ג'וקר או משקולת: גבי אשכנזי החליט סוף סוף להיכנס לחיים הפוליטיים. איך זה ייגמר?

המגעים שלא הבשילו עם הליכוד, הדם הרע עם בני גנץ, תמלילי פרשת הרפז שמאיימים לחזור לרדוף אותו, התביעה בחברת שמן ומי בתקשורת ניסו להריץ אותו • גבי אשכנזי ירד מהגדר ונכנס לפוליטיקה, כמה זמן הוא יישאר?

גבי אשכנזי / צילום: איל יצהר
גבי אשכנזי / צילום: איל יצהר

אחרי שנים של ישיבה על הגדר, האיחוד בין בני גנץ ליאיר לפיד הכניס גם את גבי אשכנזי לפוליטיקה. מי ששוחחו איתו מאז החלה מערכת הבחירות הנוכחית שמעו ממנו את אותן התבטאויות שוב ושוב. ש"ייכנס מתחת לאלונקה, רק אם יהיה איחוד משמעותי שיביא למהפך", שבמקרה כזה הוא מוכן להיות "הגרוש שבלירה", והמעניינת מכולם היא שהוא רואה בבחירות האלה "בחירות אמצע" - כשהבחירות האמיתיות יתקיימו אחרי עידן נתניהו, שלפי ההערכות ייאלץ לפרוש עם הגשת כתב האישום נגדו.

ההתבטאות האחרונה מעניינת במיוחד, שכן אשכנזי, אומנם הימר בבחירות האלה על גוש השמאל-מרכז, והפך רשמית את חוסן לישראל למפלגת גנרלים עם שלושה רמטכ"לים לשעבר, בחמישייה הפותחת. אבל קשה לדעת מה הדעות הפוליטיות שלו. בראשית ינואר אמרו מקורביו ל"ישראל היום", כי אם ירוץ יהיה זה עם הליכוד. האם תכנן לתת לגנץ להישחק במערכת הבחירות הנוכחית, ולהיכנס בזו שאחריה כדי לכבוש את ראשות הליכוד? ומה גרם לו לוותר על הליכוד? אשכנזי לא השיב לפניית "גלובס" אליו.

מי שהיה בסוד המגעים אומר כי "זה שגבי בא לשמוע מה מציעים לו בליכוד, עדיין לא אומר שהוא שקל את זה ברצינות. הם גם לא הציעו לו את תיק הביטחון, כמו שהציעו, בזמנו לגנץ שסירב. ויש גם את יואב גלנט בליכוד, שלא יחיה בשלום עם כניסתו של מי שטרפד לו את הרמטכ"לות. את מניחה שאם זה בישראל היום, אז זה תואם לאינטרסים של נתניהו".

אותו גורם הוסיף כי "בליכוד לא יצאו מגדרם כדי להביא אותו, אחרי שראו בסקרים פנימיים, שהוא לא מוסיף להם יותר מדי מנדטים. הם רק לא לקחו בחשבון, את המנדטים שהוא יוסיף לגנץ. גבי מחוזר בעיקר בגלל שכל ראש מפלגה חושש מתוספת המנדטים שהוא יביא למתחרה שלו. גם לפיד, לפי השמועה, הציע לו קודם לכן הצעה מאוד נדיבה, לא רק מספר שתיים ביש עתיד - אלא גם סוג של הנהגה משותפת".

מה כל-כך קורץ בו? שנים הוא כבר לא בציבוריות הישראלית, והדימוי שנותר לרבים הישראלים ממנו, הוא של הגולנצ'יק הלא מתוחכם מארץ נהדרת ושל מי שהסתבך בפרשת הרפז.

"אשכנזי הוא מזרחי שמביא מזרחיים ולא מבריח אשכנזים, ומתברר שזה מאוד משמעותי ומאוד לא טריוויאלי בישראל 2019. גנץ, כמה שלא יתחפש, לא יצליח להביא מזרחים, וגבי יביא לו את הפריפריה, את הימין הרך. יש לו סנטימנט ביטחוני מחוספס וקשוח, והוא אף פעם לא נתפס בהתבטאות שמאלנית. הוא נחשב לרמטכ"ל מוצלח, וזוכרים לו את שיקום הצבא אחרי מלחמת לבנון השנייה. בסקרים שעשו בחוסן לישראל, גבי היה שווה להם 5-6 מנדטים. בדיוק מה שהיה סוגר להם יחד עם החיבור עם לפיד רשימה עם סיכוי אמיתי לנצח את הליכוד".

אלמלא התועלת האלקטורלית, לא בטוח שגנץ היה שש לכך. רבות דובר על קרב האגואים שבין גנץ ללפיד, אבל היחסים בין גנץ לאשכנזי מורכבים אפילו יותר. גנץ אף פעם לא זכה להערכה יתרה אצל אשכנזי, שהעדיף מועמדים אחרים על פניו לתפקיד סגן הרמטכ"ל (ונאלץ לספוג את גנץ כמועמד של פשרה), ובהמשך גם לתפקיד הרמטכ"ל. ואלמלא פרשת הרפז והצורך הדחוף במינוי שאינו שנוי במחלוקת, ספק אם גנץ, שדיבר על פרשת הרפז במונחים של "ריח הפגר בחדר", היה חוזר מהאזרחות לתפקיד הרמטכ"ל.

מי שמכירים מקרוב את השניים, התרשמו שהשניים ניקו שולחן בתקופה האחרונה, אבל גם שהיה קשה לאשכנזי להשתחרר מהתחושה, ש"גבי לא מבין איך בני לקח לו את הבכורה. הוא היה זה שאמור להקים מפלגה ולרוץ לראשות הממשלה, ולא בני".

האם התמלילים יישלפו מהכספות?

אז מה הסיפור של גבי אשכנזי? ולמה זה לקח לו כ"כ הרבה זמן? אם מביטים אחורה, הוא בטח לא מצטייר כקצין נחבא אל הכלים. הוא נתן קפיצה קטנה לפוליטיקה כמנכ"ל משרד הביטחון ונראה היה שנחמד לו שם; בחילופי הדברים שלו עם אהוד ברק, בתקופה שבה היו רמטכ"ל ושר ביטחון בהתאמה, הצהיר בפניו ברק שאינו מתכוון לשים לו רגל בדרך לפוליטיקה, מה שאומר שכבר אז היו הדברים על הפרק; בפרשת הרפז אשכנזי הפגין את הכוחנות והאמביציה שהולמות פוליטיקאים; ומאז שחרורו לפני שבע שנים, התנדב לעמוד בראש קרן רש"י, תפקיד שמהווה מקפצה מצוינת לפוליטיקה.

התפקיד בקרן מספק לו קשרים טובים עם ראשי הרשויות המקומיות שזקוקים לתקציבי הקרן, לצד הרבה הזדמנויות להסתובב בשטח ולקצור אהדה בפריפריה, על תקן מי שהוא לא רק ביטחוניסט אלא גם עוסק ברווחה וחינוך.

ובכל זאת משהו גרם לו להישאר עד הרגע האחרון בחוץ. המשא העיקרי שהוא סוחב על גבו הוא כמובן פרשת הרפז, שתככב, לאור כניסתו, גם במערכת הבחירות הנוכחית. ההערכות הן שברגע שאשכנזי ייכנס לפוליטיקה, יישלפו קלטות או תמלילים מביכים מאלפי שיחות הטלפון שניהל כרמטכ"ל. אותן שיחות תומללו במסגרת חקירת פרשת הרפז. בג"ץ הורה בעבר למבקר המדינה למסור את התמלילים לנשואי הביקורת כדי שיוכלו להשיב על הטענות נגדם. כך שגם אם נניח שהקלטות טמונות בבטחה בכספות הצה"ליות, הרי שתמלילים עדיין מסתובבים בחוץ.

תומכיו של אשכנזי סבורים שגם אם יופיעו ציטוטים כאלה, שנשארו בחוץ בסיבובי הקרבות הקודמים שבים אשכנזי לאהוד ברק, יהיה אפשר לעשות מהלימון לימונדה. הרי אף אחד לא מצפה מאשכנזי "הגולנצ'יק" לקחת קורס נימוסים והליכות אצל חנה בבלי. אז הוא לא בדיוק מתנהל בפוליטיקלי קורקט, הם אומרים, אז מה? גסויות כאלה ואחרות, לא רק שלא יפגעו בדימוי שלו, הן עשויות אפילו להביא לו קולות מאותם קהלים שמוקסמים מסגנון הדיבור המחוספס הזה.

מבקריו מנגד יותר סקפטיים ומציינים כי "ברגע שהחומרים יככבו בסרטון אכזרי שיפיק יונתן אוריך (איש הניו המדיה של ראש הממשלה) עבור נתניהו, זה יראה אחרת לגמרי מציטוט שהופיע פעם בידיעה בעיתון או בספר שנכתב על הפרשה".

"הוא איש עם עור דק, שנעלב מהר, מתחמם מהר ולא יודע להתמודד עם ביקורת", אומר אדם שמכיר את אשכנזי מקרוב. "גם כרמטכ"ל הוא היה כזה, אבל אז היה לו את הילת הרמטכ"ל ואת דובר צה"ל שמגן עליו. הוא לא היה חשוף, כמו שהוא צפוי להיות כפוליטיקאי. במערכת הפוליטית צריך עור של פיל, לדעת לחטוף בומבות, וגבי לא שם. אין לו גם את הלהט שיש לאנשים כמו לפיד וגלנט. בן אדם שרוצה להיכנס, לא מתלבט כ"כ הרבה".

התביעה הייצוגית שמרחפת מעל ראשו

כניסתו הרשמית לזירה הפוליטית תזניק לקדמת הבמה גם את התביעה הייצוגית שהוגשה נגדו כיו"ר חברת שמן. בית המשפט הכיר לפני שנתיים בתביעה כייצוגית, סימן לא מבשר טובות עבור אשכנזי. היא הועברה לגישור שנכשל, וחזרה לפני חודשיים לדיונים במחוזי, במטרה לברר אם אשכנזי ומנכ"ל שמן יוסי לוי, הטעו את המשקיעים לחשוב שיש סיכוי גבוה למצוא נפט, בזמן שידעו שמדובר בקידוח יבש. אשכנזי התפטר לאחר כישלון אותו קידוח, ושווי החברה, שעמד טרם ההודעה על הכישלון על יותר מחצי מיליארד שקל, כמעט והתאפס.

אצל מי שהיו מעוניינים כל העת בכניסתו לפוליטיקה, האיומים הללו מתקבלים במשיכת כתף. "גבי היה רמטכ"ל, לא איש עסקים ולא טייקון", הם אומרים, "בתפקיד ביצועי הוא יהיה מוקף באנשי מקצוע שמבינים את העולמות האלה. גם לגבי פרשת הרפז - התועלת שהוא מביא איתו גדולה מהנזק שתביא הפרשה שלא מעניינת אף אחד חוץ מאת אלה שהיו מעורבים בה. וככל שהחיבור יהיה יותר גדול ועוצמתי, כך זה ייתפס כשולי להתעסק בסיפורים מהעבר.

"נכון שכל מי שגבי לא במפלגה שלו ישאף לשים יד על החומרים האלה, אבל גם אם הם יצאו, גבי יגיד עושים לי עוול, כי לא רוצים שאעזור להוביל פה מהפך וזה יגווע. כל אחד מוציא קיטור על הבוס שלו. אני לא רואה אדם שמוקלט במשך ארבע שנים ויוצא צח כשלג".

האם זה עד כדי כך פשוט? ואיך יקדם אהוד ברק, מאדריכלי החיבורים בגוש, את כניסתו של הנמסיס שלו אשכנזי? ברק שהצהיר לאחרונה בראיון לגל"צ שאשכנזי סוחב על צווארו משקולות ערכיות ומוסריות כבדות.

מי ששוחח עם ברק, ואינו נמנה על מחנה אשכנזי, מעריך ש"ברק עדיין מאמין שהציבור זכאי לשמוע הסברים מאשכנזי על התנהלותו באותה פרשה, וציפה מגנץ, שהיה אז חבר במטכ"ל ואמור להכיר את הנושא יותר מקרוב לעומת פוליטיקאים אחרים, לטפל במשקולות האלה לפני שאשכנזי יחבור אליו. אבל עזבי את ברק, יהיו מספיק בוחרים שזה יפריע להם גם ככה. איך היית מגיבה אם תשמעי הקלטות בוטות של הרמטכ"ל אביב כוכבי נגד ראש הממשלה? אז אשכנזי וברק זה כאילו היסטוריה, אבל זה אותו הדבר. מה גם שהשתלחויות שבוחרי הימין מוכנים לקבל נגד מוסדות המדינה, לא יתקבלו באותה סלחנות אצל בוחרי המרכז שמאל".

הארוחה המסקרנת במסעדת 206

לפני כשבועיים ישבו בחדר פרטי במסעדת 206 התל אביבית חבורת גברים לארוחה, שיזם איש העסקים משה סתיו. היו שם בין השאר אשכנזי, עו"ד יהודה וינשטיין שכיהן כיועץ המשפטי לממשלה בתקופת פרשת הרפז, העיתונאים אמנון אברמוביץ ורוני דניאל מערוץ 12 שחשפו את אותה פרשה, מנכ"ל נשר וסגן הרמטכ"ל לשעבר משה קפלינסקי (חבר טוב של אשכנזי, שניהם אנשי גולני לשעבר), ומאמן הכדורגל אברם גרנט. העיתונאי אראל סגל שחשף את קיום הפגישה באמצעות תמונות שצולמו במקום, כינה אותה ברדיו 103FM "פגישת מחזור".

הנוכחים דנו באפשרות שאשכנזי ייכנס לפוליטיקה. "היו אנשים שדחקו בגבי לרוץ והיו כאלה שטענו שהוא לא צריך את זה", מספרים גורמים ששותפו בסוד העניינים. "רבים מהנוכחים שם היו שמחים אם נתניהו לא ייבחר שוב לראשות הממשלה, אבל גם חששו מהאפשרות שגנץ ישב ליד ההגה. חלקם חושב שגנץ בחור הגון וטוב, אבל חסר את עמוד השדרה הנדרש לתפקיד. אחרים העריכו שגנץ לבדו, בכלל לא יגיע למצב שבו הוא מרכיב ממשלה, וכדי להעביר מנדטים משמעותיים מהימין שישנו את יחסי הכוחות בין הגושים, הוא יהיה חייב לצידו אחד כמו אשכנזי".

לא מן הנמנע שבאותה פגישה ניסו גם להרגיע את אשכנזי, שהדי פרשת הרפז מאחוריו. וינשטיין שפתח בחקירה נגדו, היה גם זה שגנז את התיק, לאחר שלא מצא בסיס ראייתי לחשד כי אשכנזי ניסה לחתור תחת הדרג המדיני או לאסוף נגדו חומרים. בהחלטתו לסגור את התיק, ציין וינשטיין כי במישור הערכי והציבורי, התנהגותו של אשכנזי אינה הולמת קצין בכיר בצבא, אבל אינה נחשבת כפלילית.

"אני בטח שלא ניסיתי לשכנע אותו לרוץ", מגיב וינשטיין בשיחה עם "גלובס". "ואף אחד גם לא ביקש ממני כזה דבר. גבי אשכנזי הוא בחור רציני, ואם יצטרף תהיה תרומתו גדולה וחיובית, אבל לא התערבתי באותה פגישה. לא ארגנתי את הפורום ולא ידעתי גם מי יבוא".

וכשדיברו על פוליטיקה, מה אמרת?

"לא התערבתי, סעדתי באותו זמן את לבי, ולא נדרשתי לתת שום אישור לשום מהלך. גבי הוא דוגמא ראויה לפוליטיקה ואין מניעה שיעשה את זה, הייתי שמח שכל אדם טוב ייכנס לפוליטיקה, גם את".

ואילו אמנון אברמוביץ, שנכח באותה ארוחה, אומר: "העובדה שהאירוע נערך במסעדה גדולה, מוארת ומוכרת, מלמדת שלט היה בו שום דבר מזימתי או פסול. מבחינתי, שכדורגל מעניין אותי יותר מפוליטיקה, ביטחון ומשפטנות, האורח הכי חשוב ומעניין שם היה אברהם גרנט. מעולם לא ניסיתי לשכנע את אשכנזי לרוץ. פוליטיקה מחייבת תשוקה. בערה פנימית. צריך מנוע טורבו. לאנשים שמאיצים בו להיכנס, אני אומר, אל תשלח אף אחד למקום שאתה לא מוכן ללכת בעצמך".

אם לא שר ביטחון, מה כן?

אז איזו אמביציה מביא עמו אשכנזי כעת? בסביבתו טענו עד היום, שלא כל אחד חייב לרוץ לפוליטיקה. אשכנזי אדם פרטי, שאחרי 40 שנה בצבא, ועוד שש שנים של חקירות סביב פרשת הרפז נהנה מהחיים השקטים. פנסיה של רמטכ"ל יש לו, ובצירוף נכסי הנדל"ן שהביאה אשתו רונית, "אשכנזי חי חיים נוחים - אז למה לו לעבוד קשה". הוא מונה לפני שלוש שנים ליו"ר סוכנות הביטוח גיל ורדי שמתמחה בביטוחי בריאות, אחרי שבנו איתי, מבעלי סוכנות הביטוח אלון-אשכנזי נכנס כשותף בגיל ורדי. אשכנזי גם נוסע פה ושם להרצאות בחו"ל, ומנהל אורח חיים שמאפשר לו להפליג עם חברים ביאכטה ליוון ולקפריסין, ולהוציא מדי פעם את הנכדים מהגן.

"לא כל קצין בכיר נושא את התשוקה להיות ראש ממשלה, וזה בסדר", אומרים מי שמכירים את אשכנזי מקרוב. "מותר לו לחיות חיים של פנסיונר. ובטח שהוא לא יצא מאזור הנוחות הזה, בשביל תפקיד לא מאתגר מספיק. והכוונה דווקא לא לשר הביטחון, אלא לאוצר או לתחבורה".

אז זו רק שאלה של תפקיד?

"הוא עבד קשה כדי לחבר בין גנץ ללפיד. וקודם לכן, עוד לפני שגנץ הודיע שהוא רץ, הוא ניסה לחבר בין כחלון לגנץ, אבל כחלון לא היה מוכן לשמוע על אף חיבור, למרות שגנץ הציע לו לעצמאות כלכלית. זה מאוד תסכל אותו ששני הדברים לא הסתדרו. הוא היה אומר 'אני מדבר איתם על הממלכה, והם מדברים איתי על המלוכה'. כשהוא עצמו היה מוכן להיות אפילו מספר חמש ברשימה של גנץ. אחרי בוגי, לפיד ואיזו אישה. ההיסטוריה כבר הוכיחה שהסדר לא באמת משנה, כשרוצים לקדם מישהו לשר בכיר".

וזה מה שמעניין אותו?

"אם גנץ ינצח, בוגי אמור להיות שר ביטחון וגבי סוג של שר תשתיות לאומיות עם נושאים אסטרטגיים. גבי לא עשה מהלך כזה בשביל להיות שר זוטר או לשבת באופוזיציה. הוא תמיד נותן את הדוגמה של הרמטכ"ל לשעבר אמנון ליפקין שחק, שגמר כשר התיירות. זה לא מעניין אותו".