פרשת קרטל התרופות הגנריות בארה"ב מגיעה לארץ: בעל מניות בטבע הגיש בקשה לגילוי מסמכים

לפי הנטען בבקשה, "קיימת אפשרות סבירה כי יש מקום להגיש תובענה נגזרת נגד נושאי משרה ובעלי תפקידים בטבע" • במסגרת הפרשה נחקר החשד כי 16 חברות גנריות, בהן טבע, תיאמו מחירים של 300 תרופות גנריות

פרשת "קרטל התרופות הגנריות בארה"ב", ובה חשדות לתיאום מחירים של 300 תרופות גנריות בין 16 חברות ובהן חברת התרופות טבע, מגיעה לראשונה לבתי המשפט בארץ - כך נודע ל"גלובס". לפי המידע, משה הייט, בעל מניות מיעוט בטבע  , הגיש היום (ג') לבית המשפט המחוזי בתל-אביב בקשה לגילוי ולעיון במסמכים בעניינה של טבע וחברת אקטביס (Actavis Generics) שנרכשה על-ידה.

לפי הנטען בבקשה, "התשתית העובדתית והראייתית העומדת ביסוד בקשה זו מצביעה כי קיימת אפשרות סבירה כי יש מקום להגיש תובענה נגזרת (תביעה המוגשת בשם החברה על-ידי בעל מניות מיעוט בה - מ' ש' ו-א'ל"ו) נגד נושאי משרה ובעלי תפקידים אשר גרמו בהתנהלותם לנזקים שנגרמו - ועוד ייגרמו - לטבע ואקטביס".

לדברי הייט, "לאחר גילוי ועיון במסמכים המבוקשים, ולאחר שתתקבל מלוא התמונה העובדתית הרלוונטית, ניתן יהיה להגיע למסקנה מושכלת באשר לדרך המיטבית להבטיח את טובת טבע ואקטביס, ובכלל זה את מיצוי זכויותיהן נגד מלוא הגורמים האחראים לנזקים שנגרמו ושייגרמו לה כתוצאה מן הפרשה".

במסגרת הבקשה - שהוגשה באמצעות עורכי הדין סיני אליאס ואיתן חיימוביץ - דורש הייט מסמכים רבים של טבע ואקטביס, ובהם, בין השאר, פרוטוקולים והחלטות של ישיבות דירקטוריון החברות המתייחסות "לדרישות רשות ההגבלים העסקיים של משרד המשפטים האמריקאי (ה-DOJ) ונציבות הסחר הפדרלית (ה-FTC)... וכן לכל הדרישות הנוספות שבאו לאחר מכן לקבלת מסמכים ולחקירה, כמפורט בין השאר בדוחותיה הכספיים של טבע, וכן כל המסמכים, מכל מין וסוג שהוא, שהוחלפו בין טבע ואקטביס לבין רשויות האכיפה בקשר עם דרישות כאלה".

בנוסף, מתבקשות החברות להעביר לעיון בעל המיעוט את הסכמי רכישת אקטביס על-ידי טבע. עוד מתבקשת טבע להעביר לעיון המבקש "פירוט ואסמכתאות" של התשלומים שבוצעו בקשר לחקירת רשויות האכיפה בעניין תיאום מחירי התרופות.

"תיאום פסול ונפשע"

לפי המפורט והנטען בבקשה, "הקרטל הגנרי", שלגביו מתבצעת חקירה בארה"ב, נוגע בין השאר לשוק התרופות הגנריות, כאשר נטען כי הנפגעים העיקריים ממנו הם "צרכני התרופות ומשלמי המסים (באמצעותם מסובסדות התרופות)". הייט טוען כי מחירי התרופות הגנריות שבקרטל "הרקיעו שחקים, ומדובר בעליות של מאות ואף אלפי אחוזים במחיריהן במהלך תקופה קצרה, תוך שעליות אלה מלוות בפעולות מתואמות בין חברות התרופות הגנריות אשר פעלו למניעת תחרות".

הייט מציין כי "בגין פרשת תיאום המחירים על-ידי חברות התרופות הגנריות הוגשה תביעה מטעם התובעים הכלליים של 47 מדינות בארה"ב, כאשר טבע ואקטביס הן בין הנתבעות". לדבריו, "פעולות התיאום נתמכות בעדויות מפורשות של מנהלים בכירים לשעבר באחת מחברות התרופות הגנריות, שחתמו על הסדרי טיעון מול הרשויות האמריקאיות ומסרו עדויות ישירות, מפורשות ומפורטות ביחס לאופן שבו פעלו חברות התרופות הגנריות לחלוקת השוק, לתיאום מחירים ולתיאום הצעות, וכל זאת - תוך שעדותם אף מתייחסת באופן ספציפי ומפורט לחלקה של טבע ואקטביס בפרשה".

לפי הנטען בבקשה, "התיאום הפסול והנפשע" שהתקיים בין חברות התרופות הגנריות, ובהן טבע ואקטביס, "בא לידי ביטוי, בין השאר, הן במסגרת תקשורת ענפה שהתקיימה בין החברות הגנריות, הן בנסיקת מחירי התרופות בתקופה הרלוונטית (עליות מחיר של 334% ועד 8,281%), הן בהתנהלותן של החברות הגנריות אשר הייתה מנוגדת לאינטרס הכלכלי שלהן שהיה קיים להן אלמלא התקיים של הקרטל והן בשינוי המדיניות של אותן חברות".

הייט לא הסתפק בכך וטען כי עליות המחירים החדות שאותן הוא מפרט "לא היו יכולות להתקיים אלמלא פעילות התיאום ושיתוף-הפעולה בין חברות התרופות הגנריות, ובהן טבע (שהינה חברת התרופות הגנריות הגדולה בעולם) ואקטביס".

הפרת דיני ארה"ב

אם לא די באמור, במסגרת הבקשה טוען בעל המניות מיעוט כי "טבע ואקטביס הפרו ברגל גסה את דיני ההגבלים העסקיים האמריקאים, כאשר נטלו חלק בקרטל חברות התרופות הגנריות". לטענתו, מצב דברים זה מלמד על אחת משתי אפשרויות: "האחת - שנושאי המשרה, המנהלים ובעלי התפקידים בטבע ובאקטביס ידעו על הפעילות הפלילית ואפשרו את קיומה"; "והשנייה - שנושאי המשרה המנהלים ובעלי התפקידים נמנעו מלהבטיח ו/או ליישם תוכנית ציות אפקטיבית באופן שהייתה מאפשר קבלת מידע מלא בזמן אמת, ניטור ומניעה של פעילות תיאום המחירים הפסולה".

בשבוע שעבר שיגר בעל מניות מיעוט אחר בטבע - באמצעות עורכי הדין רנן גרשט, אופיר נאור, שחר בן-מאיר ואיציק אבירם - מכתב התראה ראשון אל יו"ר דירקטוריון טבע, ד"ר סול בארר, ובו דרישה כי טבע תפעל נגד הגורמים המעורבים לכאורה בקרטל למיצוי זכויותיה, בטרם יינקטו הליכים משפטיים נגד נושאי משרה בכירים בחברה בעקבות הפרשה.