ההצטיינות בתשואות הגדילה את נכסי אלטשולר שחם, אך לא מנעה המשך בריחת כסף למתחרים

בית ההשקעות הגדול בישראל איבד 5.2 מיליארד שקל מכספי הגמל שלו למתחרים בחודש יולי, אך התשואות הגבוהות הגדילו את היקף הנכסים בכ-1.6 מיליארד שקל, לראשונה מאז דצמבר • איזה בית השקעות הוא המרוויח הגדול מניודי הקופות?

גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר
גילעד אלטשולר / צילום: איל יצהר

אלטשולר שחם  אמנם הצליח לנצח את המתחרים בתשואות בעולמות הגמל והפנסיה בחודש יולי, אך הוא יצטרך עוד זמן רב כדי לשכנע את הציבור ואת מערכות הייעוץ לחיסכון לטווח ארוך להשאיר אצלו את הכסף, ואף לנייד את החסכונות בחזרה אליו. בחודש יולי המשיכו המתחרים לנייד אליהם כספים מקופות הגמל של אלטשולר שחם, בהיקף של 5.2 מיליארד שקל.

לכך יש להוסיף עוד כ-830 מיליון שקל שנוידו מכספי הפנסיה שהופקדו בקרן הפנסיה של אלטשולר שחם, כך שבסך הכול איבד בית ההשקעות למתחרים יותר מ-6 מיליארד שקל.

החדשות הטובות מבחינת אלטשולר שחם הן כי לראשונה בשנת 2022 הצליחה חברת הגמל והפנסיה של בית ההשקעות להגדיל את סך הנכסים שלה, למרות מיליארדי השקלים שעברו לחברות המתחרות. הודות לתשואות הגבוהות שהושגו בחודש שעבר, עלה סך נכסי הגמל של אלטשולר שחם בכ-1.6 מיליארד שקל ביולי, והם עומדים על כ-169 מיליארד שקל.

עדיין מדובר על ירידה של יותר מ-21% לעומת היקף נכסי הגמל של בית ההשקעות באוקטובר שעבר, אז מיזג אליו אלטשולר שחם כ-48 מיליארד שקל מנכסי בית ההשקעות פסגות אותו רכש בשנה שעברה. גם בתחום הפנסיה מדובר בשינוי מגמה לאחר חודשים ארוכים של ירידות בהיקף הנכסים, למעט חריגה בחודש מרץ האחרון, שהוא, יחד עם יולי, מהווים את שני החודשים היחידים ב-2022 שבהם קופות הגמל וקרנות הפנסיה הציגו תשואות חיוביות.

 
  

דרושים: חודשים רצופים של תשואות יתר

הירידה העקבית בהיקף הנכסים, שכאמור קיבלה תפנית קלה בחודש שעבר, נובעת מתשואות חלשות של אלטשולר שחם לעומת המתחרים. ביולי השיג אלטשולר שחם תשואות טובות מיתר השוק, למשל במסלול המנייתי של קרן ההשתלמות שלו שם עמדה התשואה על 7.6%, בעקבות החשיפה הגבוהה שלו לשוק המניות האמריקאי שהציג ביצועים טובים יותר מאשר הבורסה הישראלית. אך מבט על התשואה מתחילת השנה מגלה כי אלטשולר שחם עדיין בפיגור אחר המתחרים עם תשואה שלילית של כמעט 13%. זאת בעוד התשואה הממוצעת בענף עומדת על מינוס 9.3%.

תשואות החסר האלה גורמות לשתי השפעות שליליות. הראשונה היא צמצום בהיקף הנכסים כתוצאה מעצם הצגת תשואה שלילית הגורמת לאבדן ערך של הנכסים. השנייה היא ניוד של הכספים אל המתחרים שהשיגו תשואות טובות יותר, הן באמצעות סוכני הביטוח והן באמצעות מערכות הייעוץ הבנקאיות האוטומטיות המסתמכות על תשואות ארוכות טווח יותר מאשר התשואה החודשית. מכיוון שאלטשולר שחם רושם תשואת חסר אל מול המתחרים כבר יותר משנה, איבד בית ההשקעות את היתרון הגדול שהיה לו בתשואות ל-3 ו-5 שנים. המשמעות היא כי כדי שהמערכות יחלו לנתב את כספי החוסכים בחזרה אליו, הוא צריך להציג תשואות יתר לאורך כמה חודשים רצופים.

בסך הכל, מאז אוגוסט שעבר, איבד אלטשולר שחם למתחרים סכום עתק של יותר מ-41 מיליארד שקל מנכסי הגמל שלו. כשבוחנים את הצבירה שלו (הפקדות חודשיות בהפחתת התשלומים לזכאים ואבדן הכסף למתחרים), זו עומדת על צבירה שלילית של כ-35 מיליארד שקל בשנה האחרונה.

המרוויח מהניודים: בית ההשקעות מור

כפי שניתן להבין, המתחרים חוגגים את המצב אליו נקלע אלטשולר שחם. המרוויח העיקרי מכך הוא בית ההשקעות מור שיסמן את עצמו ככוכב העולה בשמי התשואות ונייד אליו ב-12 החודשים האחרונים (מכל הגופים ולא רק מאלטשולר שחם), נכסים בהיקף של כ-17 מיליארד שקל וסך הנכסים שלו עומד על יותר מ-42 מיליארד שקל. גם בפנסיה מור רושם צמיחה מפתיעה. קרן הפנסיה שלו החלה לפעול רק בחודש אפריל, כשבמאי היקף הנכסים שלה עמד על 8 מיליון שקל ובסוף יולי היא כבר ניהלה 383 מיליון שקל, 230 מיליון מתוכם עברו מהמתחרים.

לאחריו ברשימת המרוויחים בית ההשקעות מיטב שנייד 10.7 מיליארד שקל ונכסיו בגמל עומדים על 64.6 מיליארד שקל. כלל הצליחה לנייד אליה כ-8 מיליארד שקל בשנה האחרונה. גם קופות הגמל של הפניקס רשמו שנה מוצלחת וניידו אליהן כ-7 מיליארד שקל מאז אוגוסט שעבר והן מנהלות 66.5 מיליארד שקל.