22 בפברואר 2050. גדי ישראלי מתעורר בביתו שבכרמיאל. השעה 7:00. הוא אוכל ארוחת בוקר, מקפיץ את הילדה לגן ו-45 דקות מאוחר יותר הוא יוצא למשרד בתל אביב. ב-8:30 בבוקר הוא כבר יושב בחדרו, שותה קפה ועובר על המיילים. ככה זה כשגרים בכרמיאל, פרבר של תל אביב.
נשמע דמיוני? 45 דקות מכרמיאל עד ללב תל אביב? האם זהו הפתרון האמיתי לבעיית יוקר הדיור?
אפשר שהנושא לא יהיה רלוונטי עוד בשנת 2050 כאשר כל ערי החוף של ישראל יהיו מחוברות זו לזו ברצף אורבני אחד גדול, והדרום יציג שילוב בין אזור תעשייתי לחקלאי לצד תעשיות היי-טק פורחות. זה החזון. השאלה רק אם ניתן ליישם אותו ואיך.
ברצוני להציע פתרון שמחייב ראייה אסטרטגית ותכנון של עשרות שנים קדימה: המגלופוליס - עיר ענקית המאגדת בתוכה מספר מטרופולינים. איך ניתן לממש את זה? הנה כמה הצעות:
1. התחדשות עירונית כפתרון אידיאלי לקרקע ולגובה: במקום בתי דירות בעלי 8 דירות בלבד בבניין בן 3 קומות, יתווספו קומות נוספות כך שהבניין יכיל 32 דירות על פני 8 קומות (עיבויבינוי).
2. פיתוח תשתיות: מערכת תומכת ומוסדרת של שירותי תחבורה מגוונים שמחברת בין הפרברים למרכז היא תנאי הכרחי. פיתוח זה אמנם מצריך הוצאות גדולות, אולם לצד זאת טמונים רווחים רבים שייכנסו לאוצר המדינה. מרבית ההוצאות יכוסו על ידי השוק הפרטי, הישראלי והעולמי, אשר ישתתפו במכרזים השונים.
3. תמריצים ליזמים: המדינה תקצה תקציבים ייעודים למתן הלוואות ליזמים אשר יציגו פרויקטים בעלי היתכנות כלכלית, ותעניק ערבויות או הלוואות להשלמת ההון העצמי.
4. רגולציה זהה לכולם והחלטות אחידות: מפתחות ברורים לאישור תוכניות פינוי-בינוי והענקת הקלות משמעותית.
5. מסלולים מואצים לקיצור ביורוקרטיה: הכשרת כוח אדם מתאים לאישור תוכניות במסלולי אקספרס בוועדות המקומיות והמחוזיות (מדוע נדרש להמתין שנים רבות עד לאישור ועדה מחוזית?). בדומה לכך, הקמת משרדים ייעודיים לצורך קבלת אישורים ממכבי האש, מהגנת העורף, מחברת החשמל וכיו"ב, לזירוז התהליכים השונים הקשורים בבנייה ובאכלוס.
6. הכשרת כוח אדם מקצועי לעבודה בענף הבניין: מנהלי עבודה, מפקחים, מנופאים, בנאים, מהנדסים, אדריכלים וכו'. מענקים יינתנו ליזמים שקולטים עובדים אלו.
7. יציבות שלטונית ויכולת לחוקק חוקים: יוקמו צוותים משותפים למשרדי האוצר, השיכון והתחבורה, ויוענקו להם סמכויות נרחבות, לרבות בתקופת בחירות.
להערכתי, הצעות אלו ואף חלק מהן, יסייעו רבות להנעת המשק והכלכלה ויספקו פתרונות יעילים ומהירים בתחומים שונים ובעיקר בתחום הנדל"ן.
אם לא נביט קדימה תוך תכנון עתידי לעשרות השנים הבאות, אם לא נשנה את דפוסי החשיבה, מחירי הדיור יוסיפו לעלות ונמשיך להביט מהצד ללא מציאת פתרון.
* הכותב הוא מייסד ומנכ"ל משותף "אלוני האפט"