בחירות | ניתוח

בחירות 2021: המשרוקית של גלובס מציגה – הכללים שיסייעו לנו לפקפק

ימי הבחירות שבפתח צפויים לספק לנו בפעם הרביעית בשנתיים האחרונות שלל פרטי מידע ואמירות, חלקם יהיו מדויקים וחלקם פחות • לאילו הבטחות להאמין, ועל מה לחשוב כשצופים בסרטונים?

בני גנץ ובנימין נתניהו מתעלמים אחד מהשני בהצבעה לפיזור הכנסת / צילום: דני שם טוב- דוברות הכנסת
בני גנץ ובנימין נתניהו מתעלמים אחד מהשני בהצבעה לפיזור הכנסת / צילום: דני שם טוב- דוברות הכנסת

איום קונקרטי גבוה: החלקת קמטים

עם הכרזת אירוע הבחירות, מערכת המשרוקית ממליצה לציבור הנוסעות והנוסעים לשמור על עירנות. ניסיון העבר מלמד כי בחודשים הקרובים צפויה עלייה בחומרת האיומים על תמונת המציאות שלנו. המתמודדים יפריחו מספרים מנופחים, עלילות מסולפות, ישחירו את היריבים וייפו את עצמם.

כלל אצבע ראשון: שימו לב לפוליטיקאים שמציירים את המציאות בצבעים ורודים מדי. הם כבר התחילו. שעות ספורות אחרי הקדמת הבחירות, ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר בנאום לאומה כי "אסור לגרור את המדינה לפוליטיקה של בחירות", ונימק: "זה אפשרי, כי עד לפני שנה ניהלתי ממשלה שהחזיקה מעמד חמש שנים תמימות".

האמת: ממשלת ישראל ה-34 אכן החזיקה מעמד חמש שנים, מ-14 במאי 2015 עד 17 במאי 2020. אבל אורך החיים החריג שלה היה גם תוצאה של חוסר יציבות פוליטית. שלוש שנים ושבעה חודשים אחרי הקמתה - שהיו אמנם יותר ממה שרוב הממשלות שרדו בעשורים האחרונים - הוחלט לפזר את הכנסת. מאז התקיימו שלוש מערכות בחירות שבהן הממשלה הייתה ממשלת מעבר.

המלצת המשרוקית: ההטעיה המתוחכמת ביותר מבוססת על בחירה סלקטיבית של עובדות תקפות. זיכרו, האיום יכול לבוא גם מהמחנה שלכם! מחקרים מוכיחים ששלושה מכל ארבעה שקרים מתרחשים בתוך הבית (גם זה שקר).

איום פוטנציאלי: סיפורי מותר ואסור במערכת הבחירות

בימי הדמדומים ייכנסו לתוקף שלל הנחיות מיוחדות והוראות מעבר, ובעלי אינטרס ינסו להיאחז בהם. מה מותר לשרים לעשות? את מי אפשר למנות? כמה מימון יקבלו שלושה פורשים שהתפטרו בשנה מעוברת? דודי אמסלם הכריז לפני בחירות סבב א' שהכללים אוסרים על אביחי מנדלבליט להכריע בכתב האישום של נתניהו עד הבחירות. האמת: ההנחיות הן להכריע, במידת האפשר, לפני בחירות. איציק שמולי האשים את סתיו שפיר שעזיבתה למפלגה אחרת לפני סבב ב' תפגע במימון של העבודה. האמת: לפי הכללים, שפיר לא "לקחה" את מימון המנדט אל המפלגה הבאה.

המלצת המשרוקית: קחו בערבון מוגבל מה שמספרים לכם על הכללים בתקופת "בין הכנסות". פוליטיקאים ופעילים נוטים להגזים ולפעמים יטעו אתכם, בכוונה או מחוסר ידיעה. מומלץ לצרוך את המידע מגורמים בלי אינטרס ישיר.

סרטונים מסולפים

איום קונקרטי גבוה

בימי בחירות מומלץ לחשוד אפילו במראה עיניים. צוותי המדיה יציפו אתכם בקטעי וידאו מפלילים של יריבים. שמרו על ערנות: רה"מ נתניהו בעצמו הפיץ ביום הבחירות בסבב ג' סרטון קצרצר ומפתיע שבו בני גנץ קורא לצופים "לא נשים כחול לבן בקלפיות". האמת: מהסרטון נחתך סוף הסיסמה - "נגיע לבחירות רביעיות". יריבי נתניהו פרסמו אחר כך סרטון בן ארבע שניות מאותו יום, שבו הוא אומר "אין לכם מה לפחד מהקורונה, זה הכול קשקוש". האמת: נתניהו לא דיבר על המחלה עצמה, אלא על סכנת ההדבקה בקלפיות.

המלצת המשרוקית: לחשוד בסרטונים קצרים מדי. לזכור שעריכה מתוחכמת עלולה לעורר רשמים שלא ראיתם בפועל. לפקפק גם בקטעים שמצאתם בכלי תקשורת מרכזיים: מרוב רצון למשוך צופים, הם לא תמיד בודקים בציציות.

אגדות על חוזים והסכמים

איום קונקרטי

המתמודדים והמתמודדות יספרו בידענות על סעיפים נוראים במצע היריב, על הסכמים מדאיגים שחתמו, על ההישגים המדויקים של עצמם. הנימה תהיה בוטחת. יובל שטייניץ הזהיר ערב בחירות סבב א' מהסכמי עודפים שמפלגות השמאל חתמו, שומו שמים, עם מפלגות ערביות. האמת: מאז שנות ה-70' לא נחתמו הסכמים כאלה. רם בן ברק סיפר לפני הסבב הזה שמפלגתו, יש עתיד, תומכת בפתרון הסכסוך עם הפלסטינים גם באופן חד-צדדי. האמת: מצע המפלגה פסל חד-משמעית מהלכים חד-צדדיים.

המלצת המשרוקית: אל תסתפקו בפרשנות של בעל הדירה לחוזה השכירות, ואל תאמינו לפוליטיקאי שמספר מה יש במצע שלו, מה חסר במצעים של יריביו ואיך נראים הסעיפים בהסכמים ביניהם. הוא מניח שלא קראתם.

התהדרות בהישגים

איום קונקרטי גבוה

שימו לב: נפתחה עונת החיזור, והמתמודדים ינפחו את הנוצות. לפעמים הן יהיו מזויפות, לפעמים נוצות-לא-להם. עמיר פרץ התהדר לפני סבב ג' שהחיבור עם גשר הוסיף למפלגתו קולות במעוזי הליכוד. האמת: כשהרשימות רצו בנפרד הן השיגו לרוב יותר קולות. נפתלי בנט, בסרטון שהכין לקראת סבב א', התהדר שכשר החינוך צמצם את הכיתות מ-40 ל-27 תלמידים בממוצע, ולפני סבב ב' הפיץ מודעה על ירידה מ-40 ל-32 תלמידים בממוצע. האמת: הנתונים היו מופרכים, והצמצום הסתכם בחצי תלמיד.

המלצת המשרוקית: מומלץ לסרוק במסרקות ברזל כל עדות של נחתום על עיסתו. מפתה להאמין ששרה לשעבר בקיאה בנושאי משרדה, ושח"כ יודע אילו חוקים הוא העביר. הניסיון מלמד שגוזמאות מופרכות נפוצות בכל קצות המפה.

ציוצים בשם אומרם

איום פוטנציאלי

טוויטר הופך בעונת הבחירות למרחב מסוכן במיוחד. היזהרו מציוצים מזויפים. לקראת בחירות סבב ב' הופץ צילום של ציוץ שכתב כביכול אביגדור ליברמן: "ישראל ביתנו תשים סוף למנהג הברברי שנקרא ברית מילה". האמת: זו הייתה התחזות, וליברמן התלונן במשטרה. בסבב ג' יאיר לפיד צייץ לכאורה שהוא "לא מבין מה הבעיה עם למחוק את המילה 'יהודית' מחוק הלאום?", ואיימן עודה כאילו צייץ כי "כיו"ר הרשימה המשותפת אני והציבור הערבי קבענו: נבטל את כיפת ברזל". האמת: שני הציוצים זויפו, ובחובבנות רבה.

המלצת המשרוקית: בדקו אם הציוץ נמצא בחשבונו הרשמי של הדובר. השוו בין החשבון הרשמי לחשבון שבצילום: האם יש לו וי כחול, שמעיד על חשבון מאומת? האם התמונה והכתיב זהים? האם הטקסט כתוב בגופן של טוויטר?

תמונות חשודות

איום קונקרטי גבוה

טוב מראה עיניים? לתמונות יש כוח שכנוע רב, ומפיצי הפייק ניוז יודעים זאת היטב. לפני סבב א' הופצה תמונה משונה שבה נראה נשיא מצרים א-סיסי מנשק את ראשו של בנימין נתניהו ולצדה נכתב "ביבי מנהיג עולמי אהוב". האמת: מדובר בזיוף מוחלט. דמותו של נתניהו הודבקה במקום אישה מצריה. אך לא תמיד צריך לזייף תמונה מן היסוד בשביל לסלף את המציאות. לקראת סבב ג׳ הופצה תמונה של בני גנץ, איימן עודה ואחמד טיבי יושבים לשולחן על רקע תמונת ערפאת כשלפניהם הדגל הפלסטיני. האמת: התמונה אכן צולמה באוקטובר 2019 לאחר סבב ב', אך הדגל הפלסטיני הושתל במקום דגל ישראל שהיה שם במקור, ותמונתו של ערפאת נוספה בעריכה.

המלצת המשרוקית: הפעילו היגיון בריא. האם במפגש בין מנהיגי מדינות נהוג להתנשק על המצח? במקרה של חשד, מנגנון חיפוש התמונות של גוגל יכול לסייע באיתור התמונה המקורית, ולזהות זיופים.

הערכות מחיר

איום קונקרטי

בקרוב תיתקלו בתגי מחיר מדויקים של עלות הקדמת הבחירות. אל תתפתו לעסקאות בשטח. מי שתמך בפיזור הכנסת ידבר על 2-1 מיליארד שקל, ולפעמים על מאות מיליונים "בלבד". מי שכבכיכול התנגד ינקוב בסכומים כפולים ומשולשים. השיטפון כבר התחיל: בבוקר שלפני פיזור הכנסת, ח"כ אוסנת מארק הזהירה בחדשות הבוקר של קשת 12 ש"להרים מערכת בחירות בתקופת קורונה, כשנצטרך לעשות התאמות, יעלה שישה ושבעה מיליארד שקל". באותו בוקר בגלי צה"ל היא כבר הגיעה לתשעה מיליארד שקל.

המלצת המשרוקית: אל תישבו בקסמם של מספרים מפוצצים, גם כשהם מופיעים בעיתונים כלכליים. "עלות הבחירות" הוא מושג נזיל שאפשר לכמת בדרכים שונות. הרבה אומדנים הם מיחזור של כתבות ישנות לפי נתונים ישנים עוד יותר.

זריקת בוץ

איום קונקרטי גבוה

אין מערכת בחירות בלי שמועות שווא על יריבים פוליטיים וקרוביהם. השמועה שאשתו של בני גנץ חברה בארגון "מחסום-ווטש" מסתובבת מאז 2011, אבל התעוררה לחיים עם כניסתו לפוליטיקה. אופיר אקוניס תהה בראיון לקראת סבב א' "אם הדברים שמפיצים כלפי רעייתו, המשתתפת באירועים של מחסום-ווטש, הם אכן דברי אמת". האמת: הם לא אמת. גנץ ומחסום ווטש הכחישו, וגם כמה כלי תקשורת הפריכו את הטענה. תמונות שהופצו לפני סבב ג' הציגו את חדר השינה מנקר העיניים של הזוג נתניהו במטוס הרשמי "כנף ציון". האמת: החדר שייך לאמיר קטאר, בעל אחד ממטוסי המנהלים היקרים בעולם.

המלצת המשרוקית: שימו לב מה אתם בולעים בחודשים הקרובים. ריבוי פרטים, שמות ותאריכים, ואפילו צילומים, לא מעיד תמיד על נכונות הסיפור. לפעמים זו רק דרך מתוחכמת לזייף אמינות. ככל שנימנע מלהדביק אחרים, המגפה תדעך.