עסק ביום | פיצ'ר

"הלכתי לאתר וראיתי שאני לא זכאי לסיוע. כל החיים עבדתי, עשיתי מילואים. זה אגרוף בבטן"

דניאל שליט כבר 20 שנים בענף המסעדנות • לפני כשנתיים הפך עצמאי בתחום, וכעת הוא חושש שהעסק שהקים לא ישרוד את מכת הקורונה • עסקים במשבר

דניאל שליט, שף  / צילום: דניאל לילה
דניאל שליט, שף / צילום: דניאל לילה

לפני יותר מ-20 שנה, דניאל שליט החל את צעדיו הראשונים בענף המסעדנות. כנראה שלאורך השנים סעדתם באחת המסעדות שבה עבד כשף, בין אם מדובר בקיוטו האסייתית, באחת המסעדות של השף חיים כהן, בקפה רוטשילד או אחרות. לפני כשנתיים הפך עצמאי בתחום, וכעת הוא חושש שהעסק שהקים לא ישרוד את מכת הקורונה.

כשהוא הקים יחד עם שותפו שף רביב גרה את Punkt, עסק לייעוץ, ליווי ופיתוח יוזמות קולינריות, הם ידעו שהדרך לצבירת מוניטין ולקוחות ארוכה, אך לא חששו מעבודה קשה. הם צברו לקוח אחר לקוח, ורק לאחרונה החלו לקצור את פירות העמל הרב. ואז, הקורונה הגיעה והכל החל להתמוטט. "לפני המשבר הצלחנו לשלם חשבונות. לא התעשרנו. התחלנו לעלות על איזשהו גל, וברגע אחד זה נפסק בבום. אחרי המשבר הזה, אנשים לא ימהרו להשקיע ביעוץ או לפתוח מסעדה. הם יחכו שנה-שנתיים כדי להתאושש מהטראומה".

"כשהתחיל המשבר, ההכנסות שלי ירדו ל-0, או לייתר דיוק למינוס, כי לקוחות שמשלמים בשוטף פלוס 60, ביקשו ממני לא להפקיד את הצ'קים. תחום המסעדנות ספג את המכה הכי קשה. זה לא שההכנסה תחזור ביום אחד - אני אצטרך להמציא את עצמי מחדש. זה לא שעשיתי השקעה לא נכונה. עשיתי הכל לפי הספר", סיפר ל"גלובס".

התוכנית הכלכלית של המדינה מסייעת לך?

"ראיתי את התוכנית ואמרתי לעצמי - 6,000 שקל זה סכום מגוחך, אבל זה גם משהו. הלכתי לאתר, הכנסתי את הפרטים שלי וראיתי שאני לא זכאי לכלום. זה היה אגרוף בבטן. ברשות המסים פרסמו ש-40 אלף איש קיבלו את המענק. 40 אלף איש מתוך כמה שצריכים את העזרה הזו? כמה בכלל קיבלו את המענק המלא?

"כל החיים עבדתי. עשיתי מילואים 20 שנה, התייצבתי לכל צווי ה-8, התנדבתי בארגונים, שילמתי מסים. הייתי אזרח למופת. קיבלתי הצעות עבודה בחו"ל אבל לא הסכמתי בשום אופן לעזוב את המדינה שלי. אבל ביום שאני צריך את המדינה, אני חוטף בעיטה בתחת. משהו פשוט נשבר אצלי.

"למדינה יש כסף - השאלה היא לאן היא מפנה אותו. אתה רואה את הניהול של המשבר הזה על-ידי החלטות פוליטיות ולא מקצועיות; למה מחלקים 500 שקל לכל ילד? יש אנשים שלא צריכים את זה, יש אנשים שצריכים הרבה יותר מזה, וצריכים את הכסף עכשיו"

מה ניסית לעשות כדי להימנע ממפולת?

"הקפאתי כל מה שיכולתי להקפיא, אבל זה לדחות את הקץ. יש לי אוטו בליסינג, איך שהתחיל המשבר - החברה שלחה על דעת עצמה הודעה שהיא מקפיאה את התשלום. הלוואה על העסק והלוואה פרטית ומשכנתא - הקפאנו. הבנקים מפרסמים: 'אנחנו פה בשבילך'. ביקשתי להקפיא הקפיאו משכנתא והלוואה לשלושה חודשים ולקחו ממני עמלה. הבנקים מרווחים על המשבר שלנו כסף".

במהלך סוף השבוע, העלה שליט לעמוד הפייסבוק שלו פוסט בו קרא לעסקים לעשות כמותו - ולא להעביר כסף למדינה, עד שיוסדר נושא הפיצויים לעצמאיים. "הוריתי לרואה החשבון שלי, שהמקדמות הבאות שיהיו - לא עוברות לתשלום. מה הם יעשו, יעקלו לי את החשבון? אין בו כלום גם ככה. עם עוד אנשים יעשו כמוני, הם יצטרכו להקשיב לנו, ולא יוכלו להמשיך להתעלם מאיתנו".

לדבריו, "יש הסכם בין האזרח למדינה: תהיה אזרח טוב, וכשתצטרך עזרה תקבל. איך לחברי הכנסת אין בושה? מפמפמים לנו שמצבנו מעולם לא היה טוב יותר, אבל אתה רואה צעדים שעשו בחו"ל ושואל את עצמך איפה אנחנו ואיפה הם. יש למדינה כסף ל-30 שרים, למעון לממלא מקום ראש הממשלה, אבל אין כסף לעצמאים שמחזיקים את המדינה. שחברי הכנסת ידמיינו איך זה להישאר ברגע בלי שקל אחד. הם כל כך מנותקים מהעם. הם ממשיכים כרגיל על האוליפוס עם שכר של 40 אלף שקלים, והעם משלם את המחיר של המשבר. הם אפילו לא מנסים לומר: הנה, ממשלת חירום לאומית עם 12 שרים, קיצוצי שכר וויתור על מותרות. הם לא מנסים לקחת חלק בנטל".

איך יראה העסק שלך אחרי המשבר?

"יכול להיות שאצטרך לחזור להיות שכיר. עשיתי את הצעד הזה של העצמאות כדי לנהל חיי משפחה תקינים, ולא בטוח שזה יהיה אפשרי יותר. אני אבקש עכשיו כסף מההורים כדי לעבור את זה. לא ברור למה בגיל 45 אני צריך לבקש מההורים שלי, פנסיונרים בני 85, כסף. מה קורה עם אנשים שההורים שלהם לא יכולים לעזור?".