קריסה ב-10 צעדים: כך השתבש תיק הדגל נגד רונאל פישר ורות דוד

החקירה נפתחה בקול רעש וצלצולים, הראיות שהצטברו היו מטלטלות • אבל אז נקלעו החקירה והמשפט לרצף של טעויות ומחדלים • מה יעלה בגורל תיק הדגל של מח"ש והפרקליטות? • האזינו לפודקאסט "הצוללת"

רונאל פישר ועו"ד רות דוד/ צילום: ליאור מזרחי
רונאל פישר ועו"ד רות דוד/ צילום: ליאור מזרחי

מחאת יוצאי אתיופיה סימנה את המחלקה לחקירות שוטרים (מח"ש) כאחד הגופים שצריכים לשאת באחריות ליחס הבעייתי לעיתים של המשטרה אל יוצאי העדה. שר המשפטים אמיר אוחנה, הצהיר כי ישקול הקמת ועדת בדיקה ממשלתית לבדיקת התנהלות מח"ש.

על הרקע הזה פרסמנו ב"גלובס" בשבוע שעבר כתבה רחבת היקף על מח"ש. במהלך הכנת הכתבה נתקלנו, ולא לראשונה, בביקורת נוקבת על האופן שבו מח"ש ניהלה ועדיין מנהלת (היום כבר בשיתוף פרקליטות מחוז ירושלים) את תיק פרשת רונאל פישר מאז התפוצצה בקיץ 2014.

מח"ש הופקדה על חקירת תיק רונאל פישר בעקבות מעורבותו של החשוד המרכזי השני בתיק הזה - קצין המשטרה ערן מלכה, ראש צוות חקירה לשעבר ביחידה הארצית לחקירות כלכליות, שלפי הודאתו העביר לפישר מידע חסוי מחקירות בתמורה לבצע כסף.

משפטנים שעימם שוחחנו סימנו את תיק רונאל פישר, שנחשב לתיק דגל של מח"ש, לכזה שמח"ש נכשלה בחקירתו ובניהולו כישלון חרוץ. הם טענו שתיק פישר הוכיח שמח"ש לא מסוגלת לנהל תיקי ענק כאלה. אין לה ההכשרה, אין לה כוח האדם, ואין לה היכולת. הם ציינו שגם בפרקליטות המדינה לא היו שבעי רצון מהאופן שבו מח"ש מנהלת את התיק. ולראיה - ב-7 באוגוסט 2018, יותר משלוש שנים אחרי שהוגש כתב האישום, הוחלט שפרקליטות מחוז ירושלים תצטרף למח"ש כתובעת בתיק ובעצם תיקח את מושכות ניהול התיק ממח"ש.
בעקבות הדברים הללו החלטנו לערוך בדיקה של האופן שבו נוהל תיק פרשת רונאל פישר. ספוילר: הבדיקה העלתה שורה של קלקולים, עיכובים, ומחדלים נוספים של מח"ש והתביעה, שהובילו לכך שהמשפט הזה נמשך כבר שנים, ובעצלתיים, ולא ברור איך הוא יסתיים.
בשבוע שעבר קבעה ועדת השחרורים של שירות בתי הסוהר, כי מלכה ישתחרר בקרוב מהכלא אחרי ארבע שנות מאסר. בהחלטתה ציינה הוועדה, ובצדק, שמלכה הוא האדם היחיד שנתן עד כה את הדין בפרשה הסבוכה הזו.

ומה עם רונאל פישר? ומה עם רות דוד, פרקליטת מחוז ת"א לשעבר? ומה עם שאר הנאשמים במעורבות בפרשת השחיתות שטלטלה את המדינה?

ההתחלה: יולי 2014, העו"ד הבכיר שנעצר

פרשת רונאל פישר התפוצצה ביולי 2014. פישר, עיתונאי בכיר לשעבר, אדם מוכשר כשד, "סלב", ועורך דין מוכר ומקושר, נעצר בחשד לשוחד ולמרמה. בין היתר נחשד כי הציע לאלון חסן, לשעבר יו"ר ועד עובדי נמל אשדוד שאותו ייצג, לסגור נגדו את התיק הפלילי בפרשת נמל אשדוד, תמורת 150 אלף דולר שיועברו לאנשי משטרה.

פישר שהה 71 ימים במעצר, ולמעלה מ-400 ימים במעצר בית בפיקוח אלקטרוני. ב-28 באוגוסט 2016 הוא השתחרר גם מהאזיק האלקטרוני. כתב האישום בתיק הוגש ב-14 במאי 2015, לפני יותר מארבע שנים. משפט פרשת רונאל פישר מתנהל בביהמ"ש בירושלים בפני השופט משה סובל.

פישר מואשם כי קשר עם רב-פקד מלכה קשר מושחת, שבמסגרתו העביר קצין המשטרה לפישר מידע מחקירות סמויות וגלויות על לקוחות ומכרים של פישר. לפי האישום, מידע זה הועבר בחלקו לצדדים שלישיים בעבור תשלום, שבו התחלקו פישר ומלכה, או בתמורה לכך שישכרו את שירותיו של פישר.

בחלק מהמקרים הציגו פישר ומלכה מצגי שווא בפני נחקרים פוטנציאליים, בדבר חקירות שכביכול מתנהלות בעניינם. כתוצאה מכך, נטען, נפגעו חקירות אחרות.
מלכה הודה בביצוע המעשים וחתם על הסכם עד מדינה, שבמסגרתו הסכים למסור עדות נגד פישר, ונשלח לשבע שנות מאסר שקוצרו לארבע. לצידו של פישר, הועמדה לדין עו"ד רות דוד, לשעבר פרקליטת מחוז ת"א.

דוד נאשמת בעבירה של שיבוש מהלכי משפט בנוגע לשתי פרשיות, וכן בעבירה של קבלת נכסים שהושגו בפשע. נאשמים נוספים בפרשה הם יאיר ביטון, לשעבר בעל-השליטה בחברת הבנייה "ב. יאיר"; ושי ברס, לשעבר מנכ"ל נתיבי ישראל; כמו כן הועמדו לדין האחים יוסף ואביב נחמיאס, בעלים של חברת בנייה.

באפריל השנה הוחלט למחוק את האישום נגד אביב נחמיאס. יוסף נחמיאס הורשע בעבירה של שיבוש הליכי משפט ונגזר עליו עונש של עבודות שירות וקנס בסך 200 אלף שקל.

1. טעות ראשונה: מח"ש לא ממשיכה לעקוב

הטעות שמנעה השגת "האקדח המעשן" נגד פישר ואחרים נגעה למעקב, או אי-המעקב, של מח"ש אחר מזוודת הכסף שהעביר יו"ר עובדי נמל אשדוד לשעבר אלון חסן, לפישר. המעצר של פישר התאפשר לאחר שחסן גויס על-ידי מח"ש ועשה לפישר תרגיל, כאשר העביר לו מזוודה עם 150 אלף דולר (שאותה קיבל ממח"ש). בתמורה, הבטיח פישר לחסן לפי החשד לספק לו מידע על חקירת משטרה שהתנהלה נגד חסן באותה תקופה.

הסרטון שבו נראה חסן מעביר את מזוודת הכסף לפישר בבית קפה באשדוד, שכמו נלקח מסרט הוליוודי, משמש כראיה להוכחת אשמתו של פישר. בסרטון נראית הפגישה בין השניים, לאחר שחסן הניח את תיק המזומנים מתחת לשולחן. חסן קם ללא התיק ונשאר בבית הקפה, ופישר יוצא מהמקום עם שני תיקים.

משום מה, החליטה מח"ש לעצור את פישר בדיוק בשלב הזה, כשהוא קיבל את מזוודת המזומנים. אין ספק שמדובר היה בפעולה מתוחכמת של מח"ש בסיוע חסן - אבל השאלה הגדולה היא מדוע מיהרו כל כך לעצור את פישר. מדוע הם לא המשיכו את המעקב אחריו כדי לראות למי מעביר פישר את עשרות אלפי הדולרים שקיבל מחסן. ייתכן שאם המעקב היה נמשך, הייתה מח"ש מצליחה להשיג ראיות מפלילות נגד גורמים נוספים.

2. החטא הקדמון השני: סגירת תיקי רות דוד

למרות הפוקוס על רונאל פישר וערן מלכה, הדמות הבכירה והחשובה ביותר שהסתבכה בפלילים בפרשה הזאת, היא רות דוד שהייתה פרקליטת מחוז תל אביב (פלילי), ולאחר פרישתה מהפרקליטות הפכה לשותפה של פישר במשרד עורכי דין. דוד היא הפרקליטה הבכירה ביותר בתולדות המדינה שהסתבכה בעבירות שחיתות.

החקירה הפלילית נגד דוד התנהלה בחשד שביצעה עבירות פליליות גם בתקופת היותה פרקליטה בכירה. אולם בסופו של דבר, החליטו היועצים המשפטיים לממשלה, תחילה יהודה וינשטיין ואחר כך אביחי מנדלבליט, שלא להעמיד אותה לדין על התנהגותה בזמן שהייתה פרקליטה. זאת, על אף שהראיות העלו בבירור, שדוד קיבלה בזמן עבודתה בתפקיד הציבורי הבכיר מתנות בשווי של אלפי שקלים מפישר, בין היתר שני עטי מון-בלאן יוקרתיים בשווי כולל משוער של 2,500 שקל, זרי פרחים ועציצי סחלבים.

מנדלבליט קבע, כי "התנהגותה של רות דוד כפי שהתגלתה בחקירה, היא בעייתית ואינה עולה בקנה אחד עם נורמות ההתנהגות המצופות מפרקליט בפרקליטות המדינה, לא כל שכן מפרקליט בדרגה כה בכירה". למרות הביקורת, החליט מנדלבליט לסגור את תיק החקירה נגד דוד. היועמ"ש כתב, כי "לא כל התנהגות שהיא בעייתית מבחינה אתית או משמעתית, הינה התנהגות המגבשת עבירה פלילית". לדבריו, "החקירה לא הניבה ראיות בעוצמה מספקת להוכחה של רכיבי העבירה, נוכח היעדרן של ראיות המצביעות על השפעה זרה ופסולה על ניהול תיק כלשהו במטרה להיטיב עם פישר". יתר על כן, לדברי היועמ"ש, "מעשיה של דוד, אשר נחשדו כמגבשי עבירת עוון, מצויים כבר מחוץ לתקופת ההתיישנות". גם בג"ץ דחה עתירה שהוגשה על ידי התנועה לאיכות השלטון, שדרשה להקים ועדת בדיקה ממשלתית בנושא התנהלותה של דוד במהלך כהונתה כפרקליטת מחוז ת"א.

אז במה דוד מואשמת היום? דוד עומדת כיום לדין, במסגרת תיק רונאל פישר, "רק" בגין מעשים שביצעה לאחר שעברה לשוק הפרטי כשותפה של פישר במשרד עוה"ד. במשפט המתנהל בפני השופט משה סובל בביהמ"ש המחוזי בירושלים, מואשמת דוד כי בעת שייצגה ביחד עם פישר את הקבלן, יאיר ביטון, בעלי חברת ב. יאיר לשעבר המואשם בהלבנת הון, היא חשפה בפני ביטון חומרים מסווגים הנוגעים לעניינו, שהועברו לפישר מקצין המשטרה מלכה.

בפרשייה אחרת, מואשמת דוד כי הציעה לעו"ד ניסים מרום, בעת שהיה הפרקליט הממונה בפרקליטות על חקירת הארגון של העבריין יצחק אברג’יל, להתמנות ליועמ"ש של חברת נתיבי ישראל (לשעבר מע"צ). זאת, לפי הנטען באישום, כדי "להוריד" את מרום מהטיפול בתיק של אברג’יל.

רות דוד כופרת באישומים נגדה.

רונאל פישר/ צילום: רפי קוץ
 רונאל פישר/ צילום: רפי קוץ

3. מתעכבים: בלגן עם חומרי החקירה

ביוני 2017, מתח השופט משה סובל ביקורת חריפה, כמעט חסרת תקדים, על אופן ניהול המשפט על ידי מח"ש כשהתברר ששנתיים אחרי הגשת כתב האישום בתיק פישר, מח"ש עדיין לא העבירה את כל חומרי החקירה להגנה. "אין לאפשר את המצב הבלתי נסבל שאליו נקלע ההליך, במיוחד בשלב שבו הוא מצוי, והגיעה העת להציב גבול באשר למועד השלמת החקירה", כתב השופט, ואיים כי אם חקירתו של מלכה לא תתחדש תוך כמה ימים יהיה מקום לשקול את ביטול כתב האישום כולו.

העיכובים בהעברת חומרי החקירה התרחשו, בין היתר, בגלל ויכוחים בלתי נגמרים בין הסנגורים לבין מח"ש על החומרים שהופקו ממחשבו של מלכה ומשלושה טלפונים ניידים. המחלוקת הגיעה עד לביהמ"ש העליון. בדיון שהתקיים בעליון בתחילת אוגוסט 2017, טענה המדינה כי לא ניתן להעביר את כל החומר שנתפס במחשבו של ערן מלכה ובטלפונים הניידים. לטענת המדינה, העברת כל החומר המבוקש מהווה פגיעה בלתי מידתית בפרטיות של מלכה ובכל מקרה הדרישה לקבלת כל החומר המצוי על הטלפון החכם ובמחשבים הינה בלתי ניתנת ליישום בשל היקף החומר שנתפס - מיליוני מסמכים. בסופו של דבר, המחלוקת הזו נפתרה אבל המחיר היה כבד.

4. הסדקים: כשנותר אבק מפרשה חמורה

הסיפור על פרשת האחים נחמיאס הוא לא פחות ממדהים. מה שהחל כתיאור של פרשיית שוחד חמורה, נסגר בהסדרי טיעון מקילים מאוד.

האחים יוסף ואביב נחמיאס הם קבלנים שנחקרו במשטרה וברשות המסים. תחילה, טענו במח"ש כי האחים קיבלו ממלכה, באמצעות פישר, מידע מודיעיני רגיש בקשר לחקירות שנוהלו בעניינם. בתמורה, נטען, העבירו מאות אלפי שקלים לפישר ולמלכה שהתחלקו בשלל באחת מהפגישות שערכו במרתף ביתו של פישר. העניין הוא, שבעקבות הסדרי טיעון הרחוקים שנות אור ממה שנטען בכתב האישום מלכתחילה, נקלעה הפרקליטות למבוכה שמשמעותה עשויה להיות מפלה של אחד האישומים החמורים יותר בכתב האישום נגד פישר.
תחילה טענה הפרקליטות שהאחים נחמיאס נתנו שוחד למלכה, כשפישר שימש כמתווך בעסקה. אלא שבעקבות הסדרי הטיעון המקילים מאוד שנערכו עימם בתחילת השנה, בוטלו כל האישומים נגד אביב נחמיאס; ואילו יוסף נחמיאס הורשע בעבירה של שיבוש מהלכי משפט ונשלח לרצות חודשיים עבודות שירות בלבד. כל יתר האישומים נגד יוסף נחמיאס - לרבות האישום החמור שלפיו נתן שוחד לשוטרים באמצעות פישר - נמחקו.

הבעיה לפרקליטות טמונה בעובדות שבהן הודה יוסף נחמיאס ואושרו בפסק דין חלוט. בכתב האישום המתוקן נטען שרונאל פישר דרש תשלום מהאחים נחמיאס עוד בטרם העביר להם מידע כלשהו, ובלי שהם ידעו כי מדובר במידע שמקורו במשטרה. ומכאן, שהאפשרות לייחס לפישר תיווך לשוחד נפגעה משמעותית.

על אף שברור שאי אפשר שבאותו משפט תטען המדינה טענות עובדתיות סותרות, הפרקליטות התעקשה שלא לתקן את כתב האישום נגד פישר. אבל השופט סובל הבין שיש כאן בעיה, קיבל את עמדת סנגוריו של פישר, והורה למדינה לתקן את כתב האישום נגדו כך שיתאים להסדר הטיעון, כשהוא רומז לה שהטענות של המדינה נגד פישר בהקשר זה אכן עומדות בחלקן בסתירה חזיתית לעובדות המתוקנות של כתב האישום.

כבר עתה ברור כי המדינה תתייצב בפני קשיים משמעותיים אם תרצה להוכיח שפישר אכן תיווך בעסקת שוחד, כשהיא טוענת שהמשחד כביכול כלל לא ידע שהוא משחד.

ואם כל זה לא מספיק, אז בשבוע שעבר נודע שמח"ש זימנה את האחים נחמיאס להשלמת חקירה. מהלך כזה הוא חריג מאוד. המדינה, כך נראה, מבקשת לנסות ולהוסיף עובדות חדשות לכתב האישום, כדי למנוע את נפילת האישום. סניגורי פישר התרעמו כשגילו זאת, והשופט סובל הוציא צו מניעה למח"ש, שאוסר על כל ביצוע השלמת חקירה לאחים עד להחלטה אחרת שלו.

5. האישום שנמחק: דין פישר כדין ערן מלכה

האישומים הקשורים לאחים נחמיאס הם לא היחידים שהוטל בהם ספק במהלך המשפט נגד פישר. ב-19 בפברואר 2018 קיבל השופט סובל את בקשתו של פישר, לבטל את האישום בשיבוש מהלכי משפט בפרשה המכונה "פרשת בוצ’ן" מחמת "הגנה מן הצדק". הנימוק: העמדתו לדין של פישר בגין האישום הזה מפלה אותו לרעה ביחס לערן מלכה.
ב"פרשת בוצ’ן" טענה מח"ש נגד פישר, כי קיבל מערן מלכה מידע מתוך חקירה סמויה שערכה המשטרה, שלפיו הקבלן זוהר בוצ’ן שנחקר עומד להיעצר על ידי המשטרה. אולם השוטר מלכה לא הואשם בפרשה זאת, אלא רק פישר.

השופט סובל קיבל את טענת פישר לביטול האישום בשיבוש מהלכי משפט בפרשת בוצ’ן, לאחר שקבע כי העובדה שעובד הציבור, מלכה, שהחזיק במידע בנאמנות מכוח תפקידו וששימש חוליה ראשונה והכרחית בשרשרת "השיבוש", לא הועמד לדין יחד עם מקבל המידע, שאינו עובד ציבור - "מעוררת אף היא חוסר נחת ופוגמת במראית פני הצדק כלפי הנאשם (פישר)".

ערן מלכה / צילום: רפי קוץ
 ערן מלכה / צילום: רפי קוץ

6. ממציאים: עד מדינה שמרחיק לכת

כתב האישום נגד רונאל פישר, רות דוד, וחבריהם, מבוסס במידה רבה על עדותו של השותף המרכזי לפשע שהפך לעד מדינה - ערן מלכה. מלכה סיפק את הסחורה, לפחות בחלקה. אולם, לאחר עלה לדוכן העדים בביהמ"ש המחוזי בירושלים, מלכה התברר, איך לומר זאת בעדינות - כעד תביעה, עד מדינה, לא מוצלח במיוחד.

עדותו הייתה נגועה לעתים בסתירות, שלא לומר שקרים. מלכה הודה על דוכן העדים כי חלק מהדברים שמסר בחקירתו כלל לא התרחשו. לדוגמה, שהוא המציא דברים על התנהגותה של רות דוד, כדי להישמע אמין בפני חוקריו. למשל, מלכה הודה כי אירוע שעליו סיפר בחקירה, שבו כביכול לקוחות של פישר תרמו כספים לעמותה שבה מכהנת רעייתו של ניצב לשעבר, ירון בארי, כלל לא התרחש, לפחות לא באופן שבו תיאר אותו מלכה.

7. הפאזל: כשהעדויות לא מתאימות לתזה

בעיות נוספות שבהן נתקלה המדינה בתיק, נוגעות לאישום נגד פישר ונגד יאיר ביטון, בעליה של חברת הנדל"ן "ב. יאיר", שזכה לכינוי "פרשיית קובי כחלון", על שמו של אחיו של שר האוצר ויו"ר כולנו, משה כחלון. בפרשה זו, התגלתה בבית המשפט תמונה שונה באופן מהותי ממה שטענה הפרקליטות בכתב האישום.

לטענת הפרקליטות, פישר הדליף לביטון מידע שקיבל ממלכה על חקירתו הצפויה של קובי כחלון במשטרה ועל מועדה. בכתב האישום מתוארת פגישה גורלית שקיימו קובי כחלון וביטון באחד מערבי שבת בבית שכנו של ביטון. באותה פגישה הציע ביטון לכחלון כי יסייע לו לסגור את התיק נגדו תמורת תשלום של עשרות אלפי שקלים, תוך שהוא ממליץ לו על עורך דין או על עורכת דין בעל ותק של 30 שנה בפרקליטות שיסייעו לו בכך.

אלא שבשורה של עדויות שנשמעו במסגרת פרשיית כחלון הלכה ונסדקה התזה שהציגה הפרקליטות. כך, למשל, בעוד שבכתב האישום נטען כי מלכה סיפר לפישר על עצם חקירתו של כחלון ועל מועדה הצפוי, ובעקבות כך הדליף פישר את המידע האמור לביטון - הרי שמעדותו של מלכה עולה כי הוא סיפר לפישר על המועד המתוכנן לחקירת כחלון רק לאחר שכבר התקיימה הפגישה בין האחרון לבין ביטון.

ואם זה לא מספיק, כחלון, שעדותו אקוטית לפרשה, הוכרז כעד עוין, אחרי שטען בעדותו כי הוא זוכר שביטון דיבר איתו רק על עורכת דין ותיקה שיכולה לסייע לו, ולא על עורך דין, מה שמנוגד לעדותו במח"ש ולנטען בכתב האישום.

מה המשמעות של הפיכת כחלון לעד עוין? מצד אחד תוכל אמנם המדינה לנסות ולשכנע כי יש לעדיף את הגרסה שמסר כחלון בעדותו במח"ש על פני עדותו בביהמ"ש. אבל, וזה האבל הגדול, עצם הכרזתו כעד עוין מעידה גם על המצוקה שאליה נקלעה הפרקליטות בעקבות דברי כחלון, שהעיד בביהמ"ש כי הוא לא שולל שייתכן שההצעה של ביטון אליו הייתה הצעה לגיטימית מצד אדם שמעוניין לסייע לו בדרכים חוקיות.

8. ידע או לא: התנהלות הפרקליט

ההתנהלות הבעייתית של התביעה הגיעה לשיא במסגרת פרשת זוהר בוצ’ן. ראש צוות התביעה, דן בהט, בתיק איפשר ביודעין לזוהר בוצ’ן, קבלן עבודות ביוב, שקיבל - לפי כתב האישום בתיק - מידע משטרתי חסוי מפישר בקשר לחקירות סמויות שהתנהלו בעניינו, למסור גרסה עובדתית לא נכונה בעדותו. בחקירתו הנגדית נאלץ בוצ’ן להודות כי לא מסר אמת בעדותו הראשית, והירבה לסתור את עצמו ואת הראיות.

תחילה העיד בוצ’ן כי פישר ודוד נפגשו עם אשתו, והפצירו בה לשכנעו לצאת מהארץ לאור מעצרו הצפוי. לדבריו, בעקבות האזהרות שהגיעו אליו מפישר ומדוד, ובעקבות ההנחיה שהעבירו לו באמצעות אשתו, הוא רכש כרטיס טיסה לצרפת, ונמלט מהארץ למספר ימים. אלא שעד מהרה התבררו דברים אלה בבית המשפט: נסיעתו של בוצ’ן לצרפת תוכננה זמן רב לפני הפגישה של אשתו עם דוד ועם פישר; כרטיס הטיסה, גילתה חקירת מח"ש, נקנה יום אחד לפני הפגישה שנערכה בין דוד, פישר ולימור בוצ’ן; ונסיעת בוצ’ן לחו"ל נבעה מנסיבות אישיות, ולא מהחקירות המתנהלות נגדו.

כשנחקר על כך במח"ש, הודה בוצ’ן כי הנסיעה שאליה יצא הייתה בשל נסיבות אישיות - ותוכננה קודם לפגישה של הפרקליטים הבכירים עם אשתו. על אף שבפרקליטות ידעו כי חומר הראיות סותר את גרסתו של בוצ’ן - כשעלה בוצ’ן על דוכן העדים וסיפר כי הונחה לצאת מהארץ על ידי דוד ועל ידי פישר, לא טרחה הפרקליטות להעמידו על טעותו.
ראש צוות התביעה הודה בדיעבד כי ידע שיש בעיה עם העדות, אך אמר שבחר שלא להתערב כי תכנן לבקש שהחקירה הנגדית תתנהל בדלתיים סגורות, ושאז יוכל בוצ’ן להסביר את דבריו. בתום דיון ארוך שהתקיים בדלתיים סגורות, הותר לפרסם רק כי בוצ’ן אישר שדבריו בחקירה במח"ש מדצמבר 2018, שלפיהם "לא התכוונתי מיוזמתי לנסוע לשום חופשה", לא היו אמת, ואישר כי בחקירתו הראשית בבית המשפט הוא "לא אמר את כל האמת".

אלון חסן/  צילום: רפי קוץ
 אלון חסן/ צילום: רפי קוץ

9. מנסים: עוד אישום נגד רות דוד

מח"ש, כאמור, הגישה כתב אישום שלדעת רבים מקל יחסית נגד רות דוד. אולי זו הסיבה, שבמח"ש עושים כל שביכולתם כדי להראות שהם לא עשו הנחות לדוד - גם כשהמידע עליו הם מתבססים הוא לא מאוד אמין.

לאור המידע חדש שעלה בעדותו של ששון חי, דודו של זוהר בוצ’ן שנחקר בקשר לפרשת בוצ’ן, וגם לאור והדברים שעליהם הצהיר בתביעה אזרחית שהגיש נגד עו"ד פישר - ביצעה מח"ש השלמת חקירה לבוצ’ן ולרעייתו לימור לפני כחצי שנה. גם דוד נקראה להשלמת חקירה, ואף עומתה עם לימור בוצ’ן. האחרונה סיפרה על הפגישה עם דוד, שבה לפי טענתה הנחתה אותה פרקליטת המחוז יחד עם פישר להוציא מהארץ את בעלה.

בעקבות השלמות החקירה, הגישה הפרקליטות בקשה לתקן את כתב האישום נגד דוד ולהוסיף נגדה אישום בגין שיבוש הליכי משפט. הפרקליטות טענה כי דוד שיבשה הליכי משפט בכך שהזהירה את בוצ’ן על מעצרו הקרב והנחתה אותו יחד עם פישר (באמצעות רעייתו) להימלט לחו"ל כדי שלא ייעצר.

בית המשפט דחה את הבקשה להוסיף אישום נגד דוד. השופט משה סובל נימק זאת בכך, שמדובר בבקשה המשקפת חוסר עקביות של המדינה.

בכך לא תם העניין. לאחרונה, במהלך שיש שיגדירו תמוה, הגישה הפרקליטות בקשה נוספת, שנייה במספר, לתיקון כתב האישום ולהוספת הגרסה החדשה שמסרו בוצ’ן, אשתו ודודו - הפעם בלי להוסיף אישום נגד דוד ועם העובדות החדשות שהתגלו כביכול בעדויות בני משפחת בוצ’ן. בית המשפט עדיין לא הכריע בבקשה השנייה לתיקון האישום, אך התיר לפרקליטות לזמן לעדות את אשתו של בוצ’ן, חברתה שהזמינה את כרטיסי הטיסה עבור זוהר בוצ’ן, ועיתונאית ערוץ 13, איילה חסון, לה סיפרו השניים בראיון שהעניקו על הפגישה עם דוד ופישר.

10. נוטשים: הפרקליט שעוזב את התיק

המשפט המפותל שמתארך זה מספר שנים ומצוי עדיין בתחילת שלב ההוכחות, עלול לספוג עיכוב נוסף בשל עזיבתו הקרובה של ראש צוות התביעה במשפט, הפרקליט הבכיר עו"ד דן בהט. ב-30 ביוני נחשף ב"גלובס" כי בהט עוזב את תפקידו בפרקליטות ומיועד להתמנות לתפקיד היועץ המשפטי ברשות העתיקות.

גורם במשרד המשפטים העריך בפנינו כי למחליפו של בהט יידרשו כשלושה חודשים ללמוד את התיק. בהט משאיר אחריו תיק עם סדקים רבים. עדיין לא ידוע מי יחליפו בתפקיד.

כבר לא שאלה איך זה ייגמר - אלא מתי

למרות הקלקולים והתקלות בניהול תיק פרשת רונאל פישר ורות דוד, עדיין מדובר בתיק שחיתות חמור וחסר תקדים במהותו. מערכת היחסים שהתנהלה בין פישר לבין ערן מלכה, כפי שנחשפה בחקירה ובמשפט היא לא פחות ממדהימה. השניים, סנגור בכיר וקצין משטרה שמעורב בחקירות הרגישות ביותר, ניצלו לרעה את כוחם ותפקידיהם מתוך בצע כסף. המעורבות בשחיתות לכאורה של הצלע השלישית, רות דוד, שהייתה פרקליטה בכירה, הכתה בתדהמה רבים והביאה לפגיעה קשה באמון הציבור בפרקליטות.

רבים הסיכויים שהתיק הזה יסתיים בהרשעת פישר, בלפחות חלק מהאישומים, ובהרשעה של מעורבים נוספים. אבל גם אם כן - זה יהיה שנים ארוכות, ארוכות מדי, אחרי שהפרשה התפוצצה, כשחלק מהאישומים נמחקו, לאחר שנכרתו הסדרי טיעון מקלים עם חלק מהנאשמים, כשאין בידי הרשויות והציבור מידע לאן אמור היה ללכת הכסף שהעביר אלון חסן לפישר. ובכלל, יש תחושה שהפרשה הזאת כבר לעולם לא תתברר עד תום.

תגובת הפרקליטות: "מדובר בטענות שהעלה בא כוח הנאשם במהלך הדיונים - חלקן כבר נדונו ונדחו. ככל שבית המשפט יבקש התייחסות נוספת, היא תימסר במסגרת ההליך המשפטי". ¿

חזקת החפות:

רונאל פישר, רות דוד, שי ברס, ויאיר ביטון, לא הורשעו בכל עבירה במסגרת המשפט המתנהל בעניינם. המשפט הפלילי מצוי בשלב ההוכחות, ובמסגרת זו נשמעים עדי התביעה תוך ניסיון של המדינה לבסס את האישומים. במהלך המשפט טוענים פישר, דוד, ביטון, וברס לחפותם, וכל עוד הם לא הורשעו, הם זכאים ליהנות מחזקת החפות.