תקציב המדינה | טור סופ"ש

העקיצות ההדדיות והמבט לרוטציה: עונת הקמפיינים נפתחה, ולא רק אצל נתניהו

במקום שינוי הממשלה מציגה גרסה של ממשלת נתניהו-גנץ-ניסנקורן על סטרואידים • לחברי הכנסת החרדים נמאס לשבת באפס מעשה ובליכוד נערכים לקרבות על איוש הוועדות • והמלחמה בין מיכאלי לגנץ על מצביעי השמאל בעיצומה

ראש הממשלה, נפתלי בנט, בפתח ישיבת הממשלה / צילום: חיים צח-לע''מ
ראש הממשלה, נפתלי בנט, בפתח ישיבת הממשלה / צילום: חיים צח-לע''מ

בזמן שבוועדת הכספים עבדו ביעילות על אישור חוקי התקציב לקריאה שנייה ושלישית, חברי מפלגת ימינה סיפקו את ההצגה השבועית במסדרונות הכנסת. סגן השר אביר קארה עזב את קבוצת ימינה אחרי ויכוח עם ח"כ ממפלגתו שירלי פינטו, לא לפני שכתב "מפלגה של מטומטמים". הסולחה לא איחרה להגיע ונערכה בחדרו של הגנן הראשי הלא הוא ראש הממשלה נפתלי בנט. רגעים אחרי פורסמה בחדשות 12 הקלטה של איילת שקד נגד יאיר לפיד "עושה פיגועים" ו"שטחי" היו חלק מהמילים שנשמעו.

מי שהבטיח ממשלת ריפוי ושינוי יצר השבוע תצוגת תכלית של ממשלת נתניהו-גנץ-ניסנקורן על סטרואידים. במקום לריב, יכלו חברי הקואליציה להציג את התוצר שקטפו במסגרת מאות מיליוני שקלים של כספים קואליציוניים שהועברו למטרות שביקשו. לחתולים, לאנשים ולבתי חולים. כלומר היו יכולים להתגאות לו לא הציגו הצעת חוק נגד הכספים הקואליציוניים רק שנה קודם לכן.

ח"כ יוראי להב הרצנו (יש עתיד) הסביר בראיון השבוע שכספים קואליציוניים טובים או רעים תלוי מי מחלק אותם וסייע להסביר את הממשלה כולה: אם אנחנו עושים את זה - זה נכון ונדרש, אם זה "הם", זה נורא ואיום ו-ועדת חקירה. אם אלו ריבים במסגרת ממשלת השינוי הם לשם שמיים, אם בממשלת נתניהו הם אסון לדמוקרטיה. 

עיניים לאופוזיציה

הזרקור, שהיה מופנה באופן טבעי לעלילות הקואליציה בשבוע האחרון לקראת העברת התקציב, יעבור בהדרגה גם לאופוזיציה. ביום שני תיערך ישיבת ראשי סיעות באופוזיציה בה צפויה החלטה לחזור באופן מלא לעבודה בוועדות הכנסת. אם לא כל הסיעות יתמכו, יתקבלו החלטות באופן פרטני בכל מפלגה. ההתפתחות מגיעה באופן צפוי לאחר שהשבוע עברו ביהדות התורה למתקפות אישיות נגד נתניהו בנושא.

בליכוד, יחד עם הציונות הדתית וש"ס, הובילו מאז הקמת הממשלה את הגישה שלפיה אין לשתף פעולה עם הקואליציה, בשל חלוקת הכוחות המעוותת שיצרה בחלק מהוועדות, אך בשלב זה יש לגישהה יותר מתנגדים מתומכים. ההחלטה שלא למנות חברים לוועדות שירתה את הליכוד בין היתר גם כדי למנוע מלחמות פנימיות, אך לחברי הכנסת החרדים נמאס לשבת באפס מעשה. כך השבוע מונו חברים באופן חלקי בלבד לחלק מהוועדות כדי שיוכלו להגיש הסתייגויות לחוקי התקציב, לבקש "התייעצות סיעתית" ולעכב במעט את רכבת התקציב שדהרה עד כה בכנסת במעמד צד אחד.

בליכוד כבר מתכוננים למלחמות על התפקידים. מי שאיישו עד כה את ועדת כספים - כמו ח"כ שלמה קרעי (הליכוד) ואופיר כץ (הליכוד) - למרות שלא היו חברים רשמיים, לא ימהרו לוותר על מקומותיהם. לכן, מתכוננים בליכוד בשלב הראשון להעביר לידי לוין את הבקשות. איפה שאין ביקוש גדול - הן יתקבלו, היכן שהביקוש יגבר על ההיצע - ועדת חוץ וביטחון וכספים - יציע לוין לערוך רוטציה בין חברי סיעתו לכהונות קצרות. חברי הכנסת החרוצים בליכוד מתנגדים להצעה. מי שעבדו קשה רוצים לשמור על מקומם ולא לאפשר כהונות קצרות למי שרוצים רק בתואר. לכן יידרש לוין לבחירות חשאיות לחלק מהתפקידים, או אז תפתח מלחמת הכל בכל.

"כשנחזור לשלטון נדרוס אתכם", מבטיח ח"כ דודי אמסלם לחברי הקואליציה כמעט בכל פעם שהוא עולה לדוכן בחודשים האחרונים. הוא אולי היחיד שמכריז על זה בבוטות, אך בליכוד כולם עורכים רישומים: הדרך שבה חולקו יחסי הכוחות בוועדות, החלטת יו"ר ועדת שרים שלא לאשר כמעט אף חוק של האופוזיציה להצבעה, יו"ר ועדת כנסת שמרד בנוהל לפיו יש לאשר בכל שבוע פטור מחובת הנחה לחוק אחד של האופוזיציה. וגם הכספים הקואליציוניים שעברו בשמחה וששון השבוע למטרות מחודשות. 

"אנחנו לא ידענו למשול", אמר לי השבוע אחד מבכירי הליכוד, "כשנחזור - זה יראה אחרת". את רשימת התקדימים שיוצרים בנט, לפיד, אלקין וסער מתכננים אנשי הליכוד לשחזר אחד לאחד. האם בעוד שבועיים או שלוש שנים וחצי, כפי שתהה נתניהו בוועידת השלטון המקומי בשבוע שעבר - הם לא יודעים לענות. הקואליציה מדגימה חרף כל המהלומות הפנימיות יכולת עמידות מרשימה. בינתיים הוא יורד לשטח.

מחזקים את הבייס

לא רק נתניהו בעיצומו של קמפיין. יו"ר מפלגת העבודה מיכאלי תקפה השבוע את יו"ר כחול לבן גנץ על הדרך שבה הכריז על ארגוני זכויות אדם פלסטיניים כארגוני טרור והכריזה שתערוך בירור מעמיק עם ראש השב"כ על הצורך בהכרזה. בתגובה בכחול לבן שלחו הודעה לתקשורת: "מציעים למרב מיכאלי שלא מכירה את הפרטים, לא להפריע למלחמה בטרור". בעוד אלו נחשבו חילופי דברים מנומסים, ביום רביעי חלה הסלמה ברטוריקה סביב אישור הבנייה ביו"ש: "מי שמכריז הכרזות מדיניות באופן חסר אחריות ומאשר יח"ד ביו"ש, איך נאמר - רבין הוא לא", צייץ החשבון של מפלגת העבודה. בתגובה שלפו גם בכחול לבן ציפורניים ועקצו את מיכאלי בעקבות עמדה שהביעה בעבר: "מי שקורא לסרבנות לגיוס שלא יטיף על אחריות מדינית וביטחונית".

ובכן. אומנם התקציב יעבור בשבוע הבא, כך לפי כל התחזיות, אך המלחמה על מצביעי השמאל בעיצומה. בינתיים היא מתרכזת בגזרת מיכאלי את גנץ שאליו הגיעו מצביעי מפלגת העבודה לאחר שמיכאלי נבחרה לעמוד בראשה. מיכאלי מנסה לבנות לה ולמפלגה תדמית ביטחונית-מדינית אחראית, בנוסח שמפלגת העבודה ידעה להציע בעבר, לכן תמוה שבחרה לתקוף את גנץ באותה חזית עם מרצ והרשימה המשותפת. אם היא מנסה להחזיר הביתה את אותם מצביעים היא הייתה צריכה להביע תמיכה בעבודתו נגד הטרור, בדומה למה שעשה (חרף היריבות הקשה) לפיד ממש באותו היום.

מיכאלי תידרש ליותר ממעשים, היא עצמה השמיעה אמירות שמאל רדיקליות בעבר ובמפלגה יושבות ח"כ איבתיסאם מראענה וח"כ אמילי מואטי, שהשתייכותן גורמת לאנשי עבודה לשעבר לזוז במקומם באי נוחות. השריד למפלגת העבודה שהייתה פה עד לפני שנתיים הוא ח"כ נחמן שי וגם הוא מינוי חיצוני.

גם השר לביטחון פנים עמר בר לב שאמור להיות ביטחוניסט מספר 1 ברשימה חוסה בצילו של הסגן שלו יואב סגלוביץ'. המקרה המוזר הזה שבו השר הופך את סגנו לסמכות העליונה בבעיה מספר אחת של המשרד בימים אלו - הטיפול בפשיעה בחברה הערבית - גורמת להרמת גבות בקרב בכירי הפוליטיקאים. "איפה ראית דבר כזה שהשר מעביר את המקרים הקשים ביותר לטיפול של סגנו?" תהו ותיקי הכנסת. לפיד שהציב את סגלוביץ' במשרד יכול להיות מרוצה. הוא באופן אישי מאגם אצלו את הטיפול כולו בחברה הערבית מתקציבים ועד תוכניות. ביש עתיד טוענים כי הוא היחיד שיכול לעשות זאת בממשלה. בפועל, כפי שכתבנו בשבוע שעבר, זה אמור גם להשתלם במנדטים.

בהערכה זהירה ניתן לומר שחזית גנץ-מיכאלי תהפוך אחרי התקציב לזירת התגוששות מרובת משתתפים גם מול לפיד, שבינתיים מרחיק את עצמו ממריבות ומתפקד כמרגיע הלאומי של הקואליציה. אומנם שרת הפנים היא זו שהוקלטה השבוע מפקפקת ביכולת של לפיד להגיע למעמד הרוטציה - אך מי שיפעלו אקטיבית כדי למנוע ממנו להתיישב על כיסא רה"מ יהיו גנץ ומיכאלי, שניהם כאמור טוענים לכתר הנהגת מחנה המרכז-שמאל. אם לפיד יוכתר כראש ממשלה בפועל - הם יכולים להיפרד יפה מהשאיפות שכוננו בנושא.

צמד המילים "אחרי התקציב" שמשמש כדי לדחות יריבות קואליציונית בין ימין לשמאל יהיה בשימוש במהלך השבוע הקרוב בפעם האחרונה. ציוצים יפנו את מקומם להצעות חוק והתגוששויות חוזרות בימי רביעי (יום ההצבעה על הצעות חוק פרטיות) במליאה. חוק האזרחות, איסור על נאשם בפלילים להרכיב ממשלה, ועדת חקירה לצוללות ובנייה בהתנחלויות - יהיו רק המתאבן בארוחה של הקואליציה.