הכתבה בשיתוף משפטיפ
בעת פטירתו של אדם, יועבר רכושו ליורשיו, בין אם על-פי צוואה שערך ובין אם על-פי חוק הירושה, אם המנוח לא הותיר צוואה אחריו. ברוב המקרים חלוקת העיזבון הינה הליך פשוט אשר יטופל על-ידי היורשים עצמם או עורך דין מטעמם. אולם, לעיתים, עולה קושי מיוחד המצריך גורם נייטרלי אשר ינהל את העיזבון, באופן זמני או קבוע. גם עורכי דינם של הצדדים יכולים לשמש במשותף כמנהלי עיזבון אם יש ביניהם מחלוקת ו"דם רע".
מינוי מנהל עיזבון ייעשה על-ידי הרשם לענייני ירושה, או בית המשפט לענייני משפחה, והוא נושא בתפקיד חשוב ומהותי ונתונות בידיו סמכויות רבות ובצידו גם אחריות רבה.
מתי ימונה מנהל עיזבון?
חוק הירושה אינו מונה רשימה סגורה של מצבים אשר בהם ימונה מנהל עיזבון ועל כן ניתן תמיד להגיש בקשה למינוי וזו תדון לגופה, על-פי נסיבות העניין. אחד המקרים בהם יש צורך במינוי מנהל עיזבון הוא כאשר ישנם חובות הרובצים על העיזבון, אז נדרשת מעורבותו של מנהל עיזבון אשר ישמור על זכויות הנושים וידאג לסילוק החובות.
דוגמה נוספת לצורך במינוי מנהל עיזבון היא כאשר ישנה מחלוקת מהותית בין היורשים בדבר אופן הטיפול ברכוש עד לחלוקתו ובאשר לעצם חלוקת הרכוש. במצב מעין זה נדרש מנהל עיזבון אשר ישמור על ערכם של הנכסים וידאג לחלוקת הרכוש בהתאם לרצון המוריש. כך למשל, מנהל עיזבון יכול להשכיר את נכסי המנוח, לטפל בהם, ולתחזק אותם על-מנת לשמור על ערכו של הרכוש.
במסגרת תפקידיו של מנהל העיזבון נכללים גם מכירת נכסים, עריכת הסכמי מכר עם קונים וחלוקת התמורה בין היורשים על-פי חלקיהם בירושה. הוא ממונה, בין היתר, כאשר בין היורשים קיימים קטינים או יורשים, שאין להם את היכולת לדאוג לענייניהם, ואז מנהל העיזבון מטפל ברכוש.
בקשה למינוי עיזבון יכול שתוגש על-ידי כל בעל עניין: יורש, נושה או האפוטרופוס הכללי, כאשר המינוי יכול להיות זמני או קבוע, בהתאם לנסיבות. במקרה שבו ישנה הסכמה בין היורשים בדבר זהות מנהל העיזבון, תוגש הבקשה לרשם לענייני ירושה.
לעומת זאת, אם קיימת מחלוקת בין היורשים, יש לפנות אל בית המשפט לענייני משפחה, אשר יכריע בעניין זהות מנהל העיזבון והוא גם רשאי למנות מנהל עיזבון מטעמו.
נכנס לנעלי המוריש
מנהל העיזבון הוא נאמן של בית המשפט ומשמש כזרועו הארוכה ומשכך עליו לפעול באופן אובייקטיבי ונייטרלי ולמלא את תפקידו במסירות ובנאמנות. הוא אינו רשאי לנקוט עמדה בסכסוך בין היורשים ועליו לבצע את תפקידו ללא משוא פנים.
מהו תפקידו של מנהל העיזבון? ראשית כל, לבצע כינוס של נכסי העיזבון. עליו לאתר את הנכסים וגם לרשום הערה בדבר קיום מנהל עיזבון אם מדובר בנכס מוחשי כגון דירה, משרד, חנות או רכב למשל.
במקרה שבו רובצים חובות על העיזבון, אמור מנהל העיזבון לדאוג לזכויות הנושים ולטפל בפרעון החובות. לאחר מכן, עליו לחלק את יתרת העיזבון בין היורשים, כאשר לעניין זה, נכנס מנהל העיזבון לנעליו של המוריש ועליו לבצע את חלוקת הרכוש, בהתאם לצו קיום הצוואה או צו הירושה.
למנהל העיזבון תפקיד חשוב נוסף: כספי העיזבון אשר אינם נדרשים לצורך מילוי תפקידו השוטף יושקעו כך שערכם הכספי יישמר. כך למשל כאשר מדובר על נכסי נדל"ן, על מנהל העיזבון לדאוג להשכרת הנכסים כדי שניתן יהיה לקבל מהם תשואה ולהפקידה בחשבון הנאמנות של העיזבון. יודגש כי מנהל העיזבון מבצע את תפקידו בכפוף להנחיות בית המשפט וכי חלה עליו חובת דיווח במסגרתה עליו לפרט את הפעולות שנעשו ולהציג אסמכתאות מתאימות.
תפקיד זמני או קבוע
לשם מילוי תפקידו, הוקנו למנהל העיזבון סמכויות רבות. כך למשל, לצורך כינוס נכסי העיזבון רשאי הוא לנקוט בפעולות שונות בכדי לאתר את נכסי המוריש, למשל לזמן עדים ולבצע חקירות, לעשות שימוש בצווים וכיו"ב. כמו כן, למנהל העיזבון ניתנה סמכות לטפל בהליכים משפטיים של העיזבון. כך למשל, אם המוריש פתח לפני מותו בהליך משפטי שטרם הסתיים, או מנגד הוגשה תביעה כנגדו, על מנהל העיזבון להמשיך את ההליך המשפטי ולפעול בשמו של העיזבון.
כמו כן, כשם שעל מנהל העיזבון לדאוג לפרעונם של חובות הרובצים על העיזבון, היה וישנם כספים המגיעים לעיזבון, רשאי הוא לפתוח בהליכי גבייה על-מנת לקבלם. כמו כן, אם הוגשה תביעה נגד העיזבון, על מנהל העיזבון להתגונן בפניה.
לעניין סמכויות מנהל העיזבון יש להבחין בין מינוי זמני לקבוע. במקרה הראשון, מסתיים תפקידו של מנהל העיזבון לאחר ביצוע הפעולה שלשמה מונה, כגון תשלום חובות העיזבון או ניהול הליך משפטי בשמו. בהיעדר קביעה אחרת, מינוי זה אורכו כשישה חודשים אשר בית המשפט יכול להאריך מעת לעת.
לעומת זאת, כאשר מדובר על מינוי מנהל עיזבון קבוע, זהו תפקיד ארוך טווח. מינוי מנהל עיזבון קבוע נעשה למשל עת שישנו בצוואה אינטרס ציבורי, או כאשר אחד היורשים הוא קטין או בלתי כשיר, ואין חלופה אחרת לפיקוח, או כאשר יש ריבוי של יורשים או שבין היורשים יש נעדרים. בהיעדר קביעה אחרת, מינוי זה אורכו כשנתיים. בית המשפט כמובן רשאי לקצר או להאריך תקופה זו.
מנהל העיזבון והיורשים יכולים להגיע להסכם בין יורשים, ולקבוע את דרך חלוקת העיזבון, אף בשונה מהקבוע בצו הירושה או בצוואה.
המנהל אחראי על ניהול העיזבון כולו עבור כל היורשים, ולא ניתן למנות מנהל עיזבון רק לחלק או לחלקים של העיזבון, או מנהל עיזבון שיפעל רק מטעמם של חלק מן היורשים.
בשורה התחתונה, חשוב לזכור כי בכל מקרה של מינוי מנהל עיזבון מומלץ ליורשים להתייעץ עם עורך דין הבקיא בחוקי הירושה, על-מנת שיפעל למענם וינהל את ההליך על הצד הטוב ביותר.
עו"ד ומגשרת אלינור ליבוביץ עוסקת בגירושים, דיני משפחה, צוואות וירושות, ובעלת ניסיון של 30 שנה בתחום.