גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

"שוק הנפקות האג"ח מאוד חד וזריז: החברות מנסות לנצל את ההזדמנות שנוצרה בעקבות הודעת בנק ישראל"

התוכנית של בנק ישראל לבצע רכישות בשוק החוב הקונצרני הקפיצה את המדדים, והובילה לגל הנפקות בזק לגיוס של כ-1.5 מיליארד שקל בסך הכול ● פעילים בשוק: "זו תופעה ייחודית שמהיום למחר כל כך הרבה חברות מנפיקות בבת אחת"

פרופ' אמיר ירון / צילום: רפי קוץ, גלובס
פרופ' אמיר ירון / צילום: רפי קוץ, גלובס

מלבד העליות החדות שנרשמו באפיק האג"ח הקונצרני המקומי בעקבות הודעת בנק ישראל מהשבוע שעבר על רכישות אג"ח קונצרניות שהוא מתכנן לבצע במהלך המסחר בשוק, הודעת הבנק גם הובילה להתעוררות משמעותית בגיוסי החוב שמבצעות החברות.

בהשפעת הודעת הבנק ותגובת השוק, ביומיים האחרונים של השבוע שעבר (בעיקר ביום רביעי) נרשמה "מתקפה" מסיבית של הנפקות אג"ח קונצרניות, עם קרוב לעשרה גיוסי חוב (בשלבים שונים) שקידמו החברות הנסחרות - מרביתן בהליך מהיר שביקש לנצל את המומנטום בשוק. כך, תוך ימים ספורים הבטיחו החברות בבורסה גיוסי חוב בהיקף מצרפי של כ-1.5 מיליארד שקל.

פעילים בשוק מסבירים, כי "השוק מאוד חד וזריז, וזה ברור שהחברות מנסות לנצל את ההזדמנות שנוצרה בעקבות הודעת בנק ישראל, אחרי העליות החדות שנרשמו במדדי האג"ח בשבוע שעבר.

"זו תופעה ייחודית שמהיום למחר כל כך הרבה חברות מגיעות בבת אחת לשוק, ויום רביעי האחרון היה יוצא דופן, עם שבע הנפקות שבוצעו בו, רובן הגדול בעקבות הודעת בנק ישראל. מצד שני, בגלל שהיו כל כך הרבה הנפקות, בחלקן לא היו ביקושים חזקים". במבט קדימה, הצפי של אותם פעילים הוא, כי "אם יתחילו בפועל הרכישות של הבנק והמדדים שוב יעלו, החברות ימשיכו להנפיק".

לא כולן נהנו מביקושים גבוהים

מפילוח החברות שהיו מעורבות בגיוסי אג"ח בימים האחרונים עולה כי חלקן הגיעו מתחום הנדל"ן המניב - שפעילותו הייתה מהנפגעות הגדולות של משבר הקורונה - ואשר לפי ההערכות יהווה חלק משמעותי מהרכישות שיבצע בנק ישראל, וכן מענפי הליסינג והאנרגיה שנפגעו גם הם בצורה ניכרת מהמשבר.

שלא במפתיע כל המנפיקות מחזיקות בדירוג A מינוס ומעלה, בהתאם לקריטריונים לרכישות שהציב בנק ישראל לסדרות שבהן ישקיע (למעט אחת מהן), וכי מרביתן ביצעו את ההנפקה באמצעות הרחבת סדרות קיימות - מה שסייע למהירות התגובה.

בין המנפיקות שביקשו לנצל את "השוק החם" לא כולן, כאמור, נהנו מביקושים גבוהים.  כך לדוגמה, חברת הנדל"ן למגורים דמרי הסתפקה בכ-85 מיליון שקל בשלב המוסדי של ההנפקה שבוצעה באמצעות הרחבת סדרות קיימות, לאחר שקיבלה דירוג לגיוס של עד 250 מיליון שקל.

גיוסי אג"ח בולטים

עוד בין המנפיקות האחרונות, חברות הנדל"ן המניב מגה אור וביג הבטיחו כל אחת גיוס בהיקף של כ-200 מיליון שקל בשלב המוסדי של ההנפקה, באמצעות הרחבת סדרות, בעוד שחברת התשתיות והפרויקטים שיכון ובינוי (שו"ב) שבשליטת נתי סיידוף עדכנה בשלב דומה על הבטחת סכום של כ-220 מיליון שקל.

חברה נוספת מענף הנדל"ן שמיהרה להנפיק בשבוע שעבר היא החברה הזרה דה-לסר שבשליטת אברהם לסר. למרות שדה-לסר אינה צפויה להיכלל בתוכנית הרכישות של בנק ישראל (שהודיע שלא ירכוש אג"ח של חברות זרות), החברה ניצלה את מצב השוק לגייס חוב והבטיחה סכום של כ-160 מיליון שקל בשלב המוסדי בהנפקת סדרה חדשה.

רוח גבית לגיוסים שהחלו לפני ההודעה

שתי חברות נוספות שניצלו את השינוי במצב השוק היו חברת הליסינג שלמה החזקות, שנהנתה מביקושים גבוהים שבעקבותיהם הגדילה את סכום ההנפקה המתוכננת, והבטיחה סכום של כ-180 מיליון שקל בשלב המוסדי, בעוד שחברת האנרגיה דור אלון הסתפקה בכ-70 מיליון שקל.

מלבד המוזכרות, שני גיוסים נוספים שהחלו עוד לפני הודעת בנק ישראל, ואשר בהשלמתם נהנו מהרוח החיובית שהביאה עימה הודעת הבנק המרכזי, היו של חברת האנרגיה סופרגז ושל מור בית השקעות.

סופרגז עדכנה ביום רביעי בלילה כי נהנתה מביקושים גבוהים במיוחד בהנפקת החוב הראשונה שביצעה בבורסה - זמן קצר אחרי הנפקת מניותיה - ביקושים שמהם החליטה לקבל קצת יותר מ-200 מיליון שקל, סכום שיוכל לגדול עוד קצת בשלב הציבורי של הגיוס, אותו החלה לקדם כבר בסוף חודש יוני.

מור, שהנפיק אג"ח להמרה, עדכן ביום רביעי על תוצאות השלב הציבורי בהנפקה, שהשלים לו סכום של כ-100 מיליון שקל, במהלך שגם הוא החל עוד לפני הודעת בנק ישראל, וזכה לביקושים גבוהים.

העליות החדות בתל-בונד תוקנו

הודעת בנק ישראל מהשבוע שעבר על כוונתו לרכוש אג"ח הנסחרות בבורסה סחפה את מדדי תל-בונד לעליות דו-יומיות משמעותיות, שתוקנו חלקית מאז, לאחר שהגיעו בשלושת המדדים המרכזיים (תל-בונד 20, 40 ו-60) לכ-2.5%-3%.

מדובר בתוכנית שבמסגרתה מתכנן בנק ישראל להשקיע 15 מיליארד שקל ברכישת אג"ח של חברות בדירוג A מינוס ומעלה.

לפי הקריטריונים שהציב הבנק בהודעתו מיום שני האחרון (שפורסמה לצד הודעת הריבית), האג"ח הפוטנציאליות לרכישה כוללות כ-75% משוק האג"ח הקונצרני המקומי, ששוויו כ-341 מיליארד שקל - כלומר, רכישות בשיעור של כ-6% משוק פוטנציאלי בהיקף של כ-255 מיליארד שקל.

התכנית שהציג בנק ישראל זכתה בסך הכול לתגובות חיוביות מפעילים בשוק, שציינו בין היתר כי היא צפויה לסייע בעיקר לחברות מענפים שנפגעו מהמשבר, דוגמת נדל"ן מניב, ליסינג ותקשורת, וכן כי היא תסייע בגיוס כסף בריביות נוחות ותמנע לחצים פיננסיים אצלן.

יחד עם זאת, התוכנית של בנק ישראל לא תוכל להציל את אותן חברות במקרה שלא יחול שינוי משמעותי במציאות הכלכלית שבמסגרתה הן פועלות, והיו גם מי שמתחו ביקורת על התוכנית, וציינו, כי "בנק ישראל החליט לתת עזרה לשוק שמתפקד בסך הכול בסדר, בוודאי בדירוגים הגבוהים שלו".

ירידה של 13% בגיוסים במחצית

על תפקודו של שוק האג"ח יכולים להעיד גם היקפי הגיוסים שבוצעו בו בסיכום המחצית הראשונה של השנה, ואופי החברות המנפיקות.

לפי נתוני הבורסה, גיוסי האג"ח הקונצרניות הצטמצמו בסיכום מחצית השנה בכ-13%, והסתכמו בכ-27.5 מיליארד שקל, לעומת 31.5 מיליארד שקל במחצית המקבילה של 2019.

בבורסה מציינים בין היתר, כי כמעט כל הסכום שגויס, כ-26 מיליארד שקל, "בוצע בדירוג גבוה מקבוצת A ומעלה", וכן מציינים, כי גיוסי הסקטור הריאלי עלו והגיעו לכ-21 מיליארד שקל, לעומת כ-18 מיליארד שקל במחצית הראשונה של 2019. זאת בעוד גיוסי הסקטור הפיננסי התכווצו משמעותיות, והסתכמו בכ-6.5 מיליארד שקל, לעומת כ-13.5 מיליארד שקל שגויסו על-ידי חברות הפיננסים בסיכום המחצית המקבילה אשתקד. 

בדומה לקרן סל: כך יפעל בנק ישראל בשוק האג"ח  הקונצרני / מאת: עמירם ברקת

את תהליך רכישת האג"ח הקונצרניות מבצע בנק ישראל ישירות באמצעות חטיבת השווקים של הבנק, אותה יחידה שאחראית למשל על רכישות המט"ח. הבנק לא מתכוון לרכוש במועדים קבועים או במחירים קבועים אלא "בהתאם לתנאי השוק". הרעיון הוא לבנות תיק בדומה לקרן סל העוקבת אחר מדד אג"ח קונצרניות בדירוג השקעה, באופן פסיבי וללא  אנליזה פרטנית לנייר כזה או אחר.

מדובר בסמן שהוא קבוצה של אג"ח תאגידיות בעלת התפלגות סקטוריאלית ודירוג דומה להתפלגות השוק הכולל, אולם במספר חריגים. ראשית הבנק רוכש רק אג"ח בדירוג "A מינוס" ומעלה, משום שעל פי הבנק "חלק הארי של השוק התאגידי בישראל מורכב מאג"ח בקבוצת דירוג A מינוס ומעלה, ולכן איגרות אלו משקפות את עיקר אוכלוסיית האג"ח התאגידיות בישראל".

שנית, הבנק אינו רוכש אג"ח של חברות זרות משום ש"הפעילות הכלכלית של חברות זרות שהנפיקו אג"ח בתל אביב אינה מתבצעת בישראל ורכישת האג"ח שלהן לא תתרום לכלכלת ישראל". שלישית, הבנק אינו רוכש אג"ח בעלת אופציה להמרה למניות כולל אג"ח CoCo, אג"ח צמודות מט"ח ואג"ח שאינן בריבית קבועה.

משום כך המשקל היחסי של האג"ח שעומדות בקריטריונים של הבנק יהיה גבוה יותר ממשקלן בסמנים מקובלים (כמו מדד תל-בונד).

עוד כתבות

ראקש לונקאר, מיקי בודאי, דן אמיגה ומייקי פיי / צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

שר הביטחון יואב גלנט / צילום: שחר יורמן, דוברות משרד הבטחון

גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא

פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף • צה"ל: סוכל פיגוע ליד חברון, מחבלת חוסלה אחרי שהסתערה עם סכין לעבר כוח • פגיעה ישירה בלול במרגליות; חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • תיעוד מהתקיפה הלילית בלבנון: מחבל ירד מאופנוע, נכנס למבנה וחוסל מהאוויר • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • עדכונים שוטפים

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה"ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עמי את הכאב האיום של המלחמה"

ח''כ משה ארבל, מפלגת ש''ס / צילום: איל יצהר

"מוכרחים להבין את גודל השעה": ראיון חג עם השר הכי לא שגרתי שיש

שר הפנים משה ארבל מכוון אצבע מאשימה לבג"ץ שיצר תגובת נגד בציבור החרדי לשאלת הגיוס ● בענייני התכנון, הוא מגלה שהוא הודף לחצים להתערבות ומאשים את שרי הליכוד באינטרסים צרים ● את הפועלים הפלסטינים, הוא אומר, צריך להחזיר, "אין שאלה בכלל" ● ולמה הוא משוכנע שזה הזמן להעלות ארנונה

פרופ' יוג'ין קנדל / צילום: מיכה לובטון

הוא היה אחד האנשים הקרובים לנתניהו, היום הוא חושף: "לא הייתי מחזיק במשרד שלו חודש"

יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה לשעבר, יוג'ין קנדל, בטוח: "אם ישראל לא תשנה כיוון בהקדם, הכלכלה תקרוס, והמדינה עמה" ● לדבריו, כדי שנבואת הזעם לא תתממש צריך להקים ממשלה שתנהל סיכונים לטווח הארוך בכל תחומי חיינו ● הוא לא פוסל אפשרות להיות שר האוצר הבא, אבל "לא כזה שתפקידו העיקרי הוא לחלק הטבות" ● האזינו

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

דיזנגוף סנטר / צילום: גיא חמוי

מעל 3 מיליון שקל בדקה: זינוק בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד

לפי נתוני חברת שב"א, בין השעות 8:00-14:00 הוציאו הישראלים סכום של 735 מיליון שקל • מדובר בזינוק של 14% בהוצאות בכרטיסי אשראי לעומת ערב פסח אשתקד • בשנה שעברה בשעות אלה נרשמו הוצאות בכרטיסי אשראי בסכום כולל של 645 מיליון שקל • ומה הייתה הדקה העמוסה ביותר היום?

הסופרקמפיוטר של חברת Cerebras בחוות שרתים בקליפורניה / צילום: Reuters, REBECCA LEWINGTON/CEREBRAS

בחסות אלטמן ומשקיעים מישראל, המתחרה באנבידיה יוצאת להנפקה

סריבראס, יצרנית "השבב הגדול בעולם", בה מושקעים מייסדי OpenAI וכן ישראלים ואמירותים רבים, מתקדמת להנפקה ● בינתיים היא גייסה 723 מיליון דולר

הצוללת. הילה ויסברג בשיחה עם  ד''ר עדית זכאי–אור / צילום: באדיבות ראוניברסיטת ייכמן

"חתרתי בים בזמן שהבנים שלי בחזית. לא צריך להתבייש במקומות שטוב לנו"

שיחה עם ד"ר עדית זכאי–אור, מנכ"לית מרכז מיטיב לפסיכולוגיה חיובית באוניברסיטת רייכמן ● על איך עצב ושמחה יכולים להשתלב זה בזה, כיצד להחזיק תקווה בזמן משבר והקשר בין חשיבה חיובית לתקיפה האיראנית • האזינו 

הירידות הנוכחיות מגיעות אחרי שנה ורבע חלומיות למשקיעים בשווקים בחו''ל / צילום: Shutterstock

אפריל האדום: וול סטריט יורדת בחדות, וזה מה שצפוי לקרות לחיסכון שלכם ולשקל

הבורסה האמריקאית פתחה את 2024 בסערה עם תשואות מרשימות במדדים המובילים ● אלא שכעת הקערה התהפכה, ומתחילת אפריל נמחקה יותר מחצי מהתשואה ● מי החוסכים הישראליים שייפגעו במיוחד, ומהן ההשלכות של המגמה השלילית על שער הדולר?

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

סקטור השבבים יורד / צילום: Shutterstock

אנבידיה יורדת למקום החמישי בשווי שוק: מה עובר על הסקטור הלוהט בוול סטריט?

ביום אחד איבדה החברה הלוהטת של וול סטריט 10% מערכה, והיא רק דוגמה לסגמנט השלילי שאפיין את שוק השבבים כולו ● אנליסטים מנתחים את הסיבות: מנתוני מאקרו בעייתיים שמכבידים על השוק כולו ועד ל"תיקון" בתחום, שנהנה מפריחה משמעותית בשנה האחרונה

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי / חומרים: אתרי החברות, Shutterstock

תוספים וטריקים: כך קונים ברשת חכם ובזול

היקף הרכישות של ישראלים באונליין נמצא בעלייה מתמדת, אבל רבים לא מכירים את הכלים שמאפשרים לחסוך בתשלום ● מתוספים שמשתלם להתקין בדפדפן ועד שיחה עם צ'אטבוט

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

הבניין ברחוב גורדון 22 בתל אביב / צילום: דנה אטיאס

2.5 מיליון שקל לדירת 2 חדרים בבניין לשימור מחמיר בת"א

דירה במבנה היסטורי ברחוב גורדון בתל אביב, שתכנן האדריכל שלמה גיפשטיין, נמכרה לאחרונה ● לדירה יש זכויות בנייה נוספות בשטח של כ־40 מ"ר, אולם המחיר לא משקף אותן ● המתווכת בעסקה: "עסקאות במחירים של 2.3 מיליון שקל עד 3.1 מיליון שקל קיבלו 'בוסט' בשלושת החודשים האחרונים"

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?