גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

שרת השיכון יפעת שאשא-ביטון בראיון: "מנסה לשמור על רוכשי הדירות"

היא הגיעה למשרד השיכון והבינוי לחודש, ונשארה שנה ● רגע לפני השבעתה הצפויה של הממשלה החדשה ועל רקע משבר הקורונה, השרה ד"ר יפעת שאשא-ביטון בראיון מיוחד ל"גלובס" ● אפשרות לסגירת אתרי בנייה? "הקו שאנו מובילים הוא להשאיר את הענף פעיל עד שיהיה סגר מוחלט"

שרת השיכון יפעת שאשא-ביטון / צילום: יעל אורבך
שרת השיכון יפעת שאשא-ביטון / צילום: יעל אורבך

המשבר שהביאה מגפת הקורונה למשק כולו נמצא בתחילתו, ורבים מדברים על השבר הכלכלי העצום שהוא יחולל בקרוב. שיעור האבטלה, דווח ביום שישי, חצה כבר את רף ה-22%.

ענף הבנייה הוגדר עד כה כענף חיוני למשק והמשיך לעבוד כרגיל, אולם בישיבה שהתקיימה בשבת נידונה האפשרות של החרפת הצעדים, ובכלל זה איסור על העסקת פלסטינים בענף הבנייה. היום צפויה להתקיים ישיבה מכריעה בעניין זה.

שרת הבינוי והשיכון יפעת שאשא-ביטון אומרת בראיון ל"גלובס": "מאז ההחלטה לסגירת הענף שהתקבלה ביום שישי בצהריים, הצלחנו לגבש פגישה נוספת להיום בצהריים בהשתתפות משרדי האוצר והביטחון. גם השר ליצמן תומך בעמדה שלנו והמגמה היא להשאיר את ענף הבנייה פעיל עד להטלת סגר מוחלט על המדינה, כלומר למצב שבו אף אחד לא יצא מביתו, לא חיוני ולא לא חיוני. זה הקו שאנו מובילים".

במשרד מדברים על זה שפסח שמגיע בעוד כשבוע וחצי הוא ההפרש המעשי בין שתי העמדות, שכן במהלך החג העבודות באתרים יושבתו בלאו הכי.

לצד המגפה, גם התהפוכות הפוליטיות אינן נגמרות.

שאשא-ביטון, בת 46, היא דוגמה מוחשית לתעתועי הפוליטיקה של השנים האחרונות, והיא הראשונה להסכים עם זה. בינואר אשתקד היא נכנסה למשרד השיכון כמחליפה של יואב גלנט, שפרש מסיעת כולנו ועבר לליכוד, לקראת הבחירות שהיו באפריל אותה שנה, ולכולם היה ברור שמדובר במינוי זמני. הבחירות חלפו, אחריהן עוד שתי מערכות בחירות - והנה היא עדיין שרת השיכון. לפני כשלושה חודשים היא כמעט הוחלפה מרצון בתפקידה, על ידי יצחק כהן מש"ס, במסגרת קומבינציה של החלפת תיקים - ואולם הדבר נעצר. עם התהפוכות הפוליטיות של הימים האחרונים, עוד לא ברור מי ישב בכיסא של שר השיכון בעוד שבוע. לכן, היא מסכמת, "בפוליטיקה אי-אפשר לדעת שום דבר. אני כבר נפרדתי כמעט שלוש פעמים מהמשרד שלי וחזרתי".

והנה, מהג'וב הכי זמני שבו היא מכהנת, מוטל על שאשא-ביטון האתגר הכבד ביותר שעימו התמודדו שרי שיכון בעשורים האחרונים, והוא לנהל - לפחות עד שתוקם ממשלה חדשה - את אחד מהמשברים הקשים והסבוכים שנחתו על המדינה.

בניגוד לרבים מקודמיה, היא גם היתה מעוניינת להשאר בתפקיד ולהמשיך תהליכים שלדבריה החלה. "יש לי תובנות לגבי רפורמות שלדעתי צריכים לעשות לטובת הציבור, ואשמח מאוד לקיים אותן", היא אומרת. חלומה הגדול הוא משרד החינוך, היות שהיא בעלת תואר שלישי בחינוך.

איך את מתנהלת בימים האלה?

"הערכות מצב מתנהלות סביב השעון. אצלי במשרד יש ישיבות על המצב השוטף, דיונים עם הקבלנים על מצב הענף. לפעמים אנו מקיימים הערכות מצב פעמיים ושלוש ביום. כל דיוני הממשלה אורכים שש-שבע שעות, לעתים עד שלוש בבוקר ולעתים אף יותר מזה. אני מוכרחה לומר שראש הממשלה נותן במה לכל אחד להשמיע את קולו והשיח הוא מהותי. לא מצביעים וממשיכים הלאה.

"ברמה האישית, אני בדיוק הפוך ממה שקורה ברוב העם, ש'קיבלו הזדמנות' להיות עם כולם בבית. גם כשאני בבית, כיוון שאסור לנו להתכנס, הדיונים מתנהלים טלפונית או באמצעות האינטרנט. אני יושבת בחדר מבודד מכולם במשך שעות, ואני נוכחת-לא-נוכחת בבית. אבל אני אפצה אותם אחר-כך בעזרת השם.

"יש לי בת בחטיבת הביניים, והבנים הגדולים - אחד חייל והבכור בן 24, שאומר לי כל הזמן 'אמא, אני לא הייתי מתחלף איתך לרגע, גם אם היו משלמים לי הון'. הם רואים שאני לא מסוגלת להחליף איתם מילה. אני מסמנת 'רגע' עם היד, אבל הרגע ממשיך וממשיך. הבת התחילה ללמוד גרפיקה ממוחשבת, אז היא מצאה לה אתר ולומדת".

איך ניתן לנהל ענף כל-כך מורכב במשבר קשה כל-כך?

"המשבר מנוהל בצורה מקצועית בכל הדרגים - מראש הממשלה, דרך משרד הבריאות ומשרד האוצר, ובתוך זה משרד השיכון דואג לקטר מאוד משמעותי במשק הישראלי. ענף הבנייה זה לא רק השאלה האם הבית יהיה מוכן בעוד חודשיים או לא, אלא ענף שמוביל את המשק הישראלי והרבה פעמים מחזיק אותו, ופגיעה בענף מושכת את כולם למטה. זה לא יישאר רק בבנייה.

"אני זיהיתי את המשבר עוד לפני שהוא הגיע אלינו, כשהיה עדיין בסין, בגלל העובדים הסינים החדשים שהיינו צריכים לקלוט במקומם של העובדים הוותיקים שהיו כאן. הדבר הראשון שעשיתי היה להאריך את החלטת הממשלה, להשארת העובדים הוותיקים.

"מפה התחלתי להתגלגל, כי הבנתי שעומד להיות אירוע. עוד לפני שהכול התרגש עלינו ישבנו עם התאחדות בוני הארץ כדי להבין מה הצרכים ועל מה יש לשים את הדגשים. היה ברור שצריך לשמור על העובדים הפלסטינים, למקרה שתהיה החלטה לקיים סגר על הרשות הפלסטינית. המשמעות היא לדאוג להם ללינה, להסעדה, לסניטריה. נערכנו לזה הרבה לפני שהודיעו ברשות הפלסטינית על הסגר.

"הדבר הכי משמעותי שאותו השגתי היה להגדיר את הבנייה כענף חיוני, ולא רק באתרי הבנייה, אלא גם כל התעשייה התומכת, וההובלה והשינוע של החומרים".

משרד הבריאות התנגד להכרה בענף הבנייה כחיוני.

"השר ליצמן תמך בעמדה שלי, שענף הבנייה צריך להמשיך לפעול, ושהשהייה של העובדים הפלסטינים צריכה להתקיים בכפוף למגבלות שהוטלו. עם זאת, הרשות הוציאה קריאה לכל הפועלים לחזור. כרגע אנחנו לא רואים נהירה בחזרה".

די ברור שיהיו איחורים במסירת דירות במחיר למשתכן.

"ממש לא ברור. עד כה, ברוב הענף יש בנייה סדירה. איך שהתחיל המשבר היו כאלה - אומנם בשוליים, אבל חשוב לציין את זה - ששלחו הודעות לזוכים שיהיה עיכוב במסירה ושהם נערכים לזה. שום דבר. אנחנו עדיין בשגרה. אם ניכנס לתקופה של הדממה באתרי הבנייה, ייתכן שיהיה עיכוב במסירת הדירות. נצטרך לבחון את זה, ולראות איך זה מתפתח".

מה עתידה של מחיר למשתכן, לפי תפיסתך?

"התוכנית חשובה וחשוב שהיא תימשך. לפני חמש שנים קיבלנו שוק דיור מדמם ותוכנית הדגל שעוצבה על ידי שר האוצר משה כחלון הייתה מחיר למשתכן. באנו עם כל הכוח ותוך כדי תנועה התוכנית עברה אדפטציות בהתאם להתפתחות שהיתה בשטח. בסיכומו של דבר, ברור לנו לחלוטין שהיא תרמה לירידת מחירי הדירות החדשות. יותר מ-50% מהמכירות של דירות חדשות היו של מחיר למשתכן, הזוגות הצעירים מגלים אמון בתוכנית בצורה שעל כל 3,000 דירות שמוצעות בהגרלה מתמודדים כ-25 אלף משתתפים.

"מעבר לזה, באופן מאוד אירוני, מי שיציל את הנדל"ן ואת ענף הבנייה היא תוכנית מחיר למשתכן, משום שעכשיו הכול הוקפא והעסקאות היחידות שיבוצעו יהיו של מחיר למשתכן. אני מעריכה, שזו התוכנית שתיתן חמצן גם לענף וגם למשק, ולכן חשיבותה עכשיו רבה אף יותר".

ההגרלות האחרונות כוללות פחות דירות. מדוע?

"זו תקופה של שנה פלוס של מערכות בחירות ובממשלות מעבר, ואנחנו מנסים לשמר את לפחות את התהליכים שעשינו עד עכשיו. בהתחלה לקחנו את כל הקרקעות המתוכננות ועימן נתנו את המכה הראשונה. אי-אפשר במצב של היום להמשיך בכל הכוח.

"אנחנו גם עושים את השינויים וההתאמות לנוכח הביקורת והפידבקים שאנחנו מקבלים מהמערכת. ואני כולי תקווה, שאם אני לא אשאר בתפקיד, אז שמי שיבוא במקומנו, ימשיך את התוכנית הזו כי צריך לקיים אותה גם בעתיד".

ועדיין, המשבר מפריע גם להתנהלות התוכנית.

"אנחנו רוצים להגן על הזוכים. עצרנו את כל הכנסים ושיוך הדירות וחתימה על חוזים בעקבות הנחיות של משרד הבריאות, אבל מהשטח אנחנו מקבלים פידבקים שאנשים כן רוצים להמשיך את ההליכים ועל כן החלטנו שאנחנו משחררים את חתימת החוזה, רק עבור רוכשים שמעוניינים לעשות את זה.

"בשבוע שעבר החלטתי לצאת בסקר שייערך בקרב כ-1,500 זוכים שנמצאים רגע לפני התהליך, שממנו נבין כמה מהם מעוניינים בנקודת זמן הזו להמשיך את התהליך, כמה רוצים באופן מקוון וכמה באופן פיזי ובהתאם נשחרר את הלחץ גם בעניין הזה".

אני רוצה לחזור ליזמי נדל"ן. הם מתלוננים שדחיית התשלומים לרמ"י בחודש, כפי שהחלטתם בשבוע שעבר - אינה מספיקה.

"אם ניווכח שלמרות שדחינו את התשלומים, אנחנו עדיין במשבר - אז כנראה שנאריך את הדחייה".

ומה עם ראייה כוללת יותר של הענף?

"אנחנו בשיתוף פעולה מלא ויוצא דופן עם הקבלנים על בסיס יומיומי, ולפעמים שעתי. אני רואה לנגד עיני את רוכשי הדירות, וכדי להיטיב איתם ברור לי שאני חייבת לדאוג לקבלנים ולדאוג לענף. זו השרשרת. אם המשבר יפגע בקבלנים הם יעכבו את מסירת הדירות, וזה אומר שרוכשי הדירות יצטרכו להתגורר בשכירות לתקופה נוספת מעבר למה שציפו. יש פה שרשרת שכל חוליה בה מושפעת מקודמתה.

"גיבשנו שורה של הקלות לבוא לקראת הקבלנים הפועלים במסגרת מחיר למשתכן, וגם לקראת המתכננים, שזה עסקים קטנים ובינוניים, וכמובן גם לקראת רוכשי הדירות".

על פי התוכנית שאושרה ביום חמישי האחרון, קבלנים שיגישו הצעות לקרקעות במסגרת מחיר למשתכן יהיו פטורים מתשלומים שונים, ויקבלו יחס גמיש יותר באשר לתשלומים נוספים. מתכננים ישוחררו מערבויות וכשיימצאו בהליכי תכנון מתקדמים ישוחררו להם כספים בלוחות זמנים מהירים יותר מהנהוג כיום.

"הדיור הציבורי נבנה טלאי על טלאי"

אחד הדברים שחשובים ביותר לשרה שאשא-ביטון, לדבריה, הוא נושא הדיור הציבורי: "הדיור הציבורי נבנה טלאי על טלאי, ללא מדיניות סדורה של מה זה דיור ציבורי, וכיצד הוא אמור להיראות, באילו מקומות צריכות להיות הדירות, וכיצד לשכן את האנשים.

"לא מספיק שאנחנו נותנים קורת גג לאנשים, צריך להבין גם איזו קורת גג נותנים להם. האם אנחנו נותנים הזדמנות אמיתית לילדים שנכנסים לדירות הללו, מבחינה חברתית? אלו שאלות שהבאתי איתי מעולם החינוך ומהעולם החברתי, שמהם באתי.

"משבר הקורונה נתן לנו אפשרות לקדם תהליכים לשיפור השירות לדיירים. אנחנו ערוכים למתן שירות מלא לכל הזכאים לסיוע בשכר דירה שזה 170 אלף משפחות, וגם לתת שירות מקוון לדיירי הדיור הציבורי, שלא יצטרכו לצאת מהבית. זה הישג שישרת אותנו גם בתקופת שגרה".

הבעיה העיקרית בדיור הציבורי היא מכירת דירות בקצב מהיר בהרבה מאשר רכישת דירות חדשות.

"החוק שאיפשר את מכירת הדירות לדיירי הדיור הציבורי, איפשר את דילול המלאי בצורה משמעותית. בחמש השנים האחרונות, מאז ששר האוצר נכנס לתפקידו, הושקעו תקציבים שלא הושקעו בשום תקופה במדינת ישראל, ובכל זאת אנחנו שואלים את עצמנו למה אנחנו לא מצליחים להגדיל את מלאי הדירות בצורה משמעותית. זה כאילו שאתה ממלא אמבטיה עם מים בדלי עם חור - אתה ממלא בדירות ומיד לאחר מכן רוכשים אותן, ובדרך-כלל רוכשים את הדירות היותר טובות.

"אני חושבת שסוגיית מכירת הדירות צריכה להיפתח באומץ - אני לא בטוחה שצריך להמשיך אותה.

"מצד שני צריך להמשיך את רכישת הדירות החדשות, ולחשוב על פתרונות נוספים, למשל שכר דירה ריאלי שנותן אפשרות לבחור היכן לגור והיכן לגדל את הילדים. אני רואה בזה עניין חברתי. צריך לשנות תפיסה, אבל לשם כך צריך קודם כול ממשלה שהיא לא ממשלת מעבר, וצריך גם יותר משנה כדי להוביל מהלך כל-כך דרמטי".

המצב הנוכחי, על אף המהומות הפוליטיות והמשפטיות שמאפיינות אותו, שלא לדבר על המגפה שמלווה אותנו, ממשיך את חוסר הבהירות שהחלה מתחילת השנה שעברה. סיעת כולנו, שממנה החלה שאשא-ביטון את דרכה הפוליטית ברמה הארצית - כבר מזמן התמזגה בליכוד, ועל השאלה כיצד היא רואה את סיכוייה להמשיך בתפקיד היא שבה ועונה: "בפוליטיקה אי-אפשר לדעת".  

עוד כתבות

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

ראש הממשלה בנימין נתניהו / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

הבית הלבן בהודעה רשמית אחרי קרב הגרסאות: נתניהו אישר שתצא משלחת לוושינגטון

דובר צה"ל: ""במסגרת האימונים יתורגלו תקיפות מאסיביות וארוכות טווח" • גבר בן 38 נהרג מפגיעת רקטה במפעל בקריית שמונה, כמה נוספים נפצעו קל • נתניהו לסנטור ריק סקוט: "החלטת ארה"ב עודדה את חמאס. שלא יסמכו על הלחץ הזה - זה לא יעבוד"  • עדכונים שוטפים

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

שי אהרונוביץ׳, מנהל רשות המסים / צילום: ניב קנטור

מס דירה שלישית חוזר לשולחן: "המערכות כבר מוכנות"

לדברי מנהל רשות המסים, שי אהרונוביץ', המדינה צריכה ליצור אחידות ולהפסיק לשנות את שיעורי מיסוי הנדל"ן בתדירות גבוהה ● עוד הוא הוסיף כי צריך לחשוב על מס דירה שלישית: "מבחינתנו זה צעד נכון שיעלה בתקציב 2025"

פרופ' דניאל כהנמן / צילום: יח''צ מטר

פרופ' דניאל כהנמן, זוכה פרס נובל לכלכלה, הלך לעולמו

כהנמן, בן 90 במותו, זכה בפרס נובל בכלכלה בשנת 2002 על מחקר בתחום של קבלת החלטות בתנאי אי-ודאות

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

בורסת לונדון / צילום: Shutterstock

עליות קלות באירופה; מחירי הנפט קופצים ב-1%

החוזים העתידיים בארה"ב נסחרים בירידות קלות ● בריטניה נכנסה למיתון ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025" ● טסלה ממשיכה במומנטום השלילי, לאחר שבמורגן סטנלי הורידו את תחזית המכירות של החברה

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט  בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

תוכנית בת גלים / הדמיה: דרמן ורבקל אדריכלות

1,300 דירות במקום בסיס חיל הים בחיפה

תוכנית 'בת גלים' להקמת שכונה חדשה אושרה בוועדה המחוזית חיפה ● הרשויות שיכולות לקבל תמיכה מהרשות להתחדשות עירונית ● וגם: מאות יחידות דיור חדשות בגליל המערבי ● חדשות הנדל"ן

עובדי חברת הביומד גמידה סל / צילום: איל יצהר

חברת הביומד גמידה סל תהפוך לפרטית ותפטר 25% מהעובדים

קרן הייברידג' משתלטת על גמידה סל באמצעות המרת אג"ח ותהפוך אותה לחברה פרטית ● מנכ"ל החברה אבי ג'נקינס: "החיפוש שלנו אחר חלופה אסטרטגית לא הניב תוצאות" ● המניה צונחת ביותר מ-80%

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

יהודה מורגנשטרן, מנכ''ל משרד הבינוי והשיכון / צילום: רונן חורש

האוצר על הצעת משרד הבינוי לעזור לקבלנים: "לא ישימה בעליל"

מנכ"ל משרד הבינוי והשיכון יהודה מורגנשטרן אמר כי יבוצע פיילוט לסיוע לקבלנים שיאחרו במסירת דירה בשל המלחמה, תחילה בשלוש ערים - בשדרות, בקריית שמונה ובשלומי • מנכ"ל האוצר הייזלר: "לא מכיר את ההצעה"

אולם הקונצרטים בו התרחש הפיגוע במוסקבה / צילום: Reuters

הפיגוע במוסקבה הביא את אירופה להגביר כוננות מפני מתקפת דאעש

צרפת ואיטליה פרסמו אזהרות מפיגועי דאעש בשטחן, כשהחשש עולה לקראת חג הפסחא ● המתקפה ברוסיה העלה גם לפני השטח את האזורים העניים ביותר במדינה, בהם צובר ארגון הטרור השפעה

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא