גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

ראובן אלה דורש "הנחת קורונה" מאיסתא ברכישת מלון פאבליקה

בתחילת פברואר מימש אלה זכות סירוב ראשונה לרכישת מניות איסתא במלון תמורת 142 מיליון שקל ● הוא צירף את קרן ריט 1 לעסקה, אבל סגירתו של המלון במרץ הובילה לדרישת להנחה, שתעמוד על 7% לפחות - כ-10 מיליון שקל

מלון פאבליקה בהרצליה / צילום: עודד סמדר
מלון פאבליקה בהרצליה / צילום: עודד סמדר

יותר משלושה חודשים לאחר שיזם הנדל"ן ראובן אלה הודיע לחברת התיירות איסתא כי ירכוש את חלקה (67%) במלון פאבליקה בהרצליה תמורת 142 מיליון שקל, העסקה טרם נסגרה. ל"גלובס" נודע כי הסיבה לעיכוב בהשלמת העסקה היא דרישתו של אלה כי איסתא  תעניק לו "הנחת קורונה" של 7% לפחות במחיר העסקה (כ-10 מיליון שקל), עקב סגירת המלון בתחילת מרץ והפגיעה הצפויה בעסקיו בשל השפעתו השלילית של הווירוס.

בתחילת פברואר דיווחה איסתא כי אלה, המחזיק ביתרת המניות של מלון פאבליקה (33.4%), הודיע לה על מימוש זכות סירוב ראשונה שהיתה בידו, ובעקבות זאת היא ביטלה עסקה שנחתמה למכירת חלקה במלון לידי חברת הנדל"ן ישראל קנדה, תמורת 142 מיליון שקל.

בין איסתא לישראל קנדה, שנמצאת בשליטת ברק רוזן ואסי טוכמאייר, נחתם בדצמבר 2019 מזכר הבנות למכירת חלקה במלון פאבליקה - מכירה שממנה צפתה איסתא לרשום רווח (לפני מס) של 38 מיליון שקל. אם העסקה תושלם עם ההנחה הנדרשת כעת, צפוי הרווח לרדת בהתאם.

העסקה עם ישראל קנדה היתה מותנית בקבלת אישורו של אלה, מחזיק מניות המיעוט במלון, בדבר ויתור על זכות הסירוב הראשונה העומדת לו מכוח הסכם המייסדים. ואולם, אלה החליט כאמור לממש זכות זו - וככל הידוע, הוא מתכוון להכניס את קרן הנדל"ן ריט 1 כשותפה בעסקה, כך שתרכוש את עיקר מניות איסתא ותחזיק 50% במלון.

מלון פאבליקה, הממוקם בפינת הרחובות אבא אבן וגלגלי הפלדה בהרצליה פיתוח, מוגדר בדוחותיה של איסתא כ"מלון עסקים בדרגת 4 כוכבים". המלון כולל 159 חדרים הפרוסים על פני שש קומות. את הקרקע לבניית המלון רכשה איסתא ב-2006 תמורת כ-5 מיליון דולר. ב-2014 חתמה איסתא על הסכם להשכרת המלון לידי השותף אלה, לתקופה של עשר שנים, תמורת דמי שכירות התחלתיים של כ-8 מיליון שקל בשנה. ב-2016 הכניס אלה כשותפה בהסכם השכירות את רשת ישרוטל, המנהלת את המלון מאז 2017.

מכירת סוכנות היסתור מוטלת בספק

לא מדובר בעסקת המכירה היחידה של איסתא שהשלמתה מוטלת כיום בספק. מימוש נוסף שעלול להתבטל בשל המשבר הנוכחי בענף התיירות, הוא זה של חברת אמריקן אקספרס טרוול ישראל (היסתור) - סוכנות נסיעות, הפועלת בקמעונאות בלבד, מתמחה בשוק התיירות העסקית, ומייצגת בישראל את חברת הנסיעות הגדולה בעולם.

בינואר השנה, עוד לפני פרוץ משבר הקורונה, חתמו איסתא ושותפיה על הסכם למכירת אמריקן אקספרס טרוול לידי חברת תלמה תיירות, תמורת סכום של 130 מיליון שקל. איסתא, שמחזיקה ב-81.75% ממניות אמריקן אקספרס טרוול, ציפתה לקבל בתמורה למניותיה סכום של 106.3 מיליון שקל, ודיווחה לבורסה כי השלמת העסקה וקבלת מלוא התמורה צפויים להניב לה רווח לאחר מס של כ-74 מיליון שקל.

בזמן שהעסקה נחתמה, נערכה תלמה תיירות לגיוס הון של מאות מיליוני שקלים באמצעות הנפקת מניות ראשונית (IPO) בבורסת תל אביב, ולהשתמש בכספי ההנפקה לטובת רכישות שישמשו להרחבת פעילותה, ובראשן רכישת אמריקן אקספרס טרוול. המשבר החמור בענף התיירות וסגירתו של שוק ההנפקות הראשוני, צפויים לגרום לגניזת תוכניות ההנפקה של תלמה תיירות - ולכן ספק אם תוכל להשלים את עסקת הרכישה.

במועד החתימה על העסקה, שילמה תלמה למוכרים 5 מיליון שקל, וסכום נוסף של 2.5 מיליון שקל אמור להיות משולם במועד התקיימות התנאים המתלים העיקריים. תנאי העסקה קובעים כי יתרת התמורה תשולם מועד השלמת העסקה, שנקבע ל-1 ביוני 2020, עם אפשרות להארכתו בעד 90 ימים נוספים. לפי תנאי ההסכם, הארכה תתאפשר במקרה שתלמה לא השלימה את הנפקת מניותיה בבורסה עד לאותו מועד.

בדוחות איסתא נכתב כי "במקרה של ביטול עקב סיבה מוצדקת על ידי המוכרים או במקרה שבו הרוכשת תבטל את ההסכם לפני מועד ההשלמה, שלא עקב סיבה מוצדקת, תשלים הרוכשת תשלום סכום של 15 מיליון שקל מתוך התמורה שיהווה פיצוי מוסכם ודמי ביטול".

מניית איסתא ירדה ב-30% מתחילת השנה

כמי שעוסקת בעיקר בתחום התיירות, איסתא היתה אחת מהנפגעות הישירות הראשונות מהתפשטות הקורונה, שהובילה להקפאה עמוקה בתחום פעילותה. בהתאם, מנייתה נפגעה בצורה משמעותית ומציגה מתחילת השנה ירידה של כ-30% בערכה, ומשקפת לחברה שווי שוק נוכחי של כ-600 מיליון שקל.

איסתא עדכנה בדוחותיה הכספיים ל-2019, שפורסמו בתחילת אפריל, כי "משבר הקורונה" בא לידי ביטוי "בעצירה כמעט מוחלטת של רכישת כרטיסי טיסה ושירותי תיירות כגון לינה בבתי מלון, וכן בביטולי הזמנות קיימות, וזאת בעיקר לאור ביטול/הקפאה של קווי טיסה לישראל וממנה ומגבלות שונות על המגיעים לישראל מחו"ל". בשורה התחתונה, איסתא מעריכה כי ההרעה במצב תבוא לידי ביטוי בירידה של כ-9 מיליון שקל אחרי מס ברווח שתציג לרבעון הראשון השנה (ביחס לרבעון הראשון של 2019) - עיקרו בגין פעילות התיירות, ויתרתו בקשר לשאר פעילויותיה.

איסתא, שנוסדה בסוף 1989 ושנמצאת בשליטת המנכ"ל אחישי גל והתאחדות הסטודנטים בישראל, התחילה לפני כ-30 שנה לפעול בתחום התיירות, וכיום היא נחשבת לאחד מגופי התיירות המובילים בארץ, עם פעילות כסוכנות נסיעות תחת המותג "איסתא" וכמה מותגים נוספים. בשנים האחרונות משקיעה איסתא משאבים רבים בפיתוח פעילות הנדל"ן שלה. פעילות זו כוללת בעיקרה החזקה בנכסים מניבים בארץ, בתי מלון בישראל ובחו"ל וכן פעילות יזמית בתחום המגורים במסגרת תוכניות "מחיר למשתכן" והתחדשות עירונית.

כדי להתמודד עם השינוי הדרמטי במצב השוק, ביצעה איסתא באחרונה "התאמות פעילות", שכללו פיטורים והוצאת עובדים לחופשה ללא תשלום (חל"ת), מעבר לעבודה מהבית וסגירה של כמה מסניפיה, "תוך המשך הפעלת מוקדים טלפוניים, אתרי אינטרנט וסניפים נבחרים".

לגבי פעילות הנדל"ן שלה איסתא צופה "ירידה קלה" בהכנסות מבית המלון הפעיל היחיד שלה, שבו היא מחזיקה עם שותפים, בעוד שבשאר פעילות הנדל"ן להשקעה היא לא צופה "פגיעה מהותית בהכנסות", שברובן נובעות מהשכרת שטחי משרדים למדינת ישראל ולקופות החולים, וכן השכרת שטחי תעשייה ולוגיסטיקה.

מנהליה הבכירים של איסתא הפחיתו בשכרם בשיעורים של 50%-100%, אחרי ששיאן השכר שלה ב-2019 היה שמעון סיבוני, מנכ"ל איסתא נכסים, עם תגמולים בהיקף של 5.3 מיליון שקל. זאת, בעוד המנכ"ל גל, מבעלי השליטה בחברה, הסתפק ב-2.5 מיליון שקל. בנו, נבו גל, המכהן כסמנכ"ל פיתוח עסקי ויו"ר חברה בת, קיבל כ-800 אלף שקל.

השבוע עדכנה איסתא כי חתמה על הסכם למכירת מחצית מזכויותיה (50%) במתחם של שני בנייני תעשייה במגדל העמק, תמורת 25 מיליון שקל - עסקה שהחברה צופה ממנה רווח של כ-24 מיליון שקל לפני מס, בהנחה שתושלם כמתוכנן. 

עוד כתבות

דם אברמוב בקמפיין בנק הפועלים / צילום: צילום מסך

בלי אסקפיזם ועם לוחם בשיקום, הפרסומת של בנק הפועלים היא הזכורה ביותר

פרסומת הבנק, שבה מככב הלוחם הפצוע אדם אברמוב, היא גם המושקעת ביותר עם כ–1.6 מיליון שקל ● מדירוג הזכורות והאהובות של גלובס וגיאוקרטוגרפיה עולה כי השבוע התברגו שתי פרסומות חדשות: מנורה מבטחים וטאצ' ● הפרסומת של ביטוח 9 היא האהודה ביותר גם השבוע

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

ראסל אלוונגר, מנכ''ל טאואר סמיקונדקטור / צילום: ענבל מרמרי

ראסל אלוואנגר: "אני חייב הרבה לישראל. היא אפשרה לטאואר להפוך למה שהיא"

טאואר הייתה האקזיט המדובר של 2022, אולם הצעת הרכישה החלומית של אינטל נפלה ● המנכ"ל ראסל אלוואנגר ניצל אותה כדי להכניס רגל בדלת למפעל של אינטל בניו מקסיקו: "זו לא הייתה סטירת לחי גדולה. יש לנו עכשיו קיבולת ייצור" ● את דעותיו על המצב בישראל הוא שומר לעצמו: "להעיר על הנושא זה כמו להתארח אצל מישהו לארוחת ערב ולהגיד לו שהבית מבולגן"

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

מרכז תל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

בעל דירה סירב לחתום על פרויקט תמ"א וזכה ב־320 אלף שקל נוספים

בעל דירה בפרויקט תמ"א 38 בת"א, שהוא גם בעלים של חלק מהחצר, ביקש פיצוי של 1.2 מיליון שקל ● המפקחת על המקרקעין קבעה בהסכמת הצדדים כי אכן מגיע לו פיצוי תמורת חתימתו

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

ייצור השבבים / צילום: Shutterstock, Golubovy

חברות השבבים הישראליות שמשלמות על הקשחת הכללים

ביטול רכישת חברת שבבים ישראלים על ידי הענקית האמריקאית קוואלקום מתווספת לנסיגת אינטל מרכישת טאואר אשתקד ● לפי מומחים, מדובר במגמה מתעצמת של הקשחת העמדות מצד רגולטורים בעולם ● "חברות צריכות להתחיל לחשוב מראש על אלטרנטיבות", הם אומרים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: שלומי יוסף

העליון מגדיר מחדש את גבולות שכר הטרחה לעורכי דין בתביעות ייצוגיות

פסק דין שאישר פשרה עם סופרגז ואמישראגז קבע תקדימים בעניין שכר טרחת עורכי דין בתביעות ייצוגיות ● בין השאר נקבע כי שר הטרחה יוגבל לפי מדרגות מקסימליות, ודרך היישום לתשלום הובהרה ● בשוק יש שמברכים על ההסדרה, ואולם אחרים מזהירים: תפגע בתמריץ להשיג פיצוי מרבי

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

בורסת טוקיו / צילום: Associated Press, Eugene Hoshiko

עליות קלות באסיה. מחיר הזהב זינק במרץ ב-9.8%

היום חוגגים את יום שישי הטוב, ולכן לא יתקיים מסחר בבורסות באירופה ובוול סטריט ● אמש ננעלה וול סטריט בירוק, מדד ה-S&P 500 שבר שיא בפעם ה-23 מתחילת השנה ● מחיר הביטקוין עומד על 70.5 אלף דולר למטבע

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"