היום האחרון למנדט של בני גנץ: מה הסיכוי להקים ממשלה?

גנץ הודיע אמש כי "בחירות שלישיות הן דבר רע, אך לא ניתן לוותר על עקרונות יסוד וערכים בסיסיים" • אם ב-28 הימים שהיו לנתניהו וב-28 הימים שהיו לגנץ להקים ממשלה, נתניהו לא הסכים להתפשר, וגם גנץ לא הסכים - מה ישתנה ב-21 הימים הבאים? • פרשנות

בני גנץ ובנימין נתניהו בפגישה עם הנשיא ראובן ריבלין / צילום: חיים צח, לע"מ
בני גנץ ובנימין נתניהו בפגישה עם הנשיא ראובן ריבלין / צילום: חיים צח, לע"מ

שורה של פגישות קיים ח"כ בני גנץ בלשכתו של ראש הממשלה בנימין נתניהו בירושלים. בכך כיבד אותו, בא אליו, ישב והיה מוכן לשמוע את דבריו, כאשר נתניהו הוא המארח. ראש הממשלה המכהן, שהשיג תוצאה פחותה בבחירות משל מתחרהו גנץ, קיים את שתי הפגישות הפוליטיות האחרונות עם גנץ במתחם לא-נייטרלי, אצלו בלשכה, מקום העבודה שלו מזה 11 שנים.

נתניהו דבוק לכיסא, ולא מוכן לוותר עליו, ואין זה רק ביטוי ציורי, אלא הוא דבוק ממש. וכך גם כאשר גנץ הזכיר לנתניהו (ולציבור הישראלי) אתמול בלילה שכחול לבן ניצחה את הליכוד בבחירות, לפחות במספר הקולות שהם קיבלו, נתניהו נפנף זאת בביטול. הוא ראש ממשלה מכהן, והחזקתו בכיסא ראש הממשלה הוא הנכס העיקרי שלו (לעומת הניצחון בקלפי). אף אחד לא יגיד לו מתי ואיך ללכת משם.

גנץ הודיע בסיום הפגישה אתמול אחרי חצות כי "בחירות בפעם השלישית הן דבר רע, אבל לא ניתן לוותר על עקרונות יסוד וערכים בסיסיים". כלומר, גם אם ראש הממשלה נתניהו יאחז בכיסאו לעד, גנץ לא רוצה להיות כפוף לו. מה נתניהו מצפה ממנו, להיות ממלא-מקום? מחליף? זה שיקבל את כיסא העור הצמוד לכיסא ראש הממשלה בחדר הישיבות, כפי שכל שרי הליכוד הבכירים נהגו לדרוש בשנים האחרונות, כסמל לשדרוג מעמדם וחשיפתם לאור המצלמות לצידו של המכהן?

גנץ המשיך אתמול בלילה בטונים הממלכתיים. "נמשיך לעשות כל מאמץ ולהפוך כל אבן על-מנת לנסות ולהקים ממשלה בתקופה שנותרה, בכדי למנוע בחירות יקרות ומיותרות". אבל גם הוא יודע שאין משמעות למילים הללו. אם ב-28 הימים שהיו לנתניהו וב-28 הימים שהיו לגנץ להקים ממשלה, נתניהו לא הסכים להתפשר, וגם גנץ לא הסכים - מה ישתנה עכשיו, ב-21 הימים הבאים?

עבור נתניהו, המצב של הליכה לבחירות פעם אחר פעם, ורביצה בלשכתו כראש ממשלה יוצא או בתוארו החדש ראש בלוק 55, הוא מצב עדיף בהרבה על ראש ממשלה בהמתנה לשעת הנבצרות.

בסיום הפגישה בין השניים פורסמה הודעה מטעמו של נתניהו, לפיה נתניהו הבין מגנץ שהוא דחה את מתווה הנשיא ו"התעלם מרצון רוב עם שנקים יחד ממשלת אחדות לאומית רחבה... גנץ מתכוון להקים ממשלת מיעוט שנשענת על הימנעותם של הרשימה הערבית המשותפת", נאמר באותה ההודעה.

הקמפיין של שנת 2019 מעולם לא הופסק, ועכשיו הוא ימשיך. מי שחשב שהגענו לשיא השמצות חברי הכנסת הערבים (באותו צ'ט בוט מפורסם שגרם לפייסבוק לסגור לנתניהו ל-24 שעות את תוכנת המסרים), ניכר שיש עוד לאן לרדת. הדרך מטה תימצא במערכת הבחירות לכנסת ה-23.

ומדוע שהצדדים לא יפתרו את הסבך ב-21 הימים שנותרו להקמת ממשלה?

שלב ג' המתחיל מחר הוא מציאות פוליטית חדשה עבור הישראלים. מעולם בהיסטוריה של המדינה לא הגענו לפרק זמן זה, בו אף אחד מן הצדדים לא מצליח להקים ממשלה, והכדור מועבר לידיהם של 61 חברי כנסת.

לאור ההתרחשויות בחודשיים שחלפו מאז 17 בספטמבר, קשה להאמין שיימצאו 61 חברי כנסת שיחתמו ביחד על מסמך אחיד עם הצעת שמו של חבר כנסת אחד. הרי אם למישהו היו אותם 61 בכיס, הוא היה מקים עמם כבר ממשלה.

נתניהו החתים ונצר את חברי בלוק 55 שלא ימליצו על אף אחד אחר, וביום שני בכנסת, אריה דרעי נתן את מילתו בפומבי, שגם אם גנץ יכונן ממשלה צרה עם קולות המשותפת כתומכים מבחוץ, דרעי לא יהיה מוכן להצטרף אל גנץ בשלב ב'׳, אחרי שהוא ישביע את ממשלתו הצרה.

הדבר עשוי להיות גם נכון לגפני, ליצמן, בנט, פרץ וסמוטריץ'. הם לא יערקו.

וכך במשך 21 הימים הבאים אין 61 באופק, ואין ממשלה.