*** הכתבה בשיתוף המכללה האקדמית נתניה
"למרות הגידול הרב במספר עורכי הדין והירידה המסוימת ביוקרתו של המקצוע, השכלה משפטית הייתה ותמשיך להיות קרש קפיצה למשרות עסקיות-ניהוליות במשק", כך אומרת פרופ' הדרה בר-מור, ראש התוכנית לתואר שני ללימודי משפט בפקולטה למשפטים במכללה האקדמית נתניה.
לדבריה, הדבר נובע מכך שכל מנהל מוצלח צריך להיות בעל ידע בתחומים דוגמת רגולציה, חוזים, הסכמים, הגבלים עסקיים ועוד, אותם יוכל לרכוש רק במסגרת לימודי תחום המשפטים.
משפטים ללא משפטנים
"התואר השני במשפטים, במכללה האקדמית נתניה למשל, הוא ללא משפטנים, ודרך הלימוד היא על עקרונות מהותיים ויישום בשטח - על הקשר בין המשפט לעבודה בשטח. התואר הזה מיועד לאנשים שעבדו ורכשו ניסיון במקצועות שלהם, וכעת אנחנו נותנים להם את הזווית המשפטית. השפה המשפטית מדברת לאנשים בכל העולם, וכך אנחנו פותחים אופקים לסטודנטים הללו גם לתפקידים ניהוליים וגם בעבודה והתפתחות בחו"ל".
- השכלה משפטית חשובה רק לשכירים שרוצים להתקדם?
"ממש לא. ההשכלה המשפטית היא גם עמוד תווך לפיתוח עסקים עצמאיים והקמת מיזמים".
- באילו ארגונים או מקצועות חשובה ההשכלה המשפטית?
"מקצועות רבים, כמו ביטוח, שיווק וחיתום, מצריכים גישה לשפה המשפטית. כל מי שעובד בשירות המדינה, במשטרה, בבתי הסוהר, בזרועות הביטחון ובתעשיות הביטחוניות, צריך ידע משפטי שיוכל לקדם אותו בקריירה. גם עבודה בתחומי הנדל"ן, מדעי החברה והפסיכולוגיה מציעה ידע משפטי. אם אקח לדוגמה את הפסיכולוגיה - הפסיכולוג יוצר קשרים מקצועיים עם אנשים, כאשר בפן האחד מדובר על תשתית שהיא פסיכולוגית גרידא, ובפן השני מדובר על תשתית משפטית-ניהולית".
- מה הפרופיל של התלמידים הבאים לעשות תואר במשפטים?
"חלקם בעלי קריירות שרוצים להתקדם ולעשות קפיצה בקריירה, בין אם בארגון שלהם ובין אם בארגון אחר. חלקם רוצים לבצע הסבה מקצועית, וחלק אחר מגיע בשביל להרחיב את סל הידע שלו. באופן כללי, לימודי המשפטים מפתחים את האינטלקט של האדם, ובאופן פרטני יותר, האינטראקציות שבין המרצים לסטודנטים הלומדים אצלנו יוצרים יתרונות רבים ללומדים. כשאתה מדבר עם מרצה שהוא איש אקדמיה בכיר או שופט, אתה מפתח את החשיבה שלך בצורה אחרת, ואתה בוחן את הדעות שלך מול דעות של אחרים. את השיעורים אנו פותחים בדרך-כלל בנושאים אקטואליים כמו השתלטות על חברות, המקרה של ענבל אור, שביתות, הסכמים קיבוציים, זכויות עובדי קבלן ועוד".
אנשים תמיד יזדקקו לעורכי דין
- ומה את חושבת על הריבוי העצום במספר עורכי הדין כיום?
"זה שיש היום כמות יותר גדולה של עורכי דין, זה בסך-הכול התגשמות חלום חברתי שאנשים מכל שכבות האוכלוסייה מצליחים לרכוש השכלה גבוהה ותואר שמפתח אותם מבחינה אינטלקטואלית ואנושית.
"גם בהיצע המשרות בתחום אני לא רואה בעיה - אנשים תמיד יהיו זקוקים לעורכי דין, כי המקצוע נוגע לכל תחום בחיינו. אם זה בתחום דיני המשפחה והירושה - אנשים מתחתנים, אנשים מתגרשים, אנשים צוברים נכנסים, אנשים נפטרים.
"דוגמה טובה נוספת לצורך התמידי במשפטנים הוא כל נושא הרגולציה שמתפתחת בצורה אינטנסיבית בישראל בעשור האחרון, עם תקנות, הוראות, כללים וחוקים אותם יוזם הרגולטור בנושאים שונים, ואותם עורכים ומגבשים עורכי דין ויועצים משפטיים. אלה דברים שנמצאים מדי יום בכותרות העיתונים ומדגישים את חשיבות ואת נחיצות המקצוע המשפטי, כך שאם נבחן זאת בצורה ממוקדת, נגלה כי המקצוע המשפטי חי ובועט מסביבנו".
עוד היא מציינת כי "יש האומרים כי אין צורך כיום בעורכי דין בשוק, כיוון שאפשר לקבל ייעוץ משפטי במאות ואלפי עמותות עזרה ותמיכה, אבל אני סבורה שלא תמיד יהיה זה הייעוץ המשפטי הטוב ביותר, ואם אדם רוצה ללכת על בטוח, הוא צריך לקבל שירות מעורך דין פרטי מקצועי, כך שהדרישה לעורכי דין אף פעם לא תיגמר. מה גם שככל שיש שגשוג כלכלי, ונוצרים מקומות עבודה חדשים, זהו תהליך שיצריך גם עורכי דין ויועצים משפטיים באותן חברות וארגונים, כך שגם בשל סיבה זו יצטרכו עדיין עורכי דין".
- אז מה יתרונות לימודי המשפט?
"הם מפתחים אצל הלומד את היכולת לזהות פרטים, לצייר את התמונה הכללית מתוך סיפור עובדתי לא ברור ומאפשרים לו לבצע ניתוחים אנליטיים של מערכת נסיבתית. הלימודים הם דינמיים, כלומר האדם מרגיש שהקורס הוא ברוח הזמן, והם מעניקים לו את היכולת להבין את המציאות בצורה אחרת, ובכך גורמים לו משא-ומתן והתקשרויות עסקיות ומאפשרים לו לרדת לעומקן של הסיבות להתרחשויות רגולטוריות שונות, כמו גם לזהות תהליכים חברתיים ולדעת כיצד להתמודד איתם. לסיכום, השכלה משפטית היא בסיס ידע אינטלקטואלי נרחב, המעניקה לרוכש אותה יתרונות גדולים גם בעולם המקצועי וגם מהפן האנושי של יצירת חברה מוסרית יותר".
למלגות לימודים ופרטים אודות בית הספר למשפטים במכללה האקדמית נתניה היכנסו>>