הכתבה בשיתוף משפטיפ
חייבים שהנושים מתדפקים על דלתותיהם יכולים להגיע במהירות לקבלת צו הפטר (פטור מחובות לנושים) מלא בהליכי פשיטת רגל ואפילו תוך 18 חודשים בלבד. רפורמה מהפכנית אשר הוכנסה במנגנון פשיטת הרגל תוחמת את ההליך לסיום החובות בגבולות זמן מוגדרים. אם החייב יימצא מתאים ויעמוד בתשלומים שנקבעו לו בצורה מסודרת ובתום-לב, הדרך לפתיחת דף כלכלי חדש יכולה להיות קצרה עד מאד.
"הרפורמה בפשיטת הרגל היא בשורה של ממש", מסביר עו"ד רוני ברוש, העוסק בדיני הוצאה לפועל ופשיטות רגל. "עם זאת, חשוב להבין שהתהליך אינו מתאים לכל אחד, וקיימים מספר תנאים מצטברים שהחייב נדרש לעמוד בהם".
גם לחייבים בעלי דירות מגורים
עו"ד ברוש מתכוון לתנאים כמו גילוי מרצון אודות נכסים שהוברחו, שיתוף-פעולה מלא, התנהלות בתום-לב וכמובן עמידה בצו התשלומים. "החידוש החשוב של הרפורמה בפשיטת הרגל הוא שנקבעה מסגרת זמנים ברורה להליך", הוא מסביר. "הליכים ארוכים ומתישים שהיו נמשכים עד הרפורמה יותר מעשור, הוגבלו כעת לתקופה מקסימלית של 4-5 שנים. במקרים רבים, אם החייב מתנהל נכון, תקופה זו יכולה להתקצר עד לכדי שנה וחצי בלבד".
"יודגש כי הליכי פשיטת רגל יכולים להתאים גם לחייבים שיש בבעלותם דירת מגורים יחידה", מסביר עו"ד ברוש. לדבריו, "למרות החשש המובן שדירת המגורים תמומש לפירעון החובות, ולמרות שייתכן כי סיטואציה כזו תתרחש, לא תמיד המימוש הוא כדאי מבחינה כלכלית. בתי המשפט נמנעו לא אחת ממימוש דירות מגורים יחידות של פושטי רגל מחמת התועלת הקטנה שתצמח לנושים בעקבות המכירה והמימוש - זאת לעומת הנזק שעלול להיגרם לחייב ומשפחתו בגין אובדן קורת-הגג. חשוב לזכור כי להליכי פשיטת רגל יש רציונל כפול: מצד אחד לסייע לנושים - ומצד שני למנוע מהחייב ליפול לפת לחם".
מבקשת צו כינוס ועד הפטר במהירות
על-מנת לעשות סדר בדברים, עו"ד ברוש מסביר מהם השלבים המרכזיים של המהלך לקבלת הפטר תוך 18 חודשים: בשלב ראשון יש להתחיל עם הגשת בקשה של החייב לצו כינוס נכסים והכרזה עליו כפושט רגל. הבקשה מוגשת לכונס הנכסים הרשמי ועוברת תהליך של בדיקה ואישור. כעת החייב ממתין לקבלת צו כינוס נכסים, אשר ברגע שיינתן יביא גם לעיכוב הליכים וביטול הגבלות שהוטלו במסגרת ההוצאה לפועל.
צו הכינוס כולל את התשלום החודשי שהחייב צריך לשלם לקופת הכינוס בכל חודש, וקובע תאריך בעוד 18 חודשים לקיום דיון בהכרזה על פשיטת רגל או מתן הפטר. היות שהליכים שננקטו בהוצאה לפועל מבוטלים במהלך תקופה זו, החייב יכול לחזור למסלול כלכלי נכון. הוא רשאי להחזיק ברישיון נהיגה, יכול לנהל חשבון בנק, ועיקולים שהוטלו על נכסיו מבוטלים.
עוד קובעת הרפורמה כי המנהל המיוחד שמתמנה לתיק צריך לערוך בדיקות מקיפות אודות יכולת ההחזר של החייב. לאחר כשנה וחצי המנהל המיוחד צריך להציג לכונס הנכסים הרשמי תוכנית פירעון לתקופה של כ-3 שנים. במקרה שלחייב אין תוכנית פירעון שניתן להציג אפשר לבקש במעמד זה הפטר מיידי. ההפטר יכול להיות גם הפטר מותנה אשר במסגרתו החייב זוכה להפטר, אך מתחייב להעביר בהתאם לתוכנית הפירעון סכומים נוספים לקופת הכינוס.
הכתבה מטעם חברת מדיה גרופ
הטור לעיל הוא על דעת מערכת משפטיפ והכותב, ואין בו משום תחליף לקבלת ייעוץ משפטי כנדרש.