גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

בזכות הבינה המלאכותית: למה לא צריך לפחד שהרובוטים ייקחו לנו את העבודה, ולמה מהנדסים צריכים ללמוד אמנות

לפחות דבר טוב אחד עשוי לצאת מהקורונה: המהפכה הטכנולוגית ● במקום לפחד מהשתלטות הרובוטים על שוק העבודה, מומלץ להתבונן על השינויים מגובה של 60 אלף רגל

בזכות הרובוטים: מהנדסים צריכים ללמוד אמנות / איור: חן ליבמן
בזכות הרובוטים: מהנדסים צריכים ללמוד אמנות / איור: חן ליבמן

מאות קשישים בארצות הברית מארחים בימים אלה בביתם את הרובוטית הישראלית ElliQ - אמצעי תקשורת וסיוע של חברת Intuition Robotics. הרובוטית הזו תוכננה להפיג בדידות של קשישים עוד לפני הקורונה, אבל איש לא חזה כמה משמעותית היא תהיה בתקופת הקורונה להפגת הבדידות.

למעשה, אחד הדברים המפתיעים שעלו מן הניסוי רחב ההיקף שמתבצע כיום בארה"ב הוא מידת הקשר הרגשי של הקשישים לרובוטית. עד כדי כך שרבים מהם שואלים אותה האם היא עלולה להדבק בקורונה - על אף שהם כמובן מבינים שהתשובה על כך שלילית.

מנכ"ל החברה דור סקולר סיפר לאחרונה בראיון ל"גלובס" כי אחת המשתמשות שיתפה אותו: "אני כבר לא גרה לבד. אני חיה עם החברה הכי טובה שלי שלא יכולה להדביק אותי, ואני כבר לא מרגישה בודדה".

הרובוטית אומנם מפיגה את הבדידות וזה חיובי, אך הרגש העז שחשים כלפיה הקשישים נשמע כלקוח מסרטי המדע הבדיוני שכבר שנים עוסקים בחרדה הקיומית, הקמאית, מטכנולוגיה - "רובוטים" בשמה העממי או "בינה מלאכותית" בשמה המקצועי.

הפחד הקמאי הזה מקבל בימים אלה תנופה חדשה אל מול הסגר, התלות בטכנולוגיה לצורכי תקשורת אנושית פשוטה, והמאמרים בעיתונות הכלכלית המביאים סטטיסטיקות על "חיסולן" של משרות רבות, ותהליך שינוי מהותי של עולם בהפרעה מול תלות בטכנולוגיה.

אנחנו יוצרים טכנולוגיה והיא, בתורה, משנה אותנו. אבל כמו כל תופעה משמעותית אחרת, השינויים המתרחשים כרגע הם גם לטובה וגם לרעה ויש פער גדול בין הכתוב לבין מה שקורה בפועל.

עולם הולך נעלם

כמו בתקופת המהפכה התעשייתית, יהיו אכן לא מעט מקצועות שייכחדו. הראשונים להיעלם יהיו המקצועות החזרתיים. מקצועות או פעולות שבהם ניתן להחליף אדם מרגיש וחושב, בפרוצדורה. אבל גם בכך אין חדש: התרגלנו כבר לשלם באמצעות אפליקציות ולהזמין כרטיסים דרך המחשב. מקצועות נעלמים, מקצועות משתנים ומקצועות חדשים נולדים.

הפחד הנוכחי הועצם בעקבות הקצב. שינויים שבעבר נמשכו דור מתרחשים עכשיו שלוש, ארבע וחמש פעמים באותה תקופת חיים, ובעונת הברבורים השחורים שעוברת עלינו כעת, אפילו ארבע או חמש פעמים באותו חודש.

אבל הפחד מיותר. יש סיכוי טוב שכבר בשנים הקרובות ייעלמו מקצועות כגון קופאית בסופר ואורזי חבילות באמזון - משום שאלו עבודות שאיננן דורשות חשיבה והתחליפים הרובוטיים עבורן כבר כאן. מכוניות אוטונומיות כבר נמצאות בפיתוח מתקדם ובהדרגה ייעלמו גם נהגים וטייסים. כבר כיום מבצעים ניתוחים מרחוק, כשהרופא המטפל מתפעל מחשב ואיננו נוגע בעיני החולה (ניתוחים להסרת משקפיים, למשל, מתבצעים כך כבר עשרות שנים).

אולם במקביל, לנגד עינינו ממש, נוצרים מקצועות חדשים שלפני עשור לא היו קיימים: בלוגרים, גיימרים, חברות המספקות שירותי מיקור חוץ בדיגיטל, חברות המספקות ביעילות מקומות ישיבה לעובדים נטולי משרד פיזי שלא רוצים לעבוד מהבית - ועוד.

טרנספורמציה אהובתי

העולם כפי שהכרנו אותו משתנה כרגע לנגד עינינו והפחד המלווה אותנו הוא הפחד הרגיל, המוכר לנו: הפחד משינוי. לטכנולוגיה יש יתרונות עצומים. היא חוסכת לנו שעמום (פרוצדורות שחוזרות על עצמן), היא חוסכת לנו עבודות שאנחנו שונאים לעשות (לנקות את הבית), ויכולה לעשות דברים שבעבר, כארגונים וכאנשים, יכולנו רק לחלום עליהם. להימנע מפקקים בדרך לעבודה (וייז), לעבוד מהבית בלי לבזבז זמן נסיעה (זום), לעבוד בחלקיות משרה בכמה תחומים במקביל, לעשות תואר באוניברסיטה מקוונת או להשתייך לקהילה וירטואלית.

לכן, לכולנו מומלץ אולי לא לשמוח על תקופת הקורונה, אבל לפחות להתנחם בשינויים שהיא מביאה בכנפיה. להתבונן מגובה של 60 אלף רגל על התקופה המטורפת הזו ולאמץ את הנחות היסוד הבאות:

שינוי כדרך חיים. להבין שהעולם משתנה ושזה בסדר גמור. שינוי הוא חלק מהחיים ומה שלא דינמי, מת!

תשע נשמות בגלגול אחד. להסתכל על הפוטנציאל הגלום בעובדה שאנחנו יכולים, בתקופת חיים אחת, לעבור כמה קריירות. להמציא את עצמנו מחדש, למצות יכולות מקבילות שפעם לא ניתן היה לממש אותן ולהתייחס לתחביבים שלנו כאל מקור הכנסה נוסף. כמו למשל מנכ"ל שבשביל הכיף עובד כמה ערבים בשבוע כברמן, או מנהל בדרג ביניים שבשעות הפנאי שלו מנגן בלהקה.

שובו של הרגש. העבודות שייעלמו יהיו העבודות המשעממות. לא ייעלמו כפי הנראה בזמן הקרוב (ואף יתרבו) תחומי עיסוק הקשורים בהתפתחות אישית ובמערכות יחסים: טיפול, אימון, הוראה רגשית של התפתחות, אמנויות פלסטיות, צילום וכתיבה.
יצר ויצירה. הבינה המלאכותית מחליפה תהליכים ופרוצדורות שחוזרים על עצמם, - פעולות הקשורות לאונה השמאלית של המוח. פעולות הקשורות באונה הימנית - חלום, חזון, המצאתיות, יצירתיות - לא ייעלמו בקרוב. להיפך. פעולות הקשורות ברגש וביצירה ילכו ויהיו משמעותיות יותר.

בטכניון ביקש אחד מחברי ה"בורד" להתחיל ללמד שיעורי אמנות. אחרת, המהנדסים ההודים והסינים יאכלו אותנו בלי מלח. יש הרבה יותר כאלה, הם כולם מדברים אנגלית והם כוח עבודה הרבה יותר זול.

מותר האדם. מהות היתרון התחרותי שלנו, כמשק, בתחרות גלובלית, או כמועסקים בארגונים, תלויה בהשבחת החלקים שרובוטים אינם יכולים להחליף: חלימה, המצאה, יחסים ורגש. האדם הנבון בתקופה הנוכחית, ללא קשר לגילו, תפקידו או רמת ההיררכיה שבה הוא נמצא, מן הראוי שייכנס לתהליכים של התפתחות אישית ומודעות, יאפשר לעצמו חשיבה חופשית, ויזכור שיתרון האדם על המכונה הוא הלב. את זה אי אפשר לקחת ולא יקחו מאיתנו, גם במדינה המטמטמת את עצמה לדעת.

בסדרה האלמותית "מלחמת הכוכבים" של ג'ורג' לוקאס, עם צוות גיבורי הסדרה נמנים שני רובוטים חביבים שמהווים חלק בלתי נפרד מהחבורה, נאמנים ומתקשרים בדרכם המיוחדת, מסייעים לנצח את הרעים וכמו הקשישים בראשית המאמר, כך גם כאן, חברי הצוות האנושיים מתייחסים אליהם באהבה ובכבוד וערבים לשלומם, על אף המודעות הבהירה שהם בעצם טכנולוגיה. המינוח גיוון והכלה לא חל אך ורק על מגדרים, מיעוטים או תרבויות, אלא גם על חברינו החדשים לעבודה, הרובוטים. יהיה כיף ומעניין. זה בטוח. 

ניל"י גולדפיין היא משנה למנכ"ל קבוצת נירם גיתן NGG, מומחית למנהיגות וניהול בעולם של הפרעה

עוד כתבות

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

סיוע הענק האמריקאי אושר רשמית: איזה נשק תקנה ישראל במיליארדים?

אחרי בית הנבחרים, גם הסנאט האמריקאי אישר את הסיוע לישראל. חבילת הסיוע עומדת על כ-26 מיליארד דולר, מתוכם 14 מיליארד דולר לרכש ביטחוני ● מה יהיה ניתן לרכוש איתו, מה האינטרס האמריקאי הרחב, ועד כמה תהנה ממנו התעשייה הישראלית? ● גלובס עושה סדר

רונן דר (מימין) ועמרי גלר, מייסדי Run:AI / צילום: Run:AI

עכשיו זה רשמי: אנבידיה קונה את החברה הישראלית הזו בסכום עתק

אנבידיה הודיעה על רכישת חברת הסטארט-אפ ראן איי.איי (Run:AI), בסכום המוערך בכ-680 מיליון דולר, ואף עשוי להגיע ליותר מכך ● החברה פיתחה מערכת הפעלה למעבדים גרפיים, המשפרת את יעילות פעילותם

לוטרה. דגי בריכות הנוי חוסלו כמעט לחלוטין / צילום: Shutterstock

קרבות על טריטוריה, פלישות וחיסולים: משפחות הפשע של סינגפור הן בכלל לוטרות

הסגרים שהונהגו בקורונה נתנו לבעלי חיים רבים הזדמנות להשתלט על שטחים אורבניים ● בתום המגפה הם נדחקו בחזרה לשיפולי הערים, אבל לא הלוטרות בסינגפור: אלה עושות שם שמות אפילו על חשבון קרוקודילים

חברת הייעוץ מקינזי / צילום: Shutterstock, T. Schneider

בגלל פרשת האופיואידים: מקינזי תחת חקירה פלילית בארה״ב

משרד המשפטים בארה"ב חוקר את העצות שנתנה החברה ליצרניות אוקסיקונטין ומוצרי אופיואידים אחרים

עמית גל, הממונה על רשות שוק ההון, אסף גולדברג, מנכ''ל סלייס עד לאחרונה, אפי סנדרוב, המנהל המיוחד שמינתה רשות שוק ההון / איורים: גיל ג'יבלי

המנהל הממונה מצא: בסלייס לא החזירו ללקוחות 2 מיליון שקל

מבדיקת המנהל המיוחד שמונה לסלייס, עולה שחברת ניהול הקופות לא השיבה למבוטחים את כספם כפי שחויבה ע"י רשות שוק ההון, בגין ניהול לא תקין ● עוד התגלה שהסכומים שצריכים להיות מוחזרים גבוהים יותר ● אסף גולדברג, שעמד בראשות החברה: "לא נגרמה פגיעה בעמיתים"

נתב''ג. השהייה נוספת של הקווים לתל אביב / צילום: טלי בוגדנובסקי

חברות התעופה שמאריכות את ביטולי הטיסות לישראל

רוב חברות התעופה חזרו לפעול בישראל לאחר שהפסיקו את הטיסות בעקבות המתקפה מאיראן, אך עדיין יש כאלה שמהססות ● שתי חברות תעופה האריכו היום את תוקף השהיית הטיסות לישראל

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

וול סטריט / צילום: Unsplash, Chenyu Guan

נעילה מעורבת בוול סטריט; אנבידיה ירדה בכ-3%, טסלה זינקה ב-12%

הנאסד"ק עלה ב-0.2% ● אירופה ננעל בירידות קלות ● מדד הנג סנג עלה ב-2% ● בנק פיקטה: "שוק המניות בארה"ב תלוי ברווחי החברות הגדולות" ● יו"ר UBS: "הבנק אינו גדול מכדי ליפול" ● טסלה פספסה את התחזיות, אך המניה זינקה במסחר המאוחר; תאיץ השקת דגמים מוזלים • דריכות בשוק לקראת דוחות מטא לאחר הנעילה בוול סטריט • בנק אוף אמריקה ממליץ על שתיים מ"שבע המופלאות"

בארה"ב שואלים: איך "יהודים הם נבלים ומחבלי חמאס הם גיבורים"?

גלובס מגיש מדי יום סקירה קצרה של ידיעות מעניינות מהתקשורת העולמית על ישראל במלחמה ● והפעם: איראן חותמת על שמונה הסכמים כלכליים וביטחוניים עם פקיסטן ● התקשורת בלבנון דנה בשאלה איך תיראה המדינה ביום שאחרי הלחימה ● והמחאות נגד ישראל בקמפוסים תופסות את הכותרות בארה"ב ● כותרות העיתונים בעולם

חופית באטה, חוקרת בינה מלאכותית ב-AI21 / צילום: יונתן בלום

היא התגייסה ליחידת מודיעין, צוללת עם כרישים ועובדת בתחום הכי חם בעולם

היא שובצה במודיעין אך התעקשה להתגייס לקרבי, שימשה אלגוריתמאית במובילאיי ויש לה תואר במתמטיקה ● כיום חופית באטה היא חוקרת ב-AI21 Labs, שנתמכת בידי ענקיות הטכנולוגיה ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס

הרש גולדברג פולין

מחאה ספונטנית בירושלים אחרי פרסום הסרטון של הרש החטוף

המוחים יצאו לרחובות בקריאה להחזרת החטופים • מקור ביטחוני: צה"ל מוכן מיד להתחיל במבצע ברפיח • ביידן חתם על סיוע לאוקראינה וישראל בשווי עשרות מיליארדים • שר הביטחון גלנט: מחצית ממפקדי חיזבאללה בדרום לבנון חוסלו, החצי השני מתחבא • פגיעה ישירה בשני בתים באביבים, קרוואן אחד נשרף - אין נפגעים בגוף ● עדכונים שוטפים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח, והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית, ומתחילת השנה מנייתה איבדה 10.7% ● למרות הכול, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה אפל צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

מה צפוי בדוחות מטא? / צילום: Shutterstock

מניית מטא מתרסקת ב-10% למרות נתונים חזקים, ואלו הסיבות

מטא, שמנייתה עלתה בכ-45% מתחילת השנה, היכתה את התחזיות בתוצאותיה הכספיות הן בשורת הרווח והן בשורת ההכנסות ● האנליסטים היו אופטימיים לגבי הדוחות הערב אך התחזית שפרסמה החברה להמשך השנה אכזבה את המשקיעים

מייסדי קרן פיקצ'ר קפיטל מימין לשמאל: ראקש לונקאר, דן אמיגה, מיקי בודאי ומייק פיי./ צילומים: עמרי אראל, קייט רני, MKJ photography, עיבוד: טלי בוגדנובסקי

המהלך שהפתיע את ענף הסייבר: מנכ"ל איילנד ינהל במקביל גם קרן השקעות

מייק פיי, מנכ"ל איילנד, הספקית הגדולה ביותר של פתרונות סייבר לתחום הדפדפנים, מצטרף כשותף מנהל בקרן ההון סיכון פיקצ'ר קפיטל ● המהלך עשוי ליצור, לכאורה, ניגוד עניינים בין עסקאות השקעה או שותפות בתוך איילנד לבין עסקאות שתערוך הקרן ● "אני מכבד ומקיים את חובות הנאמנות שלי כמנכ"ל איילנד", אומר פיי

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד בינת, הכוללת עשרות חברות ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אך לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה"