מי שהאמין בתשובה הרוויח: עליות של 300% עד 500% באג"ח של קבוצת דלק מהשפל של 2020

הטיפוס במחיר הנפט תומך בהמשך עליית ניירות הערך של קבוצת דלק, שרק לפני כשנה נחלצה בעור שיניה מכניסה להסדר חוב • לירן לובלין, אי.בי.אי: "לקבוצה יש שקט לשנה הקרובה, אבל הכול פה נזיל ותלוי בעסקאות שיצליחו לייצר בחברה הבת איתקה"

אסדת קידוח של איתקה. "מחירי הנפט תורמים באופן חד־משמעי לשווי הפעילות" / צילום: אתר החברה
אסדת קידוח של איתקה. "מחירי הנפט תורמים באופן חד־משמעי לשווי הפעילות" / צילום: אתר החברה

על רקע הטיפוס הנמשך במחירי הנפט בעולם, בולטת זה זמן עלייתה של מניית קבוצת דלק . מחיר המניה קפץ בכ-60% מתחילת השנה, השלים זינוק של כ-200% מרמת השפל שקבע לפני כשנה, עם פרוץ משבר הקורונה, והוא משקף לחברת ההחזקות שבשליטת יצחק תשובה שווי המתקרב ל-3 מיליארד שקל. למרות זאת, המניה עדיין במחיר הנמוך בכ-75% מרמתה בתחילת 2020.

מי שנהנו מעליות שערים חדות אף יותר הם המשקיעים המחזיקים בסדרות האג"ח השונות של קבוצת דלק, שטיפסו ב-310%-525% מרמות השפל שבהן נסחרו רק לפני כשנה, על רקע ההתרסקות במחיר הנפט והחששות ליציבותם הפיננסית של קבוצת דלק והעומד בראשה. בדיעבד, מי שנתן באותה עת את אמונו בתשובה הרוויח בגדול. 

 
  

אג"ח קבוצת דלק, חוב בהיקף נוכחי של קצת יותר מ-5 מיליארד שקל, עמדו בעין הסערה לפני שנה, עם קריסה מהדהדת של עשרות רבות של אחוזים תוך שבועות ספורים, אשר הזניקה את התשואות עליהן לרמות "זבל" תלת-ספרתיות, והעמידה את המחזיקים כפסע מדרישה מלהעמיד את חוב הקבוצה כלפיהם לפירעון מיידי.

בעקבות גל העליות האחרון, תשואות האג"ח על הסדרות נעות כיום בטווח "סביר" של 10%-18%, וזאת כשרבות מהן בעלות מח"מ קצר של פחות משנה.

קריסת הנפט גררה למשבר חמור

קריסת מחיר הנפט אשתקד בעקבות משבר הקורונה, שבמהלכו הגיע הזהב השחור לרמות שפל של כל הזמנים, גררה את קבוצת דלק למשבר חמור, בשל החשיפה של עיקר עסקיה לתחום האנרגיה והדלק.

ההשפעה השלילית הדרמטית של מצב שוק הנפט העולמי על פעילותה של הקבוצה, על מצב עסקיה ועל שווי ניירות הערך שלה, הובילה אותה במהלך השנה שעברה לסדרת מהלכים של מכירת נכסים וגיוסי הון שנדרשה לבצע.

זאת במטרה להימנע מהסדר חוב, לשפר את היציבות הפיננסית שלה ולצמצם את היקף התחייבויותיה, שעמדו אז על סכום מצרפי של יותר מ-9 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח ולבנקים (שלהם כבר פרעה את חובותיה).

אחרי שבועות ארוכים מורטי עצבים, שכללו דיונים ממושכים בין מחזיקי האג"ח לבין הקבוצה, בחודש יוני האחרון אישרו המחזיקים את התיקון לשטרי הנאמנות של שבע הסדרות השונות, מה שהעניק לדלק תקופת התאוששות, תוך קביעת אבני-דרך שבהן נדרשה הקבוצה לעמוד. 

תשובה יצחק / צילום: תמר מצפי
 תשובה יצחק / צילום: תמר מצפי

מגמה של התאוששות בחודשים האחרונים

לצד הצעדים שנקטה קבוצת דלק, בראשות המנכ"ל עידן וולס, כדי לעמוד באבני-הדרך ולשפר את מצבה, המגמה החיובית במחירי הנפט מובילה את מגמת ההתאוששות בניירות הערך שלה בחודשים האחרונים. בתחילת השבוע חצה מחיר הנפט מסוג ברנט רמת מחיר של 70 דולר לחבית, וזאת על רקע הודעת סעודיה על התקפת טילים שבוצעה על מסוף הנפט הגדול בעולם, ולמרות שלפי הדיווחים, לא נגרם מהתקפה זו נזק.

דיווחים אלה הקפיצו את החוזים העתידיים על הנפט בכ-3%, לרמתו הגבוהה ביותר מתחילת שנת 2020, והשלימו לו טיפוס של כ-35% מתחילת השנה.

עליות משמעותיות בשווי הנפט נרשמו כבר בשבוע שעבר, על רקע הודעה מפתיעה מצד סעודיה וארגון אופ"ק (ארגון המדינות המייצאות נפט, א' ל') לגבי היקפי הייצור הצפויים בחודש אפריל.

גם במבט קדימה כיוון הנפט נראה חיובי, אחרי שגל העליות בו הוביל באחרונה כמה מבנקי ההשקעות הגדולים להעלות את תחזיותיהם לגבי שוויו בהמשך השנה, וההערכות בגולדמן זאקס הן כי מחיר חבית מסוג ברנט יחצה רף של 80 דולר ברבעון השלישי של השנה.

"דלק הפכה לאופציה על החברות הבנות"

לירן לובלין, מנהל מחלקת המחקר בבית ההשקעות אי.בי.אי, אומר כי "קבוצת דלק הפכה בנקודה מסוימת להיות אופציה על החברות הבנות שלה, בעיקר איתקה, שכל הפעילות שלה היא הפקת נפט וגז בים הצפוני, כך שמחירי הנפט תורמים באופן חד-משמעי לשווי הפעילות".

לדברי לובלין, "בעבר, הסקפטיות, גם של מחזיקי האג"ח, הביאה אותם לתמחר את איתקה בשווי אפסי. זה היה הגיוני כשמחירי הנפט היו ב-20 דולר ולמטה מכך".

אבל, הוא מוסיף לכיוון השני, כי "בעסקי הנפט יש מינוף משמעותי, ובגלל שיש עלויות קבועות, ברגע שעוברים נקודת מחיר מסוימת לנפט, כל תוספת של דולר למחיר הולכת לשורה התחתונה. בגלל זה גם אפשר לראות התאוששות חדה במדד חברות הנפט בארה"ב בחודש האחרון".

למרות כל אלה, בפני הקבוצה ניצבים עדיין אתגרים משמעותיים. כפי שחברת S&P מעלות ציינה בהתייחסות האחרונה למצבה של דלק מלפני כמה שבועות, אז העלתה את דירוג האג"ח שלה בשלוש דרגות, מ-CCC ל-B, עדיין קיים "פער מהותי בין מקורותיה ברמת ודאות גבוהה לבין השימושים שלה בשנה הקרובה".

עוד העריכו במעלות, כי "מצב הנזילות של החברה משקף להערכתנו תלות גבוהה במימוש של נכסים, כולל נכסי ליבה, בדיבידנדים מחברות הבנות איתקה, דלק קידוחים ודלק ישראל ובפעולות עסקיות אחרות התלויות בשוק ההון".

האם הסכנות לעתידה של דלק חלפו בזכות עליית מחירי הנפט?
לובלין: "כרגע השוק מרגיש יותר בנוח עם המספרים בקשר לקבוצת דלק, ובסך הכול, בסדרות האג"ח הארוכות יש עדיין יותר סיכון מבקצרות. הסכנה עדיין לא עברה, פשוט השוק מקבל תחושה שסביבת המאקרו מאפשרת לדלק לעשות את המהלכים שהיא נדרשת לעשות.

"נכון לעכשיו, יש לקבוצה שקט לשנה הקרובה, אבל הכול פה נזיל ותלוי בעסקאות שיצליחו לייצר באיתקה, שאותה דלק מנסה להנפיק בלונדון. יכול להיות ששווי הנכסים של דלק כבר שווה לחוב, אבל יכולה להיווצר לחברה בעיה תזרימית אם היא לא תצליח לסגור עסקה באיתקה ולהנפיק אותה, למרות שבתנאים הנוכחיים ובשלב הנוכחי לא נראה שזה מהלך שבדרך להיכשל".

מחירי הנפט צפויים להמשיך לעלות?
"כרגע מה שקורה בעולם הסחורות בכלל, ובנפט בפרט, הוא ריסון מכוון של ההיצעים. העליות לא מגיעות מצד הביקוש, אבל ככל שארגון אופ"ק יחליט לרסן את ההיצעים, זה יהיה הכיוון של הנפט, כי הביקושים ימשיכו לעלות אם העולם לאט לאט יוצא מהמשבר".