גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

גם סודהסטרים עולה על הגל הירוק ונפרדת מהפלסטיק

השינוי יעלה בשלב הראשון מיליוני שקלים ויחסוך ייצור של כ-200 מיליון בקבוקי פלסטיק בחמש שנים ● הצעד של סודהסטרים ושל תאגידים נוספים מגיע לאחר שהמגזר העסקי התחיל להפנים את תרומתו למשבר האקלים ולנקוט ב"רגולציה עצמית"

ל"גלובס" נודע כי חברת סודהסטרים, שנמצאת בשליטת פפסיקו, מתכננת להחליף את כל בקבוקי הטעמים שלה, שעשויים כיום מפלסטיק, בבקבוקי מתכת. המהלך עליו עובדת החברה בימים אלה יושק בתחילת שנת 2021 וצפוי לחסוך ייצור של מאות מיליוני בקבוקי פלסטיק חד-פעמיים בשנים הקרובות.

כיום מיוצרים במפעל סודהסטרים באשקלון למעלה מ-30 מיליון בקבוקי טעמים בשנה, ומספר זה גדל בקצב דו-ספרתי מדי שנה. בחברה מדגישים כי מדובר במהלך תפעולי, שיווקי ומסחרי מורכב, שידרוש השקעה ראשונית של כמה מיליוני שקלים והשקעה נוספת בכל בקבוק. החברה עורכת בימים אלה עבודת מחקר פנימית כדי לא לגלגל את העלות הנוספת על הצרכן.

לסודהסטרים יש שני מפעלים בישראל וכמה מרכזי תפעול בעולם. בלהבים-רהט מייצרת החברה את מכונות ההגזה, הבקבוקים הרב-פעמיים ואת מיכלי הגז. בנוסף מחזיקה החברה מרכזים לוגיסטיים ותחנות מילוי גז בעולם, על-מנת להקל על ההפצה ללקוחות במדינות השונות. בקבוקי הטעמים, המהווים תוסף אופציונלי לסודה, מיוצרים באופן בלעדי במפעל באשקלון ומשונעים ל-46 מדינות ברחבי העולם.

המהלך המדובר מייצר כמה אתגרים: התאמת קווי היצור של מפעלי סודהסטרים למוצר החדש ובנוסף שמירה על הטריות ועל הטעם. במכרז שנערך לייצור בקבוקי המתכת החדשים התמודדו חברות בינלאומיות, ולבסוף נבחרה - גם מטעמים של העדפת תעשייה ישראלית - חברת קניאל מכפר-סבא אשר מתמחה בתחום. 

קל יותר למחזר מתכת

המעבר לבקבוקי מתכת מתבצע בשל קלות המיחזור של החומר: אשפה מתכתית מזוהה באתרי האשפה המרכזיים על-ידי מגנט, נאספת ונשלחת למיחזור. שימוש בבקבוקי מתכת וקלות המיחזור אינם דורשים "חינוך שוק" להפרדת פסולת או להחזרת המוצר תחת פיקדון. מתכת היא אופציה קלה ויעילה למיחזור, לעומת אלומיניום, פלסטיק וזכוכית.

לפי נתונים של EPA, United States Environmental Protection Agency - בארה"ב 70% מהמתכות מגיעות למיחזור מלא, לעומת אלומיניום אשר מתמחזר ב-35%, זכוכית - ב-33% ופלסטיק - רק ב-15%. באיחוד האירופי 74.2% מהמתכות מגיעות למיחזור מלא.

חשוב להדגיש כי מיחזור מהווה אך ורק פתרון קצה בסוף חייו של מוצר, כאשר מבחינה אקולוגית הדבר החשוב ביותר הוא הפחתה במקור, לאחר מכן שימוש מחדש (על-ידי מילוי בקבוקים, למשל) ולבסוף מיחזור - שכן גם תהליך זה כרוך בשימוש רב במשאבים ומייצר גזי חממה. בסודהסטרים מדגישים כי פתרונות נוספים לצמצום הפגיעה הסביבתית יישקלו בהמשך.

בשנת 2018 החליטה סודהסטרים להסיר את ידיות הפלסטיק ממיליוני אריזות מכונות ההגזה המשווקות בעולם, מהלך שחוסך לפחות 5 טון פלסטיק בשנה. במטה העולמי של החברה עומלים בימים אלה על מספר צעדים לצמצום צריכת הפלסטיק החד-פעמי וטביעת הרגל האקולוגית של החברה.

סודהסטרים מציעה כיום לצרכנים פתרון להכנת שתייה מוגזת תוך שימוש בבקבוקים רב-פעמיים, ומאמינה כי הפתרון הסביבתי הנכון הוא הפחתה, מלכתחילה, של השימוש בפלסטיק חד-פעמי. לפי נתוני החברה, כל בקבוק רב-פעמי של סודהסטרים יחסוך למשפחה במשך תקופה של כשלוש כ-3,000 בקבוקי פלסטיק חד-פעמיים.

לדברי מנכ"ל סודהסטרים אייל שוחט, העברת הטעמים לבקבוקי מתכת הוא צעד מתבקש ומשלים לסדר היום הסביבתי של החברה בשנים האחרונות, והוא עתיד לחסוך כ-200 מיליון בקבוקי פלסטיק חד-פעמיים בחמש השנים הקרובות.

שוחט אמר כי "אנו בוחנים כל העת צעדים נוספים, כולל בתחום האנרגיה המתחדשת, מתוך אחריות לסביבה ולכדור הארץ בו אנו חיים. הפלסטיק החד-פעמי הפך להיות, לצד ההתחממות הגלובלית, איום ממשי על כדור הארץ כפי שאנו מכירים אותו. נשמח לראות חברות נוספות ומובילי דעה בקהילה העסקית מבצעים צעדים משמעותיים בחלקה שלהם ביחס לסביבה".

נציין כי בחודש ספטמבר האחרון נרתמו מאות חברות עסקיות לשביתות הענק ברחבי העולם במחאה על אוזלת-היד הממשלתית בטיפול במשבר האקלים. בישראל, סודהסטרים הייתה החברה היחידה שהצטרפה למחאה והשביתה את פעילות החברה לרבות אתר הסחר המקוון שלה למשך 24 שעות.

על-פי הערכות, מדי שנה כ-8 מיליון טונות של פלסטיק מגיעים ממוצרי הצריכה האנושיים לסביבה. לפי ארגון ה-OECD, רק 14%-18% מפסולת הפלסטיק מגיעה לכדי מיחזור. בישראל הנתונים נמוכים יותר: רק אחוזים בודדים מועברים למיחזור בחו"ל, לאחר שבשנה שעברה נסגר המפעל היחיד למיחזור פלסטיק בישראל. לפי הערכות, קצב ייצור הפלסטיק יגדל משמעותית בעשורים הבאים, ומדענים טוענים כי עד 2050 משקל הפלסטיק בים עלול להיות גדול ממשקל הדגים שבו.

השלכות סביבתיות חמורות

פלסטיק הוא חומר בלתי מתכלה, שבעת התפרקותו מגיע לכל מקום בטבע ומסכן לא רק את בעלי החיים אלא גם את בני האדם, כאשר בסופו של דבר חלקיקי המיקרו-פלסטיק מגיעים גם אל המזון ואל השתייה שלנו. לכן, התגייסות של המגזר העסקי להפחתת השימוש בחומר המזהם שהשלכותיו הסביבתיות חמורות, היא קריטית.

בשנה האחרונה מתעצמת ברחבי העולם מחאת האקלים, שהצליחה להוציא לרחובות רק בספטמבר האחרון מיליוני בני אדם שדרשו ממשלותיהם ליישם פתרונות למשבר האקלים, רגע לפני שיהיה מאוחר מדי. המגזר העסקי גם הוא קורא את הנעשה בשטח ובהתאם לדרישה הציבורית ולאיתותי הרגולטורים מנסה להפעיל "רגולציה עצמית", כדי לזכות באהדת הצרכנים או בכדי לדאוג ששמו לא יתנוסס על מוצרי פלסטיק בעלי מוניטין ההולך והופך גרוע יותר בעידן של מחאה חברתית.

באוגוסט אשתקד נמכרה סודהסטרים לפפסיקו תמורת 3.2 מיליארד דולר.

עוד כתבות

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

מישל וונטסוס, לשעבר מנכ''ל ביוג'ן / צילום: Quris

"ביוג'ן הייתה פסגת הקריירה שלי עד כה": המנכ"ל לשעבר מדבר על התוכניות לעתיד

מישל וונטסוס היה מנכ"ל ביוג'ן בתקופה שבה הייתה במוקד תשומת הלב בעקבות התרופה החדשנית שלה לאלצהיימר, אבל בסוף שילם בכיסאו על הכישלון שלה בשוק ● בראיון ל"גלובס", הוא מגיב על הביקורת שהושמעה נגדו, מספר אילו חברות מעניינות אותו עכשיו ומדבר על ההשקעה שלו בקיוריס הישראלית ● על המיזם החדש שהוא מקים בסינגפור, הוא עדיין לא מוכן לפרט

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה ישראלית בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

עליות קלות באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק