גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

עד מתי קוביד-19? הגיע הזמן ללמוד לנהל מרחוק

בתחילת משבר הקורונה מנהלים פחדו שהעובדים שלהם לא באמת יעבדו כאשר הם בבית, אך מהר מאוד התברר שרמת הפרודוקטיביות אפילו עלתה ● אלא שעבודה מהבית מציבה אתגרים חדשים שמנהלים צריכים לתת עליהם את הדעת

עבודה מהבית / צילום: shutterstock, שאטרסטוק
עבודה מהבית / צילום: shutterstock, שאטרסטוק

חינכו אותנו ,שלסוף המסע מגיעים בזחילה, מזיעים ומלוכלכים, ששברי מאמץ זה משהו להתגאות בו ובכלל המאמץ הנלווה לתוצאות טובות הוא דבר ראוי להערצה. אז לא עוד.

בשעה שיש לא מעט אנשים שמצאו לעצמם פינת עבודה לפני ארבעה-חמישה חודשים ומאז לא קמו מהכיסא, עובדים 24/7 וכבר לא שמים לב מתי יום או לילה, שבת או חג תוך הזנחה פושעת של עצמם ושל תחומי חיים אחרים, אני קוראת למנהלים ולארגונים להתעורר ולראות את הסדקים.

בחודשים האחרונים אני מלווה עשרות חברות במעבר לעבודה מהבית, חווה את רכבת ההרים של כל חברה בנפרד אבל מזהה גם קווים דומים.

בשלב הראשון כולנו נכנסנו להלם. רוב המנהלים איתם דיברתי הניחו כי האנשים שלהם מקפיצים שוטים בבית אלא אם הוכח אחרת.

בשלב השני, המנהלים מבינים שאנשים בהחלט עובדים שהרי רמת הפרודוקטיביות ברוב בחברות עלתה באופן מובהק. ואז עלתה השאלה: "איך אני מנהל את התפוקות מרחוק?", "איך אני מוודא שאנשים ממשיכים להביא תוצאות מצוינות בלי שאני יודע באמת מה הם עושים ומתי?".

בשבועות האחרונים אני מזהה סימני שבירה ושחיקה. לכאורה כל אחד מאתנו מאוד יעיל בעבודה הפרטנית שלו בפינה שלו ועומדים ביעדים, אבל, המאמץ שהתקיים כאן עד כה נבע מתוך תפיסה משברית זמנית לפיה עושים מאמץ גדול ונקודתי ועובדים כמה שצריך ומתי שצריך ותכף זה יעבור, בעוד שבפועל אנחנו במסע כומתה מתמשך ושואב ובלי מועד או נקודת סיום.

 ניהול צוות מבוזר

אמנם הרווחנו פרודוקטיביות ברמת הפרט אבל אנחנו במדרון חלקלק של אבדן הקשר האישי והגיבוש הצוותי. מציאות העבודה שלנו כיום דומה הרבה יותר למשימות חלל בהקשרן צוותים מבוזרים מדווחים למרכז הבקרה בכדור הארץ מאשר למצבים בהן הורגלו לעבוד בהייטק הגלובלי (ישיבות מידי פעם מול חו"ל או השלמת מיילים בערב).

שלושת אתגרי העבודה מרחוק כפי שהועלו במחקר מקיף שפורסם לפני הקורונה הם: קשיי תקשורת, שיתוף פעולה ובדידות. אם נוסיף להם את מצב הסגר שבו היינו, אז גם עומס עבודה (מבית ומחוץ) הוא בהחלט קושי פיזי ומנטלי מרכזי נוסף.

אשתף רק בשתי דוגמאות ממחקרים שהעלו כי משימות חלל ומשימות הדמיית חלל הם אתגר אמיתי למיומנויות ההסתגלות האנושית שלנו:

במחקר אחד נמצא שתחושת בידוד חברתי כמו גם תחושת חוסר יכולת להשפיע ולשנות עשויות להוביל לתסכול ואף לדיכאון של חברי הצוות.

בימים אלו כל אחד מרגיש קצת מבודד וכשאתה לבד אתה לא מצליח לתפוס שכולם בעצם מרגישים לבד באותה המידה.

במחקר שני נמצא שהעמסת יתר של משימות מרחוק על הצוות הביאה לחיכוכים בין צוות המשימה (העובדים בשטח) ובין חדר הבקרה (המנהלים).

זה שאנחנו עובדים מהבית בימים אלו לא נותן לגיטימציה לפנות לאנשים בשעות עבודה לא מקובלות או לצפות לזמינות מסביב לשעון כי זה יכול להביא לשחיקה, צמצום תפיסת השליטה וחיכוכים.

שפה חדשה

התגייסות למאמץ זמני יוצא דופן מתאים לזמן משבר קצר. כעת יש צורך בלמידת שפה חדשה על מנת להצליח לשמר ביצועים גבוהים לאורך זמן.

שפת הניהול מרחוק כוללת דפוסי חשיבה, כלים ומיומנויות חדשים אשר מתחילים במעבר מהשאלה: "אז מה הם עוד צריכים לעשות בשבילי?" ל"איך אני יכול לעשות למען העובדים שלי כדי שיהיו במיטבם לאורך זמן?"

ברור שלא נוכל למנוע לחצים בעבודה באופן מוחלט, אך נוכל להכיר בהם ולנצל טוב יותר את משאבי האנרגיה שלנו כדי לצמצם אותם בצורה משמעותית באמצעות ההבנה שהדרך לתפוקות טובות יותר עוברת לא דרך שעות העבודה אלא דרך השקעה בתשומות לעובד.

אז במה להתמקד?

*התאמת משימות לפי כישורים ואילוצים אישיים נכון לעכשיו


*איזון עומסים, ניהול שקוף של כל משימות הצוות ועזרה הדדית בתוך הצוות


*הגבלת שעות וימי עבודה וניצול ימי חופשה


*קשב וערנות למצבים רגשיים, תחזוק תקשורת משמעותית, אותנטית ושוטפת גם ברמת הפרט וגם ברמת הצוות

*חיבור הצוות לייעוד הארגוני באופן שכל אחד מרגיש את המשמעות והערך שלו למטרה הכוללת

בכל מצב אך במיוחד במצבי לחץ, אי וודאות ובידוד, אנשים רוצים להרגיש שליטה על החיים שלהם, תחושה שיש משמעות לעשייה שלהם ושהם חלק מקבוצה שחותרת יחד אתם בסירה. התמקדות הן ביעדים ושימור תפוקות והן בתחזוק קשר אישי ומערכות יחסים אמיתיות הן הדרך לניהול מיטבי מרחוק בימים אלו. 

הכותבת היא סוציולוגית ארגונית ויועצת ארגונית לפיתוח מנהלים, מרצה באוניברסיטת החלל הבינלאומית וראש חטיבת מדעי ההתנהגות במרכז להדמיות חלל, די-מארס. 

עוד כתבות

יזמיות המגורים מדווחות על עלייה בקצב מכירת הדירות בחודשים האחרונים / צילום: שלומי יוסף

דוחות חברות הנדל"ן מגלים: "המשבר ההיסטורי" נמשך בקושי חודשיים

למרות נבואות הזעם והמחסור המתמשך בעובדי בניין בצל המלחמה, יזמיות המגורים מדווחות על התאוששות ● מחודש דצמבר נרשמת עלייה בקצב מכירת הדירות, לא נרשמים עיכובים במסירות, לפי בכירים בענף רוב אתרי הבנייה חזרו לעבוד, ואפילו מדד המניות הענפי רושם תשואת שיא

מערכת ReDrone של אלביט / צילום: אלביט מערכות

הנקמה של פוטין בהודו, ומערכת יירוט הרחפנים החדשה של אלביט

אלביט הציגה ללקוחות אירופאיים את מערכת היירוט המתקדמת שלה, אלג'יריה מצאה מענה בסין מול עוצמת המל"טים מתוצרת ישראל, ארה"ב שמה את מבטחה בלייזר, והנקמה של פוטין בראש ממשלת הודו • השבוע בתעשיות הביטחוניות

''התייצבות ושיפור, גם אם צנוע, ברוב הפרמטרים הפיננסיים של ההייטק הישראלי'' / אילוסטרציה: Shutterstock

אחרי שנה קשה, הרבעון הראשון של 2024 מראה מגמה חיובית בתעשיית הטק הישראלית

על פי נתונים חדשים מדוח ההייטק "Tech Review", ברבעון הראשון של 2024 חברות הסטארט-אפ הישראליות גייסו כ-1.6 מיליארד דולר ● מדובר בעלייה של כ-10% ביחס לרבעון הקודם וירידה של 10% בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד ● 38% מסך הסכום הכולל גוייס בחברות הסייבר

קבוצת רוכבי אופניים עם טל ברודי. מימין: ריבה פרידמן בורוביק / צילום: דבורין תקשורת

מקבוצות אופניים ועד קבלת פנים בחזרה לבית: הארגון שמלווה מפונים במלחמה

מאז פרוץ המלחמה מלווה ארגון "הרוח הישראלית" אלפי משפחות של מפונים, ואף גייס תרומות בהיקף של 2.5 מיליון שקל ● מ"מ המנכ"לית, ריבה פרידמן בורוביק: "האתגר הגדול הוא שיקום הקהילות"

בנק ההשקעות ג'יי. פי מורגן / צילום: Reuters, Mike Segar

האסטרטג של הבנק הגדול בעולם: "אתם לא תדעו כשהירידות יגיעו"

בבנק ג'יי פי מורגן שוב מזהירים מפני ירידות בשווקים, למרות שהתחזיות שלהם לא פוגעות כבר שנתיים וחצי ● האם הפעם התחזיות שלהם יתממשו? ומה הם ממליצים למשקיעים?

הראלי בוול סטריט יימשך? זה מה שמלמדת ההיסטוריה

מדד המניות המוביל S&P 500 עשוי לסיים את הרבעון הראשון עם עלייה של 10% ● האם ניתן להסיק מכך שהמשך השנה יתאפיין בראלי? לפי מחקרים של כמה גופי השקעות, החדשות הרעות נוטות להגיע במחצית השנה השנייה

איל וולדמן / צילום: נועם מושקוביץ, דוברות הכנסת

שר החינוך התקפל ולאיל וולדמן יוענק פרס ישראל

לפני מספר שבועות הודיע שר החינוך יואב קיש כי הוא מבטל את טקס פרס ישראל, זאת בין היתר על רקע הפרסומים כי אחד מן הזוכים הוא היזם איל וולדמן ● כעת, חזר בו קיש מעמדתו והוא מכריז כי הטקס יתקיים כסדרו בשדרות ● ומי עוד בין הזוכים?

בורסת תל אביב / צילום: שלומי יוסף

בורסת ת"א ננעלה ביציבות; אלקטריאון זינקה ב-18%, ישראכרט ב-8%

אל על השלימה גיוס של 100 מיליון דולר, המנייה עולה ב-4% ● הבורסה בת"א מסכמת רבעון ראשון בעליות נאות במדדים המובילים ● לאומי על הדולר המתחזק: "מציע למשקיעים הצעה שאי אפשר לסרב לה" ● באופנהיימר צופים "רוח גבית לשוק המניות האמריקאי לפחות עד שנת 2025"

המדינה החדשה שמצטרפת להליך נגד ישראל בהאג

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה • והפעם: רוב האמריקאים מתנגדים להמשך המלחמה, הממשלה הצרפתית מצהירה שלא סיפקה נשק לישראל מאז ה-7 באוקטובר, ואירלנד מצטרפת לתביעה נגד ישראל בהאג ● כותרות העיתונים בעולם 

חיילים צרפתים מפטרלים בפריז / צילום: Reuters, Benoit Tessier

באירופה מתכוננים לאירוויזיון ואולימפיאדה תחת חשש כבד מחטיפות ופיגועים

אירוויזיון במאלמו, אליפות היורו בגרמניה ואולימפיאדה בפריז: שורת האירועים ההמוניים באירופה הקיץ, במקביל למלחמה בעזה והסיכון הגבוה לטרור איסלמי, מעלים את הכוננות בה לשיאים חדשים ● האמצעים שעל הפרק: שימוש ברחפנים והחזרת הנוכחות המשטרתית בגבולות

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP, דוברות הכנסת, שאטרסטוק

הדרך לאספקת הפגזים האמריקאיים לישראל עוברת בטורקיה

היחסים בין נשיא טורקיה, רג'פ ארדואן ונשיא ארה"ב, ג'ו ביידן, מתהדקים למרות היחסים המעורערים שהיו בין השניים לאורך השנים ● מדיווח בלומברג, מתברר כי ארה"ב מנהלת מו"מ עם טורקיה לצורך רכישת פגזים וחומרי נפץ, שיאפשרו לה להאיץ את קצב הייצור שלה ולשלוח את חלקם לישראל

משה ארבל, שר הפנים / צילום: מארק ישראל סלם - הג'רוזלם פוסט

בעקבות חשיפת גלובס: השר ארבל קורא לנתניהו לאפשר כניסת פועלי בניין פלסטינים לישראל

שר הפנים מציין במכתבו: "גוברות ההערכות כי אלפי פועלים פלסטיניים מיהודה ושומרון מועסקים שלא כדין בענף" ● הוא קורא לראש הממשלה לבחון הסדרה של הכנסת הפועלים לישראל, בין היתר על ידי בחינה פרטנית של כל פועל והגבלת גיל

ינקי קוינט, מנכ''ל רמי ומ''מ מנהל רשות החברות / צילום: יוסי זמיר

מתחנות כוח ועד מוסכי רכבת: בענף התשתיות טוענים שרמ"י תוקעת מיזמים

בפנייה דחופה מבקשים במינהל התכנון מרשות מקרקעי ישראל לשחרר היתרים למיזמי תשתית לאומיים ● ברקע זה, גורמים בענף טוענים כי פרויקטים גדולים, בהם תחנות כוח ומוסכים של הרכבת הקלה, תקועים בגלל התנהלות הרשות ● רמ"י: "חלק מהפרויקטים יצאו לדרך"

מירי רגב, ליכוד / צילום: אלכס קולומויסקי-ידיעות אחרונות

ועדות חקירה ממלכתיות תמיד הטילו אחריות אישית על ראש הממשלה?

עד כמה חריפה הביקורת שנמתחה על נתניהו בדוח מירון בהשוואה היסטורית? בדקנו ● המשרוקית של גלובס

ביתן אינטל בגרמניה / צילום: Shutterstock

אינטל תכננה להשקיע 86 מיליארד דולר באירופה. סטארט־אפ קטן מקשה עליה

קרב פטנטים שחברת שבבים קטנה מנהלת נגד אינטל בגרמניה עשוי לחבל בתוכניות של הענקית באירופה כולה ● ניצחון משמעותי לתביעה נרשם החודש, עם הוצאת צו מניעה זמני נגד מכירת כמה מעבדים של אינטל ● השאלה הגדולה: האם ייפתחו משפטים דומים ביבשת?

מבצע לתשלום חלקי על דירה על הנייר / צילום: דרור מרמור

מספר הדירות שנרכשות רק עולה, אז למה נתוני המשכנתאות נמוכים?

נתוני המשכנתאות החדשות שניטלו ממשיכים לדשדש כבר כמה חודשים, למרות העלייה ברכישת דירות ● האם מבצעי הקבלנים המאפשרים לשלם רק 10% בתשלום הראשון ואת היתר במסירה, יתבטאו במשכנתאות בעוד שנתיים־שלוש?

אילוסטרציה: טלי בוגדנובסקי, צילומים: AP (Mosa'ab Elshamy), אתר החברה, שאטרסטוק

באפריקה הצעירים מנצחים, וביפן מייצרים חיתולים רק בשביל קשישים

בסנגל בוחרים נשיא חדש וצעיר, ובאירופה רוצים להפקיע את הריבית הרוסית ● בינתיים, סין נזכרת שהיא אינה רוצה בחורבן המערב, וארה"ב מנסה למנוע את מושחתי העולם מלהלבין בנדל"ן ● חמישה אירועים מהשבוע שהיה בעולם 

פרויקט תמ''א 38 בחיפה / צילום: פאול אורלייב

משרד המשפטים יוזם: יזמי התחדשות עירונית יתחייבו מראש על מועד מסירת הדירות

שורת תקנות שיזם משרד המשפטים, שיידונו בקרוב בוועדת הפנים של הכנסת, יחייבו יזמי התחדשות עירונית במתן מועדי מקסימום לאישור תוכנית הפרויקטים שלהם ואכלוס הדירות שהם מקימים ● תקנות בולטות נוספות הן חשיפת ערבויות מחייבות, גילוי ניגוד אינטרסים של היזמים, וידוא שהדיירים מבינים את ההסכם ועוד

צילומים: נועם מושקוביץ-דוברות הכנסת, אייל רדושיצקי, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

כועסים על היציאה לפגרה, אבל הבעיה עמוקה מזה

הבנקים כביכול תחת אש, אבל לא צפויים לספוג ריקושטים כבדים ● פגרת הכנסת מעוררת ביקורת, אבל לא היא הבעיה ● והטעם לפגם בפרס על צילום העיתונות ● זרקור על כמה עניינים שעל הפרק

אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה / איור: גיל ג'יבלי

בדיקת אי הסדרים בעיצומה, אז איך זה שאפשר להפקיד חיסכון לכל ילד בסלייס

רשות שוק ההון מצאה לאחרונה אי סדרים חמורים בהתנהלותו של בית ההשקעות סלייס ● למרות זאת, באתר הביטוח הלאומי סלייס מוצגת כאפשרות להפקדת כספים בתוכנית "חיסכון לכל ילד" ● עד תחילת מאי לא ניתן יהיה למשוך כספים מקופות סלייס, אך הרגולטור לא מודאג