פני המשבר: העצמאים שמתמודדים (בקושי) עם הגל החמישי של הקורונה

מאז פרוץ מגפת הקורונה, גלובס מלווה מדי יום את העסקים הקטנים והבינוניים • כעת, עם התפרצות הגל החמישי, רוב בעלי העסקים מוצאים את עצמם שוב במשבר, כשהם צריכים להתמודד עם אובדן ההכנסה וקושי להמשיך ולקיים את העסק שלהם  • חזרנו לכמה מבעלי העסקים שהופיעו במדור עסק אחד ביום, כדי לראות כיצד הם מתמודדים עם אפקט האומיקרון

העצמאים שמתמודדים עם הגל החמישי / צילום: תמונות פרטיות, גלית קרן
העצמאים שמתמודדים עם הגל החמישי / צילום: תמונות פרטיות, גלית קרן

אהרון פישר: "לדחות תשלומי מע"מ ב־10 ימים זו בדיחה"

שותף ובעלים במסעדת אהרונ'ס • בן 35, גר בגבעת זאב • "אנחנו עדיין חוששים שנשוב לזמנים הקשים. אנחנו עם היד על הדופק"

אהרון פישר שותף ובעלים מסעדת אהרונס / צילום: תמונה פרטית
 אהרון פישר שותף ובעלים מסעדת אהרונס / צילום: תמונה פרטית

אהרון פישר ואהרון הרשקוביץ בעלי מסעדת אהרונס בהר חוצבים שבירושלים מספרים על המצב איתו הם מתמודדים. "התוכנית של הממשלה לא מביאה בשורה", טען פישר. "אנחנו, כמסעדת נשענים בעיקר על לקוחות של אזור התעשייה. כרגע רוב העובדים בכלל עובדים מהבית ולא מגיעים לעבוד, אנחנו בירידה של 65% מהמחזור, ושום דבר מהתוכנית הזאת לא יסייע לנו".

הראיון של אהרון פישר לגלובס באוגוסט 2021 

"גם אם אנחנו נהיה חס ושלום בבידוד, ה-430 שקל לא יעזרו לנו להביא לקוחות חדשים למסעדה", טענו השניים. "לא נצליח אפילו לכסות איתם את העלויות הגבוהות של בלאי האוכל או הארנונה היקרה, ולא את השכירות".

הרשקוביץ הוסיף: "יש לנו עובדים שבונים עלינו להביא משכורת לבני משפחתם בסוף החודש. בעסק כמו שלנו אם עובד אחד חס וחלילה מאומת ונכנס לבידוד, זה אומר סגירת המסעדה למשך ימי הבידוד וזה אסון שיהיה קשה להשתקם ממנו".

"הנס שלנו הוא שבסוף השבוע במתכונת אנשים באים לקחת אוכל מטעימות השבת, כמו טשולנט, ושאר המאכלים היהודיים", אמר הרשקוביץ. "אז יצרנו גם אופציית משלוחים שמצליחה לעזור להחזיק גם בשאר ימי השבוע".

לסיכום אומרים השניים: "השותפים האמיתיים שלנו במסעדה הם מע"מ ומס הכנסה, כשיש דבש הם יודעים לבוא לאכול, וכשאנחנו צריכים אותם, לא מקבלים שום פתרון. לדחות תשלומי מע"מ ב-10 ימים זו בדיחה. אני לא מאמין שמי שהציע את זה היה אי פעם בעל עסק עצמאי. הכי קשה לנו זה לראות חברי כנסת שהגיעו לכנסת כדי לעזור לעצמאים פתאום הופכים את עורם, ובהקשר לכל התוכנית הכלכלית ששר האוצר פרסם, אנחנו למדנו להיות אופטימיים עם כל הקושי".

יענקי פרבר

נועם אליאס: "התחושה היא שיש סגר, אבל אין פיצויים"

מרמת גן, בן 42 • הבעלים והמנכ"ל של א.ס שליחויות בע"מ • "אלחם ככל שניתן על העסק. הוא מפרנס אותי ומשפחות רבות בכבוד יותר מעשור"

נועם אליאס / צילום: תמונה פרטית
 נועם אליאס / צילום: תמונה פרטית

"אני, כחברת משלוחים, עובד עם אלפי חברות ועסקים קטנים. למעשה, העסק שלי חווה את הקשיים שלהם. הקשיים הללו גורמים לירידת עבודה דרמטית כשהתחושה היא שהלכה למעשה יש סגר, אבל אין פיצויים. הלקוחות שלנו משלמים שכירויות, מעסיקים עובדים ובפועל לא עובדים וגם אין מענקים - אין פיצוי אין כלום, הלקוחות נמצאים בבידוד, וגם העובדים נמצאים בבידוד. מן הסתם, הדבר הראשון שמוותרים עליו הוא המותרות. אם בסגר הראשון והשני היינו צריכים להמציא את עצמנו ולמצוא פתרונות - הפעם אין פתרונות. אנשים גם לא מבזבזים וקונים כמו שקנו בסגר הראשון".

הראיון של נועם אליאס לגלובס בנובמבר 2021

"ליברמן אמר שלא יחלק כסף ממסוקים, כשהמשק עובד ופתוח - אבל למעשה המשק לא עובד והמשק לא פתוח", טען אליאס. "השמיים פתוחים, המשק סגור. כמי שעובד עם רכבים - להגיע היום מנקודה לנקודה בכל רחבי הארץ זה בשניות. אין פקקים אין עומסים אבל גם אין משלוחים. המצב בפועל, מוביל לכך שאולי לא היום, אבל אוטוטו עסקים יקרסו, כבר עכשיו שיקים לספקים גדולים מבוטלים. אנשים שיש להם התחייבויות מחפשים פתרונות במקומות אחרים והזדמנויות חדשות ולא עסקים פרטיים. התחושה היא של חוסר אחריות ואבדן שליטה של הממשלה במצב - מקצרים בידודים, מאומתים מסתובבים ומדביקים את כולם, אין בדיקות, אין אחריות - העיקר לתת תחושה של עסקים כרגיל. העסקים לא עובדים כרגיל העסקים קורסים".

אריאל ויטמן

הדס שמואלי: "לא מאמינה שיהיה עוד סבב פיצויים"

מובילה מיזם סיורים nice2meet בדרום תל אביב ויפו • "ניצלתי את הזמן הפנוי לבנות את התשתיות הדרושות - אתר רשמי, עמודי פייסבוק"

הדס שמואלי, nice2meet / צילום: גלית קרן
 הדס שמואלי, nice2meet / צילום: גלית קרן

"מצד אחד, בפרוץ הקורונה הייתי עסק חדש ולא קיבלתי מענקים מהאוצר בכלל, אבל דמי האבטלה ושאר הפיצויים מעשר שנים כשכירה די החזיקו לי את הראש מעל המים. הסגרים הקודמים די 'חיסלו' את הסיורים לחלוטין. הפכתי למומחית שיווק, אז אולי צריך להגיד להם תודה. ניצלתי את הזמן הפנוי כדי לבנות את כל התשתיות הדרושות - אתר רשמי, עמודי פייסבוק מקצועיים. כדי להיות מוכנה למתי שכל זה יסתיים. בסך הכל יש לי חוש לטקסטים ואני נהנית מזה גם.

הראיון של הדס שמואלי לגלובס ביולי 2021

תקופת המהומות בערים המעורבות הייתה מכה רצינית, אף אחד לא רצה להגיע לעג'מי ושאר המקומות שממש עשו כותרות שליליות בחדשות. התקופה הנוכחית מזכירה את הביטולים של אז, אף אחד לא יודע מה ההנחיות ואיך להתנהל.

אני לא מאמינה שיהיה עוד סבב של מענקים או פיצוי, ואם להיות כנה, אני גם לא חושבת שאזכה למשהו. אין לי את הפריווילגיה להמתין, עצמאים קטנים חייבים להמשיך לעבוד אם אנחנו רוצים להמשיך להתקיים. למזלי, התחלתי מיזם נוסף במהלך הסגרים הקודמים, אני מעלה יותר תכנים ליוטיוב, לא רק מיפו.

עוד קושי שנתקלתי בו עם פרוץ האומיקרון, הוא גיוס המארחים לתחנות בסיור. היו לי בעיות לוגיסטיקה שונות, מרבית הסיורים נדחו מינואר לפברואר והיה צריך להזיז את כל הרישום ולתאם מחדש. זה יוצר ברדק של תיאומים".

אלכס נימלמן

קורין טל שונשון: "המשק מתנהל כרגיל? בדיוק הפוך"

נשואה ואם לשניים, בת 34 • תושבת רמת גן, בעלת little touch -עסק לסידור, ארגון והום סטיילינג של הבית

קורין טל שונשון / צילום: תמונה פרטית
 קורין טל שונשון / צילום: תמונה פרטית

"אנחנו כבר שנתיים חיים את הקורונה. את העסק שלי פתחתי כחודשיים לפני הסגר הראשון, הוא היה בחיתולים אבל עבד וסיפק לי הנאה, וגם פרנסה. ואז באו הסגרים.
בהתחלה לא קיבלתי מענקים אבל כששינו את שיטת החישוב קיבלתי מענקים שנתנו אוויר לנשימה. התאוששנו, הסגרים נגמרו והקורונה נרגעה, ואז המדינה ביקשה את המענקים בחזרה. מיד אחרי שהחזרתי את המענק, הגיע שוב גל של קורונה. אני עובדת בבתים של אנשים והם לא קוראים לי בגלל הפחד - אומרים שהאומיקורן הוא וריאנט שמדבק יותר אז אנשים מפחדים יותר, וככל הנראה שבצדק.

הראיון של קורין טל שונשון לגלובס בספטמבר 2021

אומרים שהמשק מתנהל כרגיל אבל בפועל זה הפוך לגמרי. כל יום בידודים עם הילדים, לקוחות מבטלים, אנשים נדבקים אבל עושים הכל כדי לא לתת את המענקים. המדינה לא מבינה שיש לנו התחייבויות, שכירויות, חשבונות ועוד מיליון דברים. וכלום, זה לא מעניין אף אחד.

התחושה היא שעסקים קטנים יפשטו את הרגל בעתיד, אבל מה שהם עדיין לא מבינים זה שהמדינה כבר עכשיו בפשיטת רגל. מערכת החינוך קורסת, מערכת הבריאות גם כן קורסת - ומעבירים ביקורת עלינו - עצמאים שעובדים קשה כדי לכלכל את המשק ואת עובדי המדינה באמצעות המסים שאנחנו משלמים. ואז אומרת איזו גברת, ואנשי סלטא ושמנה נוספים, שנזכרנו פתאום שאנחנו הורים. לא, לא שכחנו את זה אף פעם - אבל אנחנו הורים בלי מורים ובלי יכולת לעבוד.

אריאל ויטמן

שמוליק קליין: "קיווינו שהעסק ילך, אבל המצב רע"

שותף ובעלים בחנות ציוד לבתי ספר ומשחקים "זגורי" • בן 38, גר בבני ברק • "היו לנו הפסדים גדולים, חברות שליחויות לא רצו להיכנס לבני ברק

שמוליק קליין שותף ובעלים בחנות ציוד לבתי ספר ומשחקים 'זגורי' / צילום: תמונה פרטית
 שמוליק קליין שותף ובעלים בחנות ציוד לבתי ספר ומשחקים 'זגורי' / צילום: תמונה פרטית

קליין סיפר שבחודשים האחרונים יש ירידה במכירות, בעיקר של משחקים. "אין סגר רשמי, אבל יש הרגשה של סגר", אמר. "כמעט שלא קונים משחקים, מכירות מכשירי כתיבה ירדו, כי יש פעילות חלשה בבתי ספר, מלא לא לומדים, אז יש פחות קניות, בתי ספר נראים כמו בזמן שיש קייטנה, אין פעילות".

הראיון של שמוליק קליין עם גלובס בספטמבר 2021

שמוליק אומר שהחשש מהידבקות הוא גדול, כי החנות פשוט תיסגר: "אף אחד לא קונה עיפרון או מחברת באינטרנט, הורים שולחים ילדים לקנות בחנות, עכשיו אין כמעט ילדים שבאים לקנות, אחת העובדות נדבקה אז היא לא באה שבועיים, הייתי לבד בחנות, לא יכולתי לסדר כלום. הרחובות ריקים, אין פקקים, בנוסף הרשתות הגדולות פשוט מוכרות המון מכשירי כתיבה ומשחקים, אז משפחות קונות שם. גם חנות ה’און ליין’ שלנו ירדה".

שמוליק טען שהתוכניות של הממשלה לא עוזרות. "אנחנו לקחנו הלוואה בערבות מדינה לפני כשנה וחצי, כמעט חצי מיליון שקל", סיפר. "עכשיו אנחנו חייבים להתחיל להחזיר את ההלוואה, 20 אלף שקל בחודש, קיווינו שהעסק ילך טוב, אבל המצב רע, לא יודע מאיפה אחזיר את ההלוואה. סיסמאות שאני שומע מהממשלה לא יחזירו את הלקוחות, צריך ללמוד לחיות עם הקורונה, שאנשים ילכו להתחסן ונחזור לשפיות".

יענקי פרבר

ואי-לאם צ'אן: "תוהה אם מנסים לעשות צחוק מהאנשים"

בת 43 מתל אביב • מדריכת תיירים לדוברי סינית • "בשנתיים שקדמו לקורונה עבדתי הרבה, וכעת מה שחסכתי משמש אותי כדי להתקיים"

ואי־לאם צ'אן (Wai-Lam Chan), מדריכת תיירים לדוברי סינית / צילום: תמונה פרטית
 ואי־לאם צ'אן (Wai-Lam Chan), מדריכת תיירים לדוברי סינית / צילום: תמונה פרטית

זה עשר שנים שוואי-לאם צ’אן המתגוררת בתל אביב משמשת כמדריכת תיירים לדוברי סינית המגיעים לבקר בישראל. היא הגיעה לישראל לפני 17 שנים בעקבות בן זוגה הישראלי. מאז מרץ 2020, כשנסגרה כניסת תיירים לישראל חווה צ’אן כמו שאר חבריה מורי הדרך פגיעה קשה.

הראיון של ואי-לאם צ’אן לגלובס באוקטובר 2021

"הממשלה מדברת על פיצוי לענף התיירות ובכללו מורי הדרך, לי אישית לא נכנס שקל", סיפרה. "אני תוהה אם מנסים לעשות צחוק מאנשים או לסייע באמת. שר האוצר הציע שנחליף מקצוע וזה רק מראה כמה לא מבינים שענף התיירות הנכנסת מורכב מהרבה מעגלים, זה לא רק מורי הדרך והסוכנים. זה מעגל שכולל עסקים שבנויים על תיירים, כמו מפעלים וחנויות למזכרות ומפעילי סירות בכנרת.

בכלל, חצי ממורי הדרך הם בגילאי 55-60, כך שגם אם יעשו הסבה מקצועית הסיכוי שיקבלו אותם לעבודה הוא נמוך. המדינה שוכחת שהתרומה של הענף שלנו לא רק כלכלית אלא גם תדמיתית.

התיירים לא באים כי המדינה לא מאפשרת להם, ומכאן שנדרש פיצוי. יותר מזה, משנים מדיניות כל הזמן כך שתיירות, בעיקר מאורגנת לא יכולה להיערך. כמדריכה בסינית, אצלי המצב מאתגר יותר משום שסין מקשה על תיירים לצאת ומחייבת בידוד של 3 שבועות בחזור.

בנובמבר התאפשרה כניסת תיירים לשלושה שבועות לאחריהם המדינה שוב סגרה את שעריה. שוב חווינו ביטולים.

סוכני התיירות בעולם כבר דוחים את השיווק של ישראל לעוד שנה שנתיים בגלל חוסר היציבות במדיניות. יתרה מכך, ישראל מאפשרת כניסת מחוסנים טריים ומצב התחלואה פה מוסיף להורדת המוטיבציה להגיע לישראל. עצירת התיירות בדצמבר הייתה עבורנו מכה קשה ולנו לא משנה שיממנו לנו את ימי הבידוד. אנחנו באפס הכנסה".

צ’אן מצפה לקבל פיצוי שיאפשר למורי הדרך שלא להישען על החסכונות שלהם. "רוצים לתת לנו אופק עבודה לעתיד אבל אנחנו מדברים על חצי השנה האחרונה שבה נעצרה הפעילות. מי שיכול היה לחזור להייטק חזר, ומי שעובד בעבודות מזדמנות עובד עם תקווה שבקרוב התיירות תתחדש, זו האווירה שמשדרים לנו".

צ’אן התייחסה גם להצעות שקיבלה לצאת לקורסים מקצועיים מטעם משרד הכלכלה תמורת מלגה של 2,500 שקלים. "עד היום לא פרסמו את היצע הקורסים", טענה. "כרגיל כל דבר לוקח זמן בשעה שלנו אין הכנסה. ומי יכל להתקיים בכלל מ-2500 שקל?".

מיכל רז חיימוביץ'