חרדות, דיכאון והפרעות אכילה: יזמים בתעשיית ההייטק קורסים תחת הלחץ

יזמים ובכירים בחברות סטארט־אפ צריכים לשדר רוגע וביטחון למשקיעים ולעובדים, אך הלחץ להצליח מוביל רבים מהם להתמודד עם הפרעות נפשיות • יזמים רבים עזבו את החברות ושינו אורח חיים, ויש כאלו שלא הצליחו להתאושש • כך נראה הצד הסמוי של עולם היזמות

צ'אד דיקרסון, לשעבר מנכ"ל חברת Etsy יום הנפקת החברה ב-2015  / צילום: רויטרס, Mike Segar
צ'אד דיקרסון, לשעבר מנכ"ל חברת Etsy יום הנפקת החברה ב-2015 / צילום: רויטרס, Mike Segar

"גשם" של קונפטי ירד מטה בעת שמניית Etsy (אטסי) נסקה ב-94% עם תחילת המסחר לאחר הנפקת החברה בוול סטריט באפריל 2015. אולם כל מה שמנכ"ל החברה צ'אד דיקרסון הרגיש היה חרדה. בנו הקטן הקיא וקיבל התקף זעם. גם דיקרסון עצמו חש בחילה מרוב דאגה לגבי יכולתה של אטסי - שפיתחה זירת מסחר מקוון לעבודות יד ופריטי אספנות - להגשים את הציפיות שעורר ההייפ סביבה. העובדים במשרדי החברה חגגו באמצעות שפיכת דלי של מי קרח על המנכ"ל, ודיקרסון מספר שבמשך כל היום הוא סבל מקור בחליפתו הרטובה והצוננת.

זה היה "רגע סוער של הצלחה וטירוף", אומר דיקרסון בן ה-47, שפרש מתפקידו כמנכ"ל אטסי שנתיים לאחר ההנפקה. מתחת לגשם הקונפטי הוא חשב: "אם לא נצליח לשמור על המחיר הזה... זה יהיה פשוט ברוטלי".

השנה הנוכחית צפויה להיות שנה אדירה להנפקות ראשוניות של חברות סטארט-אפ. היציאה לבורסה היא רגע בעל חשיבות עצומה למייסדים, למנכ"לים ולעובדים הראשונים של החברה - רגע שיכול להפוך שנים של עבודה קשה להון עתק. אבל הרחק מאור הזרקורים, יש גם צד אפל לעולם הסטארט-אפים. מתחת לזוהר של מסיבות פאר והערכות שווי של מיליארדי דולרים, עושים מנהלי חברות סטארט-אפ צעירות מאמצים אדירים לבנות עסקים פורצי דרך, כאשר במקביל הם מתמודדים עם בעיות כמו חרדה, התמכרות לסמים, נדודי שינה, דיכאון ובולמוסי אכילה.

התכונות של יזמים מגבירות את פגיעותם

כמובן שלחץ וחרדה הם חלק בלתי נפרד מכל תפקיד מנהיגותי, ולרבים ממנהיגי חברות הסטארט-אפ יש יותר משאבים מאשר לאנשים אחרים להתמודד עם בעיות בתחום בריאות הנפש. עם זאת, הולך ומתברר כי ליצירתיות ההרפתקנית, שגורמת לרבים ממייסדי חברות הסטארט-אפ לבצע זינוקים נועזים אל עבר הלא-נודע, מתלוות גם רוחות רעות שרודפות את אותם המייסדים.

בהשוואה לקבוצת בקרה, יש סיכוי גבוה יותר ב-50% שיזמים ידווחו על בעיה נפשית כרונית. כמו כן, שיעור הדיכאון בקרב יזמים גבוה משמעותית, וזאת בנוסף לבעיות ריכוז, שימוש בחומרים אסורים והפרעה דו-קוטבית - כך עולה ממאמר שפרסמו ב-2016 חוקרים מאוניברסיטת קליפורניה בסן פרנסיסקו, אוניברסיטת קליפורניה בברקלי ואוניברסיטת סטנפורד, שהמחקר שלהם הקיף יותר מ-200 מייסדי חברות.

לחלק מהיזמים יש "רמה גבוהה של אנרגיה, צורך מועט בשינה, דחף מעל ומעבר לזה של אנשים רגילים, ודמיון מפותח", אומר קרי סלקוויץ', פסיכואנליטיקן מניו-יורק שמייעץ למנכ"לים. תכונות אלה מאפשרות להם "להמשיך כשכולם אומרים להם שמה שהם עושים הוא מטורף". אולם לדברי סלקוויץ', תכונות אלה גם מגבירות את פגיעותם לבעיות נפשיות. נטל העבודה המאסיבי אינו עוזר, וגם לא העובדה שיזמים צעירים "מופגזים" במה שמכונה "פורנוגרפיית עבודה" - הרעיון שעבודה ללא הפסקה ראויה למדליה של כבוד.

היזמת הסדרתית קווירי יאנג בת ה-31 מספרת שמצאה את עצמה בתוך "כלוב של לחצים" כשעבדה כמנהלת אסטרטגיה ב-Fuhu, יצרנית טאבלטים לילדים. לאחר שהחברה נמכרה ב-2016 לענקית הצעצועים האמריקאית מאטל במכירה פומבית עקב פשיטת רגל, הרגישה יאנג שהיא חולה פיזית ולקתה בדיכאון חמור. היא ניסתה שבעה פסיכותרפיסטים ושלושה מאמנים אישיים למנהלים לפני שמצאה תמיכה אצל מייסדים של חברות אחרות.

אפילו יזמי אינטרנט מבוססים מדווחים כי אינם חסינים בפני לחצים שמאיימים למחוץ אותם. "לאורך כל גיוס הון, עד שאתה מוצא את המשקיע המוביל שלך, אתה מרגיש כמו חרא מכיוון שכל משקיע אחר שאתה מדבר איתו מספר לך כמה שהעסק שלך מחורבן", אומר קימבל מאסק בן ה-46, שמספר כי לקה בדיכאון לאחר שמכר את Zip2, חברת הסטארט-אפ שלו ושל אחיו אלון, תמורת 307 מיליון דולר - והרוויח בגיל 27 יותר כסף משאי פעם חלם. מכיוון שהוא חש אבוד, הוא נרשם לבית ספר לבישול ולאחר מכן הקים את חברות הסטארט-אפ Kitchen Restaurant Group, Big Green ו-Square Roots.

רבקה ג'ין אלונזי בת ה-34 מספרת כי פיתחה תלות במאכלים מתוקים כדי לתדלק את עצמה בלילות הארוכים שבהם בנתה את Nourish, חברת משלוחי מזון מהחווה למשרד. בעודה מקבלת הזמנות קייטרינג מחברות סטארט-אפ בעמק הסיליקון עלה משקלה ביותר מ-13 קילו. היא הצטרפה ל"אכלני יתר אנונימיים" והחלה לרדת במשקל, אבל אז גילתה שקשה לה להתרכז. ב-2012 אבחן אצלה פסיכיאטר הפרעת קשב, ריכוז והיפראקטיביות (ADHD), ורשם לה תרופה ממריצה בשם Adderall - שלדבריה הפכה אותה לאישה "רזה, רעה ומאוד פרודוקטיבית".

תוך שנה פיתחה אלונזי כאבי ראש וחדלה להשתמש בתרופה, לאחר שהגיעה למסקנה שתוך כדי שהיא בונה חברה למזונות בריאות היא פוגעת בגוף של עצמה. "דאגתי כל כך להצטיין שהייתי מוכנה לדחוף את עצמי אל מעבר לקצה גבול היכולת", אומרת אלונזי. "מה שלמדתי מאוחר יותר הוא שיש דרכים לרשום הישגים על-אנושיים בלי להקריב את עצמך". אלונזי הכשירה מנכ"ל חדש שהחליף אותה השנה, אך היא ממשיכה במעורבותה ב-Nourish כשפית-יזמת שמתמקדת בפרויקטים חדשים. כעת היא משלבת בסדר היום שלה פעילויות "התחדשות עצמית" כמו נשימה עמוקה, הליכה ברגל בלי מכשיר הטלפון וטיולים ברגליים יחפות.

מגוגל לעסקי הקנאביס: "בכיתי לבד במיטה"

יזמים רבים מוצאים דרכים להתמודד עם הלחץ, אך חלק מהיזמים נוהג בהרסנות גוברת. הנטיות ההיפר-אנרגטיות של ברנדון טרואקס סייעו לו לבנות מותג קוסמטיקה שהפך לקאלט, והחברה שלו, Deciem (דסיאם), העסיקה מאות עובדים. טרואקס ניהל את החברה בעצמו, ישן מעט וצרך אפדרין וקפאין, כך לדברי ריאד סווידאן, בן זוגו במשך 11 שנים.

במקביל לצמיחת החברה, הלחץ עליו גבר. סווידאן סיפר שטרואקס החל להשתמש בקריסטל מת' בתחילת 2018, וחוסר היציבות בהתנהגותו הלך והחריף. באוקטובר הגישה אסתי לאודר, בעלת מניות בדסיאם, תביעה משפטית בטענה שטרואקס העלה מאות "פוסטים מדאיגים" בחשבונות המדיה החברתית של דסיאם, מבלי להתייעץ תחילה עם דירקטוריון החברה. דוברת דסיאם סירבה להגיב. בעקבות התביעה המשפטית הודח טרואקס מהחברה. בשנה שעברה הוא אושפז שלוש פעמים - פעמיים בלונדון ופעם אחת בקנדה - בשל הזיות שנבעו משימוש כבד בסמים, לדברי סווידאן, שהאשים את הסמים בסחרורו של בן זוגו כלפי מטה. טרואקס מת בינואר לאחר שנפל מדירת הפנטהאוז שלו שהייתה בקומה ה-32.

אחת הבעיות המוזכרות לעתים תכופות בחוגי הטכנולוגיה היא שחברות סטארט-אפ רבות נכשלות בגלל בעיות אנוש, ולא בעיות עסקיות. במחקר שערכה הלשכה הלאומית למחקר כלכלי ב-2016 ושהקיף יותר מ-13 אלף משקיעי הון סיכון, 92% מהם אמרו כי צוות ההנהלה הוא הגורם המרכזי ביותר בכישלונן של חברות סטארט-אפ. "התכיפות שבה נכשלות חברות סטארט-אפ בגלל בעיות האופי והטראומות המושרשות של המייסדים והמנהלים שלהן היא מזעזעת", צייץ בטוויטר גארי טאן, בכיר ב-Initialized Capital, שמשקיעה בחברות סטארט-אפ.

מכיוון שההשקעות, שהיקפן מגיע לעתים למיליארדי דולרים, תלויות ביכולת התפקוד של מייסדי החברות, רבים מהמייסדים נמנעים מלדבר על הקשיים שלהם, כך אומר בן טאובר מעמק הסיליקון, קואוצ'ר של מנהלים ב-Velocity Group. "אם אתה מדבר איתם, הם אומרים לך שהם מתפקדים ברמה הכי גבוהה שיש", אומר טאובר. בינתיים, "הם מתים בתוכם". אחת הסיבות הנפוצות למצוקה, לפי טאובר, היא שתחושת הערך העצמי של מייסדי ומנהלי חברות הסטארט-אפ נובעת מהצלחת החברה שלהם.

"אני חושב שאנשים אינם מוכנים לקושי שנלווה להקמת חברה. אני בהחלט לא הייתי מוכן", אומר פרקר קונרד, המנכ"ל המודח של Zenefits, שהערכת השווי שלה הגיעה ב-2015 ל-4.5 מיליארד דולר, לפני שנקלעה לאינספור בעיות. קונרד, שמנהל כעת חברת סטארט-אפ בשם Rippling, שמפתחת תוכנת משאבי אנוש, סיפר כי השמין מאוד כתוצאה מאכילת יתר בתגובה ללחצים שחווה במהלך סבב גיוס הון גדול.

"אני זוכר שבכיתי לבד במיטה", מספר אלן גרטנר בן ה-35, מנהל לשעבר בחברת גוגל שעזב ב-2015 כדי להיכנס לעסקי הקנאביס. כשהוא מכר בשנה שעברה את חברת הסטארט-אפ שלו, קמעונאית מריחואנה קנדית בשם Hiku Brands, תמורת מאות מיליוני דולרים הוא חש מעט מאוד שמחה. כל מה שהוא הרגיש היה מעט הקלה.

לעתייים קרובות, למייסדי חברות סטארט-אפ יש השפעה גדולה יותר על המסלול היצירתי והאסטרטגי של החברה מאשר למנהיגים של חברות מבוססות. כתוצאה מכך, לקשיים האישיים שלהם עלולות להיות השלכות הרות גורל על עסקי החברה. ב-2017 דרשו בעלי מניות מרכזיים של חברת אובר להדיח את מייסד החברה, טראוויס קלאניק, לאחר שורת שערוריות, קלאניק הודה שהוא צריך להתבגר. באמצעות דוברו, הוא סירב להגיב לכתבה.

עקב סכסוכים בין שני מייסדי HQ Trivia ומותו לאחר מכן של אחד מהם, קולין קרול, כתוצאה משימוש יתר בסמים, השתבש תפקודה של מפעילת יישום החידונים - שנהנתה בעבר מפופולריות רבה. "החברה עברה תקופה קשה לאחר אובדן נורא זה, אך צוות הליבה התאחד", כתב באמייל רוס יוסופוב, המייסד השני של HQ Trivia.

"המייסדים חושבים שהם חייבים להישחק"

מנהלי חברות סטארט-אפ משתמשים במגוון שיטות כדי לשמור על שפיותם. קימבל מאסק ממליץ לכולם "לעזוב את כדור הארץ" באופן כלשהו. הוא נוהג לטגן ביצים מקושקשות באיטיות רבה וזה משמש אותו כתרגיל מדיטציה לשעת הבוקר. הוא גם משתתף מדי שנה בפסטיבל השנתי Burning Man שנערך במדבר נבאדה.

ישנם מנכ"לים, ביניהם מנכ"ל Zillow ריצ'רד ברטון, שכותבים מדי בוקר ביומן אישי שנועד להבעת תודה על הדברים הטובים של החיים. יאנג, לשעבר מ-Fuhu, הקימה את LifeGyde ו-Second Time Founders - שתי חברות סטארט-אפ שמתמקדות בטיפוח צמיחה בריאה של חברות צעירות. "הבריאות והרווחה של המייסדים מתפשטות לעובדים שלהם", אומרת יאנג.

מנכ"ל טוויטר לשעבר, דיק קוסטלו, שעבר את החוויה המתישה של הפיכת טוויטר מחברת סטארט-אפ מבולגנת לחברה ציבורית, אומר שהוא תחזק את המורל של עצמו באמצעות פעילויות פיזיות - ריצה, קרוספיט, עמידת ידיים - כל מה שיכול היה להסיח את דעתו מהעבודה. ניהול הלחצים היה אתגר מתמיד במאמץ לשמור על בריאותו הנפשית, לדברי קוסטלו בן ה-55. "הייתי צריך לעשות דברים כדי ליצור מרחב בתוך עצמי. כל הזמן הייתי מודאג באופן אובססיבי. אתה מתעורר בשלוש לפנות בוקר ואומר: מה אני הולך לעשות עם זה?".

קוסטלו התפטר ב-2015, שנתיים לאחר שהוביל את הנפקת טוויטר בבורסה, וכיום הוא משמש כיועץ לחברות סטארט-אפ מהירות צמיחה, ומייעץ למייסדים לנסות לשמור על איזון בעליות ובירידות.

מארק פינקוס מספר שהתקופה שעבד ביצרנית משחקי הרשת זינגה הייתה רכבת שדים רגשית שגרמה לו לפעמים ללחץ קיצוני. הוא השווה את מייסד החברה לגנרל במלחמה שמשימתו להגיד לחייליו שהם חייבים לצאת מהמחסה הבטוח, להתייצב מול אש הרובים ולרוץ לשוחה הבאה. פינקוס בן ה-53 אומר כי הצליח להתמודד עם האתגרים הודות למרוצי טריאתלון, גלישת גלים ופגישות שבועיות עם מאמן אישי כדי לטפל בסוגיות אישיות ומקצועיות. הוא התפטר מתפקיד המנכ"ל, ולאחר מכן ויתר גם על גרעין השליטה במניות ההצבעה כדי להפוך ליו"ר לא-ביצועי.

כדי לסייע למייסדי חברות להתמודד עם שינויים קשים, פינקוס עומד לחשוף קרן הון סיכון חדשה בשם Reinvent Capital, לצורך מימון חברות ולעידודם של מייסדי חברות להמשיך במעורבותם כיזמים ראשיים. מספר קרנות הון סיכון מתמקדות כעת יותר בפיתוח המייסדים כבני אדם מאשר רק כמנכ"לים.

"העמדה הרווחת בקרב מייסדי חברות סטארט-אפ בעמק הסיליקון היא האשליה שכדי לבנות חברה מהירת צמיחה אתה חייב להישחק", אומרת אשת המדיה אריאנה הפינגטון, שמשקיעה בחברות סטארט-אפ, מכהנת כחברה בדירקטוריון אובר וכמנכ"לית של החברה שלה Thrive Global, שמתמקדת ברווחה אישית.

Alpha Bridge Ventures יצרה תוכנית לקידום הרווחה האישית של מייסדי חברות. מנהלת החברה קארי סאלנס אומרת שבעיות במערכת העיכול ומחלות אוטואימוניות עלולות להחריף כתוצאה מלחץ. "ציפיות המייסדים בכל הנוגע לבריאות של עצמם הן כל כך נמוכות, שאפילו כשיש להם משהו כמו מחלת ליים, הם חושבים שזה משהו שהם יכולים פשוט להתגבר עליו בכוחות עצמם", אומרת ד"ר סאלנס.

מבחינתו של דיקרסון מחברת אטסי, הלחצים אכן החריפו בסופו של דבר. שנתיים לאחר ההנפקה הראשונית לציבור, צללה המניה ביותר מ-30% ממחיר ההנפקה, והדירקטוריון פיטר אותו. לאחר תקופה של דכדוך, הוא החל להעריך את החיים כפי שהם, לחוש הכרת תודה על החוויות הקודמות שלו ולפתח נכונות לשתף את הידע שלו עם אנשים אחרים. כיום הוא קואוצ'ר של מנהלים. "עולם חדש לגמרי נפתח בפניי. כבר לא רצתי לרכבת התחתית, לא חשבתי על עסקה כלשהי", הוא מספר. "הצלחתי להתמקד במקום שבו אני נמצא באותו הרגע". 

 

צרות של יזמים

שיעור היזמים שדיווחו על הפרעה נפשית לעומת קבוצת הבקרה

דיכאון

30% מהיזמים

15% מקבוצת הבקרה

הפרעת קשב וריכוז

29% מהיזמים,

5% מקבוצת הבקרה

חרדה

27% מהיזמים

26% מקבוצת הבקרה

שימוש בסמים

12% מהיזמים

4% מקבוצת הבקרה

הפרעה דו קוטבית

11% מהיזמים

1% מקבוצת הבקרה

*יזמים הוגדרו כמייסדים של חברות עסקיות וארגונים ללא מטרות רווח. במחקר השתתפו 242 יזמים וקבוצת הבקרה כלל 93 אנשים נוספים

מקור: מחקר של חוקרים מאוני' קליפורניה, אונ' ברקלי ואונ' סטנפורד