ברקזיט | ניתוח

יומיים לברקזיט: החל הקרב בין צרפת לגרמניה על עתיד האיחוד האירופי

הברקזיט, שאושר הערב בהצבעה בבריסל שבסיומה פרצו חברי הפרלמנט בשיר פרידה אנגלי, הוא גם אות הפתיחה לקרב בין גרמניה וצרפת על עתיד האיחוד - מועדון כוללני כפי שרוצה ברלין או קבוצה מצומצמת עם תקציב משותף כפי שרוצה פריז?

בוריס ג'ונסון וברקע אנגלה מרקל ועמנואל מקרון / צילום: רויטרס, POOL New
בוריס ג'ונסון וברקע אנגלה מרקל ועמנואל מקרון / צילום: רויטרס, POOL New

73 הבריטים המכהנים בפרלמנט האיחוד האירופי בבריסל כבר סיימו את האריזות. הערב הם השתתפו בהצבעה שאישרה את פרישת בריטניה מהאיחוד ("ברקזיט") ובחמישי כבר יעשו את דרכם חזרה הביתה. רבים מהם אינם עצובים. הם נשלחו על ידי הציבור הבריטי בדיוק כדי לפעול לסיום חברותה של הממלכה המאוחדת באיחוד, והמשימה הושלמה. אחד מהם, נייג'ל פרג' - פוליטיקאי שמעולם לא כיהן בתפקיד ממשלתי אולם מילא תפקיד מפתח בשכנוע הבריטים כי ייטב להם מחוץ לאיחוד - ישלים את ההכנות למסיבת ה"ברקזיט" הציבורית שהוא מתכנן לקיים בלב לונדון במועד הפרישה. "אני אתגעגע לגלם את תפקיד הנבל", אמר אתמול.

■ 3 ימים לברקזיט: חשש בבריטניה להמשך מעמדה של לונדון כבירה פיננסית עולמית | אסף אוני

■ 4 ימים לקיצן של 47 שנות חברות: הקרב הכלכלי בין בריטניה לאיחוד האירופי כבר החל | אסף אוני

■ 5 ימים לברקזיט ובאיחור של שנה: המרחב הפוליטי והכלכלי באירופה עומד להשתנות | אסף אוני

אחרים דווקא הזילו דמעות בישיבה החגיגית הערב. אחד אחרי השני דיברו פוליטיקאים אירופים והבטיחו לבריטים "להשאיר את הדלת פתוחה" לשובם בעתיד. "עצוב שמדינה שפעמיים הצילה את אירופה, ששפכה דם כדי להציל את אירופה, עוזבת אותה היום", אמר חבר הפרלמנט גי ורהופשדאט, "אבל אני לא אומר שלום הערב, אני אומר להתראות". "אנחנו תמיד נאהב אתכם", אמר נשיאת הנציבות, אורוסולה פון-דר-ליין לעם הבריטי. בתום ההצבעה, שאישרה ברוב גדול את הפרישה, החלו חברי הפרלמנט לשיר את השיר הסקוטי "Auld Lang Syne".

ההחלטה של הבריטים לפרוש מהאיחוד ביוני 2016 היכתה את האיחוד האירופי בתדהמה. במידה רבה, הוא עדיין נאבק כדי למצוא לה תשובה מתאימה. החשש המיידי אז היה מתגובת שרשרת שתביא לפירוק האיחוד, שנבנה בעמל במשך עשורים רבים, ואולי אפילו להתפרקות של גוש המטבע המשותף - האירו - שבתוכו. קאנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, ומנהיגים אחרים, הבטיחו לנקוט "מדיניות קשוחה" במשא ומתן מול בריטניה על הפרישה, והדעה המקובלת היתה שבריסל מעוניינת להמחיש ליתר 27 החברות שיישארו באיחוד עד כמה התהליך מסובך.

הקנצלרית מרקל: "זו קריאת השכמה"

מאז, הבריטים עשו את רוב העבודה בעצמם. סוגיית ה"ברקזיט" קרעה לגזרים את המערכת הפוליטית במשך יותר משלוש שנים, עימתה את הפרלמנט עם הממשלה ואת המפלגות בינן לבין עצמן, והביאה לקיומן של שלוש מערכות בחירות בממלכה המאוחדת בארבע שנים. הבריטים הפכו למוקד לעג אירופי. אבל כעת, כשבריטניה מתכוננת לצאת לדרך עצמאית מחוץ לאיחוד, כשצרות העבר הולכות ונשכחות, השאלה אם מדינות אחרות יילכו בעקבות בריטניה וכיצד על האיחוד למנוע זאת, אם בכלל, עדיין פתוחה.

התשובה של המנהיגים האירופיים היא שהרבה תלוי באופי האיחוד שיתגבש מעכשיו, וכיצד הוא יתנהל. "זו קריאת השכמה", אמרה מרקל על ה"ברקזיט" בראיון לעיתון בריטי ביום שלישי, "עלינו להיות מושכים יותר, חדשניים יותר, יצירתיים יותר". מצד אחד, בריטניה היתה תמיד "קוץ מטריד" במאמצי האינטגרציה של האיחוד האירופי - זוכה להקלות מצד אך במקביל מטרפדת את העמקתו בגלל הצורך של האיחוד בהסכמה פה־אחד בכל החלטותיו. מצד שני, התקדים שנוצר בימים אלה מרחף כאיום על עתידו. אם בריטניה תשגשג מחוץ לאיחוד האירופי, אם הציבור האירופי במדינות שבהן בריסל אינה כה אהודה ייראה כי טוב, פרישה נוספת עשויה להיות אפשרית.

נכון לעכשיו זה נראה כמו תסריט דמיוני. שתי הפרישות המשמעותיות שעלו כאפשרות בשנים האחרונות - "גרקזיט" (פרישה של יוון) ו"איטלאקזיט" (פרישה של איטליה) - אינן עוד על הפרק. ביוון, מפלגת השמאל "סיריזה", שנבחרה על מצע של התנגדות לאיחוד האירופי, ושאפילו הלכה למשאל עם שנתן לה את המנדט לפרוש ממנו - חזרה בה ברגע האחרון וסגרה דיל עם הנציבות האירופית על המשך ההישארות. באיטליה, אפילו קואליציה של שתי מפלגות "אירוסקפטיות" מובהקות כמו ה"לגה" ותנועת "חמשת הכוכבים" - שהכריזו רשמית בעבר כי הן מתכוונות להוציא את המדינה מהאיחוד ומגוש האירו (עד שמיתנו את המצע) - התקפלה עם נטילת השלטון, והביעה תמיכה באיחוד האירופי.

לפיכך, את מירב ההשלכות של ה"ברקזיט", בשלב זה, אפשר לראות בקרב על דמותו, שמתחיל להתנהל בין גרמניה לצרפת. ברלין תומכת בהתרחבות אטית נוספת, בהכנסת עוד ועוד מדינות לאיחוד ובגישה כוללנית - לא לדרוש יותר מדי, לגבש גוש גדול וחשוב מבחינה־גיאופוליטיות. פריז, מנגד רוצה איחוד אירופי מלוכד, בקצב טורבו, כזה עם תקציב משותף ואפילו כוח התערבות צבאי מהיר. זה אומר מועדון מצומצם של מדינות מחויבות בלבד. זה אינו מקרה שמרקל הצהירה בשלישי כי על האיחוד לקדם את שיחות ההכנה לצירופן העתידי של אלבניה ומקדוניה.

כוח הרתעה: המו"מ עם בריטניה

במקביל, האיחוד עדיין יכול להמשיך ולנסות ולהרתיע חברות מלפרוש על ידי המשא ומתן עם הבריטים. אחרי הכל, ה"ברקזיט" רק מתחיל את צעדיו המוחשיים בשבוע הבא. עד כה הדיונים היו על המסגרת, מהשבוע הבא ידונו הצדדים בהסכמי סחר שעשויים לחרוץ את גורל הכלכלה הבריטית. מסר כזה, למשל, ביקש להביע ראש ממשלת אירלנד, שהתראיין לטלוויזיה הבריטית לפני יומיים: "אני לא חושב שבריטניה מבינה לעומק את מצבה החדש כמדינה קטנה", אמר, "האיחוד האירופי מורכב מ-27 מדינות ובריטניה היא מדינה אחת בלבד. לנו יש אוכלוסייה של 450 מיליון בני אדם, לבריטניה בערך 60 מיליון. אם אלו היו שתי קבוצות שמתמודדות אחת נגד השנייה בכדורגל, מי הייתם חושבים שהיא הנבחרת החזקה יותר?"