האינטרס הסעודי, הקשר הישראלי: פרטים חדשים על הפריצה לטלפון של האיש העשיר בעולם

הפגישה בין ג'ף בזוס לנסיך הסעודי שהולידה חילופי הודעות ווטסאפ, סיקור רצח העיתונאי שהפך ליריבות אישית והאפשרות שתוכנה זדונית של חברת הסייבר הישראלית NSO הולידה פרסום על רומן מחוץ לנישואים • דוח חדש של האו"ם על פרשת הפריצה לטלפון של מייסד אמזון מאיים לערער מחדש את היחסים בין ארה"ב וסעודיה

ג'ף בזוס, מנכ"ל ומייסד אמזון / צילום: רויטרס  Shannon Stapleton
ג'ף בזוס, מנכ"ל ומייסד אמזון / צילום: רויטרס Shannon Stapleton

שני מומחים של האו"ם הודיעו השבוע שהטלפון של ג'ף בזוס, המנכ"ל־המייסד של אמזון, הבעלים של הוושינגטון פוסט והאיש העשיר בעולם, פוצח כנראה באמצעות חשבון ווטסאפ שקשור ליורש העצר הסעודי מוחמד בין סלמן, בניסיון להשפיע על הסיקור החדשותי של סעודיה. הדוח מאיים לחדש את המתיחות בין ארה"ב וסעודיה, שהחלה עם הרצח האכזרי של העיתונאי ג'מאל חשוקג'י באוקטובר 2018 והוא אף נוקב בשמה של חברת הסייבר ההתקפי NSO הישראלית כבעלת קשר אפשרי לעניין.

הנסיבות והעיתוי של הפיצוח והמעקב אחרי בזוס, מחזקים גם את האפשרות שארה"ב תפתח בחקירה נוספת בחשד שנסיך הכתר הורה, הסית או לכל הפחות היה מודע לתכנון ולא פעל לעצור את המשימה נגד חשוקג'י באיסטנבול, כתבו עובדי האו"ם.

הפרשה התפוצצה בפברואר 2019 בפוסט מדהים שפרסם בזוס ובו האשים את המו"ל של הצהובון ה"נשיונל אנקוויירר" בניסיון סחיטה על ידי פרסום תצלומים מביכים שלו מנהל רומן מחוץ לנישואים. בזוס טען בפוסט שלו שהצילומים הושגו באמצעים לא חוקיים שכללו קשר בין המו"ל של נשיונל אנקוויירר וממשלת סעודיה.

ההאשמות הנוכחיות של האו"ם מחזקות את קיומו האפשרי של קשר כזה, שכן מומחי הארגון מצביעים על מאמץ נרחב של הסעודים לפעול נגד בזוס בעקבות האופן בו בחר העיתון שבבעלותו לסקר את רצח העיתונאי. המומחים המיוחדים מטעם האו"ם מסרו כי: "כאשר סעודיה עסקה לכאורה בחקירת חיסולו של חשוקג'י, ובמיצוי הדין עם האחראים, היא ניהלה בחשאי קמפיין מקוון מאסיבי נגד בזוס ואמזון, שהתמקד בו בעיקר כבעלים של הוושינגטון פוסט".

הסעודים מצידם דחו את ההאשמות על הסף. "הרעיון שנסיך הכתר פיצח את הטלפון של בזוס הוא טיפשי לחלוטין", אמר שר החוץ הסעודי, פייסל בין פרחאן, בפוסט וידאו של משרדו בטוויטר.

מנגד, פקידים סעודים שמקורבים ליורש העצר מסרו שהם היו מודעים לתוכנית לפרוץ טלפון של בזוס, אבל לא לניסיון לסחוט אותו. אותם מקורות אמרו שהיועץ של הנסיך, סעוד אל־קחטאני, היה מעורב במאמץ הפיצוח במסגרת מסע הפחדה רחב יותר נגד חשוקג'י, שפרסם טורי דעה בוושינגטון פוסט - העיתון שנמצא בבעלותו של בזוס.

מקור במשל טראמפ אמר בתגובה שהממשל מודע לקריאת האו"ם לארה"ב לחקור את החשדות, וכי הוא מודאג מן ההאשמות. פרקליט של בזוס, וויליאם איזקסון, לא הגיב מעבר לאמירה שבזוס משתף פעולה עם החקירות. בזוס הציג בטוויטר תמונה שלו בטקס זיכרון לחשוקג'י עם מילה אחת, #Jamal .

ומה הקשר הישראלי?

מזה כשנה מתנהלת בארה"ב חקירה ביחס לשאלה מי הדליף את סיפור הרומן של בזוס לצהובון וזאת כאשר במקביל בזוס, האיש העשיר בעולם מנהל חקירה עצמאית משל עצמו. החקירה מתנהלת במספר צירים כאשר אחת האפשרויות הנוספות שעומדות על הפרק היא שאחיה של חברתו של בזוס, לורן סנשז, היה בכלל המקור שמסר את סודותיו של המיליארדר ב־200,000 דולר לחברת אמריקן מדיה, הבעלים והמוציאה לאור של נשיונל אנקוויירר.

אלא שבזוס מצידו, באמצעות חברת חקירות מוושינגטון ששכר (ועל ממצאיה מבוסס גם הדוח של האו"ם) טוענים לאורך כל הדרך כי הקשר הסעודי לפרשה בולט. החברה ששכר אף הודיע כי היא סבורה ב"דרגה בינונית עד גבוהה של ביטחון" שחשבון הווטסאפ של הנסיך מוחמד היה זה שדרכו נפרץ הטלפון של בזוס.

הסאגה לפי הגרסה הזו לאירועים החלה כשבזוס והנסיך הסעודי החליפו ביניהם מסרי ווטסאפ ידידותיים אחרי פגישה שקיימו בלוס אנג'לס באפריל 2018. כאן גם נכנסת לתמונה חברת הסייבר הישראלית NSO שתוכנה זדונית שלה שימשה על פי החשד לפריצת הטלפון וזאת דרך סרטון וידאו קצר ששלח הנסיך לבזוס ובו "וידאו תיירות לסעודיה".

בזוס מצידו לא רצה לספק לבולשת את הטלפון שלו והעסיק כאמור חברת חקירות מטעמו שפעלה בקשר הדוק עם החוקרים. החשד כי הפריצה התבצעה דרך הטלפון ודרך התוכנה של NSO עלה לאחר שנמצא כי שעות לאחר קבלת הסרטון מהנסיך חלה עלייה דרמטית בנתונים שזרמו החוצה מהמכשיר.

חברות שמתמחות ביצירת תוכנה מיוחדת לפיצוח טלפונים צצו בהמוניהן בשנים האחרונות, כאשר שירותי המסרים והמחשבים הפכו לקשים יותר לחדירה ככל שכישורי ההצפנה הלכו והשתכללו. רבות מהחברות הללו טוענות שהן משרתות גופי אכיפת חוק וביון שמכבדים פרטיות והליכים משפטיים, אך חוקי אבטחה תיעדו כמה מקרים שבהם תוכנה כזו שימשה ממשלות במזרח התיכון ובמקומות נוספים למעקב אחרי פעילי זכויות אדם, עיתונאים ומתנגדים פוליטיים.

ניתוח הטלפון של בזוס מגלה שהפריצה לכאורה דומה למקרים ידועים אחרים שנעזרו בתוכנה זדונית שפותחה על ידי חברות כמו NSO. החשד לגבי החברה הישראלית התעורר מכיוון שבעבר, הוול סטריט ג'ורנל כבר דיווח כי יועצו של הנסיך הסעודי התעניין בתוכנה זדונית של NSO ואחת מחברות הבנות שלה, והם החלו לספק לסעודיה כלי ריגול ב־2017 בעסקה של 55 מיליון דולר. וכן מכיוון שווטסאפ כבר טענה ש- NSO השתמשה בחולשה במערכת הווידאו שלה כדי להדביק טלפונים, אך סימן השאלה לגבי הקשר הישראלי עדיין מרחף כיוון שהחברה לא נקשרה עד היום לפריצות באמצעות קבצי MP4.

NSO מצידה מכחישה מכל וכל שהטכנולוגיה שלה שימשה נגד בזוס. "אנחנו יודעים את זה מפני שאנחנו יודעים איך הטכנולוגיה שלנו עובדת, והיא אינה יכולה לפעול נגד מספרי טלפון אמריקנים", מסרה החברה, וחזרה בכך על הכחשה שהיא פרסמה באפריל, אחרי פרסום הבלוג של בזוס.

הפרסום הזה מגיע בעיתוי בעייתי מבחינת חברת הסייבר הישראלית שנתבעת כיום בידי פייסבוק בטענה שהתוכנה הזדונית שלה מעורבת בניסיון להדביק טלפונים של 1,400 משתמש ווטסאפ, כולל יעדים שנבחרו על ידי ממשלות זרות שהן לקוחות של NSO. חשוב לומר שהחברה דחתה ודוחה לאורך כל הדרך את ההאשמות.

לבזוס היו בעבר לכאורה יחסים רווחיים עם ממשלת סעודיה. אמזון היתה קרובה להכרזה על עסקה של מיליארד דולר לבניית שלושה מרכזי נתונים גדולים בסעודיה אלא שהשיחות על כך קרסו בעקבות חיסולו של העיתונאי חשוקג'י והאופן שבו סיקר הוול סטריט ג'ורנל את הפרשה. "הסיקור המהותי והבלתי מתפשר של רצח בעל הטור ג'מאל חשוקג'י הוא ללא ספק לא פופולרי בחוגים מסוימים", כתב בזוס בבלוג שלו בשנה שעברה. בדוח של האום נטען כי יועץ התקשורת של הנסיך הסעודי, היה מעורב בארגון מסע להוקעת הוושינגטון פוסט בעקבות הדברים וקרא להחרים את אמזון.