הכתבה בשיתוף משפטיפ
"הוצאה לפועל" - שתי מילים קטנות הטומנות בחובן פחד גדול של רבים מבעלי העסקים בארץ. הסתבכות קטנה עם חוב לא פתור, ובעל עסק עלול למצוא את עצמו נתון לחסדיהם של אנשי ההוצאה לפועל. עיקולים וגבייה הם רק חלק מהסנקציות היכולות להינקט נגדו.
בדוח מבקר המדינה (אפריל 2016) העוסק במנגנון גביית החובות בהוצאה לפועל, טען המבקר כי מצא ליקויים רבים במערך הגבייה של ההוצאה. במקרה מאפריל 2015 מצא המבקר כי בתביעה של בנק נגד לקוח על חוב בסך 40 אלף שקל וריבית הסכמית של כ-10%, פתחה ההוצאה לפועל תיק זה בריבית של כ10,000%. תוך חצי שנה תפח החוב ל-2.3 מיליון שקל, מה שהביא ל-13 עיקולים על חשבונותיו של החייב ושכר-טרחה של 57 אלף שקל בהתחשב בריבית השגויה. רק בספטמבר 2015 הבינו הבנק והלקוח כי הריבית הנצברת אינה הגיונית והגישו בקשות נפרדות לבירור. את הטעות הסבירו בהוצאה לפועל כטעות אנוש, טעות אשר גרמה סבל רב לחייב ושיבשה את חייו של הלקוח.
אמנם מקרה זה קיצוני בחומרתו, אך קיימים רבים שכמותו, גם אם בממדים קטנים יותר. חלק מגופי המדינה הפכו את יכולתם לפנות להוצאה לפועל על-מנת לגבות חובות למקצוע של ממש, והם משיתים חובות בריביות גבוהות מהמותר בחוק.
על-פי דוח המבקר, בין יוני 2014 לינואר 2015 הגישו חלק מהרשויות המקומיות בקשות לפתיחת עשרות אלפי תיקים לצורך גביית חובות בגין ארנונה, תשלומי חובה ועוד - בריבית העולה על המותר בחוק הרשויות המקומיות. ההוצאה לפועל, מצידה, לא שאלה שאלות ופתחה את התיקים כפי שהתבקשה, כולל השתת הריבית הגבוהה מהריבית הנקובה בחוק.

נכון לאוגוסט 2015, הסכום הכולל של חובות בתיקי ההוצאה לפועל עמד על למעלה מ-650 מיליארד שקל. החוב הראשוני בעת פתיחת התיקים היה כ-63 מיליארד שקל. יתר 587 מיליארד השקלים כוללים בתוכם הפרשי הצמדה, אגרות ריביות והוצאות שהצטברו לחוב.
נתון זה, של החובות הגבוהים בכ-1,000% מהחוב המקורי, אמור לקומם את כולנו. איך ייתכן שבחסות מדינת ישראל, כל סיבוך כלכלי קטן לעסק עלול למוטט אותו ולהביא את בעליו לכדי פשיטת-רגל?
לסיכום דבריו מבהיר מבקר המדינה כי ביקורת במערכת ההוצאה לפועל מעלה כי יש כשלים שיש בהם "כדי להביא להפרת האיזון בין זכויות החייבים לזכויות הזוכים". אמנם מאז קבלת טיוטת הביקורת השתפרה מערכת ההוצאה לפועל, אך לא די. המערכת חייבת לערוך רפורמה יסודית ולתקן ליקויים שעדיין לא תוקנו.
בשורה התחתונה, אם נפתח נגדך תיק הוצאה לפועל, אל תשלם באופן אוטומטי את החוב. פנה לעורך דין בהקדם על-מנת שיבדוק עבורך את החוב ואת הקנסות ואת הריביות אותם אתה אמור לשלם. יכול להיות שהוא ימצא כי הריביות והקנסות המושתות עלייך גבוהות מן המותר בחוק, ובכך יוזיל עבורך את החוב שעליך לשלם.
עו"ד אורי גילת עוסק בפשיטות-רגל והוצאה לפועל.
הטור לעיל הוא על דעת מערכת משפטיפ והכותב, ואין בו משום תחליף לקבלת ייעוץ משפטי כנדרש.