סכום שיא: חושף שחיתויות בדויטשה בנק יקבל 200 מיליון דולר מהרשויות בארה"ב

החושף, עובד לשעבר, הדליף מידע שהוביל לחקירה נגד הבנק ולתשלומי כופר במיליארדים • המענק הגדול ביותר עד כה עמד על 30 מיליון דולר

פשיטה של המשטרה על דויטשה בנק בפרנקפורט, 2018 / צילום: Associated Press, Michael Probst
פשיטה של המשטרה על דויטשה בנק בפרנקפורט, 2018 / צילום: Associated Press, Michael Probst

עובד לשעבר בדויטשה בנק יקבל מהרשויות האמריקאיות קרוב ל־200 מיליון דולר, בתמורה להדלפת מידע פנימי, שהוביל לחקירה נגד הבנק ולתשלומי כופר במיליארדים. זהו הסכום הגבוה ביותר ששילמו הרשויות האמריקאיות כחלק מתוכנית מיוחדת להגנה חוקית ולמתן תמריץ כספי לחושפי שחיתויות (Whistleblowers) במגזר העסקי והפיננסי בארה"ב. התוכנית לחושפי שחיתויות החלה לפעול ב־2010 וחילקה עד כה כ־300 מיליון דולר.

נציבות המסחר בחוזים עתידיים (CFTC), אחד מהרגולטורים הפיננסים בארה"ב, הייתה מי שהובילה את החקירה. בסוף השבוע היא פרסמה הודעה לעיתונות, שבה מוזכר סכום הפיצויים, אולם מהות הפרשה וזהות העובד לשעבר, כמו גם זהות הבנקים הנחקרים, נשארו עלומים.

לפי הדיווחים בתקשורת הכלכלית, מדובר בפרשה שחשפה כי בנקים בינלאומיים, כולל דויטשה בנק, ביצעו מניפולציה בריבית ה"ליבור", המשמשת כבסיס להלוואות ולסחר בנגזרים פיננסיים. הבנק שילם, לפי הדיווחים, כ־2.5 מיליארד דולר לרשויות בארה"ב ובבריטניה ככופר בעקבות חשיפת הנהגים הפסולים, ונאלץ לפטר שבעה עובדים.

חוק דוד־פרנק, שנחקק ב־2010 בין השאר בעקבות משבר האשראי העולמי ופעילות המוסדות הפיננסיים בוול־סטריט, הוא הבסיס החוקי לתוכנית הפיצויים. הוא נועד בין השאר להעניק תמריץ לחושפי שחיתויות. המענק הגדול ביותר עד כה שחולק על ידי ה-CFTC היה כ־30 מיליון דולר.

"מידע בזמן אמת"

מי שעמד במרכז הפרשה היה הסניף הבריטי של הבנק, DB Group Services. בפרשה נחקרו גם בנק Société Générale הצרפתי ובנק "ברקליס" הבריטי, לפי הדיווחים, וגם הם חתמו על הסכמים עם רשויות החוק במדינות שונות.

לפי החוק האמריקאי, חושפי שחיתויות יכולים לקבל בין 10% ל־30% מהסכום שהחשיפה שלהם סייעה להניב, מה שאחראי לסכום השיא שיקבל העובד לשעבר בבנק הגרמני. המידע שסיפק העובד, נכתב בהודעת ה־CFTC, "הוביל לפעילות אכיפה מוצלחת בשני מבצעים של הרשות האמריקאית ורשות זרה". היה מדובר ב"מידע עדכני שדווח בזמן אמת", הוסיפה הרשות.

זהותו של העובד לא פורסמה, אך פירמת עורכי הדין שייצגה אותו (Kirby McInerney) הודיעה כי היה לקוח שלה, וכי הייתה מעורבת במגעים להעניק לו את הסכום הגדול. "הוא סיפק מידע נרחב, מסמכים ונתוני מסחר ב־2012 שסייעו להתניע את החקירה של ה-CFTC", מסרה הפירמה לתקשורת. החברה מתמחה בין השאר בייצוג חושפי שחיתויות.

היא בירכה על ההחלטה להעניק לעובד סכום־שיא, כחלק מההכנסות שקיבלו הרשויות בעקבות החקירה, ואמרה כי "כעת ניתן לומר באמת שהחוק למען חושפי שחיתויות עובד".

"החלטה היסטורית"

"מדובר בהחלטה היסטורית", אמרה לעיתון הבריטי FT עורכת דין המתמחה בהגנה על חושפי שחיתיות, "איני מכירה מענק אמריקאי בכל תוכנית להגנה על עובדים לשעבר בסדר גודל כזה".

גורמים במערכת הפיננסית בארה"ב אמרו בנוגע לפרשה הנוכחית כי יש להתנות את תשלומי המענק בסכום שמגיע לקופת האוצר האמריקאי, ולא להתחשב בסכומים שנגבים כתוצאה מהחקירות לרשויות זרות.

פרשת הליבור שחשף העובד לשעבר, כללה תיאום והשפעה של שורת בנקים על הריבית הבין־בנקאית, ששימשה כבסיס לעסקאות פיננסיות בשווי של 350 טריליון דולר, בזמן שנחשפה. הבנקים שמרו על הריבית נמוכה באופן מלאכותי, בין השאר, בזמן המשבר הכלכלי העולמי. מאז הפרשה הוחלט לבטל את השימוש בה, והיא אמורה לפוג בסוף השנה הנוכחית.

דויטשה בנק סירב להגיב לדיווחים על התשלום.