גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

פאסיבי או אקטיבי: מי היו מובילי שוק קרנות הנאמנות בסוף 2019?

כמעט 40% משוק הקרנות, שמסתכם בכ-350 מיליארד שקל, מושקעים ישירות במדדים ● בקרנות המסורתיות בולטים גופים צעירים יחסית, כמו ילין לפידות ומור בית השקעות ● דמי הניהול הממוצעים אשתקד נותרו בשיעור של 0.72%, בדומה ל-2018

אילן רביב, מנכ"ל מיטב דש / צילום: ישראל הדרי
אילן רביב, מנכ"ל מיטב דש / צילום: ישראל הדרי

בסוף 2019 ניהלו חברות ניהול קרנות הנאמנות בישראל נכסי ציבור בהיקף כולל של כ-350 מיליארד שקל, באמצעות 2,127 קרנות. מכשיר השקעה וחיסכון זה נחשב לכלי ההשקעה לטווח קצר הנפוץ ביותר, והוא נמנה עם אפיקי ההשקעה המרכזיים שיש לציבור הישראלי, לצד 1.27 טריליון שקל המוחזקים בפקדונות אצל הבנקים, כ-1.3 טריליון שקל בקרנות גמל, פנסיה חדשה וביטוחי מנהלים, וכ-272 מיליארד שקל בתיקים מנוהלים (שחלקם מושקעים בקרנות הנאמנות).

בדומה לשוקי החיסכון, גם שוק קרנות הנאמנות עשוי מתתי-שווקים שונים. זה נכון הן מבחינת החוסכים עצמם, שצריכים להחליט בין השקעה אקטיבית לפאסיבית או בין השקעה בחוב או במניות וכדומה, והן מבחינת הגופים המנהלים, שמתחרים בינם לבין עצמם על הזכות לנהל את החיסכון של הציבור ולגזור בגין זה את הכנסתם כמנהלים.

מבחינת הגופים המנהלים, שוק הקרנות נחלק לארבעה סגמנטים: קרנות אקטיביות, שמנוהלות ושמנסות להכות את המדדים - ואלה נחלקות בין קרנות מסורתיות לקרנות כספיות (הנחשבות לזולות ולבעלות רווחיות מועטה); וקרנות פאסיביות, שעוקבות אחרי המדדים - ואלה נחלקות לקרנות מחקות ולקרנות סל (שהיו עד 2018 תעודות סל).

רוב הכסף בקרנות הסל

בסך הכל, נכון לסוף 2019 היו בשוק קרנות נאמנות, קרנות מחקות וקרנות סל בשווי כולל של כמעט 132 מיליארד שקל, המהווים 38% משוק הקרנות. רוב הסכום, כמעט 91 מיליארד שקל, היה בקרנות סל, שתפסו את מקומן של תעודות הסל, והיתרה בקרנות מחקות.

סביר להניח כי בעתיד היקף השוק של הקרנות הפאסיביות יגדל, ודאי במונחים שקליים, אבל סביר גם שזה יקרה יותר בקרנות מחקות ופחות בקרנות סל, שלדברי גורם בכיר בענף, "זוכות להרבה פחות מאמצי שיווק מצד הגורמים הפעילים בשוק".

שוק קרנות הסל

אל מול הקרנות הפאסיביות, שעוקבות אחרי המדדים ולא מנסות להכות אותם, ישנו שוק הקרנות האקטיביות והמנוהלות, שמטרתן להכות את המדדים. נכון לסוף 2019, היקף הקרנות האקטיביות עמד על 218 מיליארד שקל, כשרובם המכריע, כ-189 מיליארד שקל, היו בקרנות מסורתיות, כמו קרנות מנייתיות (90-10, 80-20, 70-30), גמישות ואג"חיות.

שוק הקרנות המחקות

מנגד, בקרנות הכספיות יש כיום נכסים בשווי של פחות מ-30 מיליארד שקל, לאחר שאלה צמחו מהשפל שאליו הגיעו בשנים האחרונות, בצל ירידת הריביות בישראל ובעולם, הודות לקרנות מט"חיות. עוד נציין כי בקרנות כספיות נתח השוק הוא לרוב תולדה של החלטות מנהל לגבי תמחור המוצר, והוא גם ודאי תולדה של תנאי שוק חיצוניים, ובראשם הריבית.

לחלוקה לסוגי הקרנות חשיבות רבה מבחינת הגופים המנהלים, בשל הרווחיות השונה שנקשרת לכל אחד מהם. כך, הקרנות המסורתיות נתפסות, בהכללה, ככאלה שבהן שכר מנהל הקרן הכי גבוה, כשהקרנות הכספיות נחשבות להכי זולות ללקוחות, והכי פחות מניבות הכנסות למנהליהן.

ההבדלים בתמהילי סוגי הקרנות השונים בכל אחד מבתי ההשקעות הפועלים בשוק זה מלמדים כי ילין לפידות כנראה נהנה מהעובדה שהוא בעל הנתח שוק הכי גבוה בקרנות המסורתיות. לכן, הוא מציג הכנסות גבוהות יותר מאלה של מתחרים שמנהלים יותר כסף ממנו, עם נוכחות רבה של קרנות כספיות או מחקות - שמפחיתות את ההכנסה הכוללת.

קרנות הנאמנות - גיוסים ופדיונות בשוק, לטבלה המלאה לחצו כאן

מיטב דש - מנהל הקרנות הגדול

בדיקה שערך "גלובס" לדיווחי החברות המנהלות את קרנות הנאמנות, מגלה כי בסוף 2019 מיטב דש הוא גוף ניהול קרנות הנאמנות הכי גדול, הן בכלל והן בקרנות האקטיביות.

בית ההשקעות ילין לפידות הוא הגדול ביותר בקרנות המסורתיות - הרבה לפני שני מתחרים ותיקים ממנו בסגמנט זה - מיטב דש ופסגות. במקום הרביעי בגודלו בקרנות המסורתיות ניצב בית ההשקעות מור, הצעיר יחסית, שכבר גדול יותר בקרנות מסורתיות מאותם שחקנים שרכשו בעבר קרנות נאמנות בנקאיות, עם יישום רפורמת בכר.

בתי ההשקעות ילין לפידות ומור, שהוקמו באמצע העשור שעבר, נמנים כיום עם המובילים בשוק הקרנות המסורתיות, וזאת הודות להצטיינותם בכל הנוגע למודלי הייעוץ וההפצה של הבנקים, שמתבססים על תשואות עבר. אל מול גופים אלה יש את חברות ניהול הקרנות אילים, אלומות, מודלים ואחרים, כמו גם אי.בי.אי הוותיק, שירדו בחלקם היחסי מהשוק, בכפוף לתוצאותיהם ולהחלטות של מערכי הייעוץ בבנקים.

שוק הקרנות הפאסיביות נבדל משמעותית מזה האקטיבי, ולו רק משום שפעילים בו רק שבעה בתי השקעות גדולים - שהם היחידים שפועלים בכל הסגמנטים השונים של שוק קרנות הנאמנות: קסם ומיטב דש (שמובילות מבחינת היקף הנכסים בקרנות הפאסיביות), פסגות, מגדל שוקי הון, הראל פיננסים, אי.בי.אי ואלטשולר שחם.

מי שאמור להיכנס לתחום הקרנות המחקות אי-שם בעתיד הנראה לעין, כחלק ממאמציו להתרחבות וגיוון מקורות הכנסה, הוא מור בית השקעות.

שוק הקרנות הפאסיביות

ירידת דמי הניהול נבלמה ב-2019

מבדיקת "גלובס" עולה גם כי בשנת 2019 נפסקה המגמה של ירידת דמי הניהול הממוצעים בשוק קרנות הנאמנות. המציאות של שחיקה בדמי הניהול הנהוגים בשוק הקרנות היא חלק ממגמה ברורה, שמתחוללת זה שנים בשוקי הפיננסים, ובהם שוקי הפנסיה החדשה ושוקי הגמל וההשתלמות. בקרנות הנאמנות, המפוקחות על ידי רשות ניירות ערך, זה קורה רק בגלל התחרות, בעוד שבחיסכון הפנסיוני זה קורה במידה רבה גם בגלל התערבות רגולטורית מעמיקה ונמשכת.

נכון לסוף 2019 דמי הניהול הממוצעים, או בשמם הרשמי "שכר מנהל קרן בקרנות הנאמנות", היו בשיעור של 0.72%, לעומת 0.73% בסוף 2018, 0.83% בסוף 2017 ו-1.71% בסוף 2008 - שנה שממנה ועד היום נרשמה ירידה קבוע בכל אחת מהשנים.

ב-2019 דמי הניהול החציוניים עמדו על 0.65%. אגב, בקרנות המנוהלות (האקטיביות) דמי הניהול הממוצעים בשוק כולו עמדו בסוף 2019 על 0.97%, לעומת 0.98% ב-2018, כשדמי הניהול החציוניים בקרנות המנוהלות עמדו ב-2019 על 0.78%. 

עוד כתבות

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

צילום: ap, AP23024601572019_e5rllq

וול סטריט סגרה את הרבעון הראשון הטוב ביותר מאז 2019; מדד S&P 500 שבר שיא חדש

שיא חדש גם לדאו ג'ונס ● סיכום הרבעון הראשון באירופה: השווקים עלו בכ-7% ● בלומברג: "שוק הקקאו קורס", וולס פארגו: "עליית המחיר תגולגל אל הצרכנים" ● מייסד בורסת הקריפטו FTX נידון ל-25 שנות מאסר ● הצמיחה בארה"ב עמדה על 3.4%, יותר מהצפוי ● ג'יי.פי מורגן: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו" ● מחר "יום שישי הטוב" אין מסחר בוול סטריט ובמדינות רבות אחרות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

ביום האחרון לפני הפקיעה: מנכ"ל הפניקס אייל בן סימון מכר מניות

מנכ"ל הפניקס וסמנכ"ל הכספים שלו מימשו יחד 170 אלף אופציות במחיר של 37.48 שקל למניה ● המימוש בוצע יום לאחר שהחברה דיווחה על תוצאותיה הכספיות לשנת 2023, רווח של 1.1 מיליארד שקל המשקף תשואה להון של 10.5%

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל