בין פרשת מידע הפנים באל על לקרטל הנסיעות לפולין: ריבוי הכובעים שסיבך את פיני גינזבורג

הוא בעל מניות ודירקטור באל על, בעלים של סוכנות נסיעות ומייצג בארץ חברות תעופה שונות • כעת פיני גינזבורג הוא גם החשוד המרכזי בפרשת שימוש במידע פנים באל על • האם ריבוי הכובעים סיבך את האיש החזק של עולם התעופה והתיירות?

פיני גינזבורג / איור: גיל ג'יבלי
פיני גינזבורג / איור: גיל ג'יבלי

מיהו פיני (פנחס) גינזבורג, דירקטור והמחזיק ב-8% ממניות אל-על החשוד בביצוע עבירות של שימוש במידע פנים? איש עסקים חד אבל ישר ונעים הליכות או מנהל אופורטוניסט שיודע לנצל את הקשרים והידע שלו בענף עד כדי חשד לעבירות פליליות?

בשבוע שעבר דיווחה אל על על חקירה של רשות ניירות ערך ביחס לחברה. בהמשך התברר כי במוקד החקירה עומדת עסקה מיולי 2017 שבמסגרתה מכר גינזבורג 2% ממניות אל על בסכום של כ-34 מיליון שקל מחוץ לבורסה (לאחר המכירה נותר עם כ-8% מניות של אל-על).

חודש אחרי המכירה, פרסמה אל על דוח רבעוני שלילי והמנייה צללה. לטענת הרשות גינזבורג ניצל מידע פנים כדי להיפטר בזמן מהמניות, לטענת באי כוחו, יש לגינצבורג הסבר לגיטימי לעיתוי המכירה שאינו קשור למידע פנים.

ריבוי הכובעים

בחזרה לגינזבורג עצמו ולריבוי הכובעים שלו בתחום התעופה והתיירות. גינזבורג (61) נכנס לעולם התיירות בעקבות אביו ישראל, עיתונאי עבר שרכש בתחילת שנות ה-60 את סוכנות הנסיעות י. הלל (הלל טורס) מרחוב בן יהודה בתל אביב. גינזבורג מגיע מבית דתי ואת הסוכנות ניתב אביו כבר בהתחלה לפעילות בקרב פלח שוק נחשק בתחום - הנוסעים החרדים והדתיים. סוכנות הנסיעות שנמצאת עדיין בבעלותו היא הכובע הראשון שהוא מחזיק בענף.

הכובע השני הוא כאמור האחזקה באל על. בכובע השלישי הוא מחזיק באמצעות חברת תלפיות שדרכה הוא משמש כנציג של חברות תעופה זרות בישראל (GSA). בין היתר של חברת התעופה התאילנדית תאי איירווייז שלא מבצעת טיסות לישראל אולם מחזיקה מזה שנים בהסכם קוד שייר עם אל על. לפי ההסכם, שתי החברות רשאיות למכור מקומות על טיסה שמבצעת החברה האחרת, כך שבמקרה הזה רשאית תאי למכור מקומות על טיסות של אל על לבנגקוק. (נזכיר כי עד לאחרונה ובמשך שנים ארוכות, נהנתה אל על מהבלעדיות בקו תל -אביב בנגקוק אולם בקיץ האחרון נכנסה לתחרות הזו ארקיע).

חברה אחרת שמייצג גינזבורג בישראל דרך חברת תלפיות היא אוזבקיסטן איירווייז. במקביל, גינזבורג משמש גם חבר הנהלת באיירתור, סיטונאית תיירות שנמצאת בבעלות סוכני הנסיעות בישראל ואל על והעוסקת בתיירות נכנסת ויוצאת לבודדים ולקבוצות.

בענף התעופה יש הטוענים כי ריבוי הכובעים הזה בעייתי. לפי הטענה הזו מעצם העובדה שגינזבורג הוא בעל מניות וחבר דירקטוריון באל על הוא חשוף למדיניות פנימית כולל תמחור ותכנוני לו"ז, והדבר מהווה ניגוד עניינים בהיותו במקביל נציג של חברת תעופה זרה. בכך, כך נטען, הוא יכול למשל להשפיע על המחיר שבו תימכר הטיסה על ידי שתי החברות.

"גם באל על לא אהבו את זה" אומר גורם בענף התעופה. "גם עצם העובדה שסוכן נסיעות פותח נציגות של חברות תעופה זרות בישראל היא בעייתית ותמוהה ואני יודע שבאל על ניסו למדר אותו מחלק מעיסוקיו בתוך משרדי החברה לאורך השנים. היו לו מחלוקות עם מנכ"לים קודמים וגם עם משפחת בורוביץ' (בעלת חברת כנפיים המחזירה ב-35% ממניות אל על, מר"ח) הוא חשוף להרבה מידע שיכול לשמש אותו, והוא בהחלט מנצל את המידע הזה לעיסוקיו שמחוץ לאל על".

ההסתבכות בקרטל המשלחות לפולין

את הונו ההתחלתי צבר גינזבורג דרך סוכנות הנסיעות הלל. "הם הוציאו קבוצות לארה"ב ולאחר מכן נכנסו חזק לנסיעות לאומן. הם הוציאו עשרות אלפי נוסעים לאומן. הם התעשרו מזה מאוד. אחרי כן הם נכנסו לתחום של הוצאת משלחות לפולין".

כאן אנחנו כבר מגיעים להסתבכות הקודמת של גינזבורג במה שמכונה קרטל המשלחות לפולין.

ביולי האחרון הגישו הפרקליטות ורשות ההגבלים העסקיים כתב אישום נגד ארבע חברות העוסקות בארגון המסעות לפולין ונגד 8 מנהלים בהן על עבירות של הסדרים כובלים (קרטל), מרמה ושוחד - אחד הנאשמים הוא גינזבורג (מתוקף היותו בעלי הלל טורס) יחד עם בכירים אחרים בענף. לפי כתב האישום המעורבים סיכמו ביניהם שלא להתחרות על בתי הספר והמשלחות תוך תיאום הצעות המחיר שהוגשו לגורמים המוציאים משלחות לפולין, בהם רשות בתי הסוהר, יד ושם ועוד.

כשעלה שמו של גינזבורג בהקשר הזה היו מי שהופתעו בשעה שגורמים אחרים בענף גם היום אומרים "לא ברור למה חיכו עם זה כל כך הרבה שנים. כולם ידעו מה מתרחש. גם אני עצמי", אומר סוכן נסיעות אחר "כשהבן שלי נסע לפולין עם משלחת מבית הספר נדהמתי מהמחיר שדרשו מההורים - וזה היה לפני הרבה שנים. שילמתי והיה ברור לי שאין שום סיכוי שהמחיר הזה ריאלי. ולא רק לי. לקח הרבה זמן עד שהרשות להגבלים עסקיים החליטה לעסוק בסיפור הזה".

מצד שני יש מי שטוען שכל העיסוק במסעות לפולין צמח מתוך ציונות וערכיות של גינזבורג האב ואין כל מוטיב של תמחור יתר. "כל האשמה אחרת היא לא נכונה", אומר גורם אחר. "זו משפחה ציונית וערכית ותנועה שראתה ערך עליון במסעות הללו".

"הסיפור של פולין הסב לו נזק נפשי מאוד גדול", אומר סוכן ותיק אחר. "פיני הוא ממש לא איש רע אלא הוא איש שיודע להרוויח כסף ולעשות עסקים. בהכשרתו הוא רואה חשבון והיא איש עסקים חריף וחכם, ובטח שאינו פועל ממניעים של רוע".

בנושא אחד אין מחלוקת

ומה באשר למוטיבציה להשקעה באל אל?

כשאל-על הופרטה, ב-2003, משפחת גינזבורג רכשה מניות. לאורך השנים השקיעו בחברה עשרות מיליוני שקלים. "ההשקעה היתה משהו רגשי מאוד. כל מי שמעורב באל-על עושה את זה על בסיס רגשי. ברוב התקופה ההיא אף אחד לא רצה להיכנס לאל-על חוץ מהם ומחברת כנפיים (של האחים בורוביץ'). היית צריך להבין את העסק ולאהוב את הענף. צריך להיות משוגע לדבר ומאוהב בחברה", כך הסביר גורם בענף בכתבת תחקיר שפורסמה ב-2016 במגזין G על ידי הכתבת הדס מגן. ב-2010 הצטרף גינזבורג לדירקטוריון של אל-על ומאז השפעתו הלכה וגדלה כשבין היתר הוטל עליו לנהל מו"מ מטעם ההנהלה מול ועד העובדים וועד הטייסים. גם על זה היו מי שהרימו גבות.

ריבוי הכובעים והעיסוקים של גינזבורג מעלה בקרב גורמים שונים בענף טענות. "זה מתחיל בזה שהוא בעלים של חברת תעופה ומייצג חברת אחרות ובמקביל הוא בכלל סוכן נסיעות. זה כר פוריה להתנהלות בעייתית. הוא ממזר גדול, אופורטוניסט שדואג לעצמו כשהוא לא בוחל בשום אמצעי". גורם אחר לא רואה בכך בעייתיות :"אם הוא יודע להפריד ולחלק את העבודה איפה פה הבעיה? הוא איש מאוד מקושר וזה פועל לטובתו ולטובת הענף. אני מכיר אותו היטב מאיירתור, הוא מקצוען".

כך או כך, על ההבנה שלו בענף התעופה והתיירות אין עוררין. "ברור שהוא בקיא. הוא חולש על כל זווית אפשרית בענף ומנצל את הידע שלו לטובתו", אומר גורם בענף. גורם אחר רואה בגינזבורג אדם אחר לגמרי "הוא בן אדם מקסים. איש יוצא דופן, צנוע וחכם. לא איש ריב ומדון. אנחנו מכירים מזה 30 שנה. אני יודע שיש כאלה שאומרים שהוא דורסן אבל זה נובע מהיותו איש עסקים חד וחכם שפועל לפי השכל הישר מבלי לפגוע באיש. אנשים לא יודעים לפרגן לאנשים שיודעים להרוויח כסף".

כך או כך, גינזבורג יאלץ להתמודד בחודשים הקרובים עם האישומים בתיק מידע הפנים ובתיק קרטל הנסיעות לפולין. האם יצליח להיחלץ? ימים יגידו.

באי כוחו של גינזבורג, עוה"ד גיורא אדרת ואורן אדרת, מסרו כי לגינזבורג הסברים לגיטימיים אשר מניחים את הדעת, למועד ביצוע עסקת המכירה.

חזקת החפות: פיני גינזבורג הינו חשוד בלבד בפרשת מידע הפנים באל על ובפרשת קרטל הנסיעות לפולין, הוא לא הורשע בכל עבירה ועל כן הוא זכאי ליהנות מחזקת החפות.