הכתבה בשיתוף משפטיפ
למגינת לב, תופעת השימוש בסמים בקרב בני נוער נפוצה, ואין באמת צורך להכביר במילים אודות הסכנות הרבות הטמונות בה, החל מהסכנה לבריאותם של הילדים ועד לחשש ממשי לביטחונם. מעבר לכך, קיימת הסכנה להסתבכות פלילית על שלל משמעויותיה.
במאמר שלפניכם אסביר אודות עבירות הסמים השונות ואעמוד על עמדת בית המשפט לנוער באשר לענישת בני נוער המבצעים עבירות סמים.
מה מוביל בני נוער לשימוש בסמים?
הגורמים המובילים בני נוער להחלטה להשתמש בסמים הם שונים ומגוונים, והדבר הוא נגזרת של גיל, סביבה, נסיבות וכו'. להלן מספר דוגמאות:
■ לחץ חברתי: מניע זה גורם לא פעם לבני נוער לבצע מעשים שונים, וזאת על-מנת להרגיש חלק מקבוצה ולא להיות מוגדרים כיוצאי דופן: עישון סיגריות, שתיית אלכוהול, נהיגה מסוכנת וכן שימוש בסמים.
■ מצוקה: קשיים בלימודים, נידוי חברתי, בעיות בבית ועוד מובילים לעתים קרובות את בני הנוער לצריכת אלכוהול וסמים, כדרך של בריחה מן המציאות הקשה להם.
■ גירויים חדשים: בעידן האינטרנט, בו בני הנוער חשופים לאינסוף גירויים מגיל צעיר, רף הסקרנות עולה, ובהיעדר הכוונה מתאימה מצד ההורים ומסגרות החינוך, הם מתפתים להתנסויות שונות, במטרה להוסיף עניין וגירויים חדשים לחייהם.
לא פעם השימוש בסמים בקרב בני נוער בא לידי ביטוי בהתנסות חד-פעמית, אולם במקרים רבים אחרים מדובר על שימוש קבוע המסכן את חייו ואת ביטחונו של הנער או הנערה, דבר העלול להוביל כמובן גם לפתיחת הליך פלילי.
עבירות סמים - שימוש (צריכה) עצמית וסחר
■ שימוש עצמי - עבירת שימוש עצמי בסם נחשבת לעבירה קלה יחסית, כאשר הענישה המרבית שנקבעה בגינה היא עד 3 שנות מאסר, אולם במקרים רבים יסתפק בית המשפט במאסר על-תנאי ו/או בתשלום קנסות כספיים. כמו כן, היקף האכיפה של עבירות השימוש העצמי הוא קטן יותר.
בהקשר לכך חשוב לציין את חוק אי-הפללת צרכני קנאביס, שעבר בהחלטת ממשלה בחודש מארס האחרון ועשוי לעבור בקריאה שנייה ושלישית בחודשים הקרובים. החוק משנה את המצב הקיים, לפיו כל מי שנתפס עם סם מסוג קנאביס נפתח נגדו תיק פלילי.
על-פי הצעת החוק, הגישה כלפי קטינים צרכני קנאביס תהיה טיפולית, כך שבעבירה ראשונה יעבור הקטין טיפול מותנה, ובתמורה לא יירשם לו רישום פלילי; עבירה שנייה תגרור תיק פלילי שיוכל להיסגר בהסדר מותנה; ורק מעבירה שלישית ואילך ייפתח הליך פלילי רגיל, בהתאם לשיקול-דעת המשטרה.
■ סחר בסמים - נתפס כעבירה הפוגעת בשלום הציבור, הן משום הפצת הסם והן בשל העובדה שהכנסות הסחר מהוות בסיס למעשים פליליים נוספים, בין היתר, בקרב ארגוני פשיעה.
בהתאם לכך, מאמצי האכיפה בעבירה זו הם רבים, והעונשים המוטלים על מי שמורשע בסחר בסמים (למשל, תיווך עסקת סם, גידול, יצוא או יבוא של סם) הם חמורים ויכולים להגיע לכדי 20 שנות מאסר.
נציין כי ההבחנה בין שימוש עצמי בסם לבין סחר בסמים רלוונטית גם כאשר אנו מדברים על עבירות סמים בקרב בני נוער.

חומרת הענישה
מטבע הדברים, גישתה של המשטרה, כמו גם זו של החוק, כלפי בני נוער אשר עוברים עבירה, היא רכה יותר מאשר ההתייחסות אל מבוגרים אשר מבצעים מעשה פלילי. יחד עם זאת, חשוב להבין כי בני נוער אינם חסינים מפני החוק, ואם הם ביצעו עבירה פלילית, הם חשופים להעמדה לדין.
בכל הנוגע לעבירות סמים, ההבחנה שהוזכרה לעיל בין החזקת סמים לשימוש עצמי לבין סחר בסם היא רלוונטית מאוד. כך, כאשר נער או נערה נתפסים בפעם הראשונה בגין החזקת סם, היה ומדובר בשימוש עצמי, הם יישלחו (על-פי החוק החדש) כאמור לשירות מבחן לנוער, והתיק ייסגר ללא כל רישום פלילי תוך טיפול או לפחות הסכמה לטיפול מותנה.
לעומת זאת, כאשר מדובר על בני נוער אשר סוחרים בסמים, ישנו סיכוי רב שיוגש נגדם כתב אישום, והענישה שיטיל בית המשפט תהיה בהתאם לנסיבות העבירה: היקף הסחר, המניעים לו, הבעת חרטה מצד הנער/ה וכו'.
פנייה לעורך דין פלילי
בנכם או בתכם הוזמנו לחקירה בגין עבירות סמים? רצוי כי תפנו באופן מיידי לעורך דין פלילי, אשר יגיע לתחנת המשטרה וייצג את ילדכם בחקירה ולאורך כל ההליך הפלילי. במקרים רבים מעורבות מוקדמת של עורך דין מקצועי ומנוסה תוכל להביא לסגירת התיק ללא כתב אישום, בפרט אם מדובר על החזקת סם לשימוש עצמי. היה ומדובר על עבירה של סחר, יפעל עורך הדין לגיבוש עסקת טיעון מקלה על-מנת למזער עד כמה שניתן את הנזק מן ההליך הפלילי ולסייע לשיקומו של הנער.
עו"ד סיון חורש עוסקת בתחום הפלילי.
הטור לעיל הוא על דעת מערכת משפטיפ והכותבת, ואין בו משום תחליף לקבלת ייעוץ משפטי כנדרש.