*** בשיתוף המכללה האקדמית נתניה
למכללה האקדמית נתניה מספר רב של בוגרים שיכולים להתגאות בהתפתחות מקצועית משמעותית לאחר גמר לימודיהם. אך בעוד שמרבית הקריירות האלו, על אף ההצלחה הגדולה, הן בסופו של יום די קונבנציונאליות, סיפורה של ד"ר איילה ויטנר אשר סיימה במכללה תואר ראשון ותואר שני במנהל עסקים, הוא ייחודי יותר, מרתק ומשלב את עולם העסקים עם הקסם של אפריקה.
ד"ר ויטנר היא אשת עסקים הפועלת במדינות אפריקה בהן היא מייצגת חברות ישראליות המבקשות להקים עסקים ומיזמים רחבי היקף בתחומים דוגמת תשתיות בריאות וחקלאות אנרגיה. במהלך עבודתה ביבשת, ייצרה ויטנר חברויות אמת מחד וקשרים ענפים ועסקיים מאידך, עם אנשי מלוכה ונסיכים באפריקה. "בכך אני תורמת מצד אחד לעידוד היצוא הישראלי ומצד שני למדינות אפריקה הצמאות לידע הישראלי" היא אומרת.
- איך הגעת למסלול הלא שגרתי הזה?
"עם סיום התואר במכללה ניתנה לי ההזדמנות לכתוב מספר ספרי לימוד בתחום החשבונאות והכלכלה. ספרים אלו מיצבו אותי בעולם העסקי הפיננסי ואיפשרו לי ליצור קשרים עם אנשי מפתח בעולם העסקים הישראלי. מכאן יצאתי למסע בעולם היזמות והעסקים שלולא הבסיס שניתן לי במכללה ספק אם הייתי מזהה את ההזדמנויות העסקיות שבדרך".
לדבריה, "כשמדברים על אפריקה נדרשת חשיבה יצירתית, ואני גאה לומר כי במכללה האקדמית נתניה קיבלתי את מיטב הכלים לאותה חשיבה מחוץ לקופסה. כאשת עסקים הפועלת ביבשת מספר שנים, אני מוצאת את עצמי מרותקת מהיכולת של אנשיה להכיל מערך של משתנים רבים כמו: קצב גידול האוכלוסייה מהיר, רפורמות כלכליות ומגמות של התייצבות פוליטית ושלטונית וזאת תוך כדי שינויים מהירים במארג החברתי התרבותי והפוליטי העוטף את היבשת והוא להערכתי המפתח לצמיחתה המהירה".
על פי רוב החוקרים, באפריקה התפתחה האנושות לפני מיליוני שנים והיא מהווה את היבשת השנייה בגודלה בעולם, הן מבחינת שטחה (מהווה כ-%20 מכלל היבשה בעולם) והן מבחינת אוכלוסייה- נדרשת להכיל חיים של למעלה ממיליארד תושבים ביותר מ-54 מדינות.
נשים באפריקה - לגלות ולממש את הפוטנציאל
אפריקה היא יבשת בצמיחה ולפי נתוני אגף הכלכלה במכון היצוא בעשור האחרון צמח היצוא לאפריקה בכ-250%, מכ-342 מיליון דולר בלבד בשנת 2002 ל כ- 1.2 מיליארד דולר בשנת 2012.
לדברי ויטנר, אחת הדוגמאות הבולטות לכך הינה המגמה המתחוללת כיום במדינות היבשת, השמה דגש על קידומן של נשים לתפקידי מפתח. "עדות לכך הן תכניות ההכשרה הרבות הקיימות במדינות היבשת הפונות לנשים וזאת מאחר שבאפריקה של היום קיימת תשתית רחבה של נשים משכילות, בעלות תארים מאוניברסיטאות מובילות בעולם הזקוקות להכשרה מעשית", היא מסבירה. "יש הטוענים כי הנתונים בהווה המורים על השתתפותן של הנשים בכוח העבודה ושילובן במערכות הכלכליות המקומיות, מצביעים לטובה על השינויים החיוביים להפליא בכל המדדים הכלכליים העולמיים. נצפה כי במקומות שבהם נשים מצויות בעמדות הובלת תהליכים במדינה, נצפתה ירידה ברמות התחלואה והשחיתות מחד, ועלייה משמעותית בתחושת הביטחון והערך העצמי של התושבים מאידך. ואלה מוצאים ביטוי בשינויים במארג החברתי המתאפיין בתהליכי פמיניזציה, ובתחומי חוקי העבודה המתייחסים לנשים".
- מה יחסם של האפריקאים לישראל?
"לנו כישראלים קיימת פינה חמה בליבם של תושבי אפריקה. עדות לכך אני מוצאת כשאני שומעת על ילדים העונים לשם גולדה ויעל, בשל חיבתם של רבים ממנהיגי אפריקה לישראל אשר רואים בישראל מודל שניתן ללמוד ממנו.
"גם ישראל כמדינה החלה את דרכה בערך באותן שנים ובאותם תנאים כמו רבות ממדינות אפריקה, כמדבר צחיח, וברבות השנים הצליחה ישראל להפוך למעצמה חקלאית, רפואית, צבאית וטכנולוגית. אלה בדיוק הדברים שהמנהיגים האפריקאים מייחלים להם והם אלו אשר יוצרים את השינוי בחשיבה בדמות של עצמאות אנרגטית, התבססות על ייצור מזון מקומי, פיתוח חקלאות מודרנית ופיתוח בתי חולים".
- מה צריכים לדעת משקיעים המתעניינים בעשיית עסקים ביבשת?
"אפריקה עוברת תמורות רבות, ועתידה עוד לפניה. מהיכרות רבת שנים את אפריקה אני יכולה לומר בבטחה כי אפריקה צמאה כמעט לכל דבר ובכל תחום. הכנה נכונה, למידה של הבדלי התרבות, צינורות השיווק ואפיקי הסחר הם המפתחות ההכרחיים להצלחה ביבשת הנפלאה זו".
לא רק עסקים, גם שליחות
ויטנר מספרת כי לכל אורך פעילותה באפריקה מלווה אותה תחושה של שליחות כנציגתה של ישראל. "מאז שסיימתי את למודי במכללה ועד סיום הדוקטורט מצאתי את עצמי בסוג של מסע עולמי, כשאני מלווה בתחושות שליחות כנציגת ישראל במדינות אפריקה. מה שהיום נראה לי מובן מאליו, במהלך השנים הפתיע וריגש בכל פעם מחדש - החל מיצירת חברויות אמת וקשרים ענפים ועסקיים עם אנשי מלוכה ונסיכים באפריקה דרך הובלת כנסים ומשלחות מרחבי אפריקה בארץ ובעולם, יצירת נטוורקינג עם חברות מובילות בארץ בתחום התעשיות הטכנולוגיות, התשתיות, החינוך, החקלאות, הבריאות ועוד. אני מניחה שצריך לסלול את הכיוון, ולרכוש כלים באמצעות ניסיון אך גם ללמוד תאוריות אקדמיות, בכדי להבין ולהצליח.
על פניו אפשר לשאול, מה לנתניה ולסיפור האישי שלי, ואני רק יכולה לומר שבעזרת התשוקה שבלמידה והרחבת האופקים והכלים שניתנו לי במכללה נפתחו בפניי דלתות שאינן מובנות מאליהן".