מיסטר G | פיצ'ר

אל הג’ילבון ובחזרה: טיול קצר, בינוני או ארוך עם הרבה צל ושכשוכים

זו העונה לטיולי מים, טבילות, שכשוכים ואם אפשר, עם הרבה צל ולא יותר מדי הליכה בחום. נחל ג’ילבון בגולן, למשל

מפל ג'ילבון/ צילום: אורלי גנוסר
מפל ג'ילבון/ צילום: אורלי גנוסר

הקיץ הוא זמנם של טיולי מים בכלל ושל נחלי הגולן בפרט. ואחד המסלולים הכיפיים חולף בנחל ג'ילבון. היתרון הגדול של המסלול הוא האפשרות לחוות אותו לפי היכולת, בטעימה, במסלול קצר, בינוני או ארוך.

נחל ג'ילבון "נולד" בסביבת קיבוץ אורטל, ויובליו נאספים ומתמזגים לנחל שזורם דרומה ומערבה וגולש אל פאתי עמק החולה. כיוון שזה נחל איתן, הוא שופע מים כל השנה, ואין כמו הקיץ ליהנות ממסלול יפהפה בוואדי גדוש צמחייה, מפלים ונופים, ולטבול בכיף.

הכניסה הראשית למסלול נמצאת כקילומטר מצפון לצומת נשוט. שביל הגישה מסומן באדום ופונה מערבה ושלט גדול מקבל את פני הבאים. המודולריות של המסלול מאפשרת לעשות רק חלקים ממנו, ובעיקר להישאר כמה שרוצים וליהנות ממים צוננים. מטיילי הארד קור ישמחו לצעוד את המסלול המלא, משפחות עם ילדים יעדיפו את הבינוני, ומשפחות עם תינוקות או מתקשים בהליכה ארוכה, ישמחו להסתפק בנתיב הקצר.

הנחל מתחתר בסלע ויוצר שונות נופית. יש חלקים שבהם הוא צר וקניוני, יש קטעים החולפים במים וחוצים אותו כמה פעמים. אחרים מטפסים אל הגבעות המקיפות אותו, ומהם נשקף נוף נפלא. המים הם הברכה הגדולה שלו - צוננים, נעימים, גולשים בכמה מפלים ויוצרים גם בריכות. התחלנו את המסלול בשעת בוקר נעימה ונסענו עם השביל האדום עד לחניה. מהנקודה הזו יש שלוש אפשרויות: הקצרצרה היא לרדת למפל דבורה ולחזור, עניין של פחות מקילומטר וכרבע שעה לכל כיוון. ליד המים אפשר לשבת בצל וכמובן לטבול וליהנות מהמפל.

האופציה בדרגת הקושי הבינונית היא להמשיך ממפל דבורה למפל ג'ילבון, ולחזור דרך הסימון הכחול לחניון הדרומי, וממנו לחניון האדום הצפוני. אנחנו בחרנו במסלול הזה.

הדרך הארוכה ממשיכה ממפל ג'ילבון לכל אורכו של הנחל ומסתיימת בפאתי עמק החולה - עניין של כ-5 ק"מ וכארבע שעות הליכה. מלבד העובדה שהמסלול הזה פחות מומלץ בשיא הקיץ, בעקבות שריפה באזור, החלק האחרון מעין ג'לבינה נסגר לתנועת מטיילים.

הכניסה למסלול חולפת במרחב עם מבנים סוריים ישנים שסימני הפגזים עוד נעוצים בקירותיהם. תוך כמה רגעים מתחילים לגלוש לנחל, גלישה קצרה שמובילה סמוך למפל דבורה. בתחתית המפל נקווית בריכה עגלגלה שכיף לטבול בה. שימו לב שיש יתדות ומדרגות ברזל לסיוע.

בהמשך גילינו כמה פינות חמד שמתאימות להפסקת רחצה בבריכות או בין סלעים בנחל. יש בו קטעים מאתגרים שצריך לטפס ולגלוש, אבל הוא יפהפה ומתפתל. יש חלקים בצל בחסות סבך הצומח, ופה ושם כאמור עולים מעט אל השוליים וזוכים ליהנות מהסביבה, השקט, השלווה והטבע.

כעבור כשעה עד שעה וחצי (תלוי בהפסקות) פגשנו בשביל הכחול, שעולה לחניון הדרומי וממשיך עד דרך הגישה האדומה. מהנקודה הזו יש עוד שני מסלולי טיול. מי שרוצה לבקר במפל בלבד, זו הדרך עבורו. מכאן אפשר גם להמשיך עם השביל האדום לכל אורכו של הנחל עד לעמק החולה, ובכך לקצר כשעה מהמסלול המלא, אך כאמור המסלול סגור בחלקו האחרון.

ממפגש השבילים המשכנו עם האדום ותוך רגעים הגענו לראשו של מפל ג'ילבון - הזדמנות לצפות בו נשפך בעוז למטה. גובה המפל כ-41 מטרים והוא גולש על סלע רחב ויוצר מעין מניפה צרה. אחרי תצפית מכמה זוויות המשכנו בשביל האדום וגלשנו בחדות לוואדי, שם פגשנו בסימון שביל "שקוף".

סימוני השבילים לרוב צבועים בשני פסים לבנים בצדדים ובמרכזם כחול, אדום, שחור או ירוק. השקוף הוא נטול צבע ומטרתו להצביע על אתר או נקודת עניין קרובה. יחד איתו הגענו למרגלות המפל, המקום האולטימטיבי לקפה ושחייה. שימו לב, המים קרים!

אחרי טבילה, מנוחה ונשנוש, חזרנו לנקודת הפיצול עם השביל המסומן כחול, טיפסנו לחניון הדרומי וצעדנו במרץ על השביל הכחול עד למפגש עם האדום ואיתו לחניון הצפוני, עניין של 15-10 דקות. אם אתם בחבורה של שתי מכוניות לפחות, אפשר לעשות הקפצה קצרצרה בין החניונים, או לשלוח נהג להמתין בצלו של העץ הגדול שבחניון. והכי חשוב בקיץ: מומלץ להתחיל מוקדם בבוקר, ולא לשכוח מים, כובע וקרם הגנה.

קטיף פירות יער

בוסתן בראשית בעין זיוון בצפון רמת הגולן הוא אתר הקטיף העצמי הגדול ביותר בגולן, ובו שלושה סוגים של פירות יער: אוסנה (Blackberry), פטל (Raspberry) ואוּכמָנִיות (Blueberry). בהקפאה עמוקה הפרי מחזיק תקופה של שנה ויותר. במקום מקומות מוצלים לפיקניק, כיסאות וערסלים, בית קפה, פארק חבלים, טרקטורונים לילדים, פארק חי, שכשוכית, סדנאות יצירה ועוד.

לפרטים: טל' 04-6993610

www.enzivan.co.il