קניון בקפריסין עומד למכירה, ויש לא מעט ישראלים שמתעניינים

בעלי מול הים וחברת דורסל הם בין המתמודדים על רכישת קניון בקפריסין, לפי שווי של כ-80 מיליון אירו • מכירת הקניון שהיה בבעלות ב.ס.ר אירופה שקרסה, צפויה להשיב חלק משמעותי מחוב האג"ח שהותירה החברה

הקניון בלימסול, קפריסין. 130 נקודות מכירה על פני 3 קומות / צילום: מצגת החברה
הקניון בלימסול, קפריסין. 130 נקודות מכירה על פני 3 קומות / צילום: מצגת החברה

כתשע שנים לאחר מינוי מפרקים לחברת הנדל"ן ב.ס.ר אירופה שקרסה, כמה שמות מוכרים בשוקי ההון והנדל"ן מתעניינים ברכישת הנכס המרכזי שלה - קניון בקפריסין. מכירת הנכס לאחד מהם, אם תושלם כמתוכנן, צפויה להשיב למחזיקים חלק משמעותי מחוב של כ-100 מיליון שקל שנותר לב.ס.ר אירופה כלפיהם.

רשימת המתעניינים בנכס כוללת את חברת הנדל"ן דורסל  שבשליטת המנכ"ל גבי בוגנים, הנסחרת בשווי שוק של כ-280 מיליון שקל, אחרי עלייה של קצת יותר מ-20% במנייתה בשנה האחרונה; יעקב בר, הפועל בתחום הנדל"ן; אלי ישראלי, שבאחרונה עלה שמו בקשר לעסקת מכירת קניון מול הים באילת (בו הוא מחזיק ב-50%) לקבוצת עזריאלי ; ואלון רכטר, ככל הידוע שותף בחברת גאיא ייזום ובינוי אותה הקים אביו איתן רכטר, עד לפני שנים אחדות מבעלי קבוצת ההשקעות קרדן.

כבר בשנה שעברה המנהלים המיוחדים של ב.ס.ר אירופה - עוה"ד רענן קליר, גיא גיסין ויצחק יונגר - עדכנו על התעניינות של כמה גורמים ברכישת הנכס, אולם כעת נראה כי העניין עלה מדרגה ועסקה עשויה להיסגר בקרוב, בעקבות קבלת הצעות קונקרטיות לרכישת חלקה של החברה בקניון מצד הארבעה המוזכרים.

ב.ס.ר אירופה פרסמה באחרונה את הצעות הרכישה הללו, כולן נוקבות בשווי של יותר מ-80 מיליון אירו לקניון, ובימים הקרובים יתכנסו המחזיקים לאסיפת התייעצות, לאחריה יופץ כתב הצבעה, כך שהכרעה לגבי זהות הרוכש עשויה להתקבל כבר בשבוע הבא.

כ-80 מיליון שקל יגיעו למחזיקים

ב.ס.ר אירופה מחזיקה ב-53% מהזכויות על הקניון, שעליו רובצת הלוואה בהיקף של כ-44 מיליון אירו, שתוחזר כחלק מעסקת המכירה. לאחר קיזוז ההלוואה מתמורת העסקה, צפוי להישאר בידי מחזיקי האג"ח הנושים קצת יותר מ-80 מיליון שקל, וזאת כאמור מול חוב של כ-100 מיליון שקל.

הקניון המדובר, MYMALL, שנפתח בשנת 2009 בלימסול, הוא על פי הנתונים במצגת שפורסמה לאחרונה אחד ממרכזי הקניות הגדולים בעיר השנייה בגודלה בקפריסין, עם יותר מ-130 נקודות מכירה על-פני שלוש הקומות שלו.

בין מותגי האופנה המפעילים חנויות בקניון נמנים מרקס אנד ספנסר, זארה, גאפ, מנגו ועוד. מלבד ב.ס.ר אירופה, ביתרת הזכויות בנכס מחזיקים שני שותפים ישראלים ואחד קפריסאי.

בדומה ליתר הנכסים המסחריים במרבית מדינות העולם, גם הקניון בקפריסין סבל מהשפעות הקורונה בעקבות הגבלות תנועה והקפאת פעילות, כך שהרווח התפעולי הנקי (NOI) שייצר בשנה שעברה נשחק ב-25% ל-5.8 מיליון אירו, לעומת כ-7.5 מיליון אירו ב-2019. במבט קדימה, הצפי הוא כי הרווח התפעולי הנקי בסיכום השנה הנוכחית יחצה רף של 6 מיליון אירו, ובשנת 2022 יגיע לכ-8 מיליון אירו.

נכנסה להליכי הסדר חוב ב-2013

ב.ס.ר אירופה, שפעלה תחת שליטתו של נחשון קיויתי, עסקה בייזום נדל"ן בעיקר במזרח אירופה, וקרסה לפני כמה שנים תחת נטל החובות שלה. לצידו של קיויתי, בין בעלי המניות בחברה ניתן לציין גם את איתן אלדר, רועי גיל, משפחת שטראוס, מריו סגל ונחמיה למלבאום.

בנובמבר 2012, אחרי שב.ס.ר אירופה לא פרעה את חוב האג"ח שלה במועדו, פנו מחזיקי האג"ח לביהמ"ש והתחילו הליכי הסדר חוב בחברה. בתחילת 2013 מונו עוה"ד גיסין, יונגר וקליר כמנהליה, ומאז נעשו כמה ניסיונות למימוש החזקותיה של החברה בקניון, אך אלו לא צלחו.