גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

נכסים בשווי של 730 מיליון שקל: האם מוטי בן משה יצליח לאשר עסקת בעלי עניין גדולה?

העסקה שמוביל בן משה כוללת העברת מבנים וקרקעות מדור אלון לרבוע כחול נדל"ן תמורת הקצאת מניות ● בן משה שולט בשתיים באמצעות אלון רבוע כחול, שאת פעילויות הנדל"ן שלה הוא מעוניין לרכז ברבוע כחול נדל"ן

מוטי בן משה, בעל השליטה בדור אלון / צילום: אלון רון
מוטי בן משה, בעל השליטה בדור אלון / צילום: אלון רון

איש העסקים מוטי בן משה מוביל עסקת בעלי עניין גדולה בין שתי החברות הגדולות שבשליטתו, רבוע כחול נדל"ן ודור אלון. העסקה כוללת העברת מבנים וקרקעות בעלי שווי נוכחי של כ-730 מיליון שקל מדור אלון לרבוע כחול נדל"ן, תמורת הקצאת מניות.

בן משה שולט בחברת הנדל"ן רבוע כחול נדל"ן ובחברת האנרגיה דור אלון, באמצעות חברת ההחזקות אלון רבוע כחול, שבבעלותו המלאה. במסגרת העסקה הנוכחית, מבקש בן משה לרכז את פעילויות הנדל"ן של אלון רבוע כחול בחברה הבת רבוע כחול נדל"ן, בחלק ממהלך לארגון מחדש של פעילויות הקבוצה.

מדובר על העברת פעילויות הנדל"ן של דור אלון, הכוללת את זכויותיה בנכסים ובפרויקטים שאינם מתחמי תדלוק ואינם נכסים מניבים במתחמי תדלוק, לידיה ולניהולה של רבוע כחול נדל"ן, שמתמחה בכך. לדברי האנליסטיות רינת שילה ולילך גראוס מרוסאריו ייעוץ ומחקר, העסקה כוללת העברת נכסים מניבים בהיקף כולל של 22 אלף מ"ר ובשווי של כ-226 מיליון שקל (חלקה של דור אלון), ונדל"ן בהקמה בהיקף כולל של 140 אלף מ"ר ובשווי של כ-504 מיליון שקל.

הנכסים המניבים שיועברו כוללים את חלקה (50%) של דור אלון במרכז המסחרי אלון עין שמר, הממוקם על כביש 65 סמוך לצומת כרכור, וכן שמונה נכסים נוספים. עם זאת, הסיבה המרכזית לביצוע העסקה כיום היא דווקא פעילות הנדל"ן בהקמה, ובראשה פרויקט הדגל אלוני ים הרצליה פיתוח.

פרויקט אלוני ים הרצליה פיתוח ממוקם בדרום אזור התעשייה של הרצליה. מדובר בקרקע הכוללת תב"ע (תוכנית בניין עיר) מאושרת המאפשרת הקמת שטחי תעסוקה ומסחר בהיקף של 70 אלף מ"ר. הפרויקט נמצא בשלבי סיום של עבודות דיפון וחפירה, ושוויו בספרי דור אלון עומד על 488 מיליון שקל.

פרויקט נוסף בהקמה הוא אלוני ים כפר סבא להקמת שטחי מסחר ומשרדים על קרקע בכפר סבא, בהיקף של 6,000 מ"ר. בפרויקט זה הסתיימו עבודות החפירה והדיפון והחל מכרז הקבלנים, ודור אלון פועלת לקבל תוספת זכויות משמעותית.

מטרת העסקה היא לרכז את פעילויות הנדל"ן של קבוצת אלון רבוע כחול תחת זרוע הנדל"ן שלה, כלומר רבוע כחול נדל"ן. להערכת בן משה, העסקה משקפת יתרונות גדולים לרבוע כחול נדל"ן, ובראשם גידול משמעותי של כ-730 מיליון שקל בהון העצמי (על בסיס שווי הנכסים הנוכחי), ירידה משמעותית במינוף אל מחת לרמה של 49% חוב פיננסי ל-CAP (חוב פיננסי בתוספת הון עצמי) וצפי לעלייה משמעותית של כ-150 מיליון שקל ב-NOI (הכנסה תפעולית נטו) השנתית, לאחר השלמת הפרויקטים בהרצליה ובכפר סבא.

בנוסף, תביא העסקה לעלייה משמעותית במצבת הנכסים של רבוע כחול נדל"ן ללא הגדלת חוב, וכן להקטנת החשיפה לשוכר בודד כדוגמת רשת מגה-יינות ביתן ולנכס בודד כדוגמת קניון TLV. עבור דור אלון, מדובר בעסקה שתביא עימה למיקוד בתחומי האנרגיה והקמעונות, ולהפחתה במינוף.

להערכת גורמים בשוק, עלות הקמת הפרויקט בהרצליה צפויה לנוע בין 800 מיליון שקל ל-1 מיליארד שקל, כך שתהווה מעמסה לא קטנה על כתפיה של דור אלון. מנגד, מכירת הפרויקט במזומן בעת הנוכחית תיצור אירוע מס ותחייב תשלום מס גבוה, שאמור להימנע בזכות ביצוע העסקה במניות.

בעקבות פנייתו של בן משה לדור אלון ולרבוע כחול נדל"ן, הקימה כל חברה בנפרד ועדה בלתי תלויה המורכבת מהדירקטורים החיצוניים והבלתי תלויים שלה. שתי הוועדות ינהלו מעתה את המשא ומתן על תנאי העסקה, ובראשם על היקף המניות שתידרש רבוע כחול להנפיק לדור אלון בתמורה לרכישת הנכסים.

לאחר השלמת המשא ומתן וחתימת הסכם מחייב, תובא העסקה להצבעה באסיפת בעלי המניות של כל אחת משתי החברות, ואישורה דורש רוב מקרב בעלי מניות המיעוט. מבט על מחזיקי המניות ברבוע כחול נדל"ן, מגלה כי בן משה (באמצעות אלון רבוע כחול)  מחזיק ב-57.36% ממניותיה, בעוד שביתרת המניות (42.64%) מחזיק הציבור. לחברת מנורה מבטחים החזקה ב-14.82% מרבוע כחול נדל"ן, כך שהיא לבדה מהווה כ-35% מבעלי מניות המיעוט והסכמתה למהלך תסייע באישורו.

בחברת דור אלון מחזיק בן משה בכ-70% מהמניות, והחזקות הציבור מסתכמות בכ-30% בלבד. כמחצית מהחזקות המיעוט נמצאת בידיהם של שלושה גופים בלבד: כלל ביטוח, קבוצת הפניקס-אקסלנס וקרן הגידור נוקד, כך שהתנגדות שלושתם תקשה על אישור.

ברוסאריו מתייחסים בחיוב לעסקה ומעניקים פרמיות למניות שתי החברות על רקע האפשרות להשלמתה. גם בלידר שוקי הון ציינו האנליסטים יהונתן שוחט ורז דומב, כי הם מזהים היגיון עסקי רב בביצוע העסקה. "להערכתנו, הדבר יאפשר לחברות הקבוצה התמקדות בתחומי הפעילות ויתרום למיצוי פוטנציאל הרווח הגלום בנכסי הנדל"ן של החברות", כתבו. 

עוד כתבות

אייל בן סימון, מנכ''ל הפניקס / צילום: יחצ ענבל מרמרי

הכללים השתנו, עכשיו דרוש רוכש: האם הפניקס תהפוך לחברה ללא גרעין שליטה

הקרנות סנטרברידג' וגלטין פוינט, בעלות השליטה בהפניקס, סיכמו עם הרגולטור על מתווה למכירת רוב מניותיהן בתוך שנתיים שיהפוך את חברת הביטוח הגדולה בישראל לחברה ללא גרעין שליטה ● המשמעות: כוחם של היו"ר והמנכ"ל יתחזק עוד יותר

אסדת הקידוח איתקה. בעיגול: יצחק תשובה / צילום: אתר החברה, שלומי יוסף

האם העסקה הזו תשנה את מומנטום המניה של יצחק תשובה?

החברה הבת של קבוצת דלק סיכמה על רכישת פעילות נפט וגז בים הצפוני, לפי שווי של קרוב למיליארד דולר, בדרך של מיזוג ● איתקה צופה כי בעקבות הרכישה תחלק דיבידנדים שמנים לבעלי המניות שלה בשנתיים הקרובות ● אז למה מניית החברה נופלת בבורסת לונדון?

הפגנה פרו פלסטינית באוני' קולומביה, ניו יורק / צילום: ap, Yuki Iwamura

״אוניברסיטת קולומביה נכנסה ללחץ, הקמפוס נראה כמו בסיס צבאי סגור״

השיעורים בקולומביה שבניו יורק הופסקו עד הודעה חדשה בשל מחאות פרו-פלסטיניות ● סטודנטים יהודים קיבלו המלצה שלא להגיע למקום, ונמנעה כניסתו של פרופ' שי דוידאי לקמפוס ● עומר לובטון-גרנות מבית הספר למדיניות ציבורית: "האוניברסיטה נכנסה ללחץ. הכול מגודר, שוטרים מסביב, כל השערים נעולים, בריקדות, עשרות ניידות ומסוקים באוויר"

שכונת אשכול ברובע שדה דב / הדמיה: משרד האדריכלים תכנון נוף

בשווי מעל 100 מיליון שקל: עיריית תל אביב מוכרת מגרש ענק בשדה דב

עיריית תל אביב מוכרת מגרש בן כ-4 דונמים בשכונת אשכול בצפון העיר, ששוויו הוערך בכ־115 מיליון שקל ב־2021 ● רמ"י ומשרד השיכון פרסמו מכרזים להקמת מעל 8,000 יח"ד ברחבי הארץ ● והוועדה הארצית לתכנון ולבנייה אישרה תוכנית ראשונה לפינוי-בינוי בעתלית ● חדשות הנדל"ן

חייל אוקראינה מכין כטב''מ פוסידון לשימוש / צילום: ap, Efrem Lukatsky

טילים במקום מטוסים: המדינה שקונה נשק ב-50 מיליארד דולר

בצל היקף השימוש בכטב"מים במלחמת רוסיה־אוקראינה, לטביה תספק לאוקראינה כטב"מים • צבא הפיליפינים קנה טילי שיוט מהודו בעלות של כ-375 מיליון דולר ● פולאריס משיקה אופנועי שלג צבאיים חדשים ● השבוע בתעשיות הביטחוניות 

אילון מאסק, יו''ר טסלה / צילום: Shutterstock

התוצאות בשפל אבל הבטחה אחת של מאסק מלהיבה את המשקיעים

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה את אחד הדוחות הרבעוניים השליליים ביותר שלה בשנים האחרונות, אבל המניה זינקה במסחר המאוחר ב־13% ● הסיבה: ההודעה על ייצור דגם חדש ומוזל החל מ־2025, הרבה יותר מהר מהצפוי ● אבל ייתכן שהפעילות המבטיחה תתגלה כהפסדית בטווח הקצר

בועז לוי, מנכ''ל התעשייה האווירית לישראל / צילום: יוסף יהושע

בתעשייה האווירית רוצים לחתוך את הדיבידנד למדינה. הבעיה: הבונוס לעובדים ייתקע

אחרי שיא בהכנסות וזינוק ברווח הנקי, לגלובס נודע שבתעשייה האווירית יבקשו מרשות החברות לנצל את הכסף למחקר ופיתוח ● עד שלא יסוכם הדיבידנד למדינה, גם המענקים לעובדים בהקפאה

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק, טכנולוגיה והון סיכון במשרד עורכי הדין פישר (FBC) / צילום: יונתן בלום

עורך הדין שהכניס את התחום הלוהט לפירמות ענק בישראל

אורי ציחור, ראש תחום בלוקצ'יין במחלקת הייטק והון סיכון במשרד פישר, מלווה חברות קריפטו בעסקאות והנפקות ומסייע להן להכניס מטבעות דיגיטליים לבנקים ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

שי ג'ינפינג, נשיא סין, עם מזכיר המדינה האמריקאי אנתוני בלינקן בבייג'ינג / צילום: Reuters, LEAH MILLIS

סין והמערב: בינתיים ממשיכים לדבר ולחרוק שיניים

מזכיר המדינה האמריקאי מגיע לבייג'ינג עם הפתעה לא נעימה: טיוטת סנקציות על בנקים סיניים, התומכים בתעשיית הנשק הרוסית ● איך לדבר עם סין? איך לחזות את מניעיה ומהלכיה? ומה לעשות במרגליה, ביישומוניה ובסטודנטים שלה? הדמוקרטיות המערביות מוסיפות להתלבט

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"

הבורסה בתל אביב / צילום: Shutterstock

ירידות בבורסה המקומית; מדד ת"א בנקים 5 יורד בכ-1.5%

מדד ת"א 35 יורד ב-0.5% ות"א 90 מאבד מערכו 0.8% ● התנודתיות בשקל נמשכת ● בלידר שוקי הון מעדיפים את האפיקים הצמודים בטווח קצר-בינוני בשוק האג"ח בישראל ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית ומיקרוסופט

טסלה ונטפליקס. תוצאות הפוכות ותזכורת / צילומים: Shutterstock

שתי ענקיות, תוצאות הפוכות ותזכורת לכלל החשוב של עונת הדוחות

טסלה פרסמה ביום שלישי בלילה דוח רבעוני מאכזב, אבל המניה זינקה בפתיחת המסחר ב־13% ● בשבוע שעבר קרה בדיוק ההפך לענקית טכנולוגיה אחרת, נטפליקס, שמנייתה צנחה למרות תוצאות חיוביות ● הסיבה: המלכות האמיתיות של עונת הדוחות הן התחזיות

מדד פוטסי הבריטי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

מגמה מעורבת באירופה; מניית יוניליוור מטפסת לאחר הדוחות

ההנג סנג עולה ב-0.2% ● החוזים העתידיים בארה"ב יורדים ● מטא פרסמה את תוצאותיה הכספיות והמניה צללה במסחר המאוחר ● בבלומברד אודייר חיוביים לגבי המניות אמריקאיות, בדגש על אנרגיה ושירותים ● עונת הדוחות בוול סטריט תופסת תאוצה: הערב יפרסמו דוחות אלפאבית, מיקרוסופט ואינטל

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מתנדבי משלחת של Jewish National Fund USA / צילום: ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה''ב

כך הגיעו לישראל משלחות של 3,000 מתנדבים בזמן המלחמה - לא כולם יהודים

ארגון ג'ואיש נשיונל פאנד ארה"ב הוביל 11 משלחות שהתנדבו ביישובים כמו שדרות, ארז, גבולות ואורים ● טלי צור־אבנר, ראש המטה בישראל: "הביקוש גבוה, יש רשימות המתנה" ● ישראל מתגייסת

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

מפגינים בארה''ב בעקבות החקיקה נגד טיקטוק / צילום: Reuters, Lenin Nolly

ארה"ב נוקטת צעד דרמטי נגד טיקטוק. אלו המשמעויות

ארה"ב מציבה אולטימטום לאפליקציה החברתית הסינית: להימכר לקונים שיזכו לאישורה - או להפסיק לפעול במדינה ● האם מדינות נוספות יצטרפו לארה"ב, וכיצד תושפע הפעילות בישראל?