הכתבה בשיתוף מקורות
בשבוע שעבר (30.11) ביקר נשיא גואטמלה, ג'ימי מוראלס, במתקן אשכול של חברת מקורות בצפון הארץ. מטרת הביקור היתה, בין היתר, ללמוד את תחום ניהול המים, הסניטציה והקצאת משאבי המים של ישראל, בצורה אופטימלית. זאת מאחר וגואטמלה סובלת מבעיות מים.
מתקן אשכול מהווה את נקודת הסיום של המוביל הארצי וממוקם בו מאגר מים עצום וכן מתקן הסינון מהגדולים מסוגו בעולם, על כן הוא נבחר כנקודת הסקירה הראשונה בסיורו של הנשיא. לדברי דר' דיאגו ברגר, מתאם פרויקטים מיוחדים בחו"ל של חברת מקורות, "אחד מהנושאים הקריטיים לטיפול בגואטמלה הוא נושא ניהול המים. מתקן אשכול מאפשר הצגה איכותית של מערכת המים הארצית של ישראל ואופן פעולתה. בנוסף הנשיא ופמלייתו נהנו מביקור במקומות הקדושים סביב הכנרת".
- מהי מצוקת המים בגואטמלה?
"בגואטמלה, באורח הפוך מישראל, יש כמות מים מתחדשת אדירה. אם בישראל כמות המים המתחדשת עומדת על כ- 1,700 מיליון מטר קוב בשנה, בגואטמלה היא עומדת על 97,000 מיליון מטר קוב בשנה. אך עקב ניהול לא נכון של משאבי המים, תושבים מקבלים כמות מים מועטה מאוד יחסית לתושבי ישראל. בנוסף, יש בעיות זיהום קשות ממי הקולחין וכן זיהום תעשייתי. המצב בהבט החוקי בנושא המים בגואטמלה הינו שאין חוק מים. האזרחים לא משלמים, או משלמים מעט מאוד עבור מים ודורשים לקבל מים איכותיים בכמות מספקת 24 שעות ביממה. כך נגרמת בעיה של חוסר אפשרות לכסות את העלות התפעולית ובקושי את העלות המיידית של אספקת המים.

"זאת ועוד, מאחר והם לא מנהלים את חלוקת המים ולא מטפלים כראוי בקולחין (מי הביוב - ד.ד), הממשלה לא יכולה, למשל, להקטין את אספקת המים לחקלאים במידת הצורך, או לגבות תשלום יקר יותר על מים במצב בו מתקיים חוסר באזורים מסוימים. השימוש במים אינו יעיל - במקומות מסוימים יש שימוש יתר ובמקומות אחרים תושבים מקבלים פחות מידי מים. כמו כן, רק ב- 80% מהבתים בגואטמלה סיטי, לדוגמה, מחוברים למי שתייה וכ-60% לצינורות מי הקולחין ולכן מי הביוב זורמים לקרקע או לנהרות ומזהמים אותם".
- מדוע דווקא ישראל נבחרה על ידם לשמש מנטורית ללימוד התחום?
"גואטמלה מעוניינת ללמוד כיצד לנהל משק מים - בהקצאה נכונה של מים לתושבים, חיבור אפקטיבי למערכות הביוב, טיפול נכון במי קולחין, הקמה וטיפול במאגרי מים, ועוד. שמה של ישראל בתחום המים הולך לפניה. גורמים רבים ברחבי העולם מודעים לכך ופונים אלינו על מנת ללמוד מהידע ומהטכנולוגיה שלנו".
- אילו דברים למשל?
"ראשית, הם יוכלו ללמוד ממקורות כיצד משאבי המים מושפעים משינויי אקלים. לדוגמה, עד לאחרונה בגואטמלה היו 6 חודשים של גשם ו- 6 חודשים של יובש (או מעט גשם). כעת יש להם 4 חודשים של גשם ו- 8 חודשים יובש עם אותה כמות גשם שנתית. עליהם ללמוד כיצד לנהל נכון את אגירת ואספקת המים בהתאם לשינוי האקלים. בנוסף עקב הגשמים העזים הם סובלים מבעיות של כרסום והרס פני הקרקע ונדרש לכך פתרון; נוכל גם ללמד אותם לבנות מאגרים נכונים ויעילים לאגירת מים ולשמירה על איכותם.
"נשיא גואטמלה מעוניין בשיתוף פעולה עימנו לצורך לימוד ניהול המים והטכנולוגיה המתאימה לכך. השלב הראשוני הוא לבנות הסכם מסגרת של שיתוף פעולה ומשם נתגלגל הלאה".