גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

דעה: אמריקה נקרעת לגזרים - מגפה, כלכלה, פוליטיקה, ועכשיו גם אלימות רחוב

לאחר חודשיים ויותר של סגר, ערי אמריקה חוזרות ונפתחות – וחוזרות ונסגרות. ערים גדולות מטילות עוצר לילי נגד נגיף אחר: שנאה ואלימות ● מי יודע איך ומתי זה ייגמר

מפגינים מול המשטרה על המוות של ג'ורג' פלויד. מיניאפוליס, ארה"ב / צילום: John Minchillo, Associated Press
מפגינים מול המשטרה על המוות של ג'ורג' פלויד. מיניאפוליס, ארה"ב / צילום: John Minchillo, Associated Press

בעיצומה של מגפה קטלנית, בשיאה של התמוטטות כלכלית היסטורית, חמישה חודשים לפני בחירות עם פוטנציאל קיטוב חסר תקדים, ארה"ב גלשה בסוף השבוע אל סידרה של מהומות־גזע אלימות בחוצות עריה הגדולות. 1,400 בני אדם נעצרו בשבת ב־17 ערים.

מושל המדינה העומדת במרכז המהומות האלה, מינסוטה, גייס בשבת את מלוא הכוח של המשמר הלאומי, 1,750 איש, כדי לשמור על חוק וסדר. המשמר הלאומי בארה"ב סר לפקודתם של מושלי המדינות. זו הפעם הראשונה מאז מלחמת העולם השנייה, לפני 75 שנה, שהמשמר הלאומי במינסוטה גויס במלואו. המושל, טים וולז, גם שוחח עם שר ההגנה בוושינגטון, על האפשרות של שימוש ביחידות צבא.

כעס, תסכול, ודגל הלאום הפוך: התמונות המצמררות והמרגשות מסוף השבוע הכאוטי בארה"ב

מחאות הרחוב התחילו ביום רביעי, בעקבות מותו המוסרט של גבר שחור תחת רגליהם של ארבעה שוטרים בעיר מיניאפוליס, הגדולה בערי מינסוטה. הן התפשטו לשורה של ערים אחרות, מלוס אנג'לס בדרום מערב עד ספרינגפילד, מסצ'וסטס, בצפון מזרח. עד מהרה נוסף להן נופך של אלימות, שכלל את שריפתה של תחנת משטרה במיניאפוליס, התקפות על רכבי משטרה בשורה של ערים, ביזת חנויות, התקפה על בית המשרדים של רשת סי.אן.אן באטלנטה ועוד.

בשורה של ערים הוטל עוצר לילה: במיניאפוליס עצמה ובסט' פול, "הערים התאומות" של מינסוטה, בצפון המערב התיכון של ארה"ב; במילווקי שבמדינת וויסקונסין, מצידה המזרחי של מינסוטה; בלואיוויל שבקנטקי, בדרום המערב התיכון, לאחר שני לילות של מהומות; בקולומבוס בירת אוהיו, במזרח המערב התיכון ובסינסינטי, בדרום אוהיו, על הגבול עם קנטאקי, לאחר שחנויות נבזזו ופחי אשפה הועלו באש; בפורטלנד, הגדולה בערי מדינת אורגון, בחוף המערבי של ארה"ב; בדנוור בירת קולורדו, בהרי המערב. בכל המדינות האמורות, המשמר הלאומי נקרא לשירות, או הועמד בכוננות. אתמול בלילה הועמדו גם שיקגו, פילדלפיה ומיאמי תחת עוצר. כל זה קורה רק ימים אחדים לאחר שעוצר הקורונה התחיל להיות מוסר בהדרגה.

התלקחות בהיקף כזה לא נרשמה בארה"ב מאז מהומות הגזע של סוף שנות ה־60. אז, ערים בערו, ומעמד בינוני, בעיקר לבן, נמלט אל הפרוורים. הערים הנפגעות, כולל וושינגטון הבירה, שקעו אל משברים כלכליים וחברתיים חמורים, שנדרשו עשרות שנים כדי להתאושש מהם. אחדות לא התאוששו עד עצם היום הזה.

הם כרעו ברך

הווידיאו של מות ג'ורג' פלויד, השחור ממיניאפוליס, עצר את נשימתה של אמריקה. היה קשה להתווכח עם מראה עיניים ועם מישמע אוזניים. הוא היה שרוע על האספלט, לצד צמיג של מכונית, כאשר שוטר במדים כורע ברך על צווארו. סרט הקלטה אחר, שפורסם יומיים אחר כך, הראה כי בכריעת הברך השתתפו ארבעה שוטרים. פלויד התחנן על חייו, וחוטמו זב דם. "לא יכול לנשום", הוא חזר ולאט. "בבקשה, הנח לי לעמוד". השוטר שברכו נחה על צוואר פלויד דקות ארוכות, ביל צ'אובין, נשמע מגיב בביטול, "סתום ת'פה", או "אתה דווקא נראה בסדר".

ממה מת ג'ורג' פלויד? ממצאי הניתוח שלאחר המוות לא כללו מחנק. הוא סבל משורה של "מצבים רפואיים קודמים", כולל שימוש בסמים, מחלת עורקים ומחלת לב. הוא היה בן 46, אבל לרוע המזל בריאות לקויה מאוד מייחדת מיעוטים גזעיים ואתניים בארה"ב, וקשורה במצב חומרי, ברמת השכלה ובגישה לטיפול רפואי. אין זה מפתיע למצוא אוסף כזה של ליקויים גם אצל אנשים צעירים יחסית.

אבל יהיו הממצאים הרפואיים אשר יהיו, הסרטון הפגין עניין אחד באופן חד משמעי: חוסר אנושיות של שוטרים, קלות דעת, אולי רשלנות פושעת.

 השוטרים, השחורים, השוטרים השחורים

נחשול של זעם הציף את אמריקה בתוך שעות אחדות. זה לא היה זעם פתאומי. התלונות על יחסם של שוטרים, בדרך כלל לבנים, אל עצורים, בדרך כלל שחורים, נשמעות זה שנים. מאורעות דומים, לפני חמש שנים, עוררו תנועה ארצית הקוראת לעצמה Black Lives Matter, "חיי שחורים נחשבים". התנועה הזו, באופן בלתי נמנע, עברה פוליטיזציה, והיא מזוהה עם השמאל הרדיקלי. אבל היא משקפת כאב ממשי בין שחורי אמריקה, בערך 12% של האוכלוסייה.

מאחר שהתלונות נרשמות בדרך כלל בערים גדולות, שיעור השחורים בהן גדול בהרבה מחלקם באוכלוסייה הכללית. במיניאפוליס הוא מתקרב ל־19%. אבל בדטרויט, מישיגן, הוא עומד על 80% ויותר. בערי הדרום הוא גדול בהרבה מ־50%. בערים גדולות במערב התיכון הוא נע בין 30% ל־50%. ממילא החיכוך בין בני מיעוטים לשוטרים ניכר, וחלקם של שחורים בבתי הכלא בארה"ב מגיע ל־33%, יותר מלבנים (לפי נתוני 2017).

המשטרות בארה"ב סרות למרותו של השלטון המקומי. חוץ מן האף.בי.איי, אין משטרה פדרלית בארה"ב. ואף כי האף.בי.איי יכולה להיקרא מפעם לפעם לחקור את התנהלותן של משטרות מקומיות, השיטור בערים אינדיבידואליות נעשה בידי ממונים מקומיים. ראש העיר הוא המפקד העליון של המשטרה, והוא הממנה את מפקח המשטרה.

בחצי המאה האחרונה גדל מאוד מספרם של מפקחי משטרה שחורים. מאז שנות ה־80, בכל עיר מרכזית באמריקה כיהן לפחות מפקח משטרה שחור אחד. כיום יש מפקחים שחורים בשיקגו, בבוסטון, בסן פרנסיסקו, בקליבלנד, בסינסינטי, בבולטימור, אפילו במיניאפוליס; נשים שחורות הן מפקחות המשטרה בפילדלפיה, סיאטל ודאלאס. מספר השוטרים השחורים הוכפל מאז שנות ה־80.

אבל נוכחותם של שחורים בעמדות פיקוד בכירות לא שיפרה בהכרח את יחסי המשטרה עם בני המיעוטים, בייחוד שחורים אבל גם היספאנים. מפקחים שחורים נמצאו לא פעם מן העבר השני של המתרס, בהגנה על מעשי פקודיהם נגד דעת הקהילות השחורות המקומיות.

לא פעם מתעורר הרושם שכוחות משטרה מועדים לגזענות ולאלימות מופרזת.

בדיקה בניו יורק הראתה כי אבותיהם של 80% מן השוטרים הועסקו בעבודת כפיים או בשירותים. לשון אחר, השוטרים באו ממעמד בינוני נמוך, עם רמות משתנות של השכלה ושל תודעה חברתית.

עניין רגיל הוא בפוליטיקה האמריקאית, שאיגודים המייצגים שוטרים נוטים להתייצב באופן מסיבי לצד מועמדים רפובליקאים בבחירות לנשיאות, מפני שאנשי הימין נתפסים כתומכים של "חוק וסדר".

חלום הביעותים של יעקב

מינסוטה היא מעוז היסטורי של פוליטיקה המתוארת "פרוגרסיבית", ומזוהה עם השמאל של המפלגה הדמוקרטית. מ־22 הבחירות האחרונות לנשיאות, משנת 1932 ואילך, מינסוטה הצביעה בעד מועמדים רפובליקאים רק שלוש פעמים. במובן הזה שום מדינה אינה משתווה לה.

העיר מיניאפוליס עצמה נחשבת לפרוגרסיבית. ב־2017 היא היתה חלוצה, כאשר העלתה את שכר המינימום ל־15 דולר לשעה. במועצת העיר יושבים 12 דמוקרטים וירוק אחד. אין רפובליקאים. אבל גם כך היא יעד להתקפה מצד האגף השמאלי של המפלגה, העושה מאמץ ארצי לדחוק לא־רדיקלים־מספיק מכל עמדת כוח.

ראש העיר הצעיר, ג'ייקוב פריי, בן 38, הביס את קודמתו בין השאר בזכות הגל הרדיקלי, האנטי־דונלד־טראמפי, שגאה באזורים דמוקרטיים של ארה"ב. פריי אגב הוא יהודי, חבר בשני בתי כנסת רפורמיים, ואשתו השנייה התגיירה כדי להינשא לו. הנשיא טראמפ גינה אותו שלשום כ"ראש העיר הדמוקרט הרדיקל החלש" של מיניאפוליס, והזהיר כי אם פריי לא יתעשת, ויחזיר על כנם את החוק והסדר, הוא, הנשיא, יתערב וישלח כוח צבאי.

אנרכיסטים חוטפים

מושל מינסוטה וולז, דמוקרט, אמנם לא תקף את פריי אישית, אבל הכריז למחרת במסיבת עיתונאים, כי עיריית מיניאפוליס נכשלה כישלון חרוץ בטיפול באלימות והודיע שהמדינה תקבל עליה את הטיפול במשבר.

הביקורת העיקרית על פריי נובעת מהוראתו לפנות תחנת משטרה, שאותה הקיפו מאות מפגינים זועמים. השוטרים נסוגו, התחנה הועלתה באש, והלהבות נראו בכל אמריקה.

פריי קיווה אולי שאקט האלימות הזה יספיק למחולליו, והשקט יחזור מאליו. אם אמנם זה היה הלוך מחשבתו הוא לא קרא היסטוריה של אלימות עירונית, באמריקה או בכלל. אילו קרא היה מגלה שאלימות עירונית נוטה להיחטף בידי אנרכיסטים, שסדר יומם הוא להרבות אי־סדר, לגרום נזק חומרי כבד, ולהתנגש עם כוחות הביטחון.

כמעט מכל הערים שבהן נרשמו מעשי אלימות בימים האחרונים באות ידיעות, שחלק ניכר מן המתפרעים "אינם מקומיים". שר המשפטים של ארה"ב מאשים את ה"שמאל הרדיקלי". נראה שהוא אינו מתכוון לברני סנדרס, אלא לארגונים חוץ־פרלמנטריים, שהפגינו את כוחם בעבר בהתנגשויות רחוב עם אנשי ימין קיצוני ועם ניאו־נאצים.

טראמפ חוזר ומחמיץ

באופן בלתי נמנע תלויה ועומדת השאלה איך ישפיעו המאורעות האלה על הבחירות לנשיאות ולקונגרס בנובמבר.

זה תלוי במידה רבה בחומרתם ובאורכם. אם להבות ילחכו את מרכזי הערים הגדולות, חוק־וסדר יהפכו לנושא בחירות מרכזי. ניסיון העבר מראה שבמקרה כזה הימין הוא היוצא נשכר.

אבל הסרטון של ייסוריו ומותו של ג'ורג' פלויד עשוי להגדיל את נחישותם של אנשי השמאל להצביע לטובת ג'ו ביידן, אף כי הם נוטים לזלזל בו. מאחר שבחירות בארה"ב מוכרעות תמיד על יסוד הצלחה או כישלון בהבאת מצביעים לקלפי, השאלה במי המאורעות האחרונים ינסכו יותר התלהבות היא בעלת חשיבות מכרעת.

הנשיא טראמפ חזר והחמיץ הזדמנות לצייר את עצמו כמנחם וכמלכד. במקום תמיכה ועידוד הוא יצא במתקפות על הדמוקרטים ועל "הסכינאים" המשתוללים בערים. הוא איים לירות בהם, ואפילו לשסות בהם "כלבים איומים". אלה שימושי לשון המעוררים אסוציאציה מיידית של המאבק בדרום ארה"ב נגד התנועה לשיווי זכויות האזרח של השחורים בשנות ה־50 וה־60. לא ברור למה בדיוק הוא מקווה, כאשר הוא מזהה את עצמו עם חסידי האפליה הגזעית של עידן קודר ורחוק.

הימין האמריקאי מתלבט בתגובה ההולמת על מאורעות מיניאפוליס. אשת מדיה ידועה של הימין, ג'נין פירו, בפוקס ניוז, חנקה דמעות כאשר דיברה על נסיבות מותו של ג'ורג' פלויד. היא אמרה על השוטר, המואשם עכשיו ב"רצח מדרגה שלישית", כי "הוא אינו ראוי להיות חופשי בארצנו".

אבל אחד מעמיתיה הפופולריים, טאקר קרלסון, התלונן על רפובליקאים שאינם מפנים את כעסם למפגינים האלימים. "מדוע איש אינו מגן עלינו, מגן על הציוויליזציה?", הוא שאל.

המאורעות האלה מעניקים לאמריקה עוד הזדמנות אחת להעמיק את קרעיה. היא זקוקה עד ייאוש לתיקון ולריפוי.

רשימות קודמות ב yoavkarny.com וב https://tinyurl.com/yoavkarny-globes

ציוצים (באנגלית) ב twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

מותג משקאות האנרגיה BLUE / צילום: Shutterstock

יצרנית משקאות האנרגיה "בלו" ופרשת זיוף נתוני המיחזור

המשרד להגנת הסביבה שוקל אי הכרה בדיווח על יעדי האיסוף והמיחזור של חברת בלו לשנים 2019-2020, וקביעת תשלום כפל פיקדון בהיקף של כ-100 מיליון שקל ● זאת, לאחר שהחברה לא סיפקה אסמכתאות מספקות לאימות דיווחיה על עמידה ביעדי האיסוף והמיחזור לשנים 2019-2020 ובהמשך לחקירה המתנהלת ברשות המסים ובמשטרה

מייסדי קוואק: אלון לב, רן רומנו, ליאור פנסו ויובל פרנבך / צילום: QWAK

ארבעת היזמים יוצאי ענקיות הייטק שזיהו את החולשות של הארגונים הגדולים במשק

קוואק הוקמה במטרה לספק פתרון מקצה לקצה לחברות בהטמעה, בתפעול ובניהול יישומי בינה מלאכותית, ועוזרת לחברות ליישם מודלים של למידת מכונה ● בקוואק לא מסונוורים מטרנד ה-AI:" גם אם אנחנו על הגל, חייבים להיות קשובים לשוק"

עמית גל, הממונה על שוק ההון, ביטוח וחיסכון / צילום: מארק ניימן, לע''מ

המפקח על הביטוח עושה סדר וקובע כללים ברורים לבעלי שליטה לקבלת היתר אחזקה

עמית גל, ממלא מקום הממונה על שוק ההון, מציג מתווה שיאפשר לקרנות הזרות ששולטות בחברת הביטוח הפניקס למכור את השליטה בה בחלקים ● הקרנות סנטרברידג וגלאטין רכשו את אחזקותיהן בחברה ב-2019, ומאז הוכפל שווי הקבוצה

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

בית קיץ בשבדיה. המחיר הממוצע במדינה עומד על 840 אלף שקל / צילום: Shutterstock

המטבע התרסק ומחירי הדיור ירדו: בגרמניה מעודדים לקנות בתי קיץ בשבדיה

חופשה בבית נופש נפוצה בצפון אירופה ● תמורת בקתה ללא חימום ומים זורמים, ליד אגם בצפון שבדיה, תשלמו רק 195 אלף קרונות שבדיות, כלומר כ־62 אלף שקל ● הבעלות פתוחה בפני זרים, ולא רק לתושבי האיחוד האירופי

ראש אמ''ן אהרון חליווה

מבריק ויהיר, כריזמטי ונהנתן: הכירו את אהרון חליוה, האלוף השנוי במחלוקת שפרש היום

מבריק, כריזמטי, האיש הכי מקושר במטכ"ל, רוקסטאר, ומנגד נהנתן, יהיר ויש שיאמרו בוטה • ראש אמ"ן, שהודיע היום על פרישה מצה"ל, מיהר לקחת אחריות על הכישלון, אבל מאז, עלו עוד ועוד סימני שאלה סביב התנהלותו ● נראה שגם הוא - שיודע להתנהל מול התקשורת "אפילו יותר מדובר צה"ל" - לא צפה את עוצמות המתקפה ולא מפסיק למשוך אליו אש

ענבר שעשוע בר ניר ועדי אטון לפידות / צילום: דרור סיתהכול

קרן משפחת שעשוע תחלק 6 מיליון שקל לבעלי עסקים ששירתו במילואים

מענקי הצמיחה יינתנו לפי שיטה שבה בעלי עסקים שמגישים מועמדות צריכים במקביל לבחור מי מעמיתיהם ראוי לקבל את הכסף ● מאז פרוץ המלחמה חילקה הקרן 21 מיליון שקל למטרות שונות ● ישראל מתגייסת

שלומי ויוסי אמיר / צילום: יח''צ, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כאב הראש החדש של האחים אמיר בשופרסל

‎בבקשה לתובענה ייצוגית, נטען כי האחים אמיר ביקשו לרכוש את השליטה בשופרסל באופן שיפטור אותם מלשלם לציבור את מלא פרמיית השליטה, כדי לא להיקלע לתחרות על השליטה בחברה ● התובעים מעריכים את הנזק בסכום הנע בין 232-146 מיליון שקלים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

עלי חמינאי נפגש עם משפחות הבכירים שחוסלו בסוריה, אפריל 2024 / צילום: ap, Office of the Iranian Supreme Leader

החישוב הגרעיני של איראן נעשה כעת מסוכן יותר

המנהיג העליון חמינאי בוודאי תוהה אם מצבה של הרפובליקה האסלאמית היה טוב יותר לו כבר היה ברשותה נשק גרעיני ● המערב אינו צריך להמעיט בצורך של חמינאי להשאיר מורשת מפוארת

10 המניות היקרות ביותר בוול סטריט / אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, חומרים: shutterstock

אלה הן 10 המניות הכי יקרות בוול סטריט

הן נחשבות למניות לוהטות במיוחד, אבל האם הן התחממו מדי? ● לאחרונה הצביע מגזין ביזנס אינסיידר על עשר חברות בשווי 10 מיליארד דולר לפחות הנסחרות בתמחור יקר במיוחד ביחס להכנסותיהן ● לרשימה נכנסו אנבידיה, מיקרוסטרטג'י ומניות טכנולוגיה נוספות, אבל גם רשת מזון מהיר ● לאחרונה, כשמשקיעים הופכים סלקטיביים יותר ואנליסטים חוששים מבועה חדשה, גם המניות היקרות חוטפות

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילום: Shutterstock

להפסיק לרוץ על הגלגל. מה יקרה לכם אם תרוויחו פחות

המעבר למשרה עם משכורת נמוכה יותר, כרוך בדרך-כלל בקיצוץ בהוצאות ● יחד עם זאת, הוא עשוי להגיע עם עלייה ניכרת בזמן הפנוי ובאיזון בין העבודה והחיים

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

איזה נשק ישראל תקנה בתקציב של 14 מיליארד דולר?

הסיוע האמריקאי לישראל שאושר בבית הנבחרים עומד על כ-26 מיליארד דולר, מתוכו 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

בעולם מתפעלים מישראל: "הראתה שהיא יכולה לתקוף מתי שהיא רוצה"

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: בוושינגטון פוסט מתפעלים מהמתקפה שמיוחסת לישראל באיראן, ובאיראן מנסים להקטין את האפקט שלה וגם: אייפ"ק פותח בקמפיין נגד פוליטיקאים אנטי-ישראלים בבחירות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם 

3 פסקי דין בשבוע / צילום: אנימציה: טלי בוגדנובסקי

נוסעת באל על הגישה בקשה לתביעה ייצוגית על מושב שלא ניתן להטייה. מה נקבע?

חברה שניהלה שנים תביעה על מיליונים נגד יס, הגישו סיכומים באורך חריג. השופטת קבעה כי התביעה תוכרע בלעדיהם ● גבר סירב לבדיקת אבהות כדי להתחמק ממזונות, האשה פנתה לביהמ"ש ● אושרה תביעה יצוגית נגד אל על

הבורסה בפרנקפורט, גרמניה / צילום: Shutterstock

ירוק באירופה; מדד הדאקס מוסיף 0.8%

נעילה מעורבת באסיה, מדד ההנג סנג זינק בכ-1.9% ● המסחר בוול סטריט ננעל אמש בירוק, הנאסד"ק טיפס בכ-1.1% ● עליות במחירי הנפט ● הביטקוין עומד על כ-66.5 אלף דולר למטבע ● מחיר הזהב נחלש בכ-1.5%

המספרים מאחורי האופציות לעובדים בחברות ההייטק הישראליות נחשפים / צילום: Shutterstock, Lucky-photographer

נעילה חיובית בוול סטריט; טסלה איבדה כ-3%, אנבידיה עלתה בכ-4.3%

בורסות ארה"ב נצבעו ירוק ● מדד ההנג סנג זינק בכ-1.7% ● טסלה ירדה לאחר שפורסם כי הורידה את מחירי הרכבים החשמליים שלה ברחבי העולם; המניה ירדה מתחילת השנה בכ-40% ● ירידות במחירי הנפט והזהב ● האג"ח הממשלתיות בארה"ב נסחרו בעליות

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו