטאר הסכימה בשתיקה למהלך העברת הכספים, הייתה מעורבת כרגיל בניסיונות למנוע הסלמה. בלילה דחקו המצרים בחמאס לרסן את מה שמכונה ברצועה 'הארגונים הסוררים' ולמנוע מהם להגיב בשמו. 

נתניהו לצד הרמטכ"ל והשב"כ

בצד הישראלי הוכח שוב כי מקבל ההחלטות הביטחוני האמיתי במדינת ישראל הוא הדרג הצבאי. הפעולה של היחידה המיוחדת בעומק הרצועה הייתה נדרשת בתזמון הזה, ועל אף סכנת הפגיעה במאמצי ההסדרה שמנהל הדרג המדיני היא יצאה אל הפועל. שר הביטחון אביגדור ליברמן העיד בעצמו כי גם בקבינט דעתו אינה מכרעת, כשסיפר כי היה היחיד שהתנגד להכנסת הכסף ולהקלות ברצועה - צעדים שמומשו.

ליברמן /  צילום: רויטרס - Amir cohen
 ליברמן / צילום: רויטרס - Amir cohen

ראש הממשלה בנימין נתניהו מייחס חשיבות מכרעת לעמדה הצבאית ולעמדת השב"כ ולפי אחד משרי הקבינט מגן על עמדות אלה ועל הרמטכ"ל והקצינים המציגים אותן בפני השרים האחרים.

פעולת היחידה המיוחדת אמש אושרה על ידי הדרגים הצבאיים הבכירים ביותר, ובידיעה ואישור של הדרגים הממשלתיים, קרי שר הביטחון וראש הממשלה. לא ניתן להרחיב אודות מטרות הפעולה, אך מקורות צבאיים מאשרים כי חשיבותה הביטחונית הייתה רבה ולכן התקיימה למרות המגעים להסדרה.

נסיעתו המדינית של נתניהו לפריס מעידה כי הייתה זו פעולה 'שגרתית' שלא הצריכה נוכחות מידית שלו בישראל, ורק לאחר שהסתבכה הודיע על חזרתו כדי לפקח מקרוב על הצעדים למניעת הידרדרות. במהלך הנסיעה נתניהו חזר ואמר לכתבים בעניין הרצועה כי הוא עושה ככל יכולתו להחזיר את השקט לישובי הדרום בתיאום עם גורמי הביטחון.

המטרה היא גם למנוע משבר הומניטרי בעזה על דעת כל גורמי הביטחון והקבינט, אמר נתניהו, והעברת הכספים מקטאר היא צעד נכון לרגע זה. יש עוד חזיתות אמר ראש הממשלה, אנו פועלים בצורה מושכלת ואחראית, ולכל צעד יש מחיר. מנהיגות פירושה אחריות ואם אתה לא יכול לשאת במחיר אינך יכול להנהיג. דברים המוכוונים אם תרצו לשר הביטחון ליברמן ולשר החינוך נפתלי בנט שמתחו ביקורת על ההקלות לרצועה והעברת הכספים.

נתניהו לא מינה איש להחליפו בעת נסיעתו כנהוג בדרך כלל. ממלאת המקום הרשמית היא שרת התרבות והספורט מירי רגב אך לבד מעדכונים שקיבלה כיתר השרים לא הייתה שותפה למעגל הדיונים וההחלטות. שר הביטחון ליברמן ניהל את הדיונים והערכות המצב בקריה עד לשובו של נתניהו הבוקר, אך ראש הממשלה היה כל העת בתמונה ושום החלטה לא הייתה מתקבלת ללא הסכמתו.

ומה עכשיו? גורם ביטחוני העוסק במכלול הנושאים הקשורים לרצועת עזה אומר כי אפילו הבוקר נמשכו כמה מההליכים האזרחיים השגרתיים מול הגורמים המקבילים ברצועה, אף שהמעברים לא תפקדו כביום רגיל. עם זאת, לדבריו חמאס המנסה להיראות כגורם אחראי נתון במאבק פנימי בין הגורמים הצבאיים המבקשים לנקום את מות אנשיהם, לדרג המדיני המבקש להמשיך בצעדי ההסדרה.

הוא מוסיף כי הדרג המדיני הישראלי מחזיק ברובו בעמדה כי אם אין בכוונתנו לכבוש מחדש את הרצועה מוטב להגיע להסדר של שקט - הודנה - תוך מאמץ ביטחוני מודיעיני קבוע לפגיעה ביכולות הצבאיות ההתקפיות של חמאס, אך בלי הידרדרות לעימות רחב. השקט לתושבי הדרום גם אם הוא זמני הוא מטרה אסטרטגית של הממשלה, ובניהול הסיכונים בכלל הגזרות, עדיף שקט בדרום גם במחיר חיזוק מסוים של חמאס.

העמדה הזה נכונה בטווח הקצר ואולי אף הבינוני, אבל מזיקה לפתרון משמעותי יותר של הסוגיה הפלסטינית. היא מחלישה את הרשות הפלסטינית אשר לכאורה היא הפרטנר הטבעי ובעצם רק דוחה את העימות הכולל מול חמאס בשנה שנתיים, עימות שהוא ככל הנראה בלתי-נמנע.