גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

משבר הקורונה והמדינות העניות: לאן נעלמו 85 מיליארד דולר

ענף היצוא העיקרי בארצות העניות של הדור האחרון הוא פועלים מהגרים ● 272 מיליון חצו גבולות ואוקיינוסים כדי לשלוח כסף הביתה ● עם השנים הכסף צמח: 554 מיליארד דולר ערב משבר הקורונה ● מאז המשבר נמחקו כבר 20% מן ההעברות, וארצות מתקשות לגמור את החודש

מהגרת עבודה בהודו עובדת מדידת חום כדי לקבל אישור לעלות על רכבת בחזרה לביתה / צילום: Channi Anand, Associated Press
מהגרת עבודה בהודו עובדת מדידת חום כדי לקבל אישור לעלות על רכבת בחזרה לביתה / צילום: Channi Anand, Associated Press

הנה נתון פתיחה מדהים מדיליפ ראטהא, הכלכלן הבכיר לענייני הגירה של הבנק העולמי: שביעית מאוכלוסיית העולם, מיליארד בני אדם, הם מהגרים, במובן הזה שהם חיים ועובדים מחוץ לאזור מגוריהם הקבוע. 272 מיליון עובדים מחוץ לגבולות ארצם, 760 מיליון היגרו לאזור אחר בתוך ארצם.

הם שולחים כסף הביתה. הרבה מאוד כסף. בשנה שעברה, בפעם הראשונה, יותר כסף נשלח בידי מהגרים (554 מיליארד דולר) ממה שהושקע בידי זרים (540 מיליארד דולר). הסכום הזה מאשר את מה שהיה ידוע: העברות כספים (באנגלית, remittances) נעשו פקטור מרכזי בחייהן של ארצות עניות, או "מתפתחות", באסיה, באפריקה, באמריקה הלטינית וגם בחלקים של מזרח אירופה.

האיטי ונפאל הן המקרים הקיצוניים. הראשונה היא הענייה ביותר בחצי הכדור המערבי, האחרונה היא הענייה ביותר באסיה (מחוץ לאזורי המלחמה של אפגניסטן ותימן). שליש מהתוצר המקומי הגולמי שלה כל אחת מהן תלוי בהעברות ממהגרים.

אין זה מן הנמנע שהשיא של כל הזמנים שייך לטג׳יקיסטן שבמרכז אסיה. ב-2013, העברות כיסו 42% מן התמ"ג שלה. אבל מאז, בהשפעת המשברים הכלכליים ברוסיה, ארץ היעד של רוב המהגרים הטג׳יקיים, המספרים פחתו בהרבה.

שליש התמ"ג בנה בתי רעפים

התוצאות ניכרות בכל מיני אופנים. למשל, אם תטיילו יום אחד, לאחר החיסון, באזוריה הכפריים של נפאל, תוכלו לגלות בתי רעפים נאים, שתיים-שלוש קומות, מרפסות הדורות וגדרות מסוגננות.

איך זה ייתכן, בלב עוני ומחסור? זה כסף מן המפרץ הפרסי, יסבירו לכם המקומיים. ההעברות מילאו תפקיד מרכזי בצמצום העוני בנפאל, מ-42% ב-1995 ל-25% ב-2011 על פי נתוני אתר הסי.איי.אי.

לפי כלכלן הבנק העולמי ראטהא, בערך ב-60 ארצות, העברות הכספים שקולות כנגד 5% של התוצר המקומי הגולמי השנתי. באחדות, הן שקולות כנגד שליש התמ"ג, כמו נפאל הנ"ל. מעניין שזה המצב אפילו בקזחסטן, ארץ עשירת-נפט. מפתיע פחות שזה המצב בסומליה, או בהאיטי.

2019 הייתה בדרך כלל שנה טובה להעברות כספים. במהלכה, ערב משבר הקורונה, שורה של ארצות ציינו עלייה של 10% ויותר.

כל זה עצר בחריקת בלמים ברבע השני של 2020. בחודש אפריל, הבנק העולמי העריך כי הירידה בהעברות תנוע בין 13% (במזרח אסיה ובאוקיאנוס השקט) עד 27.5% (באירופה ובמרכז אסיה). אפריקה, דרום אסיה והמזרח התיכון יהיו באמצע.

לא-דרושים: מהגרים

כאשר כלכלות נסגרות בכל מקום, מהגרים הם הלא-דרושים ביותר. ראינו המוני מהגרים פנימיים בהודו, שחייהם היו תלויים להם מנגד עוד לפני משבר הקורונה, נאלצים לצעוד ברגל הביתה, לפעמים מאות קילומטרים. עכשיו אנחנו רואים עוזרות-בית אתיופיות מושלכות לרחובות ביירות מאין להן דורש ומאין להן קורת גג.

ב-2019, הודו קיבלה ממהגריה בארצות המפרץ 83 מיליארד דולר, יותר מכל הכנסותיה מיצוא לאירופה או לצפון אמריקה. ההעברות משפיעות על חלקים שונים של הודו באופן לא יחסי.

קחו למשל את קראלה, המדינה הדרומית ביותר של הודו, על שפת הים הערבי. זיקתה למזרח התיכון היא רבת-שנים. היא היחידה בהודו שאפשר לתאר כרב-דתית, עם מיעוט מוסלמי גדול (יותר מרבע האוכלוסייה) ומיעוט נוצרי גדול (כמעט חמישית). פעם הייתה שם הקהילה היהודית הגדולה והעתיקה ביותר בהודו.

בקראלה, הגדולה כמעט פי שניים מישראל, מתגוררים כמעט 35 מיליון בני אדם. כשני מיליון הם פועלים מהגרים בארצות המפרץ. בשנה שעברה, קראלה קיבלה 14 עד 15 מיליארד דולר מהכנסות מהגריה. השנה הסכום הזה יפחת לפחות בשני מיליארד דולר. מה תעשה קראלה אם שני המיליון ירצו לחזור הביתה ואין להם פרנסה במקומות מושבם? לאיש אין מושג.

הפועלים המהגרים מהודו מחזיקים אולי 50 מיליארד דולר בחשבונות בנקים מעבר לים, שאינם נושאים בימים האלה ריבית של ממש. בעצת הבנק העולמי, ממשלת הודו מנסה לעניין את המהגרים האלה באיגרות חוב מיוחדות שהיא תנפיק בשבילם. קוראים להם "אג"ח תפוצות".

מהגרי עבודה מוונצואלה בקולומביה ממתינים לאוטובוס לחזור לביתם, בשבוע שעבר / צילום: Fernando Vergara, Associated Press

עשרה מיליון פיליפינים

בשנה שעברה, פועלים מהגרים בפדרציה של האמירויות, בעיקר מאסיה ומן המזרח התיכון, שלחו 44 מיליארד דולר הביתה. אפשר שההעברות מן האמירויות יפחתו השנה ב-25%. הנפגעת הגדולה ביותר תהיה פקיסטן. היא קיבלה בשנה שעברה 23 מיליארד דולר, סכום השקול כנגד 7.5% של התמ"ג שלה.

ישראלים לא יופתעו לשמוע מה גדולה היא תלותה של הפיליפינים בהעברות של פועלים מהגרים. עשירית האוכלוסייה, בערך עשרה מיליון בני אדם, עובדים מעבר לים. העברותיהם מממנות 10% של התמ"ג.

עד משבר הקורונה, עשר שנים ויותר, ההעברות עמדו בסימן דילוגים: בכל שנה הן עלו בערך ב-7%. לפי ממשלת הפיליפינים, 350 אלף מן המהגרים איבדו השנה את פרנסתם. הממעיטים אומרים שההעברות לפיליפינים יפחתו ב-5%. המרבים חוזים ירידה של 20%.

בונים בתים, אבל לא במולדת

באל סלוואדור הקטנטנה, במרכז אמריקה, מתגוררים כמעט 6.5 מיליון בני אדם. כה עלובה היא, כה צפופה, עניה ומוכת פשע עד ש-1.6 מיליון סלוואדורים עזבו את מולדתם, בדרך כלל לארה"ב, שבה עקבותיהם ניכרים כמעט בכל תחום של עבודת כפיים. סלוואדורים בונים בתים וצובעים אותם, מייפים גנים פרטיים וקוטפים פירות.

העברותיהם מממנות חמישית מן התמ"ג של ארצם. בשנה שעברה הן עמדו על 5.6 מיליארד דולר, מקור ההכנסה העיקרי במטבע חוץ. לשם השוואה, סך כל היצוא הסלוואדורי ב-2019 עמד על 4.8 מיליארד דולר. השקעות זרות ישירות עמדו על 724 מיליון דולר.

נגיף הקורונה הפליא להכות באל סלוואדור. בחודש אפריל פחתו ההעברות ב-40%, מה שהביא את מקבליהן עד סף הרעב ואת המדינה עד סף קריסה כלכלית. יותר אל סלוואדורים נואשים יתדפקו על דלתות ארה"ב, או ינסו להסתנן אליה. ממתינה להם קבלת פנים צוננת עד עוינת.

אגב, ארה"ב היא המקור הגדול ביותר של העברות, בייחוד לאמריקה הלטינית ולים הקריבי. ב-2018, העברות ממנה עמדו על כמעט 70 מיליארד דולר.

"העברות משככות את העוני"

העברות כספים של מהגרים "משככות את העוני בארצות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית", כתב הבנק העולמי בחודש אפריל, כאשר חזה את "הירידה הגדולה ביותר בהעברות" בהיסטוריה של זמננו.

העברות, הוא הסביר, "משפרות את התזונה, מסייעות בהגדלת ההוצאות על חינוך, ומפחיתות עבודת ילדים במשפחות מעוטות יכולת". ירידה בהעברות תחייב משפחות להקדיש את מלוא אמצעיהן המופחתים למזון ולצרכים מיידיים. הטווח הארוך ייעלם מסדר יומן.

לאן כל זה מוליך את הארצות הנפגעות? חוץ מן התוצאות האנושיות, הכלכליות והחברתיות יהיו אל נכון תוצאות פוליטיות, בייחוד בארצות שנקודת ההתחלה שלהן אינה יציבה.

הבה נתבונן בשתי שכנות דרום אסיאניות, פקיסטן ונפאל. בפקיסטן, הצמיחה השנתית לפני הקורונה עמדה על 3.3 אחוז בלבד. שיעורים היפים לארצות מפותחות אינם יפים לארצות מתפתחות, בייחוד כאלה עם אוכלוסייה צעירה הזקוקה למקומות עבודה. בפקיסטן יש יותר מ-200 מיליון בני אדם. הכנסותיה של ממשלתה היו קטנות מצירוף הריבית שהיא משלמת על חובותיה ומן הפנסיה שהיא משלמת לקיצבאיה.

ממשלתה הדמוקרטית של פקיסטן עומדת על כרעי תרנגולת, וגנרלים תמיד מוכנים להיכנס לנעלי הפוליטיקאים. סין שוחרת עוד השפעה, איסלאמיסטים שוחרים עוד כוח, והפיתוי לעשות משהו רע להודו הוא לעתים קרובות לא ניתן לריסון.

בנפאל, הרחק מתשומת הלב הבינלאומית, מתנהל עכשיו מאבק כוח על השלטון בין סיעות יריבות בתוך המפלגה הקומוניסטית השלטת, אגב בחישה סינית ורטינות הודיות.

במרכז אמריקה, הפיכות צבאיות ומלחמות אזרחים היו פעם לחם חוק. זה פסק בשלהי המאה ה-20, ולמעט מאוד מקומיים יש תיאבון לחזור ולהתחיל. אבל אנחנו יכולים להניח שהיחלשות כלכלית וחברתית תלבה אלימות מאורגנת, שהאיזור הזה חווה זה עשרות שנים. כנופיות מרכז-אמריקאיות הרחיבו את זירות פעולתן אל תוך ארה"ב, והיו אפילו נושא במערכת הבחירות של דונלד טראמפ לפני ארבע שנים. הפעם איננו מרבים לשמוע עליהן, אבל עוד חזון למועד.

ההתאוששות ממשבר הקורונה תהיה הדרגתית. התקווה לרגע יחיד, שבו האור יחזור וימשוך אותנו אל תחילת המנהרה, הייתה לא ריאלית מלכתחילה. זה חל גם על העברות הכספים. הבנק העולמי חוזה שהן יתאוששו בשנה הבאה, אבל הנפילה של 2020 לא תימחק. ב-2021 הוא צופה עלייה של 5.6%, לרמה של 470 מיליארד דולר. אכן, ארוכה הדרך.

רשימות קודמות ב-yoavkarny.com וציוצים (באנגלית) ב-twitter.com/YoavKarny

עוד כתבות

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

ניסאן X-TRAIL / צילום: יח''צ

המכונית של ניסן שמוכיחה: שוק הבנזין עדיין חי ובועט

ניסאן X-TRAIL, הטורבו-בנזין החדשה של ניסאן, מוכיחה שגרסאות הבנזין לא אמרו את המילה האחרונה: היא זריזה, נוחה ומרווחת

דוד פתאל / צילום: איל יצהר

לאחר שלוש שנים של הפסד, אירופה עזרה לדוד פתאל לחזור להרוויח

עם סיומה של השנה הסתכמו הכנסותיה של פתאל ב-6.93 מיליארד שקל, עלייה חדה של 26.6% ביחס לשנה שקדמה לה ● בשורה התחתונה רשמה פתאל רווח נקי של 45.2 מיליון שקל ● הסיבות לעלייה: שיפור בשיעורי התפוסה במלונות הרשת, עלייה במחיר של חדר ממוצע למתארחים ושיפור בשערי החליפין

חרדים בלשכת הגיוס / צילום: מיטב ודובר צה''ל

בג"ץ: לעצור תשלומים לישיבות שתלמידיהן לא מתגייסים החל מה-1 באפריל

בג"ץ הוציא את צו הביניים בשל היעדר מקור חוקי להעברת התשלומים ● וכעת, מיום שני הקרוב יופסק התקצוב לתלמידי ישיבות שחייבים בגיוס ● השופטים אימצו עמדה מחמירה מזו של היועמ"שית ● התנועה לאיכות השלטון: "צו הביניים הזה מהווה צעד תקדימי בדרך לשוויון, וציבור המשרתים מודה לבית המשפט על החלטתו החשובה"

דובר צה''ל, תא''ל דניאל הגרי / צילום: דובר צה''ל

דובר צה"ל: בכיר בחמאס חוסל בביה"ח שיפא

נזק נגרם לחצר בית בשלומי אחרי רצף אזעקות בגליל המערבי • דיווח: ישראל תקפה אזור פעילות של חיזבאללה בדמשק, 2 נפצעו • בית הדין בהאג הורה לישראל להכניס סיוע לעזה ללא הגבלה • מוקדם יותר: פצוע בינוני בפיגוע ירי בכביש 90 מצפון ליריחו • עדכונים שוטפים

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

איציק וייץ, מנכ''ל קבוצת קרסו מוטורס / צילום: אלעד גוטמן

המספרים חושפים: כך הפך מותג בנזין סיני אלמוני למכרה הזהב של קבוצת קרסו

הכתבה הזו היתה הנצפית ביותר השבוע בגלובס ועל כן אנחנו מפרסמים אותה מחדש כשירות לקוראינו ● מהדוח השנתי של יבואנית הרכב עולה כי המותג צ'רי, שמכירותיו זינקו ב-2023, הקפיץ את נתח השוק שלה וסייע לה להציג רווח מכובד בתקופה קשה ● אבל ל"אסטרטגיה הסינית" הזו, שמשנה בצורה משמעותית את הפוקוס העסקי של הקבוצה, יש מחיר - ובראשו דריסת מותגים ותיקים

חברת הסייבר הישראלית Coro (קורו) / צילום: CORO

המשבר בהייטק נגמר? סטארט-אפ ישראלי שני מודיע בתוך שבוע על גיוס של 100 מיליון דולר

חברת קורו (Coro) הישראלית, העוסקת במכירת מערכות סייבר לעסקים קטנים ובינוניים, הודיעה על גיוס של 100 מיליון דולר ● ככל שנודע, כספי הגיוס כולם הושקעו בחברה ולא בקניית מניות מיזמים או משקיעים קודמים ● כל הגיוס התבצע מקרנות הון סיכון זרות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

ישראל תקפה בשדה התעופה בסוריה / צילום: נלקח מרשתות חברתיות לפי סעיף 27 א' לזכויות יוצרים

דיווח: לפחות 33 נהרגו בתקיפה ישראלית בחלב, בהם אנשי חיזבאללה ואזרחים

בין ההרוגים בתקיפה בנמל התעופה בחלב ישנם גם חיילים מצבא אסד, דווח כי מערכות ההגנה האווירית הופעלו • מוקדם יותר נפצעו 2 בתקיפה שיוחסה לישראל באזור דמשק • דובר צה"ל עדכן כי בכיר חמאס חוסל בפעילות בבית החולים שיפא ● עדכונים בולטים

עינת גנון / צילום: בר שניר

פרויקט הענק מתעכב: עוד פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו

עינת גנון, סמנכ"לית הרשות להתחדשות עירונית, הודיעה על פרישה מהמרוץ לניהול רשות המטרו, לאחר שלאחרונה גם צחי דוד, סגן הממונה על התקציבים באוצר לשעבר, הסיר את מועמדותו לתפקיד ● כעת נותר מועמד אחד לבחירה, והמכרז עומד בפני ביטול

ביתן של קבוצת צ'אנגן בתערוכת מכוניות בסין / צילום: ap, Ng Han Guan

קבוצת הרכב השלישית בגודלה בסין בדרך לישראל

משלחת בכירה של צ'אנגן (Changan) סינית נערכת לייצא לישראל, הכניסה של החברה לישראל היא חלק ממהלך ההתרחבות הגלובלית שעליו הכריזה השנה ● מרצדס E קלאס והקרוסאובר של פורד: הדגמים החשמליים שבדרך ● השבוע בענף הרכב

מתחם חזית הים בחיפה / הדמיה: מן-שנער-יעד אדריכלים

נסגר המכרז הראשון של רמ"י בחזית הים בחיפה: כמה תשלם הזוכה?

יורו ישראל זכתה במכרז של רמ"י על קרקע של 23 דונם, להקמת 500 יחידות דיור ושטחי מסחר באחד מהמתחמים המסקרנים בישראל ● החברה תשלם על הקרקע, הסמוכה לבית החולים רמב"ם בחיפה, כ-205 מיליון שקל כולל הוצאות פיתוח

אסדת קידוח ''לוויתן'' / צילום: אלבטרוס

במשרד האנרגיה בוחנים: הקמת מתקן להנזלת גז בהשקעה של 7 מיליארד דולר

חלק משמעותי מיצוא הגז של ישראל תלוי היום במצרים, ומתקן הנזלה יאפשר יצוא לרחבי העולם כדי לבזר את הסיכונים ● מי יממן את עלויות ההקמה האדירות?

בנימין נתניהו ואריה דרעי / צילום: עמוס בן גרשום, לע''מ

דרעי: "בג"ץ מתעמר בלומדי התורה, אות קין", גנץ: "בג"ץ פסק את המובן מאליו" | התגובות הפוליטיות על צו הביניים

הפוליטיקאים הגיבו על החלטת בג"ץ שקיבל את עמדת היועמ"שית ● גולדקנופף: "אות קלון וביזיון, ניאבק בכל דרך על זכותו של כל יהודי ללמוד תורה ולא נתפשר" ● דרעי: "מבין את הלוחמים שלא רוצים לשרת עכשיו בצבא" ● גנץ: "הגיעה העת שהממשלה תעשה את המובן מאליו"

מנכ''ל NICE, ברק עילם / צילום: CRC Media

מלך השכר של ת"א: המנכ"ל שהרוויח כ-90 מיליון שקל ב-2023

עיקר התגמול של מנכ"ל נייס ברק עילם – הוני ● במשך שנותיו כמנכ"ל נייס צבר תגמולים בהיקף של כ-460 מיליון שקל לפי שער החליפין הנוכחי ● שכר של כ-17 מיליון שקל למנכ"ל אלביט אשתקד

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

המומחה שמסביר: למה החליטו בעולם שרפיח היא הקו האדום

פלישת צה"ל לרפיח, בין המעוזים האחרונים של חמאס בעזה, עומדת בלב הדיון על עתיד המלחמה ● "העיר הפכה לסמל של המצוקה הפלסטינית והפליטות בעיני העולם", אומר ד"ר הראל חורב, מומחה לחברה הפלסטינית ● בראיון לגלובס הוא מסביר מדוע ישראל טועה בהתנהלותה ברפיח, מתייחס לפלונטר מול ארה"ב ומסביר מדוע חמאס ממשיך לסרב לעסקת חטופים

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי / אילוסטרציה: Shutterstock

הטבת המס הגדולה שהבטיחה הממשלה נכנסה לתוקף. מה יקרה לנטו שלכם?

הורים לילדים שגילם עד שלוש יקבלו החל מתלוש השכר הקרוב תוספת של נקודות זיכוי, אשר תגדיל להם את ההכנסה הפנויה ● ואולם, מומחים טוענים כי הטבת המס לא תשפיע על מי שבאמת זקוק לה