גלובס - עיתון העסקים של ישראלאתר נגיש

הקורונה שינתה סדרי עולם: בסין כבר לא בונים על הצרכן מהמערב

הקורונה שינתה סדרי עולם וההזמנות מסין נעצרו • הייצוא מסין נפל בחצי השנה הראשונה של 2020 ב-6.2% • עכשיו, היצואנים שהתבססו עד כה על הצרכנים במערב, נאלצים לשנות מודל עסקי ולהתמקד בשוק המקומי

חנות צעצועים בסין, יוני. השוק הסיני אמנם עתיר בצרכנים, אך הם משתכרים הרבה פחות מאשר במערב / צילום: Aly Song, רויטרס
חנות צעצועים בסין, יוני. השוק הסיני אמנם עתיר בצרכנים, אך הם משתכרים הרבה פחות מאשר במערב / צילום: Aly Song, רויטרס

רובע צ'נגחאי בעיר שאנטאו בדרום סין הוא אחד האזורים שספגו מכה כלכלית קשה בעקבות מגפת הקורונה העולמית. הרובע נחשב לבירת ייצור הצעצועים של סין עם אלפי חברות העוסקות בתחום וכ-100 אלף עובדים בתעשייה. אלא שבעקבות מגפת הקורונה הביקוש לצעצועים מסביב לעולם נחתך וקווי ייצור רבים במפעלים בצ'נגחאי נותרו מושבתים. לפי נתוני המכס הסיני, במחצית הראשונה של 2020, סין ייצאה לחו"ל צעצועים בהיקף של 10.6 מיליארד דולר, ירידה של12.1% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד.

כדי להתמודד עם הנפילה בהזמנות מחו"ל, יותר ויותר מפעלים בצ'נגחאי מנסים למכור את מוצריהם בשוק הסיני המקומי כתחליף ליצוא האבוד. לפי ההערכה שפורסמה בתקשורת הסינית, בעוד שלפני הקורונה רק 10% מהמפעלים בצ'נגחאי שיווקו מוצרים לשוק המקומי, כיום מדובר כבר על 30% מהחברות שמנסות למכור לקהל הסיני.

תהליך דומה קורה בענפים רבים בכל רחבי סין. הייצוא הכולל מסין לעולם נפל בחצי השנה הראשונה של 2020 ב-6.2%. מפעלים סיניים רבים שמשוועים להכנסות פונים למכירות בשוק המקומי. הפעילות הכלכלית בסין מתאוששת בקצב מהיר יחסית לעולם, מה שהופך את השוק המקומי לאלטרנטיבה בטוחה ויציבה יותר ליצרנים בהשוואה לייצוא לחו"ל.

מגמה זו של מעבר לייצור לקהל המקומי זוכה גם לגיבוי ודחיפה אינטנסיביים מהממשל הסיני. בחודש שעבר הכריז הפוליטביורו, גוף ההנהגה הבכיר של המפלגה הקומוניסטית הסינית, על מודל "הפצה כפולה", במסגרתו יהפוך הייצור לשוק המקומי למקור העיקרי לצמיחה כלכלית בעשורים הבאים על חשבון היצוא הנחלש. "כשאין אור במערב, יש אור במזרח", הגדיר זאת שר המסחר הסיני ג'ונג שאן.

עוינות גוברת מהעולם

החל משנות ה-90 ובעיקר מאז קבלתה לארגון הסחר העולמי ב­-2001, הכלכלה הסינית התבססה על יצוא. סין ייבאה חומרי גלם, עיבדה אותם למוצרים מוגמרים בעזרת מיליוני ידיים עובדות זולות ולאחר מכן מכרה את אותם מוצרים לחו"ל. מודל זה הגיע לשיאו ב-2006 אז היווה הייצוא 36% מהתוצר הלאומי הגולמי של סין. בעשור האחרון מעמדה של סין כמפעל העולמי אומנם נשחק בהדרגה לאור העלייה בשכר העבודה במדינה, שהעבירה ייצור למדינות זולות יותר כמו וייטנאם, אך במדינה פועלים עדיין אלפי מפעלים המכוונים לייצוא.

בחסות הגלובליזציה נהנתה סחורה סינית במשך שנים מגישה קלה וחופשית לשווקים ברחבי העולם. מצב זה התחיל להשתנות עם פרוץ מלחמת הסחר עם ארה"ב, מגמה שצפויה להתחזק בחסות הקורונה.

בבייג'ינג מזהים את העוינות המופנית אליהם בימים אלו משווקים מרכזיים בעולם, החל מארה"ב, דרך הודו ועד אוסטרליה, וחוששים מהגבלות שיצמצמו את הגישה של הסחורות הסיניות ללקוחות במדינות אלו. המעבר להסתמכות על צריכה מקומית אמור לכן להקדים תרופה למכה.

בסין מנסים להציג את המעבר לייצור לשוק המקומי כתוכנית אידאלית שתועיל לכולם, כאשר היצרנים יקבלו מקור הכנסה נוסף והצרכנים הסינים ייהנו ממבחר גדול יותר של סחורות ומוצרים. אולם בפועל המעבר להתמקדות בשוק המקומי מתגלה כתהליך לא פשוט בכלל עבור היצואנים הסינים.

התאמות גדולות, השקעה כספית גדולה

השוק הסיני משופע היום במוצרים איכותיים מייצור זר ומקומי כשהתחרות ביניהם עזה. יצואנים סינים המנסים להיכנס לשוק המקומי נמצאים בעמדת נחיתות משמעותית כיוון שאין להם מותג שהקהל המקומי מכיר ויוכל למשוך לקוחות. כדי להתאים עצמם לקהל הסיני המקומי צריכים היצואנים לבצע התאמות גדולות למוצריהם שדורשות השקעה כספית גדולה.

מפעלים שמייצרים ביגוד צריכים להתאים עצמם לטעם, לאופנה ולמידות הסיניות השונות מאלו של הקהל באירופה ובארה"ב ומפעלי נעלים צריכים לעצב דגמים המתאימים למבנה כף הרגל הסינית השונה. המפעלים ברובע הצעצועים צ'נגחאי התמחו מסורתית בייצור טיסנים ומטוסים על שלט, מוצרים שנחשבו פופולריים מאוד בשוק הבינלאומי, אך במסגרת ההתכווננות לשוק המקומי עברו חלק מהמפעלים לייצר משחקי בניית לבנים לפיתוח החשיבה, מוצר צומח בסין.

התאמות נדרשות גם במודל העסקי. יצואנים סינים הסתמכו לרוב על מכירת כמויות גדולות של מוצרים למספר מצומצם של קמעונאים זרים גדולים. זה היה תהליך פשוט יחסית שלא דרש מהיצרנים השקעה גדולה. לעומת זאת כדי למכור בשוק הסיני צריכים המפעלים למצוא מפיצים מקומיים בכל עיר במדינה.

כדי להקל על הטרנספורמציה פרסם משרד המסחר הסיני בחודש יוני תוכנית בת 10 צעדים לסיוע ליצואנים הפונים לשוק המקומי. בין השאר מתכנן המשרד שורה של ירידים ברחבי סין שיפגישו בין היצרנים לקניינים מקומיים.

על מנת לפשט את הבירוקרטיה, עד סוף 2020 יצרנים שמוצריהם עומדים בסטנדרטים זרים לא יצטרכו לעבור תהליך אישור כדי לשווק אותם בתוך סין. גם ממשלות אזוריות ברחבי סין הודיעו על הקצאת מיליוני יואנים לסיוע לחברות היצוא לשנות כיוון.

מי שעוד נרתמות לעזרת היצרנים אלו חברות המסחר האלקטרוני הגדולות בסין, עליבאבא, JD.com ופינדואודואו. שלושת החברות פתחו אזורים ייעודים באפליקציות המכירה, שבהן יכולות חברות יצוא להקים חנויות ללא עמלות. אפליקציות כמו פינדואודואו מלוות את היצרנים באופן צמוד ומדריכות אותן איך לעצב אריזה לשוק המקומי, כיצד לתמחר את מוצריהן והכי חשוב איך לשווק את המוצרים בעזרת לייב-סטרימינג, מכירה בשידור חי, הלהיט החם בתחום המסחר האלקטרוני בסין.

למרות הסיוע, ההצלחה רחוקה מלהיות מובטחת. חברת ההנעלה "יאציטה" מגואנגג'ואו התרגלה לחתום על עסקאות למכירת אלפי זוגות נעלים בכנסים בינלאומיים, אך השנה נאלצת החברה לשווק את מוצריה בשוק המקומי. החברה הייתה אחת המשתתפות באירוע מכירות לייב סטרימינג אינטרנטי שארגנה התאחדות ההנעלה העירונית של גואנגג'ואו, שבו מכרה 150 זוגות נעליים בלבד.

הצריכה המקומית דווקא מאטה

לצד הקשיים של היצואנים, אנליסטים רבים מפקפקים האם התוכנית הסינית להתבססות על הלקוח המקומי בכלל ישימה. סין היא אכן מדינת ענק עם 1.4 מיליארד צרכנים, מה שהופך אותה לשוק גדול יותר מאשר אירופה וארה"ב יחדיו, אך חלק גדול מאותם הצרכנים יכול לקנות מעט מאוד. לפי הצהרתו של ראש הממשלה הסיני, לי קצ'יאנג, 600 מיליון סינים חיים מהכנסה חודשית של 1,000 יואן לחודש (כ-500 שקל).

כדי להקטין את התלות ביצוא יצטרכו הצרכנים הסינים לצאת ולקנות הרבה יותר, רק שהמצב בפועל הוא כמעט הפוך, ובחצי השנה הראשונה ירדה ההוצאה הממוצעת לנפש בסין ב-5.9%. על אף ההצלחה במיגור הקורונה, הצרכן הסיני עדיין זהיר מאוד, חושש לאבד את מקום עבודתו באקלים הכלכלי הלא ודאי ומוטרד מחוב משכנתה גבוה שרובץ עליו - לא בדיוק התנאים להאצת הצריכה.

עוד כתבות

ד''ר נטע מימון, מנכ''לית Neuro-Fi, חוקרת מוזיקה ומוח / צילום: יונתן בלום

החוקרת שיכולה להשפיע על המוח שלנו, בלי שנשים בכלל לב

ד"ר נטע מימון משלבת בין מוזיקה לחקר המוח כדי לסייע לחולי אלצהיימר ופרקינסון ● היא גם הקימה חברה שרוצה להפוך את מה שאנחנו שומעים באוזניות לגירוי מוחי שיעזור לנו להירגע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס 

ישראל אלמסי, יו''ר ומנכ''ל ארגון ידידים / צילום: יונתן בלום

עם 800 מתנדבים בדרכים, הוא דרוך לעזור לכם במקרה של פנצ'ר

כשישראל אלמסי קיבל לידיו את עמותת ידידים, שמספקת עזרה וחילוץ בכביש, במוקד ישב אדם אחד ● כיום היא ערוכה לטפל ב-800 פניות במקביל, ובמלחמה גם הפכה לכוח מסייע ● 40 עד 40: נבחרת המנהיגות הצעירה של גלובס  

נתיב השייט באוקיינוס הארקטי / צילום: Shutterstock

בהובלת רוסיה וסין: נתיב השיט הימי שעשוי לשנות את חוקי המשחק

התקפות החות'ים בים האדום, במקביל לבצורת במרכז אמריקה, מובילות את העולם לחפש נתיבי סחר ימי חלופיים ● בשנים האחרונות, הסחר באזור הארקטי זינק בחדות נוכח הפשרת הקרחונים ומעורר התעניינות רבה מצד מעצמות העולם, ארה"ב, רוסיה וסין ● האם מפת נתיבי השיט בעולם לקראת שינוי, וכיצד תושפע ישראל?

מטוס B-52 שנושא עליו את טילי המיקרו־גל / צילום: Reuters, Michael Clevenger / Courier Journal / USA TODAY NETWORK

חודר בונקרים ומשבית כורים גרעיניים, ללא פגיעות בנפש: הנשק האמריקאי שיכול לשנות את מאזן הכוחות מול איראן

לפי חשיפת "דיילי מייל" הבריטי, ארה"ב פרסה בחשאי מערכת טילי מיקרו-גל, שהפעימות האלטקרו-מגנטיות שהם פולטים יכולים להשבית כל מכשיר אלקטרוני – כולל מתקני גרעין תת קרקעיים ● איך היא עובדת?

רס''ן דור זימל ז''ל / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: מת מפצעיו רס"ן במיל' דור זימל, שנפצע מכטב"ם הנפץ בצפון

דור זימל שנפצע אנושות מהתפוצצות הכטב"ם בערב אל-עראמשה מת מפצעיו ● ראש הממשלה בנימין נתניהו התייחס למבוי הסתום בסוגית העסקה לשחרור חטופים ● השר בני גנץ תקף את השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר והתייחס בדבריו לציוץ שלו שלשום ● חיל האוויר תקף יעדי טרור של חיזבאללה, מחבל חוסל ומבנים צבאיים הושמדו ● הקונגרס אישר חבילת סיוע של מיליארדי דולרים לישראל, גלנט בירך ● עדכונים שוטפים

פליטים עזתים ברפיח / צילום: Reuters, IBRAHEEM ABU MUSTAFA

וול סטריט ג׳ורנל: כך תיראה הפעולה הישראלית ברפיח

בוול סטריט ג'ורנל מדווחים כי ישראל נערכת לפעולה ברפיח ומפנה אזרחים לקראת מבצע צבאי ● על פי ההערכות, מבצע הפינוי צפוי להימשך כשבועיים עד שלושה שבועות ויתבצע בתיאום עם ארה"ב והלחימה תיארך כשישה שבועות

אפל. החברה המבטיחה של 2024? / צילום: Shutterstock

"תהיה הפתעת השנה": זו המניה המומלצת ביותר של בנק אוף אמריקה

המכירות נופלות, היא לא נמצאת בשוק הבינה המלאכותית ומתחילת השנה איבדה מניית אפל 10.7% ● למרות הכל, בבנק אוף אמריקה מאמינים שענקית הטכנולוגיה צפויה להתאושש בחצי השני של השנה

נשיא ארה''ב, ג'ו ביידן / צילום: ap, Mark Schiefelbein

הסנאט אישר את חבילת הסיוע לישראל, הנשיא ביידן בירך

פגיעה ישירה בלול במרגליות, חיזבאללה: "שיגרנו עשרות קטיושות" • אלפי בני אדם מחו יחד עם משפחות החטופים מחוץ לקריה בת"א • הרצוג והאריס שוחחו, סגנית הנשיא הדגישה את מחויבותה לגינוי גילויי אנטישמיות בארה"ב • הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון רצועת עזה • עדכונים שוטפים

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב-מיארה / צילום: דוברות לשכת עורכי הדין

בג"ץ הגיוס: היועמ"שית אישרה ייצוג נפרד לממשלה בשל פערי העמדות

הממשלה תקבל ייצוג נפרד בבג"ץ הגיוס שיתקיים ביוני בהרכב מורחב של תשעה שופטים ● הסיבה: הפערים הגדולים בין עמדת הממשלה לבין עמדת היועמ"שית בהרב-מיארה ● הממשלה צפויה לשכור עו"ד פרטי 

איסמאעיל הנייה / צילום: ap, Lebanese Official Government

מומחים מסבירים: אלו הסיבות שבגללן בכירי חמאס שוקלים לעזוב את קטאר

בסוף השבוע האחרון, התפרסמו דיווחים על כך שההנהגה הפוליטית של חמאס שוקלת לעזוב את קטאר ולהעתיק את בסיסה לעומאן או לטורקיה ● שני חוקרים בכירים במכון למחקרי ביטחון לאומי מסבירים מה עומד מאחורי הדיווחים, ואיך הדבר קשור לתפקיד שממלאת קטר במשא ומתן לשחרור החטופים

כוחות צה''ל ברצועת עזה / צילום: דובר צה''ל

הותר לפרסום: רס"ל במיל' סאלם אלכרישאת נפל בצפון הרצועה

אלכרישאת, גשש בן 42 מאבו רובייעה, נפל בקרב בעזה ● דובר צה"ל לעזתים שבבית לאהייא: "עזבו את האזור מיד" ● צה"ל תקף בדרום לבנון; רקטות שוגרו למרחב מרגליות שבאצבע הגליל ● שני בכירי חיזבאללה חוסלו בדרום לבנון בתגובה על הפלת הכטב"ם הישראלי אתמול ● לפחות שתי מטרות יורטו בשמי נהריה ● כל העדכונים

נתב''ג בליל התקיפה האיראנית. השמיים נסגרו במפתיע / צילום: Reuters, Nir Keidar

הטיפים והטריקים: איך לקנות ביטוח נסיעות לחו"ל?

עשרות אלפי ישראלים נותרו ללא טיסות אחרי ששורת חברות הודיעו על ביטול הטיסות לארץ וממנה ● האם הכיסוי לביטול נסיעה שמציעות חברות הביטוח יבטיח לכם פיצוי? מה קורה אם גויסתם למילואים? וגם: מתי כדאי לרכוש את הביטוח והטיפ שיחסוך לכם מאות שקלים בהשכרת רכב בחו"ל

אילוסטרציה: shutterstock

עזבה את הדירה לפני תום מועד השכירות. האם המשכיר יכול לפדות את צ'ק הביטחון?

השוכרת טענה כי הדירה אינה ראויה למגורים עקב חוסר בידוד ורטיבות, ולכן היא יכולה לעזוב את הדירה ללא התראה מוקדמת ● המשכיר ניסה לפדות את צ'ק העירבון הפתוח על מלוא שכר הדירה לתקופת החוזה ● מה קבע בית המשפט?

תערוכת הרכב בבייג'ינג, לפני שנתיים / צילום: ap, Andy Wong

החל מ-170 אלף שקל: הרכבים שיוצגו השבוע על הבמה החשובה בעולם ובקרוב יגיעו לישראל

כלי רכב חדשים יוצגו על בימת התערוכה הבין־לאומית מהחשובות בעולם שנפתחת השבוע בבייג'ינג, ואמורים לבסס החל מהשנה את אחיזתה של סין בשוק הרכב האירופי והישראלי ● בדקנו מי עשויים להגיע לישראל כבר בעתיד הנראה לעין

יהודה זיסאפל ז''ל וזהר זיסאפל ז''ל / צילום: כדיה לוי, איל יצהר

"לא היו להם יאכטות ומטוסי פאר": לאן פניה של אימפריית ההייטק שהקימו האחים זיסאפל

האחים יהודה וזהר זיסאפל היו שניים מאבות ההייטק המקומי ● הם הלכו לעולמם בתוך פחות משנה והשאירו מאחור את קבוצת רד־בינת, שכוללת עשרות חברות, בעיקר בתחום הטלקום ● גלובס שוחח עם מקורבים, בכירים בתעשייה וקולגות של האחים, וצלל להיסטוריה ולעתיד של אחת מאימפריות ההייטק הראשונות בישראל: "הם עבדו עד הימים האחרונים, אבל לא מינו דור המשך מקצועי שיכול לקחת את זה הלאה", אומר אחד מהם

טסלה מודל S ''פלייד'' / צילום: יח''צ

טסלה פספסה את התחזיות ורשמה את הירידה החדה ביותר בהכנסות מאז 2012

למרות שפספסה את התחזיות המוקדמות בשורת הרווח וההכנסות, מניית טסלה מזנקת במסחר המאוחר ● האנליסטים בוול סטריט חזו כי החברה תציג ירידה בהכנסות ברבעון הנוכחי לאחר שורה של חדשות רעות

אמיר כהנוביץ' / צילום: ענבל מרמרי

הכלכלן הבכיר שעשה את המעבר המפתיע של השנה מדבר

אמיר כהנוביץ' הפתיע את שוק ההון בספטמבר כשעזב את חברת הביטוח הגדולה ביותר בישראל, הפניקס, ועבר לסוכנות הענק פרופיט ● בריאיון לגלובס הוא מסביר את שינוי הקריירה הדרמטי שעשה, מציע את הפרשנות הייחודית שלו להתנהלות בשוק ההון, ומערער על התחזית של בנק ישראל לגבי הצמיחה של הכלכלה

מטבע דני עתיק. האוסף של ברון מוערך בכ-72 מיליון דולר / צילום: Shutterstock, ABARONS

בעשרות מיליוני דולרים: אוסף המטבעות העתיק שעומד למכירה

מתוך חשש לעתיד התרבות הדנית, יצרן החמאה לארס אמיל ברון, שאסף מטבעות, מדליות ושטרות חוב אסר על מכירתם במשך מאה שנים ● כעת האוסף מותר למכירה והוא שווה סכום עתק

הפגנה מחוץ לאוניברסיטת קולומביה / צילום: Reuters, Cristina Matuozzi

"אני זועם, זה לא ייאמן מה שקורה באוניברסיטת קולומביה"

כשהמחאות האנטי־ישראליות בקמפוסים בארה"ב רחוקות מלדעוך, חוקרים יהודים וישראלים מאוניברסיטאות העלית מאחדים כוחות כדי להגיב באופן יצירתי בכל הזירות - האקדמית, המשפטית והכלכלית ● "זו חזית כמו כל חזית במלחמה", הם אומרים בשיחות איתם

ראש אמ''ן, אלוף אהרון חליוה / צילום: דובר צה''ל

ראש אמ"ן האלוף אהרון חליוה הודיע על פרישה מצה״ל

חליוה הודיע היום על פרישה, חצי שנה אחרי המחדל המודיעיני העמוק של ה-7 באוקטובר ● במכתב שחיבר לרמטכ"ל, כתב כי "אגף המודיעין בפיקודי לא עמד במשימה עליה אנו אמונים. לעד אשא עימי את הכאב האיום של המלחמה"