מפיצול תפקיד היועמ"ש ועד החזרת האמון במערכת: מה מחכה לגדעון סער במשרד המשפטים

גדעון סער צפוי לקדם שינויים במערכת המשפט, שאת חלקם ניסה נתניהו להוביל ללא הצלחה; בראשם: צמצום סמכויות היועמ"ש, הזוכה לתמיכת גורמים בקואליציה ובאופוזיציה • כן ימנה השר החדש את פרקליט המדינה והיועמ"ש הבא • גם האווירה צפויה להשתנות: המתקפות ייפסקו

בני גנץ, גדעון סער ואביחי מנדלבליט בטקס חילופי השרים במשרד המשפטים / צילום: דוברות משרד המשפטים
בני גנץ, גדעון סער ואביחי מנדלבליט בטקס חילופי השרים במשרד המשפטים / צילום: דוברות משרד המשפטים

ברחוב צלאח א-דין במזרח ירושלים, בבניין משרד המשפטים, נערך היום (ב') טקס חילופי שרי המשפטים. יו"ר כחול לבן ושר הביטחון בני גנץ יצא, וח"כ גדעון סער, יו"ר תקווה חדשה ומהאדריכלים הראשיים של ממשלת השינוי - נכנס.

בפני סער, עורך דין שעבד בתחילת הקריירה שלו בפרקליטות ובמשרד היועץ המשפטי לממשלה, עומדים אתגרים רבים, אחרי חודשים ארוכים של שיתוק. סער ינסה לקדם רפורמות במערכת המשפט שראש הממשלה היוצא בנימין נתניהו לא הצליח לקדם במשך 12 שנות שלטונו. אולם הוא צפוי לעשות זאת ללא מתקפות על המערכת.

בטקס חילופי השרים הבטיח סער להביא לקיצור הליכים בבתי המשפט, לקדם זכויות חשודים ונאשמים ולערוך שינויים במערכת. "מערכת המשפט זקוקה לשינויים מערכתיים. מתוך גישה ממלכתית אתקן את הדרוש תיקון. לתקן - כן. להרוס - לא", אמר.
גלובס סוקר את המשימות והאתגרים המרכזיים של השר החדש.

עתידו של עו"ד איסמן

סער יצטרך לקדם את ההחלטה אם למנות את עו"ד עמית איסמן, ממלא-מקום פרקליט המדינה, כמינוי קבע.

המינוי של איסמן לממלא-מקום זכה לביקורת על רקע התבטאויות בלתי הולמות שלו כלפי עובדות שעבדו איתו בעבר. עם זאת, ישנה תמימות דעים שאיסמן עושה היטב את תפקידו, ולכן יש סיכוי לא קטן שיזכה במינוי קבע.

מינוי בכירים ושופטים

באשר לוועדה לבחירת שופטים שבראשה יושב שר המשפטים, על הפרק יעמדו במהלך הקדנציה של סער מינויים של שני שופטים לבת המשפט העליון.
בנוסף, יהיה על שר המשפטים סער למנות שלושה משנים חדשים ליועמ"ש. כמו כן, בשנה הקרובה ימנה סער יועמ"ש חדש עם תום הקדנציה הסוערת של אביחי מנדלבליט.

פיצול תפקיד היועמ"ש

אולם סער לא יסתפק במינויים, ובכוונתו לקדם שורה של רפורמות במערכת המשפט שהמשמעותית שבהן היא פיצול תפקיד היועץ המשפטי לממשלה לראשונה בתולדות המדינה.

לפי הרפורמה המתוכננת, במקום המצב כיום שבו היועמ"ש עומד גם בראש מערכת התביעה וגם בראש המערכת המייעצת משפטית לממשלה, לראש הממשלה ולרשויות השלטון, התפקיד של ראש מערך התביעה יועבר לפרקליט המדינה. "המצב שבו אותו אדם גם מייעץ לראש הממשלה ולשרים בענייני מדיניות וגם מורה על חקירתם והעמדתם לדין, הוא לא הגיוני ונגוע בניגוד עניינים מובנה", אמר סער בינואר.

מדובר ברעיון ישן שעולה על סדר היום הציבורי מדי כמה שנים, ובעבר כבר גובשו הצעות חוק ברוח הזו. תמכו בפיצול, בין היתר, שרי המשפטים, פרופ' דניאל פרידמן, יעקב נאמן ז"ל ואיילת שקד. אולם הפעם נראה שהסיכוי שהרפורמה גדול מאי פעם. זאת, מאחר שהיא זוכה הן לתמיכה של גורמים בקואליציה והן לתמיכה של גורמים באופוזיציה.

הניסיון לקדם את פיצול תפקיד היועמ"ש צפוי להיתקל בהתנגדות מצד מערכת המשפט ופוליטיקאים מהשמאל שחלקם שותפים לקואליציה של סער. לעמדתם, נטילת סמכויות התביעה מהיועמ"ש תוביל למינוי פוליטי לתפקיד. לשיטת המתנגדים, הרעיונות לפצל את התפקיד נועדו להחליש את מערכת המשפט.

שיקום האמון במערכת

אתגר נוסף שעומד בפני שר המשפטים החדש הוא להגביר את אמון הציבור במערכת המשפט.

בשנתיים האחרונות היינו עדים למתקפות בוטות של ראש הממשלה היוצא נתניהו, של שר המשפטים לשעבר אמיר אוחנה ושל גורמים נוספים מהימין על מערכת המשפט. זאת, על רקע משפטו הפלילי של נתניהו.

הטענות של נתניהו שלפיו התיק הפלילי נגדו הוא "תיק תפור", אמירות כגון זו של אוחנה שישנה "פרקליטות בתוך הפרקליטות", כמו גם מתקפות על בית המשפט העליון, הביאו לשחיקה באמון הציבור במערכת.