ביטוח לאומי: העצמאים לא קיבלו דמי אבטלה, ושיעור העוני בקרבם עלה

מדוח העוני של ביטוח לאומי עולה כי הנפגעים העיקריים בתקופת המשבר הם עשירוני מעמד הביניים (עשירון 4-7), ואילו לעומתם, העשירון התחתון שיפר את מצבו בשל הסיוע הממשלתי • יחד עם הסיוע הסוציאלי בתקופת הקורונה, רמת החיים לפי הכנסה פנויה ירדה ב-2020 ב-4.4%

עלייה משמעותית בשיעור העוני ובאי-שוויון / צילום: כדיה לוי, גלובס
עלייה משמעותית בשיעור העוני ובאי-שוויון / צילום: כדיה לוי, גלובס

לאחר עיכוב של כחודש, הביטוח הלאומי מפרסם היום את דוח העוני הרשמי. מממצאי הדוח עולה שרמת החיים של המשפחות בישראל, כפי שהיא נמדדת על פי חציון ההכנסה הכלכלית, ירדה ב-2020 בשיעור ניכר של 22.7% (ללא שקלול סיוע מענקי הממשלה). בנוסף, נרשמה עלייה משמעותית בשיעור העוני ובאי-שוויון. יחד עם זאת, הנפגעים העיקריים בתקופת המשבר הם עשירוני מעמד הביניים (עשירון 4-7), ואילו לעומתם, העשירון התחתון שיפר את מצבו בשל הסיוע הממשלתי.

ואמנם, נתוני הדוח אינם דומים לשנים קודמות, שכן הדוח הנוכחי איננו מתבסס על נתוני הלמ"ס כפי שהתרחש ב-20 השנים האחרונות, ולכן הם מורכבים לבחינה במבט השוואתי. לדברי הביטוח הלאומי, זאת בשל עיכוב הלמ"ס בהעברת סקר ההוצאות המשמש כבסיס לחישוב העוני. לכן, בכדי לאמוד את המתרחש בשנת המשבר הנוכחית, השתמש הביטוח הלאומי בסימולציות ובנתונים אחרים שבידו בכדי לנפק דוח בצל המצב הכלכלי.

יחד עם הסיוע הסוציאלי בתקופת הקורונה, רמת החיים לפי הכנסה פנויה ירדה ב-2020 ב-4.4%. מדובר על ירידה חריגה בהשוואה לשנים קודמות, שבהן רמת החיים בדרך כלל עלתה בשיעור של 3%-4% בשנה. ירידה בסדר גודל דומה התרחשה לאחרונה ב-2001. הירידה ברמת החיים השתקפה, כאמור, גם בירידת קו העוני באותו שיעור המוגדר לפי רמת החיים במדינה.

עם זאת, לפי הביטוח הלאומי, הסיוע הסוציאלי שניתן ב-2020 לצד הירידה בקו העוני הובילו לירידת תחולת העוני לפי הכנסה פנויה של משפחות, נפשות וילדים בשיעורים שבין 0.5-1 נקודות האחוז ב-2020 בהשוואה ל-2019. במקביל, פחת גם עומק העוני בנקודת אחוז וחצי. עם זאת, עלו שיעורי העוני בקרב אוכלוסיית העצמאים. כמו-כן, גם מדד ג'יני לאי-שוויון בהתחלקות ההכנסה הפנויה נותר כמעט ללא שינוי מ-2019, לאחר עליה של כמחצית האחוז בין 2018 ל-2019.

דמי האבטלה חילצו מעוני 23.6% מהמשפחות

הסיוע הממשלתי לרווחה בישראל נמוך - בדרך כלל כ-4 נקודות אחוזי תוצר פחות מהממוצע במדינות המפותחות. בשנת 2020 השתנתה הגישה בישראל והסיוע שניתן להתמודדות עם הקורונה היה דומה בהיקפו לסיוע שניתן בממוצע המדינות המפותחות. ההשפעה שהייתה להרחבה זו על צמצום הפגיעה הכלכלית ממחישה את החשיבות הרבה של רשת הביטחון הסוציאלי, בייחוד בעתות משבר.

נתוני הביטוח הלאומי מצביעים על יעילות הסיוע שסיפקה המדינה לנפגעי משבר הקורונה, שנאלצו להגיע ללשכות האבטלה לאחר שהחליטה הממשלה על צעדי סגר והגבלות משמעותיות מאוד על העסקים. שתי הקצבאות שב-2020 הגדילו משמעותית את האפקטיביות שלהם בחילוץ מעוני היו קצבאות הילדים ודמי האבטלה - פי 3 ופי 10 בהתאמה. דמי האבטלה כשלעצמם חילצו מעוני 23.6% מהמשפחות, בהשוואה ל-2% ב-2019. קצבת הילדים חילצה כ-8% מהמשפחות מעוני (לעומת 2.6% ב-2019), בעיקר הודות למענקים האוניברסליים שהועברו מהממשלה למשפחות.

לאחר שרמת החיים בישראל ירדה באופן חריג ב-4.4%, קו העוני בשנת 2020 ירד, ועומד על 2,403 שקל השתכרות חודשית. בשל הירידה ברמת החיים ומכאן גם בקו העוני, ייתכן מצב שבו גם אנשים שהיו עניים בעבר, לא יוגדרו השנה כעניים, וזאת למרות שהכנסתם לא עלתה ואולי אף ירדה. לדוגמה, מי שחי מתחת אך קרוב לקו העוני ב-2019 ושהכנסתו ירדה בפחות מ-4.4%, מוצא עצמו מחוץ לקו העוני על אף שמצבו הורע, ותחושת החרפת העוני שלו גדלה.

לפיכך, לצד ההתמקדות המקובלת של מדידת עוני יחסי, הדוח חושב בהתאם לרוח הגישה מוחלטת, המשאיר את קו העוני ברמה שלפני המיתון, דהיינו קו העוני של 2019. לפי קו עוני של 2019 עלו תחולות העוני של נפשות ומשפחות בכחצי נקודת האחוז. עם זאת, בהינתן עוצמתו של המשבר הכלכלי, גם העלייה של ממדי העוני הנמדדת לפי חישוב זה מפתיעה בהיותה מתונה יחסית, והיא ממחישה שוב את החשיבות שהייתה השנה לצעדי המדיניות לצמצום הפגיעה החברתית-כלכלית.

בביטוח הלאומי מסכמים ואומרים כי ההשלכות הכלכליות של משבר הקורונה צפויות להמשך גם מעבר ל-2020 .צמצום הפגיעה בהיבטים חברתיים-כלכליים מותנה בנכונות קובעי המדיניות לספק רשת ביטחון חברתית משמעותית עד לסיום המשבר הכלכלי. לצד זאת נדרשים צעדים אקטיביים משמעותיים לסיוע לחזרה לשוק העבודה.

"דוח העוני הזה הוא קריאת השכמה לממשלת ישראל"

ערן וינטרוב, מנכ"ל לתת, אומר הערב על הדוח: "האומדן של המוסד לביטוח לאומי מעריך עליה של 7 נקודות האחוז בשיעורי העוני, ירידה חדה ברמת החיים בשיעור 23% וירידה בשיעור 7.8% במדד ג׳יני לאי שוויון. המצב בשטח כאוטי, החמור ביותר שידענו מזה עשרות שנים, ואנו בארגון לתת צופים שהמשבר הכלכלי יגיע לשיאו בחודשים הקרובים. הסיוע הממשלתי שניתן באופן חד פעמי והיה חשוב ונחוץ, לא יכול "לקזז" את המצוקה, בשעה שמאות אלפים איבדו את מקום עבודתם.מדידת העוני על ידי פרמטר ההכנסה בלבד מתגלה שוב כבעייתית מאוד ולא מצליחה לשקף תמונה מלאה של העוני, שכן בגלל הירידה ברמת החיים של כלל האוכלוסייה, גם קו העוני צנח ומשפחות שהיו מוגדרות כעניות קודם, כעת יכולות להחשב לא עניות - למרות שמצבן לא השתנה וצרכיהן רק גברו. לכן ישנה חשיבות מכרעת גם למדד עוני רב ממדי, שבוחן את מידת המחסור בתחומי החיים הבסיסיים: בריאות, דיור, השכלה, או ביטחון תזונתי והתמודדות עם יוקר המחיה".

יוסי אלקובי, נשיא התאחדות המלאכה והתעשייה, המייצגת עצמאים ועסקים קטנים, אמר עם פרסום דוח העוני: "דוח העוני הזה הוא קריאת השכמה לממשלת ישראל - הפכת את העצמאים מיזמים - לפושטי יד, ממעסיקים - לעניים, מקטר למשק-לחוליה החלשה. לצערנו, הקורונה רק החמירה מצב שהיה ידוע לכולנו. הגיע הזמן שהמדינה תיתן רשת בטחון לעצמאים: דמי אבטלה, פיצוי על ימי בידוד ואובדן ימי עבודה, ימי מחלה ועוד. לא ייתכן שעצמאי שנתקל בבעיה כלשהי נשאר לגמרי לבד, עזוב ועני. משלמים ביטוח לאומי ומקבלים קיפוח לאומי. בושה לממשלת ישראל".

אלי כהן, מנכ"ל פתחון לב: "כבר שנים שאנו טוענים כי עוני הוא מכת מדינה שרק הולכת ומתרחבת לקהלים חדשים. מה שמרסן את הקטסטרופה כעת הם תשלומי הממשלה. בעתיד הקרוב תשלומי הממשלה יעצרו ואילו הירידה ברמת החיים תישאר. נוצר כאן דור חדש של עוני - משפחות נפגעות הקורונה אשר 'נולדו' למעגל העוני בלית ברירה. מאחורי כל מספר, נתון וסטטיסטיקה בדוח נמצא אדם, משפחה ועסק שקרס - עם חלומות רבים וחובות גדולים. על מדינת ישראל להפסיק לספור נתונים ולהתחיל לפעול - אין שום תוכנית למיגור העוני באופק ומדי שנה הדוח מחריף, ללא הבטחה או מטרה מצד הממשלה".