אחרי התרסקות המיליארדים: איך הצליח אדם נוימן לגייס שוב מאות מיליונים

רבים בענפי ההייטק והנדל"ן מנסים להבין איך קרן ענק העניקה את הצ'ק הגבוה ביותר שנתנה אי פעם, בסך 350 מיליון דולר, דווקא למי שהפך מושא לסדרות טלויזיה שעסקו באופיו השנוי במחלוקת • עם סטארט־אפ שמוערך במיליארד דולר, נוימן מקווה לכבוש את שוק הנדל"ן למגורים

אדם נוימן / צילום: Associated Press, Mark Lennihan
אדם נוימן / צילום: Associated Press, Mark Lennihan

סיפורו של היזם אדם נוימן, ממייסדי חברת חללי העבודה השיתופיים WeWork, הפך זה מכבר לסנסציה. תחילה, בתחקירים עיתונאיים של וול סטריט ג'ורנל על ההתנהלות האישית של נוימן והפיננסית של חברת הנדל"ן שהקים, לאחר מכן בעימות מתוקשר מול סופטבנק שהביא לעזיבתו - ולאחרונה בסדרות טלוויזיה הוליוודיות המגוללות את סיפורו השערורייתי.

גורמים בענף הפכו את נוימן לשם נרדף ליזמות מוחצנת, ראוותנית, בזבזנית, וכזו שלעתים מעגלת פינות. על רקע התדמית הבעייתית, בענפי ההייטק והנדל"ן עסקו ביום שני בניסיון להבין מדוע בחרה אחת מקרנות הצמרת של עמק הסיליקון להשקיע 350 מיליון דולר בחברה החדשה של נוימן. וזו לא סתם חברה: סטארט־אפ המיישם רעיונות שיתופיים לנכסי נדל"ן.

קרן ההון סיכון הבולטת בעמק הסיליקון, אנדריסן הורוביץ, שעמדה מאחורי הצלחות כמו פייסבוק, טוויטר, סטרייפ ואייר בי אנד בי, השקיעה כ־350 מיליון דולר בחברה חדשה של אדם נוימן, Flow, עוד לפני שהיא הושקה רשמית. מדובר בצ'ק האישי הגדול ביותר שכתבו בקרן ההון סיכון, כאשר Flow כבר מוערכת ביותר ממיליארד דולר. מארק אנדריסן - שמשמש כדירקטור במטא - אף יצטרף לדירקטוריון החברה.

פעילותה והרכבה של החברה עדיין לוט בערפל והתוכנית העסקית שלה לא פורטה, מלבד העובדה כי Flow מעוניינת לשנות את שוק הנדל"ן למגורים, ובעיקר את תחום השכרת הדירות. ככל הנראה, מדובר בשירות ניהול נכסים עבור בעלי דירות, בדומה לאופן שבו בעל מלון עשוי להתקשר לרשת מלונות מוכרת כדי להפעיל את הנכס שלו.

סגנון קהילתי שיכיל את העובדים הרחוקים

החברה צפויה להשיק את פעילותה ב־2023, לאחר שנוימן ביצע השקעה אישית נכבדת בדמות מזומן ונכסי נדל"ן. הוא רכש יותר מ־3,000 יחידות דיור במיאמי, פורט לודרדייל, אטלנטה ונאשוויל, כאשר דווח כי חלק בלתי מבוטל מהם יושקעו בתוך החברה. הרעיון שלו הוא ליצור מותג עם שירות ומאפיינים קהילתיים שיפעילו את הנכסים הללו. Flow צפויה להציע חווית שכירות ושירותים ממותגים.

זה נראה כי החברה רוצה להוות חלום אידיאלי לדיור עבור אלו שעובדים מרחוק. עובדים מתרחקים מהחוויה המשרדים, אך ב־Flow יציעו חווית חיים בסגנון קהילתי שיכיל את העובדים העתידיים המרוחקים מהמשרד. למעשה, מדובר בחיבור בין אנשים דרך שינוי המרחבים הפיזיים שלהם ובניית קהילות שבהן אנשים מבלים הרבה זמן.

זאת הסיבה מדוע מארק אנדריסן כתב בהודעתו כי כיום, כשיותר ויותר אנשים עובדים מהבית, הם "יחוו הרבה פחות, אם בכלל, מהקשר החברתי והחברויות במשרד, שמהם נהנים העובדים המקומיים. עבור רבים מהאנשים הללו, זמן מסך מוגבר והפחתת האינטראקציה האישית יגרמו לאתגרים שאינם מוגבלים רק לעובדים, כמו ניכור ובדידות. זו לא דרך טובה לאף אחד וצריך לטפל בה ישירות, כבר עכשיו".

לפי הדיווחים, החברה גם עשויה להציע הסכם Rent-to-Own, משמע עסקה שבה מתחייבים להשכיר נכס לתקופת זמן מסוימת, עם אופציה לקנייתו לפני תום חוזה השכירות. אנדריסן כתב בהודעתו כי הם ינסו להתמודד עם אתגר משמעותי ביותר לשוכרים. "אתם יכולים לשלם שכר דירה במשך עשרות שנים ועדיין להחזיק אפס הון עצמי - כלום. בעולם שבו הגישה המוגבלת להפיכה לבעלים לבית ממשיכה להוות כוח מניע מאחורי חוסר שוויון וחרדה, באמצעות הענקת תחושת ביטחון, קהילתיות ובעלות אמיתית לשוכרים - יש כוח טרנספורמטיבי עבור החברה שלנו. כשאתה מטפל באנשים בביתם ומספק להם תחושת ביטחון פיזי וכלכלי, אתה מעצים אותם לעשות יותר ולבנות דברים", כתב.

לפי דיווח בניו יורק טיימס, אין קשר בין השקעות בחברות אחרות של נוימן לבין החברה החדשה. בדיווח צוין כי החברה החדשה, Flow, נפרדת כלכלית מחברת קריפטו שנוסדה על ידי נוימן, Flowcarbon, שגם היא גייסה כספים בהובלת אנדריסן הורוביץ. לצד זאת, נוימן השקיע במרץ האחרון בחברה טכנולוגית בתחום הנדל"ן בשם אלפרד. אז דווח כי חברת אלפרד (Alfred), שהוקמה בשנת 2014, הודיעה על גיוס של 125 מיליון דולר במטרה לרכוש חברת ניהול נכסים וגם להתרחב גלובלית - כולל לישראל. מדובר בפלטפורמה לניהול דיירים עבור בעלי נכסים. גם במקרה הנוכחי, בסביבתו של נוימן הבהירו כי שני המיזמים לא קשורים.

החברה החדשה מזכירה לרבים את אחת מהחטיבות העסקיות הכושלות של WeWork, שנקראה WeLive, ומטרתה הייתה להמציא מחדש את חווית המגורים. הדגש היה בניינים עם דירות קטנות יותר, אבל שטחים ציבוריים גדולים יותר בכל קומה. המיזם נחל כישלון אחרי שני בניינים בלבד שהוקמו. החלום של נוימן, כך לפי אנשים שמכירים אותו, זה להמציא את חווית המגורים הקהילתית, וזה עשוי להיות ללא ספק אחד הכיוונים המרכזיים של החברה החדשה.

מנסים להוכיח כי לנוימן מותר לחזור בתשובה

יזם הנדלן הגדול, אדם נוימן, היה מושא לביקורת חמורה, בטענה לניהול כושל, תרבות עבודה רעילה, ותעלולים כאלו ואחרים. התקשורת סיקרה באופן שיטתי את קריסת WeWork ב־2019, שערכה התרסק אז מ־40 מיליארד דולר ל־4 מיליארד דולר - מה שהוביל לפיצול דרכיהם של נוימן והחברה.

העובדה שקרן ההון סיכון אנדריסן הורוביץ תומכת בו היא סימן טוב, ואף תוכחה למבקריו. אנדריסן כתב בבלוג כי אדם נוימן הוא "מנהיג בעל חזון שחולל מהפכה בסוג הנכסים השני בגודלו בעולם - נדל"ן מסחרי - על ידי הבאת קהילה ומותג לתעשייה שבה אף אחד מהם לא היה קיים קודם לכן". הוא גם כתב בהודעתו כי הסיקור התקשורתי נגד נוימן היה לקוי. "לעיתים קרובות, לא מעריכים שרק אדם אחד עיצב מחדש את חווית המשרד באופן יסודי והוביל חברה גלובלית משנה פרדיגמה בתהליך - אדם נוימן". אנדריסן הוסיף: "אנחנו אוהבים לראות מייסדים־חוזרים בונים על הצלחות העבר על ידי צמיחה מלקחים שנלמדו". בכל הנוגע לנוימן, לדבריו, "ההצלחות והלקחים רבים".

פרופ' ענת אלון־בק, מומחית למשפט תאגידי אמריקאי מאוניברסיטת קייס ווסטרן מנסה להסביר מדוע הקרן עומדת לצידו של אדם נוימן. "בניגוד למנכ"לים אחרים בעמק הסיליקון, כמו אליזבת' הולמס, נוימן לא ביצע הונאה. היו שם דברים בעייתיים מבחינת הערכת השווי וכמות הכסף שנשפכה שם, אבל זה לא אותו דבר", כך אלון־בק.

"הוא יודע להשפיע על אנשים ולגייס כספים"

"נוימן הוא אדם שיודע להשפיע על אנשים, ולגייס כספים. הוא בנאדם שיודע לסחוף אחריו אנשים, ובמקרה של החברה הנוכחית - יש פה קונספט מעניין כי יש קושי בדיור, וזוגות צעירים לא מצליחים להתמודד עם זה. זה לא מפליא שמשקיעים דווקא באדם נוימן, צריך לקחת מישהו שיבנה מותג וימשוך אנשים. גם אני ביקרתי את נוימן, אבל המבקרים לקחו את זה יותר מדי רחוק", מסבירה לגלובס.

לפי המומחים, היתרונות בנוימן ברורים: הידע שלו על עולם הנדל"ן, הקשרים שלו בעמק הסיליקון ועם משקיעים רבים, העובדה שהצליח לסחוף אחריו רבים במקרה של WeWork, והערכת שווי עצומה. "באנדריסן הורוביץ הם לוקחים סיכון מחושב", קובעת אלון־בק. בדומה לאלון־בק, גורמים שונים בשוק מסבירים שלמרות שהסדרה והסרט התיעודי הנכיחו את הכישלון לציבור ואף תפסו צד חד צדדי וקיצוני, נוימן הוא אדם רציני שילמד מטעויות ויהיה מסקרן לראות איך יהפוך את החברה למעניינת יותר. לדבריהם, נוימן ילמד מהחוויות שעבר ב־WeWork, ואף ימנף אותם כדי לבנות חברה מצליחה יותר כעת.

לצד זאת, מומחים שונים ובהם אלון־בק, מצביעים על כך שהמוניטין של מארק אנדריסן עצמו נפגע, וזה מהלך שיכול להיטיב לו. החודש נחשף ב"אטלנטיק" כי אנדריסן ואשתו מתנגדים לאחרונה ליצירת יחידות דיור רב משפחתיות קרוב למקום מגוריהם באתרטון, קליפורניה. "הייתה המון ביקורת ציבורית על זה בעיתונות ובכלל, אולי יש פה ניסיון לנקות את השם ולהראות שכאילו משקיעים בזה לשם המוניטין, ולא הייתי ממעיטה בחשיבות של זה", חותמת פרופ' אלון־בק.

קרן אנדריסן הורוביץ

תחום עיסוק: קרן הון סיכון
היסטוריה: מארק אנדריסן ובן הורוביץ השיקו את קרן ההון סיכון שלהם ב־2009 עם הון ראשוני של 300 מיליון דולר. כיום, לקרן יש נכסים בניהול של 35 מיליארד דולר
חברות פורטפוליו בולטות: Airbnb, פייסבוק, רובינהוד, סלאק, קוינבייס
עוד משהו: מארק אנדריסן נוהג לערוך קרבות טוויטר, ונחסם על ידי מייסד הרשת החברתית ג'ק דורסי אחרי ויכוח על ענף הקריפטו