למכירה מבנקאי: מזרחי טפחות פועל לממש נדל"ן בשווי חצי מיליארד שקל

בין הנכסים שהועמדו למכירה: בניין המטה המרכזי של בנק אגוד ברחוב אחוזת בית בת"א וסניפים של הבנק, שמוזג אשתקד למזרחי טפחות • הבנק מתכוון לשכור מחדש חלק מהנכסים לאחר מכירתם

מטה בנק אגוד ברחוב אחוזת בית בת"א / צילום: מזרחי טפחות
מטה בנק אגוד ברחוב אחוזת בית בת"א / צילום: מזרחי טפחות

חצי מיליארד שקל - זהו הסכום שאותו מקווה בנק מזרחי טפחות להשיג ממכירת שורה של נכסי נדל"ן. לגלובס נודע כי הבנק כבר החל לנהל מגעים עם כמה גופים שהביעו התעניינות בנכסים העומדים למכירה, ואף קיבל הצעות עבור חלק מהם.

בין הנכסים העומדים למכירה נמצא בניין המטה המרכזי של בנק אגוד ברחוב אחוזת בית בתל אביב, הצמוד למגדל שלום. מטה אגוד מוצע למכירה לאחר שבחודש ספטמבר 2020 הושלם מיזוגו לתוך מזרחי טפחות, לפי שווי של כ-1.4 מיליארד שקל. המיזוג ייתר החזקה של בניין מטה לבנק שלמעשה חדל להתקיים כחברה ציבורית, ושלקוחותיו עוברים מאז בתהליך הדרגתי להיות לקוחות מלאים של מזרחי טפחות.

בנוסף, במזרחי טפחות מחפשים רוכשים גם לסניפים של הבנק שרכשו אשתקד. נכון להשלמת עסקת המיזוג היו לבנק אגוד 35 סניפים ברחבי הארץ, ורובם המכריע התייתר ולכן חלקם כבר מוצעים עתה למכירה, במה שבבנק מכנים יצירת סינרגיה בין שני הבנקים, הפעם בתחום הנכסים, וצמצום עלויות כחלק מהתועלות שהפיק המיזוג.

נכס נוסף שמציעים בבנק למכירה הוא המבנה של מזרחי טפחות ברחוב לינקולן בתל אביב שבו יושבת חטיבת הטכנולוגיה של הבנק. במזרחי טפחות ינסו למכור את כל הנכסים כחבילה אחת, אך לא מן הנמנע כי אם תוכנית זו לא תצא לפועל, וככל שהמיזוג יושלם בפועל, יתכן כי הם יימכרו בנפרד.

מה שעוד מסתמן הוא שלאחר מכירת מטה בנק אגוד והבניין ברחוב לינקולן, במזרחי טפחות ישכרו אותם חזרה מידי הקונה. זאת כדי להשלים את המיזוג עד תומו וכדי לאפשר את השלמת מעבר מטה מזרחי טפחות לפרויקט נדל"ני גדול של הבנק בלוד, שאמור להתבצע בעוד כמה שנים.

זו לא הפעם הראשונה שמזרחי טפחות נוקט שיטה של מכירה ושכירה בחזרה. בבנק עשו זאת בשנת 2017 עם מכירת המשרדים המשמשים את מטהו כיום במגדל משה אביב ברמת גן. מזרחי טפחות מכר אז את שמונה הקומות שהיו ברשותו לחברת סלע קפיטל נדל"ן של שמואל סלבין תמורת 278 מיליון שקל, ושכר אותן לתקופה של שמונה שנים בעלות של 17 מיליון שקל לשנה.

המיזוג של בנק אגוד לתוכו נועד לבסס את מעמדו של מזרחי טפחות כבנק השלישי בגודלו בישראל. המפקחת הקודמת על הבנקים, חדוה בר, שחתמה על אישור המיזוג, סברה כי מזרחי טפחות מחוזק יציג חלופה יעילה ומשמעותית הרבה יותר לשני הבנקים הגדולים במערכת - הפועלים ולאומי. בנוסף, היא הבינה שלאגוד אין עתיד מבטיח כגוף עצמאי ויוצר תחרות, ושעדיף שימוזג לבנק גדול ממנו.