בין מצודת זאב לקריה: היום שבו גיבש נתניהו את הקמפיין לבחירות

עם סיגר בפה ובקשב רב, האזין נתניהו ביום שלישי לפעילי ליכוד במצודת זאב וגם הבטיח להם כי הימין ישיג 60 מנדטים בבחירות הבאות • משם הוא עבר למשרד הביטחון בקריה לפגישה קצרצרה עם גנץ, שנועדה לצורכי הקמפיין בלבד: מו"מ לא התנהל שם

בנימין נתניהו / צילום: רויטרס
בנימין נתניהו / צילום: רויטרס

ביום שלישי, משעות הבוקר המאוחרות, ישב נתניהו במספר רב של מפגשים עם אנשי ליכוד. הוא הגיע למצודת זאב, לחדרו האישי של יו"ר התנועה. נתניהו ביקש מעוזריו עזרי כתיבה, ניירות A4 ועט, ופתח את אוזניו ואת לבו. כ-250 איש עלו לרגל, קבוצות-קבוצות, ונתניהו כתב את הערותיהם באריכות. "הוא באמת הקשיב", אמר לי אחד הנוכחים במקום. "זה לא היה רק המופע של נתניהו אלא שיחה פתוחה, וכמעט כל אחד יכול היה להגיד את דעתו". נתניהו מילא את הדפים, משני צידיהם.

חלק מן הדברים נכתבו באנגלית. האנגלית היא שפת המחשבות והרעיונות, ולקראת קמפיין נתניהו מקיים סיעור מוחות ומתכנן את הקמפיין הבא. מאנגלית יועברו הדברים לעברית כדי לגעת בלבם של הישראלים הימנים, הבייס המפורסם.

בפגישות נכחו אנשי ליכוד מגוונים. לא רק חברי מרכז המפלגה, אותם אנשים בעלי כוח הצבעה בישיבת המרכז שתתקיים ביום ראשון הקרוב ותקבע את היציאה לפריימריז לראשות מפלגת השלטון; ולא רק ראשי רשויות של הליכוד, בעלי כוח ההנעה הפוליטי; מתוך הקבוצות שהוזמנו, היו רבים שהם מובילי דעה בליכוד: חלקם בעלי עמודי פייסבוק וטוויטר פעילים במיוחד, אחרים מנהלים קבוצות ווטסאפ עצומות - פורום הדעות החשוב ביותר בליכוד כיום. הגיעו גם פעילי שטח המרבים להגיע לפעילויות הליכוד.

מקום ריאלי לבן-גביר

נתניהו נשען לאחור, נטל סיגר, עישן, הפריח באוויר, הקשיב היטב ורשם את הדברים שנאמרו. בחלק מן השיחות הוא גם דיבר. סיפר שיש לו סקרים עדכניים המראים שגוש הימין משיג 60 מנדטים בבחירות לכנסת ה-23. לדבריו, הוא מאמין שיצליח לחבר את איתמר בן-גביר לתוך הרשימה המאוחדת של השרים רפי פרץ ובצלאל סמוטריץ’ (הבית היהודי והאיחוד הלאומי). הפעם בן-גביר יצטרך לקבל מקום ריאלי, אולי ברביעייה הראשונה כדי להבטיח את כניסתו לכנסת ה-23.

תזכורת: בפעם היחידה שעוצמה יהודית בראשות בן-גביר התמודדה עצמאית לכנסת, בכנסת ה-22, הם השיגו 83,609 קולות, המהווים 1.88%, מתחת לאחוז החסימה העומד על 3.25%. זו הנדוניה של בן-גביר ועמה הוא ידרוש את תפקיד יו"ר ועדת חוק חוקה ומשפט או תפקיד שר. לצד הבית היהודי-האיחוד הלאומי-עוצמה יהודית מתכנן נתניהו את ריצתה של הימין החדש, הפעם בראשות שר הביטחון נפתלי בנט. נדרשו לנתניהו שנים רבות, עד 2019, להפנים את נאמנותו המוחלטת של בנט אליו, וכעת, כאשר בנט נמצא במעמד הנכסף הוא ימלא אחר כל הוראה של בלפור, וזה יהיה הדדי. הקמפיין הבא לכנסת ה-23, קמפיין להצלת נתניהו, לא ינוהל נגד בנט ושקד, אלא יחבק אותם.

נתניהו סבור, וכך אמר לנוכחים במפגשים השבוע, שמתוך מעמד שר הביטחון, בנט יצליח להגיע אל אותם 1,400 קולות נוספים שחסרו לו באפריל 2019, והנה הדרך לממשלה ימנית-לאומית-דתית תהא סלולה.

לפי נתניהו, כפי שאמר באותן הפגישות, מפלגת הימין החדש, עם הבולטות של בנט בתפקיד, תשיג שישה מנדטים; איחוד מפלגות הימין, עם בן-גביר בפנים, תגיע אף היא לשישה מנדטים; הסיעות החרדיות, ש"ס ויהדות התורה, יגיעו ל-15 מנדטים; והליכוד, לפי החישוב הזה - 33 מנדטים. צרה מאוד, מלוכדת, שתעניק לו חסינות בכל ההליכים והוא ימשיך לכהן כראש ממשלה עוד שנים רבות. אך המספרים הללו קשים להשגה - זאת למדנו בישראל במהלך השנה האחרונה. באפריל 2019, אותן המפלגות, ללא ישראל ביתנו, הגיעו ל-60 מנדטים ונתניהו כשל בהקמת ממשלה. בספטמבר 2019, הבלוק הזה הגיע ל-55, הרחק מהרכבת ממשלה.

דבר אחד בטוח: הקמפיין הבא לא יאופיין ב"כאסח" בין הליכוד לימין החדש, אלא הפוך: תיאום מלא. בנט ישוגר ללקט קולות של בוחרים מתונים; איחוד מפלגות הימין ועוצמה יהודית יעבדו על קולות הקיצון, עם חיבורים לאנשי "נעם". הליכוד יחפש את כל השאר וינסה להגיע לקולות הרוסים.

לא מו"מ, אירוע ראווה

נתניהו כבר אינו שר הביטחון, אך המשרדים של לשכת השר בקריה משמשים אותו למקום הפגישות עם יו"ר כחול לבן בני גנץ. המקום נוח לשניהם, מוכר היטב לכל אחד מהם, מתוך שנותיהם הממושכות בתפקידים הרמים: ראש ממשלה, שר ביטחון, רמטכ"ל. הכניסה והיציאה אף רחוקות מעין התקשורת. גנץ הגיע ונשאר בתוך הלשכה כ-45 דקות. ממפגש הפסגה הזה לא יצאה תמונה של השניים. מו"מ לא התנהל שם. נתניהו הגיע לשם ממצודת זאב אחרי יום ממושך כאמור עם כ-250 חברי מפלגתו. מצויד במחשבות ששרטט על ניירותיו, ובסקרים האחרונים, גם אלה שפורסמו בכלי התקשורת, המראים שמפלגת הליכוד לא סופגת מפלה כתוצאה מהודעת היועץ המשפטי לממשלה על הגשת כתב אישום, הוא היה בטוח במעמדו.

גנץ חש בכך באופן מיידי. אין זו פגישת מו"מ, אלא אירוע ראווה. בניית הנרטיב לקראת מערכת הבחירות השלישית, עם הטחת האשמות. מיד בתום הפגישה, מבלי שגנץ אפילו הספיק להגיע למכונית, פרסם דובר הליכוד יונתן אוריך שהליכוד היה מוכן ללכת רחוק כדי להתפשר עם כחול לבן.

אחרי שבועות של טפטופים על מוכנות נתניהו להפסיק לכהן כראש ממשלה תוך שמונה עד 12 חודשים, יצאה הפעם הודעה לציטוט מפיו של אוריך: "אני מזכיר (בשמי) שההצעה שעל הפרק היא כהונה ראשונה לחצי שנה שזה פרק הזמן שראש הממשלה נתניהו יכהן בלאו הכי כראש ממשלה, אם כחול לבן ייגררו לבחירות. כלומר: לפיד גורר לבחירות כדי להבטיח שראש הממשלה נתניהו ימשיך לכהן".

בכחול לבן ממשיכים לעדכן שלא הוצע בפגישה הזו שום דבר חדש. הם יכלו לראות את עצמם, תוך חצי שנה, יושבים בתוך ממשלה שבה ראש הממשלה החלופי נתניהו הוא גם נאשם בשוחד בבית המשפט המחוזי בירושלים. שר החוץ הפוטנציאלי, יאיר לפיד, מוזמן להעיד נגד ראש הממשלה החלופי. זה מתכון לצרות, לאסון, למריבות. חוסר האמון בין הצדדים גדול מאי פעם. למיטב הבנתם של אנשי כחול לבן, בחלוף חצי שנה, ישלוף נתניהו טריק כדי לסכל את המשפט או לפגוע בהעברה מסודרת של השלטון. ייתכן שליברמן יאפשר לו לזכות בחסינות הנכספת. מי יודע. הם לא רוצים להיות המפלגה שנתנה לזה לקרות. 

מה יעשו דיכטר, ארדן ואדלשטיין?

נתניהו הכין לעצמו גם ניתוח של המצב הפוליטי הצפוי לו בהצבעת מרכז הליכוד ביום ראשון הקרוב. נכון לשעת פרסום הטור, אמר נתניהו באמצעות דוברו שההצעה שעל הפרק היא ביטול הפריימריז לרשימת הליכוד. באשר לעריכת פריימריז על ראשות המפלגה, לתפקיד יו"ר הליכוד, הוא לא החליט וגם אין עדיין מועד שבו ייערכו. בליכוד מדברים על כך שנתניהו יקיים ביממה הקרובה שיחות טלפון עם כל מי שעשויים להיות מועמדים אפשריים בהתמודדות על ההנהגה ואז יחליט על התאריך הנוח. בינתיים סופג המתמודד הפוטנציאלי גדעון סער קמפיין הכפשות נוראי ברשתות החברתיות, עם השפלות ותיוגים כשמאלני, ערבי וכל מה שבעיני בוחרי הליכוד נתפס כקללות.

אבל רבים בליכוד שעמם שוחחנו בימים האחרונים אומרים שתהיה גם תהיה התמודדות על הנהגת הליכוד. לא ניתן למנוע זאת. המתמודד העיקרי מול נתניהו כרגע הוא סער. "אני מוכן", הוא אמר כבר לפני כמה חודשים ומאז הקמפיין שלו מתנהל בעוז. הוא מצרף ראשי ערים וראשי סניפי ליכוד וניכר שיש לו תמיכה בשטח. הוא גם מרבה להתראיין בכל כלי התקשורת. כך עושים, כחלופה לגיוס תורמים. מתראיינים בכל מקום אפשרי.

נתניהו חושב שיש לו 80% תמיכה בקרב מתפקדי הליכוד וכי הוא ינצח את סער בקלילות רבה. 20% שמתנגדים לו מוגדרים "ממורמרים, ליכודניקים חדשים ואחרים". מבחינת נתניהו, הוא יזכה ב-80% תמיכה מקרב חברי הליכוד וילמד את סער לקח, ישלח אותו להתייבש בצד. אולם, גם נתניהו מודע ל"מטען הצד" הממתין לו. מה יקרה אם מספר בכירים נוספים בליכוד יודיעו כי הם מתמודדים על הנהגת התנועה? ח"כ אבי דיכטר אמר בעבר שהוא בעניין, גלעד ארדן שותק באופן מוחלט מיום פרסום כתב האישום. אפילו יו"ר הכנסת יולי אדלשטיין נראה בשבועות האחרונים כמי שמעוניין לפתור את המצב באמצעות שינוי ההנהגה. מספר מתמודדים נוספים הופכים את הבחירות לצמרת הליכוד לאירוע שנתניהו כבר לא יכול לשלוט בו. מחנה התומכים בו עשוי להתפזר. ניצחון של 50% וקצת, עשוי להיראות לא טוב מבחינה תדמיתית.