גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דוח הותמ"ל 2019: אושרו 65 אלף יח"ד, רובן לפרויקטי התחדשות עירונית

עם כינון הממשלה החדשה, השמועות מדברות על מעבר של מינהל התכנון למשרד הפנים ועל שינוי משמעותי באופן פעולת הותמ"ל ● החברה להגנת הטבע, אדם טבע ודין ותנועת המושבים נגד הותמ"ל בעקבות הדוח: "לותמ"ל אין יותר זכות קיום"

שר האוצר משה כחלון / צילום: רפי קוץ
שר האוצר משה כחלון / צילום: רפי קוץ

מינהל התכנון והותמ"ל פרסמו היום (ג') את דוח הפעילות של הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים (ותמ"ל) לשנת 2019. עפ"י הפרסום, הוועדה, שהוקמה בשנת 2014, אישרה לתוקף 66 תוכניות מפורטות שהוסיפו, על הנייר, כ-226,000 יחידות דיור. בשנת 2019 לבדה אושרו 15 תוכניות למתן תוקף המציעות תוספת כוללת של כ-65,000 יחידות דיור.

אלה ימי הרכבת הממשלה החדשה, והשמועות מדברות על מעבר של מינהל התכנון למשרד הפנים ועל שינוי משמעותי באופן פעולת הותמ"ל. אי לכך, פרסום סיכום הפעילות של חמש השנים האחרונות מקבל עתה משמעות נוספת.

עד שנת 2017 טיפלה הותמ"ל בעיקר בתוכניות בשטחים הפתוחים על קרקעות מדינה. בשנת 2017 הורחבו סמכויותיה של הוועדה והיא החלה לטפל גם בתוכניות על קרקע פרטית מרובות בעלים וגם במתחמי פינוי-בינוי. כמו כן, הוועדה הציבה, לראשונה, יעדי תכנון לחברה הערבית והחרדית. 15 התוכניות שאושרו בשנת 2019 מסמנות את השינוי בעבודת הוועדה: 4 תוכניות פינו-בינוי, 5 תוכניות בישובי החברה הערבית ותוכנית אחת המיועדת לחברה החרדית. כאמור, בשנת 2019 אושרו בותמ"ל 65,000 יחידות דיור. כ-70% מתוכן היו במתחמי התחדשות עירונית.

שר האוצר, משה כחלון, מסר: "זו רק אחת מההצלחות של המדיניות להורדת מחירי הדיור אותה הובלתי בכל הקדנציה שלי במשרד האוצר". יו"ר הותמ"ל, אריאל יוצר: "השפעתה של הותמ"ל כמוסד תכנון ארצי, הממוקד בצרכים האסטרטגיים של פיתוח המדינה, תרם תרומה מכרעת לעמידת מערכת התכנון במטרות וביעדים כפי שנקבעו על ידי הממשלה".

עו"ד רון רוגין הגיש בשם התאחדות הארגונים התנגדויות לתוכנית התמ"ליות 1024 ו-1025 (קריית אתא) ו-1032 (אופקים): "הקונספציה שלהם היתה בנויה על המחשבה שמשבר הדיור בישראל נובע מהעדר בתכנון סטטוטורי תקף למגורים, ומכאן נובע שאם נגדיל את מלאי התכנון הסטטוטורי זה יוביל להגדלת התחלת הבנייה ואז תהיה ירידת מחירים.

"אנחנו רואים שהותמ"ל הציף את המדינה בתכנון בסיטונאות והתוצאה היתה שמספר התחלות הבנייה רק הולך ויורד. אנחנו חוזרים ואומרים שיש עודף אדיר של יחידות דיור מתוכננות. אתה מכניס חוסר יציבות פתולוגי בתוך המערכת.

"מה שקורה, למשל בקריית אתא, זה שבמקום לממש את 12,000 יחידות הדיור שכבר אושרו בשטחם, הם רצים ועושים תוכנית תמ"לית בשם 1024. אף יזם לא יכנס לקריית אתא כי הכל משתנה כל שני וחמישי. אין יציבות והתחלות הבנייה יורדות. יש פה הרס אדיר של שטחים חקלאיים. עכשיו בקורונה זה עוד יותר ניכר. אנחנו נכנסים לאסון לאומי".

עו״ד עמית יפרח, מזכ״ל תנועת המושבים, מסר: ״הנתונים העולים מהדוח מחזקים את עמדתנו כי הותמ״ל במתכונתו הנוכחית סיים את תפקידו, וכעת עליו להתרכז בהתחדשות העירונית והמגזר הערבי ולהגביר באופן משמעותי את הבינוי במקומות הללו ולהפסיק לאלתר תוכניות על קרקעות חקלאיות.

"זו גם הסיבה שהגשנו השבוע פנייה לפני עתירה לבג״ץ, בכדי למנוע את הארכת החוק שאמורה לעלות לאישור הממשלה. גם הספקנים שבינינו, כעת אחרי משבר הקורונה, מבינים את משמעות הקרקע החקלאית עבור מדינת ישראל ובטחון המזון שהגופים התכנוניים צריכים לשמר ולחזק את יכולת העיבוד ולא לתכנן בשולי הערים על חשבון קרקעות חקלאיות.

"מהדוח עולה שהמלאי התכנוני הקיים הוא כזה שצריך להחזיר את המדינה לתכנון שפוי דרך הוועדות המחוזיות ולהשקיע במוקדים שבהן באמת צריך לעשות בותמ״ל שימוש. עם כינונה של ממשלה חדשה אנו קוראים למקבלי ההחלטות לקבוע מדיניות תכנון המתאימה לעת הזו".

תגובת החברה להגנת הטבע: "כבר קרוב לשש שנים, מוכרים לציבור שהותמ"ל יפתור את בעיות הדיור. אך בעוד הוא מאשר על הנייר מאות אלפי יחידות דיור, שכביכול תורמות לפתרון, למעשה רובן הן מחוץ לאזורי הביקוש, ובפועל, מרביתן המוחלט כלל אינן נבנות.

"ראיה לכך היא שמתוך עשרות עמודים של הדוח, מצאו כותביו להקצות פחות מעמוד אחד, שמציג את הביצוע של יחידות הדיור שתוכננו בותמ"ל. הדוח הזה מוכיח, בפעם המי יודע כמה, כי הגיע העת לסיים את עבודתה של הוועדה, לפני שהיא תמשיך ותיצור נזקים נוספים".

יעל דורי, ראש תחום תכנון באדם טבע ודין: "לותמ"ל אין יותר זכות קיום. הוועדה הוקמה כדי לפתור את משבר הדיור ולא הצליחה. המחירים עדיין מחוץ להישג ידו של רוב הציבור והמשבר הוא למעשה משבר תכנון - דיור ותחבורה יחד. זו לא בעיה שוועדה דורסנית ושטחית כמו הותמ"ל תפתור.

"הותמ"ל אישרה לאורך שנים מאות אלפי יחידות דיור למשפחות ממעמד בינוני ומעלה בשכונות - בניגוד לעירוניות הנדרשת ולדיור הטרוגני עבור כולנו. לותמ"ל אין את הכלים הנכונים לטפל בתוכניות של התחדשות עירונית או של החברה הערבית בגלל ראייה נקודתית וצרה, רוב ממשלתי כמעט מוחלט בתוך הוועדה, התעלמות מתוכניות ארציות ומחוזיות ולמעשה יכולת לגבור עליהן, אי שיתוף הרשויות המקומיות וכמובן הליכים מקוצרים תוך שימוש ביועצים חיצוניים, שמקשים מאד לציבור להיות מעורב או להשפיע.

"התוצר - תוכניות מנותקות מהיישובים, ללא קשר לתשתיות, חלק מהן בסיכון לבריאות הציבור וחלק עתידות לרמוס שטחים פתוחים. לא איכות התכנון שמגיעה לחברה הישראלית ושתבנה אותנו נכון לעתיד."

שי חג׳ג׳, יו״ר מרכז המועצות האזוריות: ״הותמ״ל באה לפתור בעיקר הגדלת היצע יחידות דיור בזמן קצר על מנת לייצר מלאי ולהפחית את המחירים בשוק. נכון להיום כבר הוכח שמלאי יחידות הדיור שתוכנן לשנים הבאות והחסמים האמיתיים לפתרונות דיור הם במקומות אחרים.

"לכן צריך להתרכז בהם ולחזור בהיבט התכנוני לדרך המלך, קרי לוועדות המחוזיות ולא דרך הותמ"ל, ובטח בעת הזו במשבר הקורונה, שהוכח מעבר לכל ספק כי ישנה חשיבות עצומה לביטחון המזון של מדינת ישראל, שאינו יכול להתקיים במדיניות הותמ"ל הנוכחית שגורעת שטחים בצורה לא מידתית וללא כל הצדקה אמיתית".

עוד כתבות

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

פעילות יחידת מגלן במערב חאן יונס / צילום: דובר צה''ל

לוחם אגוז נהרג ו-16 נפצעו בדרגות שונות בדרום רצועת עזה

צה"ל מאשר: חיסלנו את סגן מפקד יחידת הרקטות והטילים של חיזבאללה ●  גורם אמריקני: ישראל שיתפה עם ארה"ב חלקים מסוימים מהתוכנית ההומניטרית שלה ברפיח  ● בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

גזירת סרט בפתיחת משרדי ASI, חברת הבת בהודו יחד עם שגריר ישראל בהודו, נאור גילאון / צילום: תעשייה אווירית

מתחת לרדאר: התעשייה האווירית הקימה חברה בת בהודו

התעשייה האווירית השיקה השבוע את חברת הבת ההודית שלה בניו דלהי ● החברה הוקמה במסגרת שיתוף הפעולה בין התעשייה האווירית לבין DRDO, גוף המחקר והפיתוח בנושאי הגנה של ממשלת הודו

מנות במחתרת התאילנדית / צילום: דניה ויינר

אחת המסעדות התאילנדיות הטובות בישראל מסתתרת בכלל בחצר של בית

עגלת קפה שמגישה מאפה פיסטוק נדיר, מרכז הוליסטי שגם הציניקנים יתמסרו לו, מיזם אמנות נשי ומסעדה שאפשר למצוא בה בננה לוטי משובחת ● יום בפרדס חנה כרכור

מנכ''ל האוצר שלומי הייזלר בוועידת מרכז הנדל''ן באילת / צילום: נאו מדיה

מנכ"ל האוצר נגד מנהל רשות המסים: "מס דירה שלישית ירחיק משקיעים משוק הנדל"ן"

לפי מנכ"ל האוצר, שלומי הייזלר, החזרת "מס דירה שלישית" כבר בתקציב הקרוב לא נמצאת על הפרק ● על הביקורת שהעביר ינקי קוינט בכנס התשתיות של גלובס בשבוע שעבר, הוא עונה: "אמירות חמורות ואין בהן דבר וחצי דבר. באוצר יש אנשים מופלאים" ● וזו התוכנית שלו למלא את קופת המדינה, נוכח הגירעון המחמיר

הסכם אינו נדרש כתנאי עבור זוגות במערכות יחסים כאלה ואחרות / צילום: Shutterstock, Viacheslav Lopatin

זוג הקפיא עוברים ואז נפרד. האם האישה תוכל להשתמש בהם?

כשלושה עשורים לאחר פרשת נחמני, בתי המשפט עדיין נאלצים לדון בתביעות בלתי אפשריות לגבי גורלם של עוברים מוקפאים ● מן הראוי היה לחייב כל זוג שפונה לבצע הפריה חוץ-גופית, לחתום על הסכם שמתייחס לאפשרות הריאלית של פרידה במהלך הזמן שחולף בין יצירת העוברים המוקפאים לבין השימוש בהם

חצי שעה של השראה. ערן גפן בשיחה עם ינון קוסטיקה / צילום: עומר הכהן, מנחם רייס

המייסד של החברה בעלת הצמיחה המהירה בעולם מגלה את הסוד

הסטארט-אפ הראשון שהקימו נמכר למיקרוסופט, חברת אבטחת הענן שלהם מכניסה 350 מיליון דולר בשנה, ורק החודש הם עשו עסקת ענק נוספת ● ינון קוסטיקה, שותף-מייסד ב-Wiz, בשיחה עם ערן גפן על הדרך שלו ושל שותפיו, שהתחילה על האוטובוס בדרך לבקו"ם, הרגע שבו הבינו איך הם הופכים את השוק והטריק שמאפשר להם לעבוד בצוות ● חצי שעה שלה השראה

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

מה חדש בדוחות / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

כלל: רווח של 305 מיליון שקל ב-2023, השפעת רכישת מקס עוד קטנה

מדור חדש של גלובס יביא את הסיפורים של עונת הדוחות בבורסת ת"א שאולי פספסתם ● והפעם: אימקו מסכמת את 2023 עם רווח כ-6.2 מיליון שקל לאחר שרשמה הפסד בתקופה המקבילה, כלל הציגה דוח רבעוני חזק, אך טרם רשמה רווח משמעותי מרכישת חברת כרטיסי האשראי מקס והרווח הנקי של מור השקעות זינק בכ-60% ● מדור חדש

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג