פקקי תנועה לא רק בכבישים: הנפקות יעוכבו בשל עומס התשקיפים שהוגשו לרשות ני"ע

לנוכח זרם אדיר של 124 בקשות לאישור פרסום תשקיפי הנפקה על בסיס דוחות 2020, הודיעה רשות ני"ע לעשרות חברות כי הטיפול בבקשותיהן מתעכב • ברבעון הראשון של השנה היו בבורסת ת"א 33 הנפקות של חברות חדשות

פנים בניין הבורסה בת"א / צילום: איל יצהר
פנים בניין הבורסה בת"א / צילום: איל יצהר

הגאות הנוכחית בשוק ההנפקות הראשוניות (IPO) בבורסת ת"א מושכת שורה ארוכה של חברות שרוצות לעלות על הגל. מדובר בתופעה מבורכת כשלעצמה מבחינת שוק ההון המקומי, שסבל עד לפני שנים אחדות מ"יובש" בהנפקות ומירידה הדרגתית במספר החברות הנסחרות. אולם אחת מתופעות הלוואי שלה היא עומס על רשות ניירות ערך, שנקלעה בשבועות האחרונים לצוואר בקבוק שאף גורם לעיכוב בטיפול בתשקיפי הנפקות מתוכננות.

לכך הוביל זרם אדיר של 124 בקשות לאישור פרסום תשקיפים שהוגשו לרשות על סמך הדוחות השנתיים האחרונים. מתוך אלה, למעלה מ-90 חברות מבקשות להנפיק לראשונה את מניותיהן, ובהן חברות טכנולוגיה רבות. לצד בקשות אלה יש עוד כ-20 בקשות שהוגשו קודם לכן, ושעדיין בטיפול.

על כן, כך נודע לגלובס, הודיעה רשות ני"ע לאחרונה לכ-20 חברות שביקשו לפרסם תשקיף על סמך דוחות 2020, כי אין ביכולתה להקצות אנשים שיטפלו בבקשה, ולפיכך הטיפול בתשקיפים שלהן מתעכב. לפי שעה אין מועד ידוע לבדיקת התשקיפים, כשבשוק יש החוששים כי חלק מאותן חברות יידרשו אולי להגיש בקשה מחודשת על פי דוחות מאוחרים יותר.

במכתב ששלחה מחלקת תאגידים ברשות, בניהולה של שרה קנדלר, ושהגיע לידי גלובס, נכתב כי "נוכח הכמות החריגה של בקשות היתר שהוגשו על בסיס הדוח התקופתי לשנת 2020, ובהמשך להודעת סגל הרשות בנושא תשקיפים מיום 21 בפברואר, נעדכנכם כי בשלב זה טרם נקבע הצוות אשר עתיד לטפל בבקשת ההיתר. נודיעכם עם קביעת הצוות המטפל כאמור".

ככל הידוע החברות שקיבלו הודעה על עיכוב בטיפול היו האחרונות להגיש את הבקשות לרשות. עדיין לא ברור מתי הללו ייבדקו, כאשר מבחינת הרשות אין לקצר הליכים, וגם עתה יש לעשות את כל הבדיקות. 

מח' תאגידים: "עומס שחורג בהרבה מהרגיל"

לדברי קנדלר, "זה זמן שרשות ני"ע חווה עומס החורג בהרבה מהרגיל ושלא זכור כמותו. ברשות מרוצים מאוד מהגאות בשוק ועושים מאמצים גדולים לבדוק את כל הבקשות לתשקיפים, בדגש על ה-IPO". עוד ציינה כי "במסגרת זו גם הרשות נערכה עם כוח אדם וגייסה למחלקת תאגידים עובדי רשות שהיו בעבר במחלקה ועברו לתפקידים אחרים. ואנו עושים את כל המאמצים כדי לקדם ככל שנוכל את כל הבקשות".

עו"ד שרה קנדלר / צילום: יח"צ
 עו"ד שרה קנדלר / צילום: יח"צ

ואולם, למרות ההיערכות השונה מהרגיל של מחלקת התאגידים, הרי שהיקף הבקשות הגבוה מקשה על הרשות לאשר אותן תחת לוחות הזמנים הרגילים. כאמור, ברשות מטפלים כיום ביותר מ-140 בקשות לאישור תשקיפים, לאחר שכבר ברבעון החולף הוגש גל גדול של תשקיפים. כך, ברבעון הראשון של 2021 בוצעו בבורסה 33 הנפקות ראשוניות של חברות, ולצדן עוד שתי הנפקות אג"ח, וזאת לעומת 27 הנפקות בכל 2020.

על רקע זה, כאמור, כבר בפברואר הרשות הבהירה כי לא בטוח שתוכל לעמוד בלוחות הזמנים של טיפול בכל הבקשות, וחלקו יגלוש אל מעבר לרבעון - מה שאכן קרה ועדיין קורה בשל המספר האדיר של הבקשות לאישור תשקיפים. נציין כי בסוף 2020 נסחרו בבורסה המניות של 454 חברות. כלומר, רק היום יש ברשות בקשות לאישור תשקיפים בשיעור של יותר מ-20% ממספר המניות בבורסה בסוף 2020. 

אחת המשקולות שמכבידות על הרשות בנוסף למספר הגבוה מלכתחילה של הבקשות לאישור פרסום תשקיפים, היא העובדה שרבות מהחברות שמבקשות להגיע לבורסה הן חברות טכנולוגיה, וחלקן אף ממש "חברות חלום". כך ברבעון הראשון של 2021 היו בבורסה 33 הנפקות ראשוניות של חברות חדשות, ומתוכן 24 של חברות טכנולוגיה ושותפויות מו"פ - שדורשות טיפול מעמיק ולא לגמרי מוכר מבחינת אנשי הרשות.

 
  

מיולי: שינוי בסיווג של קרנות הנאמנות 

בתוך כך, רשות ני"ע פרסמה עדכון לסיווגי קרנות הנאמנות. התיקון מיועד להיכנס לתוקף בתחילת יולי 2021, וברשות רואים בו "צעד ראשון ביישום מתווה הרפורמה להנגשה של קרנות הנאמנות לציבור".

רשימת הסיווג של הקטגוריות השונות בענף קרנות הנאמנות מאפשרת לציבור להשוות בין הקרנות השונות, גם ביחס לאופן ניהול ההשקעות ורמות הסיכון בקרנות השונות. עתה מובילה הרשות צמצום של מספר הכותרות של הקטגוריות ל-57 לאחר העדכון מ-76 כיום.

לא מדובר רק בהפחתת מספר הקטגוריות אלא גם בהפרדה של כמה קיימות, בתקווה "שישקפו באופן מיטבי את ההבדלים בין הקרנות השונות, על מנת לייצר לקרנות המסווגות באותה קטגוריה מכנה משותף מובהק יותר לצורך השוואה", כדברי הרשות. בין היתר מדובר בהרחבת הסימון לחשיפה המרבית למניות - כך שלמדרגות הנוכחיות של עד 10%, עד 20% ועד 30%, יוספו מדרגות של עד 5%, עד 15% ועד 25%.

ככלל מדובר בהתאמת הקטגוריות למוצרים, כאשר הפעם האחרונה שנעשה בשוק שינוי בהיקף כזה הייתה בסוף 2007, והוא נכנס לתוקף ב-2008. בשוק מקווים כי המהלך יביא לשיפור ההומוגניות של הקטגוריות השונות.