שוחד | בלעדי

ברקע הדרמה בפרשת הצוללות: עשרות מיליוני שקלים שגנור לא מצליח להעביר לארץ

ל"גלובס" נודע כי עשרות מיליוני שקלים שמחזיק מיקי גנור בחו"ל ולא מצליח להביאם לארץ למרות הסכם עד המדינה שחתם עם הפרקליטות, הם ככל הנראה הסיבה לכך שגנור החליט היום לחזור בו מהסכם עד המדינה • לביטול ההסכם צפויות להיות השלכות על כל חקירת פרשת הצוללות

מיקי גנור / צילום: אילן אסייג
מיקי גנור / צילום: אילן אסייג

עשרות מיליוני שקלים שמחזיק מיקי גנור בחו"ל ולא מצליח להביאם לארץ למרות הסכם עד המדינה שחתם עם הפרקליטות, הם ככל הנראה הסיבה, או אחת מהסיבות, לכך שגנור החליט היום לחזור בו מהסכם עד המדינה - כך נודע ל"גלובס".

לפי מידע שהגיע לידי "גלובס", הפרקליטות נתנה לגנור מכתב שאמור היה לסייע לגנור מול המערכת הבנקאית בארץ, שסירבה לאפשר לו להביא את הכספים מחו"ל ולנהל אותם בחשבונות בארץ עקב החשדות נגדו. הבנקים היו מוטרדים מהפרסום שגנור שיתף פעולה לכאורה במסכת השוחד בתיק הצוללות, ולכן סירבו לקבל את הכסף החשוד ככזה שהושג בעבירה בארץ. גנור נקלע למצוקה, כי אין לו דרך לעשות שימוש בכסף גם בחו"ל.

סיבוב הפרסה של עד המדינה

גנור ככול הנראה הגיע למסקנה כי אם יחזור בו מההודאה במעורבות במסכת השוחד בתיק הצוללות, הוא יוכל בכל זאת לעשות שימוש בכספים. אלא שגנור ישב יותר מחודש במשטרה ומסר הודאה מפורטת שהכתה בהלם אפילו את חוקריו. לכן, לפי ההערכות, יהיה לו קשה מאוד לשכנע היום שאת כל המידע שהביא ושהפליל גם את גנור עצמו, הוציאו ממנו החוקרים בכוח, או שהוא אינו אמת.

בנוסף, ייתכן כי החלטת גנור הושפעה מהגילויים האחרונים הנוגעים לאינטרסים לכאורה של ראש הממשלה בנימין נתניהו ברכש הצוללות וכלי השיט.

גנור נחקר היום (ג') על-ידי חוקרי המשטרה בעקבות החלטתו הדרמטית לסגת מהסכם עד המדינה. מהמשטרה נמסר כי גנור נעצר ויובא מחר (ד') בשעה 11:00 לבית המשפט השלום בראשון-לציון לדיון בעניינו. המשטרה תבקש להאריך את מעצרו בהתאם לצורכי החקירה.

מוקדם יותר היום הגיע גנור למשרדי להב 433 וביקש לשנות מהגרסה המפורטת שמסר במהלך חקירת הפרשה. בעקבות הדברים צפויה המשטרה לבטל את הסכם עד המדינה עם גנור - החלטה שצפויה להיות לה השלכה על כל חקירת תיק פרשת הצוללות.

תיק 3000: תיבת פנדורה שהנסתר בה לא פחות רב מהגלוי

פרשת הצוללות (תיק 3000) שנראה היה בעבר כי היא כבר התבררה עד סופה עם תום חקירת המשטרה וההמלצות שנמסרו ממנה לפרקליטות, נראית היום יותר כתיבת פנדורה שהנסתר בה לא פחות רב מהנגלה. 

חקירת פרשת הצוללות עסקה ברכש הצוללות מסדרת דולפין AIP וספינות סער 6 מחברת טיסנקרופ בשנים 2009-2017. במסגרת זו נחקרו ההליכים שקדמו וסבבו את רכישתם של 3 צוללות הדולפין ו-4 הספינות מהתאגיד הגרמני טיסנקרופ עבור חיל הים הישראלי. לפי החשד, בצמרת המערכת הביטחונית התקבלו החלטות משיקולים זרים, תוך ניגוד עניינים והעברת כספי שוחד לגורמים שליוו את העסקאות.

עקב מהות העסקה והפרופיל הגבוה של החשודים וקרבתם אל ראש הממשלה בנימין נתניהו, הפרשה נחשבת לאחת מפרשות השחיתות החמורות לכאורה שהתגלו בישראל. במשטרה כינו אותה: "קו פרשת המים של מערכת הרכש הביטחוני בארץ".

נזכיר כי ב-8 בנובמבר 2018 המשטרה סיימה את חקירת תיק 3000 עם המלצות חד-משמעיות לפרקליטות להעמיד לדין את שורת החשודים הבכירים שנחקרו. ההמלצה היא להעמיד לדין את אבריאל בר-יוסף שהיה סגן ראש המל"ל, שי ברוש, אליעזר מרום, דוד שמרון, מודי זנדברג ודוד שרן. ההחלטה התקבלה בין היתר על סמך עדותו של מיקי גנור, נציג טיסנקרופ בארץ שהפך לעד מדינה. 

האדם היחיד שלגביו לא ניתנה המלצה על העמדה לדין פלילי הוא עו"ד יצחק מלכו, ששימש כיועצו המדיני של ראש הממשלה נתניהו, והתיק נגד מלכו נסגר. נתניהו תושאל במסגרת החקירה אך מעולם לא היה חשוד בה.

בעקבות ההתפתחות בפרשת הצוללות, מהתנועה לאיכות השלטון נמסר: "התנועה מברכת על ההתפתחות בעדותו של גנור וקוראת ליועץ המשפטי לממשלה לנצל את ההזדמנות על-מנת לבטל את הסכם עד המדינה המקל שנחתם עמו. על היועמ"ש לנצל את ההזדמנות שנקרתה בפניו על-מנת לפתוח מחדש את חקירת פרשת הצוללות בכלל, ואת השאלה מי חתם על המכתב בנושא אספקת הצוללות למצרים בפרט, פרשה שעשויה להוות פגיעה בביטחון המדינה".

*** חזקת החפות: כל החשודים בתיק 3000 הם בגדר חשודים בלבד במעשים המיוחסים להם, והם בחזקת חפים מפשע כל עוד לא הורשעו בדין.