מגדל ביטוח | בלעדי

מסתמן: ניר גלעד ורן עוז לא יקבלו חוזה לחמש שנים במגדל

בעקבות חשיפת "גלובס", רשות שוק ההון לא תאשר ככל הנראה סעיף בחוזי העסקה של גלעד ועוז במגדל, שמבטיח כי השניים יקבלו שכר על חמש שנות עבודה, גם אם תקופת העסקתם תהיה קצרה יותר • הסיבה: הסעיף עשוי להתנגש בחוק שכר הבכירים שמגביל את שכרם לכ-3.5 מיליון שקל בשנה

מימין: ניר גלעד ורן עוז / צילומים: אלון רון, איל יצהר; עיבוד: טלי בוגדנובסקי
מימין: ניר גלעד ורן עוז / צילומים: אלון רון, איל יצהר; עיבוד: טלי בוגדנובסקי

בעקבות חשיפת "גלובס": מסתמן כי בכירי קבוצת הביטוח מגדל לא יקבלו הבטחת תגמול לחמש שנים במקרה של סיום העסקה מוקדם. ל"גלובס" נודע כי בעקבות התערבות של רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון צפוי להשתנות הסכם העסקה של ראשי החברה, כך שהוא לא יכלול את הסעיף שמבטיח תגמול למלוא תקופת החוזה של יו"ר מגדל ביטוח ניר גלעד ושל מנכ"ל החברה המיועד רן עוז. זאת מפני שמימוש סעיף התגמול עשוי היה להתנגש עם הוראות חוק שכר הבכירים בסקטור הפיננסים.

ככל הידוע, שינוי הסעיף ומחיקתו עדיין נדון בין הרשות לבין החברה, כשהוא טרם עלה לאישור דירקטוריון מגדל. עם זאת, נראה כי ברגולציה לא יסכימו לסעיף שעלול להתנגש חזיתית עם הוראות חוק הגבלת שכר הבכירים בסקטור הפיננסים. בהקשר זה נציין כי לדברי גורם בסביבת מגדל עדיין אין חוזה רשמי לעוז, שאמור להיכנס לתפקיד מנכ"ל מגדל ביטוח הפרטית כבר בעוד עשרה ימים.

באמצע חודש יולי האחרון חשפנו כי לגלעד הובטחה במגדל תקופת העסקה של לפחות חמש שנים, כאשר גם עוז, שמגיע למגדל מתפקידים בכירים בקבוצת דיסקונט, צפוי לקבל הבטחה דומה. ההיגיון למהלך זה מצד שני המנהלים החדשים ברור ונובע מהרצון להבטיח יציבות תעסוקתית. זאת עקב ניסיונם המר והקצר של קודמיהם בתפקידים אלו - יו"ר מגדל לשעבר פרופ' עודד שריג ומנכ"ל מגדל הקודם דורון ספיר - שיחסיהם עם בעל השליטה במגדל שלמה אליהו היו רעועים.

ימים ספורים לאחר החשיפה, רשות שוק ההון שבראשות ד"ר משה ברקת דרשה מקבוצת הביטוח מגדל הבהרות בנוגע לסעיף התגמול בחוזה. אז הוערך על ידי גורמים בשוק כי הפיקוח עשוי לפסול את סעיף התגמול המלא גם במקרה של סיום עבודה מוקדם יותר, אך שדירקטוריון החברה עשוי לעשות זאת עוד לפניו ובכך למנוע התערבות של הרגולטור.

המנגנון למימוש ההבטחה שניתנה לגלעד במגדל אינו ידוע מאחר והחברה לא פרסמה את תנאי העסקה של השניים. אם וכאשר עוז ימונה לתפקיד מנכ"ל מגדל החזקות ביטוח הציבורית, הסכם העסקה שלו יפורסם לציבור הרחב. אולם, לפי שעה הוא צפוי להיכנס "רק" לתפקיד מנכ"ל מגדל חברה לביטוח הפרטית, שבה מכהן גם גלעד, ולכן טרם ניתן גילוי פומבי לתנאי העסקה. עיקרי הסכמי העסקה של בכירי חברת הביטוח מפורסמים בדוחות הכספיים של חברת הביטוח.

ההתנגשות של הסעיף עם חוק שכר הבכירים עשויה לנבוע מכך שאם לדוגמה ההתקשרות עם גלעד הייתה מסתיימת לאחר שנתיים והחברה הייתה מחויבת לשלם לו עבור חמש שנים, השכר השנתי החדש של גלעד היה עובר את תקרת השכר המקסימלית לפי החוק. 

חוק שכר הבכירים פועל לפי כללי החשבונאות בכל הנוגע לחישוב השכר והוא קוטם את עלות השכר השנתית של מנהל לעד פי 35 מהשכר הנמוך באותה חברה. מדובר בעלות מקסימלית בסדר גודל של 3.5 מיליון שקל לשנה בחברה כמו מגדל.

כמו כן, גם מדיניות התגמול של מגדל עצמה היא לתקופה של שלוש שנים, בהתאם למועדים שנקבעים גם בחוק החברות, ושמורים על אישור הסכם העסקה מדי שלוש שנים. מכאן שנראה כי עלולה להיווצר בעיה ביישומו של ההסכם במקרה של פיטורים מוקדמים - הסיבה שלשמה בכלל נדרשה תקופת המינימום לכהונה של שני המנהלים. 

עוז נבחר לתפקיד מנכ"ל מגדל ביטוח ומנכ"ל קבוצת מגדל הציבורית כבר באמצע יוני השנה, כשהוא צפוי להיכנס לתפקיד מנכ"ל מגדל חברה לביטוח ב-1 בספטמבר. בחברה עדיין לא מציינים מתי ייכנס לתפקידו כמנכ"ל הקבוצה האם הציבורית מגדל החזקות. הוא מגיע למגדל משורת תפקידים בכירים בקבוצת בנק דיסקונט, שהאחרון בהם היה יו"ר חברת כרטיסי האשראי כאל. ניר גלעד הוא יו"ר מגדל חברה לביטוח מאז תחילת מרץ השנה.

נכון להיום מגדל נסחרת לפי שווי של 3.75 מיליארד שקל, לאחר שהשילה מערכה מתחילת החודש כ-10% לעומת ירידה של כ-4% במדד ביטוח פלוס בבורסה המקומית. עם זאת, מתחילת שנה מניית מגדל  מציגה עלייה של יותר מ-21%, הרבה מעבר לעלייה של פחות מ-11% במדד ביטוח פלוס.